Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα. Διαμενω με την κοπελα μου σε διαμερισμα με ενοικιο 350 ευρω. Ειχαμε κανει αρχικα 3ετες συμβολαιο, εληξε και ανανεωσαμε σε 2ετες. Αποτι ξερω ο νομος οριζει ελαχιστο χρονο συμβολαιου τα 3 χρονια. Ο εκμισθωτης θελει να μας κανει αυξηση 350 ευρω. Του ειπαμε οτι δεν μπορει για αλλον εναν χρονο και φανηκε να γνωριζει οτι θα ισχυε αναγκαστικα για αλλον εναν χρονο το συμβολαιο οπως εχει. Θα ηθελα να ρωτησω, ποσο μπορει να ανεβασει το ενοικιο σε περιπτωση που δεν συμφωνησουμε με τα 150 ευρω. Ισχυει το 75% του τιμαριθμου του τελευταιου ετους πριν την αυξηση; Δηλαδη θεωρητικα αν τωρα επρεπε να το ανεβασει θα υπολογισω τον μεσο ορο του τιμαριθμου του τελευταιου ετους επι το 75% και θα βρω το επιτρεπομενο ποσο μεγιστης αυξησης; Δηλαδη 9,4x75%=7,1 και μετα 7,1%x350=24,85; 

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Armelo είπε

Καλησπερα. Διαμενω με την κοπελα μου σε διαμερισμα με ενοικιο 350 ευρω. Ειχαμε κανει αρχικα 3ετες συμβολαιο, εληξε και ανανεωσαμε σε 2ετες. Αποτι ξερω ο νομος οριζει ελαχιστο χρονο συμβολαιου τα 3 χρονια. Ο εκμισθωτης θελει να μας κανει αυξηση 350 ευρω. Του ειπαμε οτι δεν μπορει για αλλον εναν χρονο και φανηκε να γνωριζει οτι θα ισχυε αναγκαστικα για αλλον εναν χρονο το συμβολαιο οπως εχει. Θα ηθελα να ρωτησω, ποσο μπορει να ανεβασει το ενοικιο σε περιπτωση που δεν συμφωνησουμε με τα 150 ευρω. Ισχυει το 75% του τιμαριθμου του τελευταιου ετους πριν την αυξηση; Δηλαδη θεωρητικα αν τωρα επρεπε να το ανεβασει θα υπολογισω τον μεσο ορο του τιμαριθμου του τελευταιου ετους επι το 75% και θα βρω το επιτρεπομενο ποσο μεγιστης αυξησης; Δηλαδη 9,4x75%=7,1 και μετα 7,1%x350=24,85; 

Τιμάριθμος, θα ισχύε ΑΝ το είχατε γράψει στο ιδιωτικό συμφωνητικό.

Ότι 'θέλει' μπορεί να ζητήσει αλλά και εσείς αν δεν συμφωνήτε θα πρέπει να φύγετε σε εύλογο χρόνο 

• Thanks 1
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Armelo είπε

Ξεκίνα σιγά σιγά το πακετάρισμα και ψάξε για νέο σπίτι...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η «τριετία» έχει να κάνει με την ελάχιστη διάρκεια του συμβολαίου, και όχι με το ύψος του μισθώματος. Και αυτό ισχύει αποκλειστικά αν μιλάμε για πρώτη κατοικία αλλά και για το πρώτο συμβόλαιο, όχι γι' ανανέωση. Στην περίπτωσή σου που έχει παρέλθει η τριετία, δε σ' εξυπηρετεί σε κάτι.

Τώρα εφόσον έχει ΉΔΗ γίνει η ανανέωση με το ίδιο ποσό για +2 χρόνια, δε μπορεί ούτε να γίνει αύξηση, ούτε να σας διώξει. Μέχρι τη λήξη της διετίας, το συμβόλαιό σας είναι στα 350€.

Όμως μετά δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός. Μπορεί να σας πει 500€, ή 1.000€, ή απλά «τέλος, δε θέλω άλλο, φεύγετε». Εάν μάλιστα σας κοινοποιήσει εξώδικο σ' ένα εύλογο διάστημα πριν τη λήξη ότι δεν προτίθεται ν' ανανεώσετε, αλλά θέλει στο τέλος της μίσθωσης να του παραδώσετε το μίσθιο χωρίς μα και μου (no matter what που λέμε στο χωριό μου), εκεί "game over". Υπόψιν ότι αυτό το σενάριο (μπορεί να) είναι και το χειρότερο, διότι πολλά συμβόλαια προβλέπουν και «ρήτρες» για πιθανό... κατσίκωμα μετά τη λήξη. Δείτε το χειρόγραφό σας και πράξτε αναλόγως με βάση τι σας συμφέρει.

Επεξ/σία από Haldol
Δημοσ.
1 hour ago, Armelo said:

Το 75% του τιμαρίθμου του τελευταίου 12μηνου ισχύει μόνο στην περίπτωση που το συμβόλαιο έχει λήξει, και μόνο αν δεν έχει παρέλθει τριετία από την έναρξη της μίσθωσης, και από ότι λες έχει παρέλθει οπότε τον συγκεκριμένο τρόπο αύξησης τον ξεχνάς.

Τώρα στην περίπτωση σου μέχρι να περάσει η διετία της ανανέωσης (αν δεν έχει περάσει ήδη) ισχύει ότι ακριβώς προβλέπει το συμβόλαιο, για μετά τη διετία μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση από την αρχή. Για να το κάνω λιανά αυτός όχι μόνο 700 αλλά και 2.700 μπορεί να ζητήσει για μετά τη διετία, εσείς από τη μεριά σας μπορείτε να αντιπροτείνετε ότι θέλετε, ακόμα και 50€. Αν τα βρείτε έχει καλώς, ανανεώνετε ή κάνετε νέο συμβόλαιο, αν δεν τα βρείτε τότε την ημέρα που λήγει έχετε υποχρέωση να το αφήσετε.

• Like 1
Δημοσ.

Ψάξτε άμεσα για νέο σπίτι και μην χάνετε τον χρόνο σας με τιμαριθμους, ποσοστά, υπολογισμούς και π@ μεντολες. Ο ιδιοκτήτης θέλει ξεκάθαρα να φύγετε αλλιώς δεν θα έκανε αύξηση είτε το πολύ θα σας έλεγε 50 ευρώ παραπάνω αύξηση και αυτό πολύ είναι. 

Δημοσ.
4 minutes ago, Basilhs23___ said:

Ψάξτε άμεσα για νέο σπίτι και μην χάνετε τον χρόνο σας με τιμαριθμους, ποσοστά, υπολογισμούς και π@ μεντολες. Ο ιδιοκτήτης θέλει ξεκάθαρα να φύγετε αλλιώς δεν θα έκανε αύξηση είτε το πολύ θα σας έλεγε 50 ευρώ παραπάνω αύξηση και αυτό πολύ είναι. 

Αυτό πάλι πως προκύπτει? Αν ήθελε ξεκάθαρα να φύγουν απλά θα τους έλεγε να φύγουν, δεν θα ζητούσε 150€ που - φαινομενικά τουλάχιστον - ως αύξηση δεν μοιάζει για υπερβολική για τα τελευταία 5 έτη. Το 50άρι είναι μάλλον αστείο ως αύξηση.

• Like 2
Δημοσ.

Ρώτησα πριν λίγες μέρες δικηγόρο για ανάλογη περίπτωση και μου είπε ότι ακριβώς λένε τα παιδιά. Μετά το αρχικό "συμβόλαιο" που έχει διάρκεια υποχρεωτικά 3ετία, η ανανέωση είναι για όσο διάστημα έχει γραφτεί και όχι 3ετία, η δε αύξηση ενοικίου δεν έχει κανέναν περιορισμό - μπορεί να ζητήσει όσα θέλει.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αυτό πάλι πως προκύπτει? Αν ήθελε ξεκάθαρα να φύγουν απλά θα τους έλεγε να φύγουν, δεν θα ζητούσε 150€ που - φαινομενικά τουλάχιστον - ως αύξηση δεν μοιάζει για υπερβολική για τα τελευταία 5 έτη. Το 50άρι είναι μάλλον αστείο ως αύξηση.

Οταν όλος ο κόσμος κοιτάει να βρει ένα σπίτι με ενοίκιο και τα βάζει πέρα τσίμα τσίμα, και τα 150 ευρώ είναι πολλά για αύξηση, τον ρωτάς τον άλλον αν έχει να δίνει 2-3 μισθούς επιπλέον το έτος για ενοίκιο; Η μήπως του έκανε και αύξηση ο εργοδότης στους μισθούς για να μπορούν να πληρώσουν; Οποίος ιδιοκτήτης θέλει να κρατήσει τους ενοικιαστές δεν κάνει καμιά αύξηση. 

• Like 4
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Οταν όλος ο κόσμος κοιτάει να βρει ένα σπίτι με ενοίκιο και τα βάζει πέρα τσίμα τσίμα, και τα 150 ευρώ είναι πολλά για αύξηση, τον ρωτάς τον άλλον αν έχει να δίνει 2-3 μισθούς επιπλέον το έτος για ενοίκιο; Η μήπως του έκανε και αύξηση ο εργοδότης στους μισθούς για να μπορούν να πληρώσουν; Οποίος ιδιοκτήτης θέλει να κρατήσει τους ενοικιαστές δεν κάνει καμιά αύξηση. 

πες τα γιατί εδώ μέσα μου φαίνεται γράφουν κάτοικοι της Κηφισιάς και της Εκάλης.

• Like 4
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, dtk-386 είπε

πες τα γιατί εδώ μέσα μου φαίνεται γράφουν κάτοικοι της Κηφισιάς και της Εκάλης.

Και εγώ ιδιοκτήτης είμαι και νοικιάζω, το σκέφτομαι για να ζητήσω αύξηση. Έτσι κι αλλιώς, ακομα και αύξηση να μην ζητήσεις, το πολύ 4 χρόνια μένει ο καθένας. Διότι αυξάνεται το κόστος ζωής και δεν τα βγάζει πέρα ακόμα και με αυτό το σταθερό ενοίκιο από πριν. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Armelo είπε

Καλησπερα. Διαμενω με την κοπελα μου σε διαμερισμα με ενοικιο 350 ευρω.

3 ώρες πριν, Armelo είπε

Ο εκμισθωτης θελει να μας κανει αυξηση 350 ευρω. 

Επεξ/σία από jmmys
Δημοσ.
37 minutes ago, Basilhs23___ said:

Βασικά το ύψος των ενοικίων ποτέ δεν πήγαινε με βάση τους μισθούς, ούτε όλοι τα βγάζουν τσίμα τσίμα, ούτε όλοι οι ενοικιαστές είναι μισθωτοί απαραίτητα. Επίσης δεν βλέπω το λόγο ένας ιδιοκτήτης να θέλει να κρατήσει έναν ενοικιαστή όταν το ενοίκιο που εισπράττει είναι πολύ πιο κάτω από αυτό που παίζει στην υπόλοιπη αγορά.

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...