Προς το περιεχόμενο

Η Intel πραγματοποίησε επίδειξη ενός επεξεργαστή «Lunar Lake» που βρίσκεται δύο γενιές μπροστά

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

7 ώρες πριν, magiaros είπε

κανένας πλαίσιο

Πλαίσιο..........

Πριν 20 χρόνια στο Πλαίσιο.

- Έχετε Laptops με τον νέο Athlon64?

- Όχι έχουμε μόνο Intel.

- Α! ΟΚ, λέγαμε μπας και έχετε κανένα με AMD που είναι και 64bit να μας δείξετε.

- Ξέρετε καλύτερα να μην πάτε σε AMD.

- Γιατί;

- Διότι όπως είπατε είναι 64bit. Τα διπλάσια bits σημαίνει και διπλάσιες θερμοκρασίες. Ζεσταίνονται πολύ.

- Ω! Δεν το ξέραμε αυτό. Ενδιαφέρον...........(ρε τι λέει το άτομο.....)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Στις 21/9/2023 στις 10:15 ΠΜ, AtiX είπε

Μάλλον στις neural engines που υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία σε arm socs αναφέρεται η Intel, απλά το πουλάει σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής μπας και πουλήσει τίποτα παραπάνω….

Φίλε μου άλλο ένα συν ένα ποσό μας κάνει και άλλο να ζητάς να σου φτιάξει βίντεο κλιπ.  Έχει διαφορά.  

Το ξέρω ότι προσωρινά η AI είναι για γέλια και υπάρχει χρόνια τώρα πολύ πίσω αλλά εδώ έχει να κάνει καθαρά με επεξεργαστική ισχύ σε συνδιασμό με λογισμικό.  Πιστεύω ότι θα δούμε θαύματα στο άμεσο μέλλον. 

Στις 21/9/2023 στις 10:10 ΠΜ, m3ltd0wn είπε

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επεξεργαστών που κυκλοφορούν ήδη και έχουν ενσωματωμένη NPU. Δεν είναι κάτι το τρομερό Tensor Processing Units είναι που επιταχύνουν την επεξεργασία σε διανύσματα και πίνακες. Επίσης δεν είναι και κάτι το τρομερό η εφαρμογή της... ακολουθεί το όλο hype με το AI. Και το πιστεύω ακράδαντα έχοντας διδακτορικό και έρευνα στην ΤΝ...

Νέες ιδέες χρειάζονται όχι γρηγορότερες μονάδες επεξεργασίας σε αλγορίθμους του 1970.

Εντάξει.  Το να λέμε εμείς οι ταπεινοί χρήστες ότι μας κατέβει δε σημαίνει ότι τα ξέρουμε όλα φίλε μου.  Χαλάρωσε.  Δεν νομίζω να είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα λες.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, georgiosmag είπε

Φίλε μου άλλο ένα συν ένα ποσό μας κάνει και άλλο να ζητάς να σου φτιάξει βίντεο κλιπ.  Έχει διαφορά.  

Το ξέρω ότι προσωρινά η AI είναι για γέλια και υπάρχει χρόνια τώρα πολύ πίσω αλλά εδώ έχει να κάνει καθαρά με επεξεργαστική ισχύ σε συνδιασμό με λογισμικό.  Πιστεύω ότι θα δούμε θαύματα στο άμεσο μέλλον. 

Εντάξει.  Το να λέμε εμείς οι ταπεινοί χρήστες ότι μας κατέβει δε σημαίνει ότι τα ξέρουμε όλα φίλε μου.  Χαλάρωσε.  Δεν νομίζω να είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα λες.  

Η εκπαίδευση ενός μοντέλου βαθειας εκμάθησης (deep learning) απαιτεί μεγάλη επεξεργαστή ισχύ σε πράξεις τανιστων (διανυσματων) η οποία αυτή την στιγμή παρέχεται από συστοιχιες καρτών γραφικών και εξειδικευμενων καρτών για ΤΝ.

Η ενσωμάτωση νευρωνικων πυρηνων σε κεντρικους επεξεργαστές των εμπορικών υπολογιστών το μόνο που μπορεί να επιταχύνει είναι το edge AI, το οποίο το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι επιτάχυνση σε πάρα πολύ απλές εφραμογες ΤΝ, σε πολύ μικρά μοντέλα και μάλλον σε εφραμογες reinforcement learning όπου το βασικό μοντέλο έχει ήδη εκπαιδευτει από ισχυροτερο σύστημα με πολύ περισσότερα δεδομένα.

Προσωπικά δεν είμαι ταπεινός χρήστης ούτε λέω ότι μου κατέβει στο συγκεκριμένο θέμα και δεν βρίσκω κακό να μεταδίδεται η γνώση.

Επεξ/σία από m3ltd0wn
  • Like 1

Στις 21/9/2023 στις 11:46 ΠΜ, magiaros είπε

τα τελευταίο 7 χρόνια πιο software έχει βγει που έχει αυξησει τις επεξεργαστικές απαιτήσεις έστω και 30 %?

το forza horizon 7 θα βγει σε 2 χρόνια ? βαριεμαι να παίξω το 5 

καλά και πριν 5 χρόνια έτσι λέγαμε οτι σε 5 χρόνια θα γινει χαμος και βγήκαν τα windows 11 με αλλαγή στο start button και τα widgets τα οποια ειναι οκ αλλά δεν απαιτούν και άλλο ένα χιλιάρικο πχ σε επεξεργαστη μιτρική 

απο 7200 rpm όμως prin 20 χρονια και ταχύτητα αναγνωσης δισκου 30 mb /s σε ταχυτητα αναγνωσης 7 gb / s των τελευταίων ssd ειναι μεγάλη αλλαγή  τους πήρε 20 χρονια όμως 

Τα είπες όλα. 20 χρόνια τους πήρε. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Οι υπόλοιποι ας τρέξουν να αγοράσουν. Πληρώνοντας ΠΑΝΤΑ. 

14 ώρες πριν, m3ltd0wn είπε

Η εκπαίδευση ενός μοντέλου βαθειας εκμάθησης (deep learning) απαιτεί μεγάλη επεξεργαστή ισχύ σε πράξεις τανιστων (διανυσματων) η οποία αυτή την στιγμή παρέχεται από συστοιχιες καρτών γραφικών και εξειδικευμενων καρτών για ΤΝ.

Η ενσωμάτωση νευρωνικων πυρηνων σε κεντρικους επεξεργαστές των εμπορικών υπολογιστών το μόνο που μπορεί να επιταχύνει είναι το edge AI, το οποίο το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι επιτάχυνση σε πάρα πολύ απλές εφραμογες ΤΝ, σε πολύ μικρά μοντέλα και μάλλον σε εφραμογες reinforcement learning όπου το βασικό μοντέλο έχει ήδη εκπαιδευτει από ισχυροτερο σύστημα με πολύ περισσότερα δεδομένα.

Προσωπικά δεν είμαι ταπεινός χρήστης ούτε λέω ότι μου κατέβει στο συγκεκριμένο θέμα και δεν βρίσκω κακό να μεταδίδεται η γνώση.

Επειδή φαίνεται να ξέρεις τι λες και είναι σοβαρότατο το σχόλιο σου θα ήθελα με την εμπειρία που έχεις να μας πεις αν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αγορά έστω και σαν ανακοίνωση μελλοντική από κάποια άλλη εταιρία εκτός της Intel.  

Γιατί αυτό είναι που με εντυπωσίασε κυρίως. Γιατί έστω και edge AI σε λάπτοπ το βρίσκω τουλάχιστο εντυπωσιακό.   

Και στο κάτω κάτω της γραφής δεν νομίζω ένας γίγαντας και μια τόσο σοβαρή εταιρία όπως είναι η Intel να ανακοινώνει στα πρόχειρα κάτι μόνο και μόνο για να τσιμπήσει πελάτες να το πω λαϊκιστή.  

25 λεπτά πριν, georgiosmag είπε

Επειδή φαίνεται να ξέρεις τι λες και είναι σοβαρότατο το σχόλιο σου θα ήθελα με την εμπειρία που έχεις να μας πεις αν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αγορά έστω και σαν ανακοίνωση μελλοντική από κάποια άλλη εταιρία εκτός της Intel.  

Γιατί αυτό είναι που με εντυπωσίασε κυρίως. Γιατί έστω και edge AI σε λάπτοπ το βρίσκω τουλάχιστο εντυπωσιακό.   

Και στο κάτω κάτω της γραφής δεν νομίζω ένας γίγαντας και μια τόσο σοβαρή εταιρία όπως είναι η Intel να ανακοινώνει στα πρόχειρα κάτι μόνο και μόνο για να τσιμπήσει πελάτες να το πω λαϊκιστή.  

Υπάρχουν πολλοί επεξεργαστές με ενσωματωμένους πυρινες για ΤΝ. Δες την σειρά Μ της Apple, παρά πολλοί arm που κυκλοφορούν. Ακόμα και οι xeon της Intel έχουν ενσωματωμένη αυτή την δυνατότητα πλέον.

Που στην πραγματικότητα παντα υπήρχαν εξειδικευμενα σετ εντολών για πράξεις σε πίνακες και διανυσματα.

Απλά πλέον αυτό έχει γίνει τάση και οι κατασκευαστες εστιαζουν στην ενσωμάτωση εξειδικευμενου hardware. Φυσικά δεν λαικιζει η Intel. Απλά μεγενθυνει λίγο κάποια features ελέω της τάσης της εποχής.

Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή τρέχουν αλγόριθμοι του 1970 πιο αποδοτικά γιατί υπάρχει το κατάλληλο hardware και οι ταχύτητες. Και αυτό θα γίνει ακόμα καλύτερο όπως λέει και το άρθρο από τους κατασκευαστες επεξεργαστών και hardware γενικά. Ωστόσο και αυτό θα βρει καποια στιγμή ταβάνι καθώς χρειάζονται πλέον φρέσκες ιδέες ώστε να γίνει το breakthrough και να περάσουμε σε νέα επίπεδα τεχνητης νοημοσύνης (δεν το λέω εγώ, το έχει πει ο ιδρυτής της OpenAi).

22 ώρες πριν, m3ltd0wn είπε

Υπάρχουν πολλοί επεξεργαστές με ενσωματωμένους πυρινες για ΤΝ. Δες την σειρά Μ της Apple, παρά πολλοί arm που κυκλοφορούν. Ακόμα και οι xeon της Intel έχουν ενσωματωμένη αυτή την δυνατότητα πλέον.

Που στην πραγματικότητα παντα υπήρχαν εξειδικευμενα σετ εντολών για πράξεις σε πίνακες και διανυσματα.

Απλά πλέον αυτό έχει γίνει τάση και οι κατασκευαστες εστιαζουν στην ενσωμάτωση εξειδικευμενου hardware. Φυσικά δεν λαικιζει η Intel. Απλά μεγενθυνει λίγο κάποια features ελέω της τάσης της εποχής.

Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή τρέχουν αλγόριθμοι του 1970 πιο αποδοτικά γιατί υπάρχει το κατάλληλο hardware και οι ταχύτητες. Και αυτό θα γίνει ακόμα καλύτερο όπως λέει και το άρθρο από τους κατασκευαστες επεξεργαστών και hardware γενικά. Ωστόσο και αυτό θα βρει καποια στιγμή ταβάνι καθώς χρειάζονται πλέον φρέσκες ιδέες ώστε να γίνει το breakthrough και να περάσουμε σε νέα επίπεδα τεχνητης νοημοσύνης (δεν το λέω εγώ, το έχει πει ο ιδρυτής της OpenAi).

Εντάξει.  Αυτά όλα τα γνώριζα.  Περίμενα περισσότερα από εσένα.  Εγώ δεν αναφέρομαι στο ποσό παλιό είναι το AI και πόση σάλτσα έχει πέσει στο μαγείρεμα αλλά στον επεξεργαστή της Intel και μόνο και κατά πόσο το εκμεταλλεύεται.  

Εδώ το npu είναι καθώς λέει 3η γενιά και είναι υπερβολικά γρήγορη.  Κάνει render και σε κάνει να νομίζεις ότι γίνεται στο cloud.   Τόσο υπερβολικοί λες να είναι?

Θα έλεγα προτού πούμε οτιδήποτε να περιμένουμε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...