Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτή είναι συνέχεια από το θέμα που ξεκίνησε για το iphone και τον πληθωρισμό - άτοκες δόσεις και για να μην κάνουμε highjack το θέμα του φίλου :) 

Αναφορά σε κείμενο

Με τη λογικη οτι οι δοσεις ειναι ατοκες αρα δεν πληρωνεις και τοκο και να χανεις απο την αξια του χρηματος λογω πληθωρισμου.

Πρακτικα σου δανειζει η τραπεζα σου/καρτα τα λεφτα για 36 μηνες (δοσεις αρα δεν τα εχεις ντουκου) αλλα σου τα δανειζει ατοκα αρα χωρις κερδος για εκεινη/κοστος για εσενα. Και οσο παραμενει ψηλα ο πληθωρισμος εσυ δινει 18 ευρω το μηνα στο Γερμανο τα οποια καθε μηνας που περναει και ο πληθωρισμος μενει σταθερος ή/και αυξανεται εχουν μικροτερη αξια στην τσεπη του Γερμανου.

Εσυ 18 αποχωριζεσαι αλλα με υψηλο πληθωρισμο η πραγματικη αξια των 18 στην τσεπη αυτου που τα εισπραττει ειναι μικροτερη.

Το εξηγω μπακαλε τωρα αλλα καταλαβαινεις πιστευω τη μεγαλη εικονα.

Προφανως οχι. Οσο ανεβαινει ο πληθωρισμος η πραγματικη αξια του χρηματος μειωνεται, δεν εχει την ιδια αγοραστικη δυναμη.

Αν λοιπον εχουμε συμφωνησει μαζι να μου δινεις καθε μηνα 100 ευρω για 36 μηνες και ο πληθωρισμος αυξανεται, τα 100 ευρω που μου δινεις σημερα με τα 100 ευρω που θα μου δωσεις σε 12, 24, 36 μηνες τοτε θα εχουν μικροτερη αξια στην τσεπη μου.

Εσυ 100 μου δινεις ως χαρτι, αλλα σε πραγματικους ορους αξιας εγω εισπραττω λιγοτερα απο εσενα.

Αν τα 100 δεν τα ειχες κιολας και τα δανειστηκες απο καπου ατοκα εισαι εξτρα κερδισμενος γιατι δεν σου κοστιζουν να τα δανειστεις (δεν πληρωνεις τοκο που ειναι το κερδος του δανειστη σου).

Αρα και ο μισθος σου σου μενει δικος σου, και δανειζεσαι τσαμπα τα 100 και τα δινεις σε εμενα σταθερα και καθε μηνας που παιρνει για εμενα κοστιζουν λιγοτερο αλλα εγω σου εδωσα μπροστα ενα αγαθο Α αξιας σημερα λχ κινητο, αμαξι κτλ.

Το άτοκο δάνειο συμφωνώ μαζί σου είναι προς το συμφέρον σου αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την αγοραστική σου δύναμη. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως η χασούρα του εμπόρου ή της τράπεζας που αναφέρεις μου προσφέρει εμένα προσωπικά κάποιο έξτρα όφελος; 

Και σε ρωτάω εάν στο ίδιο ακριβώς iphone η τιμή του πέσει παρότι ο πληθωρισμός ανεβαίνει γιατί έτσι απλά γουστάρει ή μπορεί η apple και το κάνει, κέρδισες ή έχασες εσύ (προσωπικά εσύ όχι ως προν το έμπορο ή την τράπεζα);

Η αγοραστική σου δύναμη έχει να κάνει με την τιμή του αγαθού που αγοράζεις και όχι με τον πληθωρισμό. Στα προηγούμενα χρόνια με πληθωρισμό ετήσιο 2,5-4% γιατί είχες περισσότερη αγοραστική δύναμη; Γιατί οι τιμές (πχ λόγω παραγωγής στην Κίνα) έπεφταν. Έτσι παρότι ο μισθός σου δεν ανέβαινε κάθε χρόνο 2,5-4% εσύ μπορούσες να αγοράζεις καινούργια τηλεόραση ή παπούτσια γιατί οι τιμές τους έπεφταν. "Παπουτσικά" ναι ήσουν πιο πλούσιος γιατί μπορούσες να πάρεις και 2 και 3 ζευγάρια. Τώρα με τον ίδιο μισθό γιατί δεν μπορείς; Γιατί οι τιμές τους ανεβαίνουν. Και γιατί κάποια ανεβαίνουν και κάποια κατεβαίνουν; To φουλάρισμα που αναφέρθηκε εάν η τιμή του πέσει γιατί αύριο αποφασίσει ο ΟΠΕΚ να ανοίξει τις κάνουλες, εσύ έχεις περισσότερη αγοραστική δύναμη σε βενζίνη ή όχι; Οπότε και σε άτοκες δόσεις να είχες βάλει το πετρέλαιο εάν το είχες αγοράσει με 1,50 ευρώ το λίτρο και τώρα είναι 1 κέρδισες ή έχασες από τις άτοκες δόσεις της τράπεζας; Κερδίζεις εννοείτε τους τόκους που δεν πληρώνεις αλλά συνολικά χάνεις.

Σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι εννοείτε ο πληθωρισμός βάζει το χεράκι του στις τιμές αλλά δεν είναι πάντα ο μόνος κανόνας για την αγοραστική σου/του ισχύ. 

Επεξ/σία από mogsub
  • Thanks 1
Δημοσ.

Επίσης ο πληθωρισμός δεν είναι πανομοιότυπος σε κάθε κατηγορία αγαθών. 

Άλλος στα ηλεκτρονικά, τρόφιμα, καύσιμα, ακίνητα, υπηρεσίες κλπ. Μπορεί να έχουμε αρνητικό δείκτη σε μια κατηγορία (πχ πτώση τιμών ηλεκτρονικών) κ θετικό σε άλλη πχ τρόφιμα. 

Τότε αλλάζει η αρχική θεώρηση. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...