Προς το περιεχόμενο

Η Google ενεργοποιεί το Privacy Sandbox στον Chrome browser, καταργώντας σταδιακά τη χρήση cookies για στόχευση διαφημίσεων

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο πρόσφατος επανασχεδιασμός του Chrome δεν είναι η μόνη σημαντική αλλαγή.

Το πρόγραμμα περιήγησης εισάγει επίσης μια νέα πλατφόρμα διαφημίσεων, το "Privacy Sandbox", το οποίο εφαρμόζεται πλέον ευρέως. Η λειτουργία παρακολουθεί τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και δημιουργεί έναν κατάλογο διαφημιστικών θεμάτων για να μοιραστεί με τις ιστοσελίδες κατόπιν αιτήματος. Παρά το όνομά της, έχει επικριθεί για τον επεμβατικό της χαρακτήρα.

Το "Privacy Sandbox" ήταν προηγουμένως γνωστό ως "FLoC" και στη συνέχεια ως "Topics API", αντιμετωπίζοντας σημαντικές αντιδράσεις, αλλά καθώς η Google, μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στον κόσμο, είναι ιδιοκτήτρια του Chrome, έκανε την εμφάνισή του στη δημόσια έκδοση του Chrome, του πιο δημοφιλούς browser στον κόσμο.

Η Google φαίνεται να γνωρίζει ότι η νέα λειτουργία μπορεί να μην τύχει ενθαρρυντικής υποδοχής. Σε αντίθεση με τον επανασχεδιασμό του browser ο οποίος ανακοινώθηκε με μια σχετική ανάρτηση στο blog της Google, η κυκλοφορία της ενσωματωμένης πλατφόρμας διαφημίσεων ανακοινώθηκε αθόρυβα στη σελίδα privacysandbox.com. Η ανάρτηση αναφέρει ότι η πλατφόρμα διαφημίσεων είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους, πράγμα που σημαίνει ότι σ’ αυτή έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι χρήστες του Chrome.

Οι χρήστες θα πρέπει σύντομα να δουν ένα popup παράθυρο που θα τους ενημερώνει ότι έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία "ad privacy". Η Google περιγράφει τη διαφημιστική της πλατφόρμα που βασίζεται στο Chrome browser ως "ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς έναν θεμελιωδώς πιο ιδιωτικό web".

Η Google υποστηρίζει ακόμα ότι η νέα διαφημιστική πλατφόρμα, η οποία έχει ορισμένους περιορισμούς, είναι καλύτερη από τα cookies τρίτων. Ωστόσο, τα cookies τρίτων επηρεάζουν κυρίως τους χρήστες του Chrome αφού Apple και Firefox τα μπλοκάρουν εδώ και χρόνια και όπως έχουν ξεκαθαρίσει, δεν θα εφαρμόσουν το νέο διαφημιστικό σύστημα της Google.

Οι αλλαγές στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης έχουν αφορμή την αλλαγή στην οποία προχώρησε η Apple το 2020 όταν μπλόκαρε τα cookies τρίτων στο Safari browser, επηρεάζοντας σημαντικά τα έσοδα της Google και όχι μόνο. Παρόλο που αυτό ήταν μια νίκη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Google δεν ακολουθεί το παράδειγμά της μέχρι να μπορέσει να προστατεύσει τις διαφημιστικές της δραστηριότητες. Tο Topics API και φυσικά το Privacy Sandbox, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για την πρόταση μιας "εναλλακτικής" πλατφόρμας παρακολούθησης.

Η Google επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική λύση παρακολούθησης. Το ίδιο μάλιστα υποστήριξε και το Electronic Frontier Foundation όταν χαρακτήρισε το FLoC της Google "τρομερή ιδέα", δηλώνοντας ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της "παλιάς παρακολούθησης" και της "νέας παρακολούθησης". Αντίθετα, θα πρέπει να οραματιστούμε έναν κόσμο χωρίς τα πολυάριθμα προβλήματα των στοχευμένων διαφημίσεων".

Ο Chrome διαθέτει πλέον ελέγχους για αυτό το σκοπό ενσωματωμένους απευθείας στον browser του. Πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις του Chrome, στη συνέχεια στο "Απόρρητο και ασφάλεια" και στη συνέχεια στο "Απόρρητο διαφημίσεων", οι χρήστες μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να απενεργοποιήσουν την πλατφόρμα διαφημίσεων με έξι κλικ. Εάν παραμείνει ενεργοποιημένη, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τη σελίδα "Θέματα διαφημίσεων" για να δουν ποιες διαφημίσεις πιστεύει ο Chrome ότι θα ήθελαν να δουν.

Η Google σχεδιάζει να αποκλείσει τα cookies τρίτων το δεύτερο εξάμηνο του 2024 - πιθανώς αφού διασφαλίσει ότι το "Privacy Sandbox" θα διατηρήσει τα κέρδη για την εταιρεία. Αν και κανένας χρήστης πιθανότατα δεν ήθελε μια πλατφόρμα παρακολούθησης χρηστών και διαφημίσεων ενσωματωμένη στο πρόγραμμα περιήγησής του, αυτή είναι η απόφαση της Google, η οποία ελέγχει πλήρως το Chrome.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Mozilla και ξερό ψωμί, και μία μπάρα γεμάτη addons για μπλοκάρισμα ότι υπάρχει στο σύμπαν, όπως π.χ. αυτό που αποκλείει όλα τα pop up για cookies πατώντας "όχι σε όλα" χωρίς καν να με ενοχλήσει.

Και φυσικά ο mozilla μου τρέχει σε incognito mode που σβήνει τα πάντα με το που το κλείσω, δεν κρατάει ούτε το ιστορικό.

Πιο μπροστά έτρεχα brave αποκλειστικά αλλά αρκετά site δεν λειτουργούν στο brave, π.χ. το gmail δεν άνοιγε καν την σελίδα, (gmail έχω για εγγραφές σε άκυρα site να μην με πρήζουν στο κανονικό)

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 18
  • Thanks 2

28 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Ελπίζω να μην το κάνει και ο edge λόγω ότι έχει το ίδιο engine. Ο chrome πάει για uninstall…..

Δεν έχει να κάνει με το engine αυτό.

• Like 1

1 ώρα πριν, Diavolos666 είπε

Και φυσικά ο mozilla μου τρέχει σε mode που σβήνει τα πάντα με το που το κλείσω, δεν κρατάει ούτε το ιστορικό.

Πρέπει να είσαι πολύ παραγωγικός άνθρωπος

• Like 2

1 hour ago, Diavolos666 said:

Mozilla και ξερό ψωμί, και μία μπάρα γεμάτη addons για μπλοκάρισμα ότι υπάρχει στο σύμπαν, όπως π.χ. αυτό που αποκλείει όλα τα pop up για cookies πατώντας "όχι σε όλα" χωρίς καν να με ενοχλήσει.

Και φυσικά ο mozilla μου τρέχει σε mode που σβήνει τα πάντα με το που το κλείσω, δεν κρατάει ούτε το ιστορικό.

Πιο μπροστά έτρεχα brave αποκλειστικά αλλά αρκετά site δεν λειτουργούν καν, π.χ. το gmail δεν άνοιγε καν, (gmail έχω για εγγραφές σε άκυρα site να μην με πρήζουν στο κανονικό)

ειμαι σε σημειο να αλλαξω κ γω τον chrome κ σκεφτομουν να βαλω brave.

γενικα θα τον προτεινες ?

εχω την εντυπωση οτι ο firefox εχει πιαστει να πουλαει data στο φβ 

30 minutes ago, EuphangeL said:

Πρέπει να είσαι πολύ παραγωγικός άνθρωπος

Δεν κάνω τίποτα παράνομο, αλλά αν θέλεις να είναι ο browser σε incognito mode τότε δεν κρατάει τίποτα, δηλαδή δεν γίνεται να θέλεις τα μισά και τα μισά όχι. Προτιμώ να είναι νεογέννητος κάθε φορά που τον ανοίγω παρά να κρατάει οτιδήποτε.

9 minutes ago, iwnas28 said:

Με τον brave κάποια site άρχισαν να μην λειτουργούν, δεν ξέρω σε ποια έχει θέμα ακόμα ή όχι αλλά ο mozilla είναι open source και έχει δημιουργηθεί από χιλιάδες κόσμο, το λέει και στο info στο site τους

Mozilla Firefox is free and open source software, built by a community of thousands from all over the world.

Καλό είναι να έχεις κάποια addon για anti-trackers, anti-cookies κτλ.

9 minutes ago, iwnas28 said:

Το έχεις δει κάπου; Δεν ξέρω κάτι τέτοιο, και πουθενά στο internet δεν βρίσκω την παραμικρή αναφορά.

Το αντίθετο θα έλεγα. Η Mozilla είχε κόψει και τη διαφήμισή της στο Facebook λόγω των πρακτικών data handling τους. Και το 2022 είχε ξεκινήσει ένα πείραμα να δει ακριβώς τι δεδομένα μαζεύει το site του Facebook, για να μπορεί να τα αντιμετωπίσει καταλλήλως. Αλλά ήταν εθελοντικό. Ίσως σε αυτό αναφέρεσαι.

https://thehill.com/policy/technology/589074-mozilla-launches-study-into-facebook-data-collection/

Brave όσο τον χρησιμοποιούσα, καλός ήταν. Μια χαρά γρήγορος και υπέρ του δέοντος ικανοποιητικό privacy για το μέσο χρήστη. Μακράν καλύτερος του Chrome σε αυτό. Και πιο γρήγορος, μιας και κόβει αρκετό loading διαφημίσεων από default. Έχω πάει αποκλειστικά σε Firefox εδώ και χρόνια για customizability και hardening και δεν είχα ποτέ το παραμικρό θέμα. Η μόνη φορά που χρειάστηκα άλλο browser ήταν όταν έβαλα Edge για να τεστάρω το Bing Chat που μόλις είχε βγει (δε δοκίμασα να αλλάξω User Agent).

• Like 4

Χρονια ανέχομαι τον Chrome γιατι το UI μου αρεσει πιο πολυ απο το Firefox αλλα το εχει παρακανει το θεμα.

Στο επομενο format μου, μεσα στη βδομαδα, ο chrome δε θα γινει καν install. 

Τελος

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, iwnas28 είπε

Brave ούτε που να με πλήρωναν. Χμμ, βασικά πληρώνει για αυτό βλέπεις ένα στρατό από διαδικτυακούς υποστηρικτές του που αν ήταν πραγματικό κοινό κι όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι σε "αποστολή" θα είχε και ένα αξιοπρεπές marketshare, έχει λιγότερους χρήστες ακόμη κι από τον Opera.

Έχει πιαστεί για πολλά και δεν θα με ενοχλούσε αν δεν έκανε προπαγάνδα ότι είναι privacy browser.

Firefox με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ή αν θες οπωσδήποτε chromium browser τότε Marmaduke builds του ungoogled chromium που δεν έχει μέσα τίποτα ούτε tracking της Google, ούτε crypto του Brave ούτε άλλα περίεργα. Ότι πιο καθαρό σε chromium based browser.

Download latest stable Chromium binaries (64-bit and 32-bit) (woolyss.com)

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 1
  • Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...