chrisgav Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Καλημέρα! Ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάποιος νόμος ο οποίος να υποχρεώνει μια γραπτή προσφορά να συμπεριλαμβάνει το ΦΠΑ (εκτός αν αναγράφεται ρητά το αντίθετο)? Για παράδειγμα, πολλές προσφορές γράφουν: Τιμή προσφοράς 500 ευρώ (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%) Το παραπάνω μου φαίνεται αρκετά legit. Αν στο παραπάνω δεν αναγραφόταν η παρένθεση, θα ήταν νόμιμο κάποιος να απαιτήσει έξτρα ΦΠΑ κατα την πληρωμή?
Joshua21 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 26 minutes ago, chrisgav said: Καλημέρα! Ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάποιος νόμος ο οποίος να υποχρεώνει μια γραπτή προσφορά να συμπεριλαμβάνει το ΦΠΑ (εκτός αν αναγράφεται ρητά το αντίθετο)? Για παράδειγμα, πολλές προσφορές γράφουν: Τιμή προσφοράς 500 ευρώ (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%) Το παραπάνω μου φαίνεται αρκετά legit. Αν δεν κάνω λάθος παλιότερα υπήρχε νομοθεσία που υποχρέωνε στις τιμές αγαθών στη λιανική να συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ, αλλά τώρα πλέον άλλαξε, αρκεί να αναφέρεται ότι στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ. 26 minutes ago, chrisgav said: Αν στο παραπάνω δεν αναγραφόταν η παρένθεση, θα ήταν νόμιμο κάποιος να απαιτήσει έξτρα ΦΠΑ κατα την πληρωμή? Δεν γνωρίζω, πάντως πρακτικά είναι πολύ απίθανο να πάρεις γραπτή προσφορά από σοβαρό επαγγελματία και να μην γράφει ότι οι τιμές επιβαρύνονται με ΦΠΑ.
Haldol Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Εξαρτάται τον αποδέκτη. Αν μιλάμε για προσφορά λιανικού εμπορίου, κατά 99% περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Το 1% το αφήνω για ορισμένους που νομίζουν ότι θα τραβήξουν περισσότερο αν δε το γράψουν. Αν η προσφορά είναι προσφορά έργου, ή και εμπορίου, αλλά στοχεύει σ' επαγγελματία, συνήθως ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, αλλά γράφεται ως υποσημείωση δίπλα, όπως ακριβώς έγραψες στο παράδειγμα. Οπότε π.χ. είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο Κωτσό θα 'χει το ΦΠΑ στην τιμή, αλλά ο Καυκάς μπορεί και όχι. 1
lector Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Σε καποιες περιπτωσεις, αυτου του ειδους η διατυπωση ειναι και "πασα" η οποια υποδηλωνει οτι ο επαγγελματιας ειναι ανοιχτος σε "παζαρια" 😉 1
dpolal Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 9 λεπτά πριν, lector είπε Σε καποιες περιπτωσεις, αυτου του ειδους η διατυπωση ειναι και "πασα" η οποια υποδηλωνει οτι ο επαγγελματιας ειναι ανοιχτος σε "παζαρια" 😉 Όχι απαραίτητα, σε δοσοληψίες μεταξύ επιχειρηματιών ο ΦΠΑ που θα αποδόσει ο αγοραστής θα δηλωθεί μετά σαν έξοδο και θα εκπέσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καθαρό ποσό είναι που ενδιαφέρει. (δεν ανaφέρομαι καν στις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ «εκπίπτει» κατευθείαν με την μή έκδοση απόδειξης, κοινώς μαύρα. )
vs_skg Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 1 hour ago, dpolal said: Όχι απαραίτητα, σε δοσοληψίες μεταξύ επιχειρηματιών ο ΦΠΑ που θα αποδόσει ο αγοραστής θα δηλωθεί μετά σαν έξοδο και θα εκπέσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καθαρό ποσό είναι που ενδιαφέρει. (δεν ανaφέρομαι καν στις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ «εκπίπτει» κατευθείαν με την μή έκδοση απόδειξης, κοινώς μαύρα. ) Συνεργεία, μάστορες, μέχρι και οδοντίατρος μου το έχει πει Χ + ΦΠΑ. Προφανώς εννοούν, εγώ τόσα θέλω, αν θες και απόδειξη, πλερουά +24%
RipCity Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 2 λεπτά πριν, vs_skg είπε Συνεργεία, μάστορες, μέχρι και οδοντίατρος μου το έχει πει Χ + ΦΠΑ. Προφανώς εννοούν, εγώ τόσα θέλω, αν θες και απόδειξη, πλερουά +24% Έχω μπλέξει με μάστορες το τελευταίο διάστημα και λένε πως τα προτιμούν και μαύρα χωρίς το ΦΠΑ. Τους λέω κι εγώ τι κερδίζω αφού το ΦΠΑ θα το πάρω πίσω και εκεί σταματάνε. Λες και την έχουμε μαζί την επιχείρηση τους και με νοιάζει να τους βοηθήσω στα μαγειρέματα.
dtzgr Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Ο οδοντίατρος τι ακριβώς σου είπε; Αφού ούτως ή άλλως δεν έχει ΦΠΑ.... https://www.gov.gr/sdg/taxes/vat/vat-excemption/goods-and-services-excempt-from-vat 8 λεπτά πριν, vs_skg είπε μέχρι και οδοντίατρος μου το έχει πει Χ + ΦΠΑ.
RipCity Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2023 1 λεπτό πριν, dtzgr είπε Ο οδοντίατρος τι ακριβώς σου είπε; Αφού ούτως ή άλλως δεν έχει ΦΠΑ.... https://www.gov.gr/sdg/taxes/vat/vat-excemption/goods-and-services-excempt-from-vat Παιδίατρος μου ζήτησε +5 ευρώ για απόδειξη. Δεν έχει ΦΠΑ αλλά πρέπει να το δηλώσουν ως κέρδος...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα