Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ισπανικά ΝΑΙ μιλάει το 1/3 του πλανήτη ως μητρική Γλώσσα τι να λέμε. Όλη η Λατινική Αμερική

495 εκατομμύρια είναι,6,3% του πλανήτη.

• Απαντ. 82
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε

Γιατί αμφότερες οικονομίες έχουν ταβανιάσει και θα μπουν σε μία διαρκή αυτο-ανανεούμενη κρίση πληθωρισμού και αναιμικής ανάπτυξης. Στην τρέχουσα γεωπολιτική πραγματικότητα, αυτό ισοδυναμεί με τον αφανισμό τους από τον παγκόσμιο χάρτη δυνάμεων. Αν εξαιρέσουμε τα πυρηνικά της Γαλλίας, η χώρα είναι αντικειμενικά μια μικρή - μεσαία παγκόσμια δύναμη, με προοπτική να καταταγεί στις μικρές.

Πάνω από όλα, το ζήτημα είναι η δημογραφία. Αν κάθε γυναίκα γεννάει 1,3 παιδιά, και τα υπόλοιπα 0,8 που χρειάζονται για διατήρηση - μη κατάρρευση πληθυσμού, έρχονται από την Αλ Σαχραουΐα, ή το Ουαγκντούγκου, η κοινωνία σου θα περάσει δια πυρός και σιδήρου μέχρι να απ-εθνικοποιηθεί εντελώς (ή αλλιώς, αμερικανοποιηθεί), ή θα διασπαστεί στα εξ ων συνετέθη: 60%, Βρυξελλιώτες και Χαβρινοί, παίρνουν τα όπλα/ τα μαδέρια εναντίον 40% ουαγκντουγκιανών και σαχραουΐων.

Στον αντίποδα, ο παγκόσμιος Νότος εκτινάσσεται. Σε κάποιες χώρες (Κίνα - Ν. Κορέα - Ταϊβάν - Τουρκία - Ιράν - Μποτσουάνα - Κόστα Ρίκα - Βραζιλία) τελείωσε το πρώτο στάδιο της εκτίναξης (δημογραφική) και μπαίνουμε στην οικονομική, σιγά - σιγά. Μετά, θα έρθει και η στρατιωτική - τεχνολογική. Οι περισσότερες, είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο, δυστυχώς για τους Ευρωπαίους είναι και οι πλέον πολυπληθέστερες, που δεν έχουν δλδ "δείξει" ακόμα (Νιγηρία - Αίγυπτος - Αιθιοπία - Αλγερία - Κονγκό - Περού and the list goes on).

Η Ινδία, ένας παγκόσμιος πόλος που πλέον δεν αμφισβητεί κανείς, κάνει και από τα 2. Το ίδιο ισχύει για τα πλούσια κεντροασιατικά κράτη, που επιδεικνύουν ταυτόχρονα ανάπτυξη με αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση. Το Ουζμπεκιστάν το 89' είχε μετά βίας 20εκ πληθυσμό, σήμερα έχει... 37  και ρυθμό γονιμότητας... 3,31. Πάει δηλαδή εντός 10-15 ετών να χτυπήσει άνετα 45άρα, όσο η Ισπανία.

Ποιος; Ένα κράτος που το 95% του κόσμου δε μπορεί να δείξει στο χάρτη.

Η "Δύση" και οι μητροπόλεις της, είναι ξοφλημένες. Τουρισμός, bnb, εστίαση, σουπερμαρκετ που θα τρέχουν μετανάστες, και μια δράκα γέρων και νέων ευκατάστατων άτεκνων "σκυλο/γατομπαμπάδων" θα μείνει.

Μου αρέσει να διαβάζω τις απαντήσεις που δίνεις. Δεν ξέρω αν πράγματι θα γίνουν τα πράγματα όπως γράφεις και προβλέπεις, πάντως αυτά που λες έχουν μια δόση αλήθειας. Δεν ξέρω αν έχεις μελετήσει πολύ τίποτα papers η βιβλία. 

Μερικές απόψεις και επισημάνσεις. Ευρώπη και ΗΠΑ δεν παίζει ποτέ όσο θα ζούμε σε αυτόν τον αιώνα να τις δούμε να καταρρέουν η να καταποντιζονται στο επίπεδο ζωής από άλλες χώρες. Ύφεση μπορεί να υπάρξει. Τώρα οι άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, έχουν οικονομική ανάπτυξη μεν, όμως πρέπει να εξεταστούν και άλλοι ποσοτικοι και ποιοτικοί στατιστικοι δείκτες για να μπορούμε να πούμε μελλοντικά ότι μας πέρασαν σε όλα. 

Μην συγχέουμε τα χάλια της Ελλάδας με την ηττοπάθεια την γκρίνια και τα γεγονότα που μας σκίζουν από το 2008 με την γενικότερη κατάσταση της Δύσης που τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Ακόμα και στην Βουλγαρία η την Αλβανία να κοιτάξεις, δεν υπάρχει τέτοια γκρίνια όσο εδώ, απλά είμαστε πολύ ιδιαίτερος λαός με δυσκολίες και στρεβλώσεις. 

Αύξηση πληθυσμού δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση κατά κεφαλήν η διαμέσου εισοδήματος, σημαίνει μόνο αύξηση εισοδήματος σε απόλυτες τιμές, αυτό δεν οδηγεί απαραίτητα σε αύξηση επιπέδου ζωής η δύναμης σε άλλους τομείς. 

Η αλήθεια είναι ότι χώρες όπως Πολωνία και Ρουμανία, αύξησαν πληθυσμό, και αύξησαν και εισοδήματα, κατά κεφαλήν ΑΕΠ και επίπεδο ζωής. Αμφιβάλλω αν θα γίνει το ίδιο με άλλες χώρες που είναι τίγκα στην φτώχεια. 

Στρατιωτικά ότι καταφέρουν οι ξένες χώρες το κάνουν με άντληση τεχνολογίας και καινοτομιών από Ευρώπη και ΗΠΑ. Εδώ λένε ότι ακόμα και πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επικρατήσουν λόγω προηγμένης τεχνολογίας. 

Κατι Νιγηρίες Ινδονησίες και Ουζμπεκιστάν δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Αυτός ο αιώνας είναι ο αιώνας της Ινδίας και της Κίνας, η Αφρική θα ακολουθήσει τον επόμενο αιώνα. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
Δημοσ.

Γιατί αμφότερες οικονομίες έχουν ταβανιάσει και θα μπουν σε μία διαρκή αυτο-ανανεούμενη κρίση πληθωρισμού και αναιμικής ανάπτυξης. Στην τρέχουσα γεωπολιτική πραγματικότητα, αυτό ισοδυναμεί με τον αφανισμό τους από τον παγκόσμιο χάρτη δυνάμεων. Αν εξαιρέσουμε τα πυρηνικά της Γαλλίας, η χώρα είναι αντικειμενικά μια μικρή - μεσαία παγκόσμια δύναμη, με προοπτική να καταταγεί στις μικρές.

Κάθε οικονομία ταβανιάζει. Βέβαια, άλλο ταβάνι έχει η Ελλάδα και άλλο η Ελβετία. Το θέμα είναι πόσες αναπτυσσόμενες χώρες θα ξεπεράσουν σημαντικά το βιωτικό επίπεδο της Ελλάδας (δε μιλάμε καν για της Ελβετίας); Λιγότερες από όσες νομίζεις. 

Πάνω από όλα, το ζήτημα είναι η δημογραφία. Αν κάθε γυναίκα γεννάει 1,3 παιδιά, και τα υπόλοιπα 0,8 που χρειάζονται για διατήρηση - μη κατάρρευση πληθυσμού, έρχονται από την Αλ Σαχραουΐα, ή το Ουαγκντούγκου, η κοινωνία σου θα περάσει δια πυρός και σιδήρου μέχρι να απ-εθνικοποιηθεί εντελώς (ή αλλιώς, αμερικανοποιηθεί), ή θα διασπαστεί στα εξ ων συνετέθη: 60%, Βρυξελλιώτες και Χαβρινοί, παίρνουν τα όπλα/ τα μαδέρια εναντίον 40% ουαγκντουγκιανών και σαχραουΐων.

Το δημογραφικό το έχω αναφέρει και εγώ αρκετές φορές. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ποια η διαφορά το να έρθει κάποιος από την Burkina Faso (κάτι που θεωρείς κακό) με το να πας εσύ ή εγώ στην Burkina Faso (κάτι που θεωρείς καλό). Φάσκεις και αντιφάσκεις. 

Στον αντίποδα, ο παγκόσμιος Νότος εκτινάσσεται. Σε κάποιες χώρες (Κίνα - Ν. Κορέα - Ταϊβάν - Τουρκία - Ιράν - Μποτσουάνα - Κόστα Ρίκα - Βραζιλία) τελείωσε το πρώτο στάδιο της εκτίναξης (δημογραφική) και μπαίνουμε στην οικονομική, σιγά - σιγά. Μετά, θα έρθει και η στρατιωτική - τεχνολογική. Οι περισσότερες, είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο, δυστυχώς για τους Ευρωπαίους είναι και οι πλέον πολυπληθέστερες, που δεν έχουν δλδ "δείξει" ακόμα (Νιγηρία - Αίγυπτος - Αιθιοπία - Αλγερία - Κονγκό - Περού and the list goes on).

Η Ινδία, ένας παγκόσμιος πόλος που πλέον δεν αμφισβητεί κανείς, κάνει και από τα 2. Το ίδιο ισχύει για τα πλούσια κεντροασιατικά κράτη, που επιδεικνύουν ταυτόχρονα ανάπτυξη με αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση. Το Ουζμπεκιστάν το 89' είχε μετά βίας 20εκ πληθυσμό, σήμερα έχει... 37  και ρυθμό γονιμότητας... 3,31. Πάει δηλαδή εντός 10-15 ετών να χτυπήσει άνετα 45άρα, όσο η Ισπανία.

Ποιος; Ένα κράτος που το 95% του κόσμου δε μπορεί να δείξει στο χάρτη.

Η αναπλήρωση του πληθυσμού απαιτεί 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα... στις ανεπτυγμένες χώρες. Σε χώρες όπως η Ινδία απαιτούνται 2,3 γεννήσεις ανά γυναίκα ενώ σε τελείως υπανάπτυκτες χώρες απαιτούνται μέχρι και 3,5 γεννήσεις ανά γυναίκα.

Επίσης, η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά υπογεννητικότητας το 1980, όμως πλέον βλέπουμε χώρες που έχουν το βιωτικό επίπεδο της Ελλάδας του 1950/1960 να έχουν υπογεννητικότητα. Ο κύριος λόγος είναι ότι η υπογεννητικότητα συνδέεται άμεσα με τη μόρφωση των γυναικών, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. 

Η "Δύση" και οι μητροπόλεις της, είναι ξοφλημένες. Τουρισμός, bnb, εστίαση, σουπερμαρκετ που θα τρέχουν μετανάστες, και μια δράκα γέρων και νέων ευκατάστατων άτεκνων "σκυλο/γατομπαμπάδων" θα μείνει.

Αυτό σταδιακά συμβαίνει σε κάθε χώρα που προσφέρει την ίδια εκπαίδευση στους άνδρες και στις γυναίκες, ακόμα και σε χώρες που καταπιέζουν τις γυναίκες σε άλλους τομείς (π.χ Ιράν). Η πρώτη ανεπτυγμένη ή μη χώρα που θα καταφέρει να βρει λύση σε όλο αυτό θα κυριαρχήσει τον 22ο αιώνα. Βέβαια, ακόμα και να την ξέραμε, ελάχιστη σημασία έχει στο τι γλώσσα πρέπει να μάθει κάποιος τώρα για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες.

Δημοσ.

Αυτά που γράφω, είναι προϊόντα της επιστημονικής μου γνώσης πάνω σε Διεθνή Πολ. Οικον., Δ. Σχέσεις, Γεωπολιτική.

Προφανώς, δε θα αρχίσω να παραθέτω βιβλιογραφία στο ινσόμνια, ούτε είμαι τόσο αυτάρεσκος, ώστε να αρχίσω να δημοσιοποιώ δικά μου + συλλογικά papers σε μεγάλα επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού. Αν δε σας φαίνονται πειστικά, προσπερνάτε, γιατί αν αρχίσω να απαντώ, θα βγούμε όλοι μαζί τρενάκι οφ τόπικ. Συγγνώμη γι' αυτό, αν θέλετε να μιλήσουμε ευρύτερα για τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, που θα συμβούν εντός 10-20 ετών, όχι 50-80 που λέτε κάποιοι, ανοίξτε νέο θέμα, κι αν το... κλίμα είναι καλό (όχι όπως τα... Καιρικά και άλλα), το συζητάμε ευμενώς και κοσμίως.

Ό,τι είχα να πω, το είπα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Μικρή υποσημείωση: Το ότι η Ελλάδα αποτελεί ΗΔΗ από το 2007/2012 την... απόληξη του γαστρεντερικού συστήματος της "Δύσης", δε σημαίνει ότι η "Δύση" πάει καλά. Με είδατε να ασχολούμαι με τη χώρα μας; Είναι τελειωμένη περίπτωση, τελείως, παγιωμένη ως δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, απλώς και μόνο γιατί η Βουλγαρία δείχνει αποφασισμένη να μείνει παγιωμένη ως πρώτη.

Το γεγονός αυτό, ουδόλως έχει να κάνει με την πορεία απόλυτου irrelevance στην οποία έχει ενταχθεί η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία. Δεν ισχυρίζομαι πουθενά ότι θα γίνουν mad max, ισχυρίζομαι ότι θα γίνουν κάτι σαν... Παγκόσμια επαρχία. Όπως είναι η Δανία και η Ιρλανδία σήμερα. Χαλαρά, τουρισμούλης, κάνα αππλικέησο για κινητά, κάνα r&d σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ελάχιστο ειδικό βάρος για το πού θα κινηθεί ο πλανήτης.

Αν υπάρξει κάτι ενδιαφέρον σε αυτή τη φασούλα, κοιτάξτε προς "intermarium" μεριά. Πολωνία - Τσεχία - Ρουμανία.

Κλείνω και με ένα ωραίο γραφηματάκι, που δείχνει τι συνέβη σε λιγότερο από 30 χρόνια, σε δύο τμήματα των 15 + 13, και βοηθάει να οσμιστείτε τι θα γίνει σε άλλα 10-15, όταν Νιγηρία - Αιθιοπία - Αίγυπτος θα είναι στη φάση που ήταν η Κίνα το 1995. image.jpeg.406fd357eb333d581102601985bd8417.jpeg

Οπότε, κατακλείδα παρέμβασης: Μάθετε γλώσσες που (θα) ομιλούνται στο Νέο Κόσμο / παγκόσμιο Νότο. Όποιες είναι εύκαιρες. Κλείστε το παράθυρο στο 1995 και θα περάσουμε όλοι καλά - ίσως καλύτερα από τώρα.

• Like 4
Δημοσ.

Εγώ θέλω να μου εξηγήσεις πως γίνεται 2 αυταρχικές χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να μην μπορούν να λύσουν το δημογραφικό τους. Η Κίνα αυτή τη στιγμή έχει χαμηλότερη γεννητικότητα από την Ελλάδα. Μάλλον αυτό που έχει κολλήσει στο 1995 είναι η επιστημονική σου γνώση στη γεωπολιτική. Η υπογεννητικότητα είναι παγκόσμιο πρόβλημα πλέον και όχι πρόβλημα της δύσης όπως το παρουσιάζεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 13/09/2023 at 15:13, MikhailBakurin said:

Εξακολουθείτε να δίνετε προτάσεις στον TS, βασισμένες σε παράθυρα και πόρτες που έχετε αφήσει ανοιχτά το αργότερο από το 2005. Κλείστε τα, θα πουντιάσετε.

Αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχει ειπωθεί στο τόπικ κι έχει καλή σχέση με την πραγματικότητα, είναι το μέλλον των Ισπανικών. ΌΛΕΣ οι νότιες ΗΠΑ, πλην ίσως Τέξας, μέσα σε 50-100 χρόνια από τώρα θα είναι τουλάχιστον 50-60% Ισπανόφωνες. Το φαινόμενο λέγεται reconquista για να προσομοιάσει στην ανάκτηση της Ιβηρικής από τους Μουσουλμάνους. Αυτή τη στιγμή, καθολικοί Ισπανόφωνοι "ξαναπαίρνουν" χωρίς όπλα, με τη δημογραφία, αυτό που τους πήραν βίαια οι προτεστάντες Αγγλοσάξωνες πριν 170 περίπου χρόνια.

Ήδη φέτος ήμουν με Αμερικανούς στην ηλικία μου περίπου (μέσα 90ς γέννηση), από το Κολοράντο, οι οποίοι μου είπαν ευθαρσώς ότι το 2003 άκουγες στη χάση και στη φέξη Ισπανικά από λίγους εργάτες, ενώ το 2023 υπάρχουν δίγλωσσες πινακίδες, δίγλωσσα σχολεία, μονόγλωσσες Ισπανόφωνες συνοικίες στις πόλεις κλπ κλπ.

ΟΛΑ αυτά, χωρίς να υπολογίζουμε τη μεγάλη άνοδο που περιμένουμε τα επόμενα 20-50 χρόνια από κράτη όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Κολομβία (που τερμάτισε μόλις πρόσφατα τον πολυετή της εμφύλιο), ακόμα και η Αργεντινή, αν ποτέ καταφέρει να τα βρει με τον εαυτό της και πάψει να αυτοδιαλύεται.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ χρόνο/προτεραιότητα, το ίδιο ισχύει για τις τουρκόφωνες περιοχές της Κ. Ασίας και σε ΤΡΙΤΟ χρόνο, για τις Γαλλόφωνες της Αφρικής.

Χώρες με γηρασμένο πληθυσμό, επί ένα χρόνο σε ύφεση, που ζουν από εισροή μεταναστών και βάσισαν την οικονομία τους σε κάτι που δεν υπάρχει πλέον (δωρεάν ρωσικό φυσικό αέριο), ΔΕΝ είναι για να μάθεις τη γλώσσα τους. Είναι για να τις αποφύγεις. Η Ευρώπη είναι τελειωμένη ως Γη ευκαιριών, το πράγμα σκλήρυνε και θα σκληρύνει κι άλλο. Τα Γερμανικά στον κόσμο του 2040, είναι όπως είναι σήμερα τα Ιταλικά, αδύναμα και αδιάφορα (για τότε μαθαίνεις τη γλώσσα, όχι για το 2025- αν φτάσει ως εκεί η Γερμ χωρίς κατάρρευση).

Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ και Α-Λ-Η-Θ-Ι-Ν-Ο-Σ

Οταν διαβαζω για Γαλλικα, Γερμανικά, νομίζω οτι βλέπω το Ρετιρέ (Διακοπες στο Λονδίνο για σοπινγκ) και Απαράδεκτους (Δημητρουλα, Γιαννης να μαθαίνουν Αγγλικα απο Λινγκουαφον) στο Μεγκα απο το 1991.
Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα και όπως λέει και ο Bakurin, η Ευρώπη ειναι τελειωμένη. Η Γερμανία σε ύφεση και αποβιομηχανιση. Διαβαζα 11% κάτω η βιομ. παραγωγή της και είμαστε μόνο στην αρχή. Γαλλικά αν δε πας Γαλλία να ζήσεις, γιατί;
Οπως και πάλι είπε ο Bakurin, Ισπανικά, Κινέζικα, Ινδικά(Ταμιλ;). Βασικά, θα κοιταζα και ποιά διάλεκτος ειναι διαδεδομένη στην υποσαχάρια Αφρική και θα έβλεπα αν με ενδιέφερε. Αραβικά, ειναι λένε τραγικά δύσκολα (συγκρίσιμα με Κινέζικα), αλλά όπως και τα Κινέζικα, πολύ ομορφη γλώσσα λένε.
Προσωπικά προσπαθώ 10 χρόνια να κουτσομαθαίνω Κινέζικα. Εχω ζήσει Ασία και λογικά του χρόνου ξαναφευγουμε για μόνιμα εκεί.
Ο Δυτικός κόσμος, δε ξέρει τι γίνεται εκει. Δεν έχει καταλάβει. Απο το 2006 που πρωτοπήγα, ήδη η ταχύτητα που κινουνται οι λαοι εκεί ειναι χαώδεις σε σχεση με το σάπιο και μουσειακό της Δύσης. Το μόνο σίγουρο ειναι η αλλαγή. Ετοιμαστείτε.

1 hour ago, MikhailBakurin said:

Αυτά που γράφω, είναι προϊόντα της επιστημονικής μου γνώσης πάνω σε Διεθνή Πολ. Οικον., Δ. Σχέσεις, Γεωπολιτική.

Προφανώς, δε θα αρχίσω να παραθέτω βιβλιογραφία στο ινσόμνια, ούτε είμαι τόσο αυτάρεσκος, ώστε να αρχίσω να δημοσιοποιώ δικά μου + συλλογικά papers σε μεγάλα επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού. Αν δε σας φαίνονται πειστικά, προσπερνάτε, γιατί αν αρχίσω να απαντώ, θα βγούμε όλοι μαζί τρενάκι οφ τόπικ. Συγγνώμη γι' αυτό, αν θέλετε να μιλήσουμε ευρύτερα για τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, που θα συμβούν εντός 10-20 ετών, όχι 50-80 που λέτε κάποιοι, ανοίξτε νέο θέμα, κι αν το... κλίμα είναι καλό (όχι όπως τα... Καιρικά και άλλα), το συζητάμε ευμενώς και κοσμίως.

Ό,τι είχα να πω, το είπα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Μικρή υποσημείωση: Το ότι η Ελλάδα αποτελεί ΗΔΗ από το 2007/2012 την... απόληξη του γαστρεντερικού συστήματος της "Δύσης", δε σημαίνει ότι η "Δύση" πάει καλά. Με είδατε να ασχολούμαι με τη χώρα μας; Είναι τελειωμένη περίπτωση, τελείως, παγιωμένη ως δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, απλώς και μόνο γιατί η Βουλγαρία δείχνει αποφασισμένη να μείνει παγιωμένη ως πρώτη.

Το γεγονός αυτό, ουδόλως έχει να κάνει με την πορεία απόλυτου irrelevance στην οποία έχει ενταχθεί η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία. Δεν ισχυρίζομαι πουθενά ότι θα γίνουν mad max, ισχυρίζομαι ότι θα γίνουν κάτι σαν... Παγκόσμια επαρχία. Όπως είναι η Δανία και η Ιρλανδία σήμερα. Χαλαρά, τουρισμούλης, κάνα αππλικέησο για κινητά, κάνα r&d σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ελάχιστο ειδικό βάρος για το πού θα κινηθεί ο πλανήτης.

Αν υπάρξει κάτι ενδιαφέρον σε αυτή τη φασούλα, κοιτάξτε προς "intermarium" μεριά. Πολωνία - Τσεχία - Ρουμανία.

Κλείνω και με ένα ωραίο γραφηματάκι, που δείχνει τι συνέβη σε λιγότερο από 30 χρόνια, σε δύο τμήματα των 15 + 13, και βοηθάει να οσμιστείτε τι θα γίνει σε άλλα 10-15, όταν Νιγηρία - Αιθιοπία - Αίγυπτος θα είναι στη φάση που ήταν η Κίνα το 1995. image.jpeg.406fd357eb333d581102601985bd8417.jpeg

Οπότε, κατακλείδα παρέμβασης: Μάθετε γλώσσες που (θα) ομιλούνται στο Νέο Κόσμο / παγκόσμιο Νότο. Όποιες είναι εύκαιρες. Κλείστε το παράθυρο στο 1995 και θα περάσουμε όλοι καλά - ίσως καλύτερα από τώρα.

Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου και τις πληροφορίες. Πραγματικά ίσως ο 2ος άνθρωπος στην Ελλάδα (ο άλλος ένας  σε άλλο φορουμ, εκτος να είσαι ο ίδιος) που "συναντώ" και που κατανοεί τι γίνεται στο κόσμο.
Γυρισα από Ασία με την ελπίδα οτι θα μπορούσα να "δείξω" στον επαγγελματικό μου χώρο διεξόδους πέρα από το ΗΠΑ/Αγγλία και που σχετίζονται με βιομ. παραγωγή. Μας κοιταζαν σα μοσχάρια. Φεύγουμε ξανά για Ασία.
Ειναι απλά τραγικά τα πράγματα και εδώ και Ευρωπη (ίδια χάλια και χειρότερα μιας και Ελλαδα έχουμε 2-3 καθαρα φαγητα, φυση).

1 hour ago, michael92 said:

Εγώ θέλω να μου εξηγήσεις πως γίνεται 2 αυταρχικές χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να μην μπορούν να λύσουν το δημογραφικό τους. Η Κίνα αυτή τη στιγμή έχει χαμηλότερη γεννητικότητα από την Ελλάδα. Μάλλον αυτό που έχει κολλήσει στο 1995 είναι η επιστημονική σου γνώση στη γεωπολιτική. Η υπογεννητικότητα είναι παγκόσμιο πρόβλημα πλέον και όχι πρόβλημα της δύσης όπως το παρουσιάζεις.

Η Ρωσία δε ξέρω, η Κίνα έχει το κλασσικό πρόβλημα που ανεπτυγμένου κόσμου. Η Κίνα ειναι ανεπτυγμένη χώρα αλλά δε θέλει να χαρακτηριστεί ως ανεπτυγμένη για να μη χάσει κάποια εμπορικά προνόμια. Το ίδιο και η Ταϊβαν αν δε κάνω λάθος.
Οπότε δεν έχει να κάνει με το πολίτευμα, έχει να κάνει με τη τρυφηλότητα.
Τέλος, αν η Κίνα ήταν τόσο καταπιεστική, γιατί ο κόσμος δε φεύγει με καραβια, τρενα, ποδια, αεροπλάνα και να μεταναστεύει; Δεν έχει κλειστά σύνορα σα την ΕΣΣΔ, τη Β.Κορέα. Εσύ μπορείς να το εξηγήσεις αυτό;

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ.

Διαβάζοντας με ενδιαφέρον τα σχόλια σου, μου γεννήθηκε μια απορία. Σε ποια χώρα ζεις; Αν θες απαντάς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικά με τα εβραϊκά τι γνώμη έχετε (βαθμός δυσκολίας, τρόποι ευκολότερης και αμεσότερης/ταχύτερης εκμάθησης αν υπάρχουν και ό,τι άλλο προτείνετε), καθώς και αν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με μία δεύτερη γλώσσα εκμάθηση, πχ αραβικά;

Επεξ/σία από gousias
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, a_f_a είπε

Η Ρωσία δε ξέρω, η Κίνα έχει το κλασσικό πρόβλημα που ανεπτυγμένου κόσμου. Η Κίνα ειναι ανεπτυγμένη χώρα αλλά δε θέλει να χαρακτηριστεί ως ανεπτυγμένη για να μη χάσει κάποια εμπορικά προνόμια. Το ίδιο και η Ταϊβαν αν δε κάνω λάθος.
Οπότε δεν έχει να κάνει με το πολίτευμα, έχει να κάνει με τη τρυφηλότητα.
Τέλος, αν η Κίνα ήταν τόσο καταπιεστική, γιατί ο κόσμος δε φεύγει με καραβια, τρενα, ποδια, αεροπλάνα και να μεταναστεύει; Δεν έχει κλειστά σύνορα σα την ΕΣΣΔ, τη Β.Κορέα. Εσύ μπορείς να το εξηγήσεις αυτό;

Η Κίνα είναι χώρα 2 ταχυτήτων. Όσο απομακρύνεσαι από τις ακτές πέφτει το επίπεδο ραγδαία. Σαν σύνολο θεωρείται middle income country. Επίσης μια μη δημοκρατική χώρα που έχει social credit system δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μη καταπιεστική. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 minutes ago, michael92 said:

Η Κίνα είναι χώρα 2 ταχυτήτων. Όσο απομακρύνεσαι από τις ακτές πέφτει το επίπεδο ραγδαία. Σαν σύνολο θεωρείται middle income country. Επίσης μια μη δημοκρατική χώρα που έχει social credit system δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μη καταπιεστική. 

Τα ακούω αυτά που λες.
α) Οι Tier 2-3-4 πόλεις ή και η επαρχία ξέρεις πως ήταν πριν 10-20-30 χρόνια; Οχι σε σχέση με τη Σανγκάη του σήμερα, αλλά πως στο παρελθόν. Σίγουρα δεν ειναι σα τη Σανγκαη όλη η Κίνα, αλλά μήπως ειναι όλες οι ΗΠΑ σαν το Μαϊάμι; Ολη η Ελλάδα σα τη Κηφισιά;
β) Δε μου απάντησες, πέρα από τα οικονομικά, πόσες καραβιές καταπιεσμένων Κινέζων βλέπεις να εγκαταλέιπουν τη Κίνα; Καταπιεστική για ποιον; Για εσένα; Δε σε πίεσε κανένας να πας.
Περίμενε να δεις η Δύση τι income continent θα είναι σύντομα.

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 minutes ago, a_f_a said:

αλλά μήπως ειναι όλες οι ΗΠΑ σαν το Μαϊάμι; 

Eπειδή ανέφερες το Miami, από πρόσφατη εμπειρία San Fransisco που υποτίθεται είναι και ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ πόλη με ενοίκια στο ΘΕΟ κλπ.. ούτε απ'έξω δεν περνάμε εμείς οι Έλληνες από το πόσο μπάζο είναι. Πολύ ΚΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. 

Μη βλέπετε τις ταινίες. Αν δεν έχει ίδια εμπειρία ο άλλος, δεν μπορεί να καταλάβει. 

Μιλάμε τώρα για San Fransisco.. όχι για Detroit και λοιπές σκουπιδοπόλεις... 

Επεξ/σία από polaki
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 minutes ago, polaki said:

Eπειδή ανέφερες το Miami, από πρόσφατη εμπειρία San Fransisco που υποτίθεται είναι και ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ πόλη με ενοίκια στο ΘΕΟ κλπ.. ούτε απ'έξω δεν περνάμε εμείς οι Έλληνες από το πόσο μπάζο είναι. Πολύ ΚΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. 

Μη βλέπετε τις ταινίες. Αν δεν έχει ίδια εμπειρία ο άλλος, δεν μπορεί να καταλάβει. 

Μιλάμε τώρα για San Fransisco.. όχι για Detroit και λοιπές σκουπιδοπόλεις... 

Το ξέρω γι'αυτό και το ανέφερα, Σ.Φ. όπως λες :

Screenshot2023-09-14205058.jpg.dcc42b3dad8e83ffe0f135a6193722dc.jpg

Και αυτό το οδοιπορικό που είδα πρόσφατα

Επεξ/σία από a_f_a
  • Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, a_f_a είπε

Τα ακούω αυτά που λες.
α) Οι Tier 2-3-4 πόλεις ή και η επαρχία ξέρεις πως ήταν πριν 10-20-30 χρόνια; Οχι σε σχέση με τη Σανγκάη του σήμερα, αλλά πως στο παρελθόν. Σίγουρα δεν ειναι σα τη Σανγκαη όλη η Κίνα, αλλά μήπως ειναι όλες οι ΗΠΑ σαν το Μαϊάμι; Ολη η Ελλάδα σα τη Κηφισιά;
β) Δε μου απάντησες, πέρα από τα οικονομικά, πόσες καραβιές καταπιεσμένων Κινέζων βλέπεις να εγκαταλέιπουν τη Κίνα; Καταπιεστική για ποιον; Για εσένα; Δε σε πίεσε κανένας να πας.
Περίμενε να δεις η Δύση τι income continent θα είναι σύντομα.

Εμένα ακόμα δε μου έχει απαντήσει ο "Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ και Α-Λ-Η-Θ-Ι-Ν-Ο-Σ":

1) Αν έχει πηγή για το ότι πριν 300 χρόνια 1/5 κατοίκους της Μεσογείου μπορούσε να κάνει μια απλή συζήτηση στα ελληνικά...

2) Πόσες αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύει ότι θα ξεπεράσουν το βιωτικό επίπεδο της Ελλάδας (πάτος των ανεπτυγμένων χωρών)...

3) Γιατί θεωρεί ότι οι μετανάστες είναι ασύμβατοι π.χ με τη Γαλλία αλλά μαγικά θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τη Γαλλία στη χώρα τους...

4) Γιατί αγνοεί ότι η γεννητικότητα πέφτει σε όλο τον κόσμο (με εξαίρεση την υποσαχάρια Αφρική) και όχι μόνο στη Δύση. Από τα ιδρυτικά μέλη των BRICS, πλέον μόνο η Νότια Αφρική έχει γεννητικότητα πάνω από 2,1.

Όταν πάρω απαντήσεις για αυτά ίσως απαντήσω στην ερώτηση σου, η οποία δεν είναι όσο gotcha όσο νομίζεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Οπότε, κατακλείδα παρέμβασης: Μάθετε γλώσσες που (θα) ομιλούνται στο Νέο Κόσμο / 

Δεν απαίτησα να μας παραθέσεις papers, προσωπικές εργασίες και βιβλιογραφία, αλλά αν έχεις κάνει σπουδές και έχεις ακαδημαϊκή γνώση, σε αυτό απάντησες και ευχαριστώ για την απάντηση. Σε ρώτησα για να ξέρω αν οι γνώσεις είναι προϊόν πραγματικής έρευνας και όχι διάβασμα από άσχετους σε κάτι σελίδες του στυλ ξυπνηστερε blog κτλ. 

Αυτά που λες είναι αρκετά πιθανό να συμβούν πάντως. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...