sanji_kun Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Καλησπέρα παιδιά. Θέλει μια φίλη μου να αγοράσει φωτογραφική μηχανή. Για ερασιτεχνική χρήση (τοπία, ταξίδια, ίσως και βράδυ με τρίποδο κλπ). Μέχρι τώρα εβγάζε φωτογραφίες με κινητό, αλλά γενικά, ασχολείται λίγο με editing φωτογραφίας και τώρα θέλει να πάει στο επόμενο level. Το budget που μου είπε είναι γύρω στα 300€. Στην αρχή σκέφτηκα mirrorless, γιατί έχω κι εγώ mirrorless εδώ και κανά 9 χρόνια, που την αγόρασα σ αυτά τα λεφτά και με χει βγάλει ασπροπρόσωπο μέχρι τώρα. Αλλά μετά από ένα γρήγορο search, διαπίστωσα ότι οι τιμές στις mirrorless, έχουν φτάσει στο θεό. Ακόμα και η δικιά μου, πωλείται στα amazon, ebay κλπ, σχεδόν διπλάσια τιμή απ´ότι την αγόρασα. Οπότε, έτσι όπως το βλέπω, η dslr, πρέπει να ναι μονόδρομος. Υπάρχει γενικά, αξιοπρεπής dslr σ αυτό το budget? 1
babisskg Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 51 λεπτά πριν, sanji_kun είπε Καλησπέρα παιδιά. Θέλει μια φίλη μου να αγοράσει φωτογραφική μηχανή. Για ερασιτεχνική χρήση (τοπία, ταξίδια, ίσως και βράδυ με τρίποδο κλπ). Μέχρι τώρα εβγάζε φωτογραφίες με κινητό, αλλά γενικά, ασχολείται λίγο με editing φωτογραφίας και τώρα θέλει να πάει στο επόμενο level. Το budget που μου είπε είναι γύρω στα 300€. Στην αρχή σκέφτηκα mirrorless, γιατί έχω κι εγώ mirrorless εδώ και κανά 9 χρόνια, που την αγόρασα σ αυτά τα λεφτά και με χει βγάλει ασπροπρόσωπο μέχρι τώρα. Αλλά μετά από ένα γρήγορο search, διαπίστωσα ότι οι τιμές στις mirrorless, έχουν φτάσει στο θεό. Ακόμα και η δικιά μου, πωλείται στα amazon, ebay κλπ, σχεδόν διπλάσια τιμή απ´ότι την αγόρασα. Οπότε, έτσι όπως το βλέπω, η dslr, πρέπει να ναι μονόδρομος. Υπάρχει γενικά, αξιοπρεπής dslr σ αυτό το budget? Μαζί με την καλημέρα μου , σαφώς υπάρχουν αξιοπρεπείς λύσεις σε DSLR , όμως όπως και στις mirrorlles , η δουλειά έχει να κάνει με τους φακούς περισσότερο , οπότε θα καταλήξει στα ίδια με το να έπαιρνε μία μεταχειρισμένη mirrorlles , ενώ στον αντίποδα ελέω τεχνολογίας , ακόμη και το μικρότερο ποσό σε αγορά DSLR σώματος είναι ήδη απαξιωμένο εκ προοιμίου δλδ χαμένο ( sic ) όχι ακριβώς δλδ , όμως αυτό είναι μιά άλλη ιστορία . Πρόταση , ένα τυπικό μεταχειρισμένο mirrorlles σώμα με έναν κιτ φακό , όπου άνετα θα βρει τέτοιο πακέτο στο 300αρι . Οικονομικά μιλώντας η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι το mft σύστημα με την μορφή μιάς Olympus / Panasonic . Καλή επιτυχία .
LongTom Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, sanji_kun said: Καλησπέρα παιδιά. Θέλει μια φίλη μου να αγοράσει φωτογραφική μηχανή. Για ερασιτεχνική χρήση (τοπία, ταξίδια, ίσως και βράδυ με τρίποδο κλπ). Μέχρι τώρα εβγάζε φωτογραφίες με κινητό, αλλά γενικά, ασχολείται λίγο με editing φωτογραφίας και τώρα θέλει να πάει στο επόμενο level. Το budget που μου είπε είναι γύρω στα 300€. Στην αρχή σκέφτηκα mirrorless, γιατί έχω κι εγώ mirrorless εδώ και κανά 9 χρόνια, που την αγόρασα σ αυτά τα λεφτά και με χει βγάλει ασπροπρόσωπο μέχρι τώρα. Αλλά μετά από ένα γρήγορο search, διαπίστωσα ότι οι τιμές στις mirrorless, έχουν φτάσει στο θεό. Ακόμα και η δικιά μου, πωλείται στα amazon, ebay κλπ, σχεδόν διπλάσια τιμή απ´ότι την αγόρασα. Οπότε, έτσι όπως το βλέπω, η dslr, πρέπει να ναι μονόδρομος. Υπάρχει γενικά, αξιοπρεπής dslr σ αυτό το budget? Στα 300€ ΠΟΛΥ δύσκολα σε οτιδήποτε εκτός μεταχειρισμένο και εκεί μόνο κροπ (όπως sony A6000/canon M series) και Μ43. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα θα είναι κάπου στα 200αρια και ένας φακός στη κατοστάρα. Στριμόκωλα πράματα. Οι DSLR σε αυτές τις τιμές είναι απλά νιανιά και δεν αξίζουν θαρρώ. Θα είσαι σε entry level μάκα-πάτο του βαρελιού αλά EOS 1200D/Rebel ή μηχανές δεκαετίας+ αλά EOS5DII και στη καλύτερη κάποιο παλιό μέτριο φακό. Θα κάνει σίγουρα την δουλειά της με καλά αποτελέσματα (εάν μάθει να χρησιμοποιεί τη μηχανή σωστά), αλλά θα είναι μια εμπειρία που ουδεμία σχέση θα έχει με αυτά που περιμένει το 2023. Για 300αρα ταβάνι εγώ λέω να τα δώσει σε μεταχειρισμένο σετ olympus ΟΜ10 Ι/ΙΙ και έναν αντίστοιχο γενικό ζουμ. Ας βάλει άλλη μια 50αρα για καλύτερο φακό. Δεν υπάρχει κάτι που νικάει την olympus OM10(ΙΙ)+Μ43 φακούς σε τέτοιο bugdet χώμα για γενική χρήση πιστεύω. Αυτά τα λέω ως λάτρης DSLR. Εάν θέλεις κάμερα για γενική χρήση, δίχως να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις ή/και βγάζεις γούστα, οι mirrorless είναι απλά πολύ ανώτερες για το μέσο χρήστη. εδιτ: Ξέχασα να γράψω για κάμερες δίχως ξεχωριστούς φακούς (βλέπε Panasonic Lumix DC-TZ90), αλλά πιστεύω ότι οι λύσεις στα λεφτά αυτά είναι γενικά περιορισμένες από άποψη επιδόσεων και κυρίως δεν προσφέρουν καλή δυνατότητα ελέγχου πέρα του αυτόματου. Πολύ απλά θα βγάζει φωτογραφίες, αλλά δεν θα μάθει πως βγαίνουν και γιατί. Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2023 από LongTom 1
Dr_73 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 27 minutes ago, LongTom said: Δεν υπάρχει κάτι που νικάει την olympus OM10(ΙΙ)+Μ43 φακούς σε τέτοιο bugdet χώμα για γενική χρήση πιστεύω. Αυτά τα λέω ως λάτρης DSLR. Εάν θέλεις κάμερα για γενική χρήση, δίχως να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις ή/και βγάζεις γούστα, οι mirrorless είναι απλά πολύ ανώτερες για το μέσο χρήστη. Σε ποιοότητα τελικής εικόνας, πολλές αρχαίες dslr νικούν τις m4/3. Το ότι είναι αρχαίες , μεγάλες και δεν υποστηρίζονται πλέον είναι άλλο θέμα. Αλλά και σε φακό , ο κλασικός 12-42 των m4/3 παντού γράφουν ότι έχει ημερομηνία λήξεως και είναι αυτοκαταστρεφόμενος, ενώ ένας αρχαίος φακός dslr, είναι απέθαντος. Ξεπερνόντας το χαμηλό γόητρο και την αρχαιότητα μία 7D https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-eos-7d/sku-2132501 με έναν 18-135 https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-ef-s-18-135mm-f-3-5-5-6-is/sku-2132915 κάνει τα πάντα. Αν δεν θέλουμε μεγάλο εύρος ζουμ και θέλουμε πιο φωτεινό third party https://www.mpb.com/en-eu/product/tamron-sp-af-17-50mm-f-2-8-xr-di-ii-ld-aspherical-if-canon-ef-s-fit/sku-1974052 Σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο αρχαίος φθηνός φακός, μας το δείχνουν οι ιταλοί https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=tamron_17-50
LongTom Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 50 minutes ago, Dr_73 said: Σε ποιοότητα τελικής εικόνας, πολλές αρχαίες dslr νικούν τις m4/3. Το ότι είναι αρχαίες , μεγάλες και δεν υποστηρίζονται πλέον είναι άλλο θέμα. Αλλά και σε φακό , ο κλασικός 12-42 των m4/3 παντού γράφουν ότι έχει ημερομηνία λήξεως και είναι αυτοκαταστρεφόμενος, ενώ ένας αρχαίος φακός dslr, είναι απέθαντος. Ξεπερνόντας το χαμηλό γόητρο και την αρχαιότητα μία 7D https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-eos-7d/sku-2132501 με έναν 18-135 https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-ef-s-18-135mm-f-3-5-5-6-is/sku-2132915 κάνει τα πάντα. Αν δεν θέλουμε μεγάλο εύρος ζουμ και θέλουμε πιο φωτεινό third party https://www.mpb.com/en-eu/product/tamron-sp-af-17-50mm-f-2-8-xr-di-ii-ld-aspherical-if-canon-ef-s-fit/sku-1974052 Σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο αρχαίος φθηνός φακός, μας το δείχνουν οι ιταλοί https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=tamron_17-50 Όπως έγραψα και πάνω, μπορείς να πάρεις άριστες εικόνες από DSLR, ιδίως τις πολύ παλιές mid-flagship. ΑΛΛΑ: Είναι αρκετά πάνω των 10 ετών. Με ότι αυτό σημαίνει για το τι βρίσκεις σε μεταχειρισμένο, σε επιδόσεις του autofocus, επεξεργαστή, LCD, μπαταρίας και soft-computational δυνατότητες όπως π.χ. focus stacking. Πέρα των Pentax, καμία δεν έχει ΙΒΙS, κάτι που έχει μεγάλη σημασία όταν και πολλοί φακοί στο φάσμα τιμών δεν θα έχουν (ή θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί λόγω ηλικίας). Οι φακοί είναι όλοι μεταχειρισμένοι και σχετικά μεγάλοι, αντίθετα με τους M43. Για τα λεφτά σου παίρνεις μόνο ποιότητα εικόνας και ίσως αντοχή (ή καλύτερα "αντοχή" λόγω ηλικίας). Τελευταίο και κυριότερο, είναι πολύ δυσκολότερο να βγάλεις καλά αποτελέσματα στις DSLR όταν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιο σώμα. Με το EVF, ότι βλέπεις παίρνεις και έχεις ένα σωρό έξτρα πληροφορίες (όπως ιστόγραμμα). Κάτι που για μια αρχάριο είναι το κυριότερο. Προσωπικά θα πρότεινα DSLR εφόσον κάποιος ξέρει πολύ καλά τι κάνει ή/και είναι δευτεροτριτο σώμα/σύστημα. Ειδάλλως είναι κακή επένδυση για πρώτη μηχανή. BTW: Δεν χρειάζεται να πάρεις ΕΝΑΝ και μόνον ΕΝΑΝ φακό όταν έχεις Μ43. Έχεις καμία δύο-τρεις ντουζίνες επιλογές από 3-4 κατασκευαστές. Επίσης ο φακός που έβαλες, έχει υγρασία...
Dr_73 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 24 minutes ago, LongTom said: BTW: Δεν χρειάζεται να πάρεις ΕΝΑΝ και μόνον ΕΝΑΝ φακό όταν έχεις Μ43. Έχεις καμία δύο-τρεις ντουζίνες επιλογές από 3-4 κατασκευαστές. Με 300€ ; Νομίζω με αυτά τα χρήματα , μόνο epl1 ή 2 με τον κιτ φακό . Όλοι δεν γράφουν ότι χαλάει μόνος του και πάει για πέταμα ; Και στις dslr , αν θέλει να ξοδέψει κάποιος , έχει επιλογές και για 2ο τρίτο φακό . Με παρόμοια χρήματα , 100€ με 150€ παίρνει και ευρυγώνιο ζουμ . Στις mirrorless δεν παίρνει . Για m4/3 πρέπει το budget να ανέβει , τουλάχιστον στα 450€ . Μη μου πεις ότι οι epl1-2 θα ζήσουν περισσότερο από οποιαδήποτε dslr δεκαπενταετίας. Δες το μπάμπη εδώ, σαν ποκάμισα τις αλλάζει (στα τελευταία τους , μάλλον χάνουν και το πλεονέκτημα του evf, αφού εγκαταλείπει , πριν πεθάνει η μηχανή) . Το πιο οικονομικό σύνολο που βλέπω στο mpb , με προοπτική να μην πεθάνει άμεσα, είναι μάλλον epl5 με 12-50 https://www.mpb.com/en-eu/product/olympus-pen-e-pl5/sku-2120833 https://www.mpb.com/en-eu/product/olympus-m-zuiko-digital-ed-12-50mm-f-3-5-6-3-ez/sku-2060346 Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2023 από Dr_73 1
babisskg Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 16 λεπτά πριν, Dr_73 είπε Με 300€ ; Νομίζω με αυτά τα χρήματα , μόνο epl1 ή 2 με τον κιτ φακό . Όλοι δεν γράφουν ότι χαλάει μόνος του και πάει για πέταμα ; Και στις dslr , αν θέλει να ξοδέψει κάποιος , έχει επιλογές και για 2ο τρίτο φακό . Με παρόμοια χρήματα , 100€ με 150€ παίρνει και ευρυγώνιο ζουμ . Στις mirrorless δεν παίρνει . Για m4/3 πρέπει το budget να ανέβει , τουλάχιστον στα 450€ . Μη μου πεις ότι οι epl1-2 θα ζήσουν περισσότερο από οποιαδήποτε dslr δεκαπενταετίας. Δες το μπάμπη εδώ, σαν ποκάμισα τις αλλάζει (στα τελευταία τους , μάλλον χάνουν και το πλεονέκτημα του evf, αφού εγκαταλείπει , πριν πεθάνει η μηχανή) . Το θέμα που τέθηκε δεν ήταν τα πουκάμισα , αλλά προτάσεις σχετικές με το τι είναι πιο ενδεδειγμένο για έναν που θέλει να κάνει ένα ξεκίνημα με χαμηλό προϋπολογισμό δλδ DSLR η κάτι νεότερο , προφανώς mirrorlles . Ας μείνουμε στο θέμα , όσο για το EVF έχω εκφράσει κατά καιρούς τις ανησυχίες μου οι οποίες είναι περί της μακροζωίας του , όχι όμως περί του πρακτικού οφέλους το οποίο είναι μακράν καλύτερο ενός οπτικού . Όμως , μία mirrorlles έχει από χέρι touchscreen στην πλάτη , η οποία μπορεί άνετα να αντικαταστήσει ένα EVF , ακόμη κι' αν αυτό παραδώσει πνεύμα . Για το ζήτημα προτίμησης του ενός η του άλλου αυτό είναι μία προσωπική εκτίμηση του καθενός . Σε γενικές γραμμές , ακόμη και χωρίς viewfinder όποιου τύπου η δουλειά γίνεται άνετα .
highpriest Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, babisskg είπε Μαζί με την καλημέρα μου , σαφώς υπάρχουν αξιοπρεπείς λύσεις σε DSLR , όμως όπως και στις mirrorlles , η δουλειά έχει να κάνει με τους φακούς περισσότερο , οπότε θα καταλήξει στα ίδια με το να έπαιρνε μία μεταχειρισμένη mirrorlles , ενώ στον αντίποδα ελέω τεχνολογίας , ακόμη και το μικρότερο ποσό σε αγορά DSLR σώματος είναι ήδη απαξιωμένο εκ προοιμίου δλδ χαμένο ( sic ) όχι ακριβώς δλδ , όμως αυτό είναι μιά άλλη ιστορία . Πρόταση , ένα τυπικό μεταχειρισμένο mirrorlles σώμα με έναν κιτ φακό , όπου άνετα θα βρει τέτοιο πακέτο στο 300αρι . Οικονομικά μιλώντας η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι το mft σύστημα με την μορφή μιάς Olympus / Panasonic . Καλή επιτυχία . Σωστά....και όχι μόνο αυτό. Το να προτείνουμε DSLR 15ετίας σε κάποιον που θέλει να εισέλθει στην φωτογραφία είναι σαν να λέμε σε έναν νέο για το πρώτο του κινητό να μην πάρει smartphone αλλά feature phone clamshel με κουμπιά του 2008, επειδή θα έχει την ίδια ή και καλύτερη ακουστική ποιότητα. Δεν λέω πως δεν υπάρχει κοινό για τις Dslr 15ετίας που όπως και το clamshel κινητό μπορεί να έχει καλύτερη ακουστική απο το smartphone, έτσι και αυτές μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας απο καινούρια μηχανή αντίστοιχης τιμής. Λέω πως το κοινό τους, δεν είναι ο νεοεισερχόμενος. Μάλλον είναι ο νοσταλγός. Κάποιος που ξέρει ήδη φωτογραφία και που ήθελε πριν 15 χρόνια να πάρει την "τάδε" dslr και δεν μπορούσε ή κάποιος που απλά συλλέγει παλιότερα μοντέλα (με κάποιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό το καθένα). Τέλος είναι κάποιος που κοιτάει τα high end τελευταία μοντέλα, ακριβώς λόγο της ποιότητας φωτογραφίας που βγάζουν, που πλέον είναι προσιτά σαν μεταχειρισμένα (D850, K-1, 5DS κλπ) Δυστυχώς ή ευτυχώς οι σύγχρονες μηχανές έχουν γίνει υπολογιστές και η εκμάθηση τους ξεπερνά πλέον το τρίγωνο έκθεσης. Επίσης η επεξεργασία εικόνας είναι κάτι πολύ κοινό (και μάλιστα το αναφέρει ο OP πως η ενδιαφερόμενη το κάνει). Υπάρχουν μηχανές παλιές που δεν μπορούν να συνδεθούν καν με υπολογιστή ή software για κάποιες (προηγμένες είναι η αλήθεια) λειτουργίες. Οι νεότερες DSLR που έχουν τα περισσότερα features που θα χρειαστεί ένας νεοεισερχόμενος στον χώρο, βρίσκονται πρακτικά σε ίδιες τιμές με τις mirrorless, μιας και είναι ίδιας πάνω κάτω εποχής. Θεωρώ μεταξύ σύγχρονης Dslr και σύγχρονης mirorless, καλύτερα η δεύτερη κατηγορία, καθαρά λόγο υποστήριξης. Για το τι να προτιμήσει, θα έλεγα να αυξήσει λίγο το budget στα 500 ευρώ και να περιμένει το Black Friday έχοντας παράλληλα ανοικτά τα μάτια και για οποιαδήποτε άλλη προσφορά (εδώ είμαστε να την αναλύσουμε). Μην προχωρήσει βιαστικά, δεν υπάρχει λόγος. Όλοι έχουμε δει σε περιπτώσεις εκπτώσεων και cashback να πέφτουν οι τιμές 30% και 40% Σε έναν νεοεισερχόμενο με χαμηλό budget αυτό έχει περισσότερη σημασία απο το αν η μηχανή θα είναι Canon ή Νικον ή Sony, ή Olympus και Μ4/3 ή APS-C (FF σε τέτοιο budget δεν παίζει) 2
babisskg Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 1 λεπτό πριν, highpriest είπε Σωστά....και όχι μόνο αυτό. Το να προτείνουμε DSLR 15ετίας σε κάποιον που θέλει να εισέλθει στην φωτογραφία είναι σαν να λέμε σε έναν νέο για το πρώτο του κινητό να μην πάρει smartphone αλλά feature phone clamshel με κουμπιά του 2008, επειδή θα έχει την ίδια ή και καλύτερη ακουστική ποιότητα. Δεν λέω πως δεν υπάρχει κοινό για τις Dslr 15ετίας που όπως και το clamshel κινητό μπορεί να έχει καλύτερη ακουστική απο το smartphone, έτσι και αυτές μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας απο καινούρια μηχανή αντίστοιχης τιμής. Λέω πως το κοινό τους, δεν είναι ο νεοεισερχόμενος. Μάλλον είναι ο νοσταλγός. Κάποιος που ξέρει ήδη φωτογραφία και που ήθελε πριν 15 χρόνια να πάρει την "τάδε" dslr και δεν μπορούσε ή κάποιος που απλά συλλέγει παλιότερα μοντέλα (με κάποιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό το καθένα). Τέλος είναι κάποιος που κοιτάει τα high end τελευταία μοντέλα, ακριβώς λόγο της ποιότητας φωτογραφίας που βγάζουν, που πλέον είναι προσιτά σαν μεταχειρισμένα (D850, K-1, 5DS κλπ) Δυστυχώς ή ευτυχώς οι σύγχρονες μηχανές έχουν γίνει υπολογιστές και η εκμάθηση τους ξεπερνά πλέον το τρίγωνο έκθεσης. Επίσης η επεξεργασία εικόνας είναι κάτι πολύ κοινό (και μάλιστα το αναφέρει ο OP πως η ενδιαφερόμενη το κάνει). Υπάρχουν μηχανές παλιές που δεν μπορούν να συνδεθούν καν με υπολογιστή ή software για κάποιες (προηγμένες είναι η αλήθεια) λειτουργίες. Οι νεότερες DSLR που έχουν τα περισσότερα features που θα χρειαστεί ένας νεοεισερχόμενος στον χώρο, βρίσκονται πρακτικά σε ίδιες τιμές με τις mirrorless, μιας και είναι ίδιας πάνω κάτω εποχής. Θεωρώ μεταξύ σύγχρονης Dslr και σύγχρονης mirorless, καλύτερα η δεύτερη κατηγορία, καθαρά λόγο υποστήριξης. Για το τι να προτιμήσει, θα έλεγα να αυξήσει λίγο το budget στα 500 ευρώ και να περιμένει το Black Friday έχοντας παράλληλα ανοικτά τα μάτια και για οποιαδήποτε άλλη προσφορά (εδώ είμαστε να την αναλύσουμε). Μην προχωρήσει βιαστικά, δεν υπάρχει λόγος. Όλοι έχουμε δει σε περιπτώσεις εκπτώσεων και cashback να πέφτουν οι τιμές 30% και 40% Σε έναν νεοεισερχόμενο με χαμηλό budget αυτό έχει περισσότερη σημασία απο το αν η μηχανή θα είναι Canon ή Νικον ή Sony, ή Olympus και Μ4/3 ή APS-C (FF σε τέτοιο budget δεν παίζει) Σαφώς και δεν έχει νόημα να μιλάμε για παλαιότερες κατασκευές οι οποίες απευθύνονται πλέον σε ένα πολύ ειδικό , περιορισμένο κοινό . Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτείνουμε σε κάποιον να μπει σε περιπέτεια του είδους να ψάχνεται για θεωρητικά ωφέλη σε κατασκευές όπου αμέσως αμέσως θα του φανεί η έλλειψη μίας έστω tilt screen . Πόσο μάλλον όταν ήδη έχει μπει στην διαδικασία του post processing αφού ακόμη κι' εκεί θα φανεί ξεκάθαρα η ασυμβατότητα του hardware . Οι λόγοι που μπορεί να έχω εγώ να θέλω ακόμη να δουλεύω και με Olympus Camedia C5050 wz , δεν ενδιαφέρουν κανέναν πλέον .
highpriest Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 1 λεπτό πριν, babisskg είπε Σαφώς και δεν έχει νόημα να μιλάμε για παλαιότερες κατασκευές οι οποίες απευθύνονται πλέον σε ένα πολύ ειδικό , περιορισμένο κοινό . Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτείνουμε σε κάποιον να μπει σε περιπέτεια του είδους να ψάχνεται για θεωρητικά ωφέλη σε κατασκευές όπου αμέσως αμέσως θα του φανεί η έλλειψη μίας έστω tilt screen . Πόσο μάλλον όταν ήδη έχει μπει στην διαδικασία του post processing αφού ακόμη κι' εκεί θα φανεί ξεκάθαρα η ασυμβατότητα του hardware . Οι λόγοι που μπορεί να έχω εγώ να θέλω ακόμη να δουλεύω και με Olympus Camedia C5050 wz , δεν ενδιαφέρουν κανέναν πλέον . Μα δεν είναι και αισθητά φτηνότερες! Γιατί να δώσει κάποιος για μηχανή 15ετίας με κιτ φακό γύρω στα 350 ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει πχ η R100 με κιτ φακό + 64άρα κάρτα στα 599 ευρώ; Μηχανή που κυκλοφόρησε πριν 3-4 μήνες! Σε mount που έχει μέλλον. Με λειτουργίες σύγχρονες και συμβατές με την τρέχουσα τεχνολογία σε software και hardware. https://www.katerelos.gr/product/62611/canon-eos-r100-kit-rf-s-18-45mm-is-stm-dwro-sdxc.html?skr_prm=WyIyYmY5YWRjNS03NWZiLTQ3MWMtOGVjNC1mM2U1ZTA1NmZmZTkiLDE2OTQ1MDQ4NzAyNTAseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiJzYm1zIn1d&ref=3 και αυτό τώρα που γενικά δεν είναι περίοδος προσφορών. Λογικά στο Black Friday αυτή ή και μηχανές σαν αυτή θα παίζουν 499 ευρώ. Οι παλιές DSLR που δεν ηταν καν στην κορυφή την εποχή τους, αλλά απλά mid range σώματα, κρατάνε αδικαιολόγητα υψηλή αξία σαν μεταχειρισμένες. 1
babisskg Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 3 λεπτά πριν, highpriest είπε Μα δεν είναι και αισθητά φτηνότερες! Γιατί να δώσει κάποιος για μηχανή 15ετίας με κιτ φακό γύρω στα 350 ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει πχ η R100 με κιτ φακό + 64άρα κάρτα στα 599 ευρώ; Μηχανή που κυκλοφόρησε πριν 3-4 μήνες! Σε mount που έχει μέλλον. Με λειτουργίες σύγχρονες και συμβατές με την τρέχουσα τεχνολογία σε software και hardware. https://www.katerelos.gr/product/62611/canon-eos-r100-kit-rf-s-18-45mm-is-stm-dwro-sdxc.html?skr_prm=WyIyYmY5YWRjNS03NWZiLTQ3MWMtOGVjNC1mM2U1ZTA1NmZmZTkiLDE2OTQ1MDQ4NzAyNTAseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiJzYm1zIn1d&ref=3 και αυτό τώρα που γενικά δεν είναι περίοδος προσφορών. Λογικά στο Black Friday αυτή ή και μηχανές σαν αυτή θα παίζουν 499 ευρώ. Οι παλιές DSLR που δεν ηταν καν στην κορυφή την εποχή τους, αλλά απλά mid range σώματα, κρατάνε αδικαιολόγητα υψηλή αξία σαν μεταχειρισμένες. Καθόλου φθηνότερες κιόλας , αφού τις έδωσαν κάποια " τεχνητή " αίγλη για να ξεστοκάρουν το απόθεμα . Δεν υποτιμώ την αξία τους η οποία είναι δεδομένη φυσικά , αλλά δεν παλάβωσα κιόλας να δώσω 500ρικο για D700 χάριν κι' εγώ δεν ξέρω ποιας καλοσύνης . Πιστεύω η επερχόμενη black Friday να δώσει κάποιες νέες τάσεις σε επίπεδο τιμών . 8 λεπτά πριν, highpriest είπε Μα δεν είναι και αισθητά φτηνότερες! Γιατί να δώσει κάποιος για μηχανή 15ετίας με κιτ φακό γύρω στα 350 ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει πχ η R100 με κιτ φακό + 64άρα κάρτα στα 599 ευρώ; Μηχανή που κυκλοφόρησε πριν 3-4 μήνες! Σε mount που έχει μέλλον. Με λειτουργίες σύγχρονες και συμβατές με την τρέχουσα τεχνολογία σε software και hardware. https://www.katerelos.gr/product/62611/canon-eos-r100-kit-rf-s-18-45mm-is-stm-dwro-sdxc.html?skr_prm=WyIyYmY5YWRjNS03NWZiLTQ3MWMtOGVjNC1mM2U1ZTA1NmZmZTkiLDE2OTQ1MDQ4NzAyNTAseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiJzYm1zIn1d&ref=3 και αυτό τώρα που γενικά δεν είναι περίοδος προσφορών. Λογικά στο Black Friday αυτή ή και μηχανές σαν αυτή θα παίζουν 499 ευρώ. Οι παλιές DSLR που δεν ηταν καν στην κορυφή την εποχή τους, αλλά απλά mid range σώματα, κρατάνε αδικαιολόγητα υψηλή αξία σαν μεταχειρισμένες. Ήδη μιά Z5 ζητείται σαν μεταχειρισμένη στα 800 ευρώ , σύντομα και πιο κάτω με τους νόμους της αγοράς . Πρόσφατα πέρασε από τα χέρια μου μία D800e , αξιολογότατη τεχνικά , έφυγε όμως με συνοπτικές διαδικασίες , χάριν τι άλλου ........ μίας omd em1 . Σίγουρα και το λέω μετά πλήρους συνειδήσεως , τα αρχεία της D800e ήταν μακράν η όχι και τόσο μακράν αν το θέλετε και χάριν των 36mp , φάνηκε όμως ξεκάθαρα πως έπρεπε να πέσουν έξτρα ποσά σε ανάλογους φακούς για να φανεί αυτή η καλοσύνη . Για την χρήση που την προόριζα , ήταν μάλλον μη απαραίτητη . Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ανάγκες μας και να τις διαχωρίζουμε ανάλογα . Αν θα ξανά αγόραζα μία D800e ........ ανεπιφύλακτα μεν ........ σαν δεύτερη ρομαντική επιλογή κι' εφόσον είχα να χαλάσω κι' άλλα τρία χιλιάρικα για ανάλογους φακούς ........ για το κέφι μου και μόνον , αν δλδ δεν με κυνηγούσε τίποτε , δεν είχα καμία άλλη ανάγκη ........ κλπ κλπ κλπ . 11 λεπτά πριν, babisskg είπε Καθόλου φθηνότερες κιόλας , αφού τις έδωσαν κάποια " τεχνητή " αίγλη για να ξεστοκάρουν το απόθεμα . Δεν υποτιμώ την αξία τους η οποία είναι δεδομένη φυσικά , αλλά δεν παλάβωσα κιόλας να δώσω 500ρικο για D700 χάριν κι' εγώ δεν ξέρω ποιας καλοσύνης . Πιστεύω η επερχόμενη black Friday να δώσει κάποιες νέες τάσεις σε επίπεδο τιμών . Ήδη μιά Z5 ζητείται σαν μεταχειρισμένη στα 800 ευρώ , σύντομα και πιο κάτω με τους νόμους της αγοράς . Πρόσφατα πέρασε από τα χέρια μου μία D800e , αξιολογότατη τεχνικά , έφυγε όμως με συνοπτικές διαδικασίες , χάριν τι άλλου ........ μίας omd em1 . Σίγουρα και το λέω μετά πλήρους συνειδήσεως , τα αρχεία της D800e ήταν μακράν η όχι και τόσο μακράν αν το θέλετε και χάριν των 36mp , φάνηκε όμως ξεκάθαρα πως έπρεπε να πέσουν έξτρα ποσά σε ανάλογους φακούς για να φανεί αυτή η καλοσύνη . Για την χρήση που την προόριζα , ήταν μάλλον μη απαραίτητη . Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ανάγκες μας και να τις διαχωρίζουμε ανάλογα . Αν θα ξανά αγόραζα μία D800e ........ ανεπιφύλακτα μεν ........ σαν δεύτερη ρομαντική επιλογή κι' εφόσον είχα να χαλάσω κι' άλλα τρία χιλιάρικα για ανάλογους φακούς ........ για το κέφι μου και μόνον , αν δλδ δεν με κυνηγούσε τίποτε , δεν είχα καμία άλλη ανάγκη ........ κλπ κλπ κλπ . Κάτι τέτοια τελικά ήταν που με ώθησαν να αποχωρήσω από την κατάθεση απόψεων και συζητήσεων εν γένει , ώστε να κάτσω στα αυγά μου , αυτά των δεινοσαύρων .......... η τουλάχιστον προσπαθώ ✅ 1
LongTom Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 1 hour ago, Dr_73 said: Με 300€ ; Νομίζω με αυτά τα χρήματα , μόνο epl1 ή 2 με τον κιτ φακό . Όλοι δεν γράφουν ότι χαλάει μόνος του και πάει για πέταμα ; Και στις dslr , αν θέλει να ξοδέψει κάποιος , έχει επιλογές και για 2ο τρίτο φακό . Με παρόμοια χρήματα , 100€ με 150€ παίρνει και ευρυγώνιο ζουμ . Στις mirrorless δεν παίρνει . Για m4/3 πρέπει το budget να ανέβει , τουλάχιστον στα 450€ . Μη μου πεις ότι οι epl1-2 θα ζήσουν περισσότερο από οποιαδήποτε dslr δεκαπενταετίας. Δες το μπάμπη εδώ, σαν ποκάμισα τις αλλάζει (στα τελευταία τους , μάλλον χάνουν και το πλεονέκτημα του evf, αφού εγκαταλείπει , πριν πεθάνει η μηχανή) . Το πιο οικονομικό σύνολο που βλέπω στο mpb , με προοπτική να μην πεθάνει άμεσα, είναι μάλλον epl5 με 12-50 https://www.mpb.com/en-eu/product/olympus-pen-e-pl5/sku-2120833 https://www.mpb.com/en-eu/product/olympus-m-zuiko-digital-ed-12-50mm-f-3-5-6-3-ez/sku-2060346 Όπως έγραψα πιο πάνω, αναφέρομαι σε μεταχειρισμένα, όχι καινούργια. Σε αποκλειστικά καινούργια σώματα/φακούς, είναι διαφορετικές οι προτάσεις. Πάντως DSLR δεκαπενταετίας όπως τη EOS7D το 2023 ως κύριο και μόνο σώμα, προσωπικά δεν θα το πρότεινα επ' ουδενί. 20 minutes ago, highpriest said: Μα δεν είναι και αισθητά φτηνότερες! Γιατί να δώσει κάποιος για μηχανή 15ετίας με κιτ φακό γύρω στα 350 ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει πχ η R100 με κιτ φακό + 64άρα κάρτα στα 599 ευρώ; Μηχανή που κυκλοφόρησε πριν 3-4 μήνες! Σε mount που έχει μέλλον. Με λειτουργίες σύγχρονες και συμβατές με την τρέχουσα τεχνολογία σε software και hardware. https://www.katerelos.gr/product/62611/canon-eos-r100-kit-rf-s-18-45mm-is-stm-dwro-sdxc.html?skr_prm=WyIyYmY5YWRjNS03NWZiLTQ3MWMtOGVjNC1mM2U1ZTA1NmZmZTkiLDE2OTQ1MDQ4NzAyNTAseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiJzYm1zIn1d&ref=3 και αυτό τώρα που γενικά δεν είναι περίοδος προσφορών. Λογικά στο Black Friday αυτή ή και μηχανές σαν αυτή θα παίζουν 499 ευρώ. Οι παλιές DSLR που δεν ηταν καν στην κορυφή την εποχή τους, αλλά απλά mid range σώματα, κρατάνε αδικαιολόγητα υψηλή αξία σαν μεταχειρισμένες. Αντί για R100+κιτ για 600αρου, που είναι μάλλον τελείως νιανια από όλες τις απόψεις, καλύτερα Α6100+κιτ για 700αρου από το ίδιο μαγαζί. Προσωπικά πάντα. BTW: https://www.katerelos.gr/product/44207/sigma-dp2-quattro-lcd-viewfinder-kit.html Αυτό είναι πολύ καλή ευκαιρία παρεμπιπτόντως, μεταχειρισμένα εύκολα φεύγουν σε +200€ σε ebay και τελευταία έχουν γίνει πολύ της μοδός λόγω αυξημένης ζήτησης σε foveon.
pifilos Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 21 λεπτά πριν, babisskg είπε Ήδη μιά Z5 ζητείται σαν μεταχειρισμένη στα 800 ευρώ , σύντομα και πιο κάτω με τους νόμους της αγοράς . Πριν 5 μέρες είδα στο marketplace μια στα 650Ε η οποία και δεν έμεινε πολύ προφανώς. Αυτή τη στιγμή παίζουν μερικές στα 670 - 700, μια μαζί με τον 50αρη 1.8 στα 1.000 (πολύ καλή τιμή για πακέτο). Περίεργη η αγορά γενικώς !! 2
babisskg Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 4 λεπτά πριν, pifilos είπε Πριν 5 μέρες είδα στο marketplace μια στα 650Ε η οποία και δεν έμεινε πολύ προφανώς. Αυτή τη στιγμή παίζουν μερικές στα 670 - 700, μια μαζί με τον 50αρη 1.8 στα 1.000 (πολύ καλή τιμή για πακέτο). Περίεργη η αγορά γενικώς !! Καλά ......... αυτό με το να αγοράζουν ολοκαίνουργιες μηχανές και σε δύο μήνες να τις στέλνουν .......
highpriest Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2023 4 λεπτά πριν, pifilos είπε Πριν 5 μέρες είδα στο marketplace μια στα 650Ε η οποία και δεν έμεινε πολύ προφανώς. Αυτή τη στιγμή παίζουν μερικές στα 670 - 700, μια μαζί με τον 50αρη 1.8 στα 1.000 (πολύ καλή τιμή για πακέτο). Περίεργη η αγορά γενικώς !! Καθόλου περίεργη. Η αγορά κάνει διόρθωση μετά τις παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις των 2 τελευταίων ετών. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσαν τις τιμές λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Τώρα διορθώνει. Μόλις τώρα, babisskg είπε Καλά ......... αυτό με το να αγοράζουν ολοκαίνουργιες μηχανές και σε δύο μήνες να τις στέλνουν ....... Καθόλου περίεργο αν δεν κάνει κάτι που είναι σημαντικό για τον χρήστη, αλλά δεν αναφέρεται σε κανένα review. Υπάρχον χρήστες με εξειδικευμένες ανάγκες. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα