gozzila100 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) καλησπερα... σκεφτομαι να παρω εναν φακο ισως 24-200 ή 70-300 για την Nikon Z5 που εχω.. απλως βλεπω τις τιμες και για ερασιτεχνης δεν ξερω αν θελω να δωσω τοσα λεφτα.. Βλεπω ομως καποιους φακου DX ή FX που ειναι φτηνοτεροι.. απλω αναρωτιεμαι.. ισως ειναι καλυτερα να παρω εναν adapter για να μπορω να τους φοραω στην Z καμερα μου. Τι λετε? αξιζει κατι τετοιο? και αν ναι, χαλαει καθολου την ποιοτητα της εικονα κτλ? Επισης τι θα μου προτεινατε αν ηταν να παρω ενα Ζ ? Ευχαριστω εκ των προτερων Επεξ/σία 9 Σεπτεμβρίου 2023 από gozzila100 1
highpriest Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 Καλησπέρα DX όχι, επειδή είναι κροπ. Δεν κάνουν για την μηχανή σου FX ναι. Θα χρειαστείς έναν αντάπτορα FTZ (235 ευρώ) και κουμπώνεις πάνω γύρω στο 90% των φακών που έβγαλε η Nikon, καθώς και 60-70% φακών τρίτων κατασκευαστών. Ολοι θα κουμπώσουν απο FX αλλά κάποιοι δεν θα δουλεύουν σωστά. θα πρέπει να μπεις μέσα στο site της Nikon και να δεις ποιοι φακοί δουλεύουν σωστά αποδεδειγμένα στο Z mount με τον αντάπτορα. Η ποιότητα της εικόνας θα είναι ανάλογη του φακού και όχι της μηχανής. Το ίδιο και το autofocus. Μια χαρά δουλεύουν, αλλά οι Ζ φακοί θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω κυρίως σε ταχύτητα autofocus. Τώρα αν αξίζει; Για εμένα αξίζει αν έχεις φακούς απο Νικον και θέλεις να τους δουλέψεις στην νέα μηχανή. Αλλά να αρχίσεις να χτίζεις σύστημα με αντάπτορα και φακούς που πλέον είναι παρωχημένοι και εκτός υποστήριξης; Προσωπικά δεν νομίζω να το έκανα, εκτός και αν ο αντάπτορας πέσει σε νορμάλ επίπεδα για αυτό που είναι και αν πέσουν αντίστοιχα και οι "καλοί" γρήγοροι φακοί F. Δηλαδή να είναι αισθητό το κέρδος σε χρήματα. Αλλιώς υπάρχουν και φακοί τρίτων κατασκευαστών που κάνουν μια χαρά δουλειά σε Ζ mount. 2
Dr_73 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 DX θα βάζουν την μηχανή σε crop mode. Τον 24-200 Z mount, που είναι γενικής χρήσεως τον βρίσκεις 710€ στο e-infinity https://www.e-infin.com/eu/item/4164/nikkor_z_24-200mm_f/4-6.3_vr_lens Αν δεν θες να δώσεις τόσα , καλύτερα να την πουλήσεις να πας σε μια crop mirrorless. Οι φακοί στις crop, είναι σαφώς πιο οικονομικοί . Πχ ο επίσης γενικής χρήσεως crop z dx στο ίδιο μαγαζί , είχε 480€ .
gozzila100 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2023 3 ώρες πριν, Dr_73 είπε DX θα βάζουν την μηχανή σε crop mode. Τον 24-200 Z mount, που είναι γενικής χρήσεως τον βρίσκεις 710€ στο e-infinity https://www.e-infin.com/eu/item/4164/nikkor_z_24-200mm_f/4-6.3_vr_lens Αν δεν θες να δώσεις τόσα , καλύτερα να την πουλήσεις να πας σε μια crop mirrorless. Οι φακοί στις crop, είναι σαφώς πιο οικονομικοί . Πχ ο επίσης γενικής χρήσεως crop z dx στο ίδιο μαγαζί , είχε 480€ . Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι έχω σκεφτεί να την πουλήσω και να παρω την nikon zfc. Αλλα έχω πάρει κι έναν 35mm φακό (κακός τον πήρα για μενα) και ξερω οτι θα χάσω σε χρήματα.. Αν και καινούρια η μηχανή με κανα 2000 κλικ. Θα το σκεφτώ πάντως.. Και πάλι ευχαριστώ! 5 ώρες πριν, highpriest είπε Καλησπέρα DX όχι, επειδή είναι κροπ. Δεν κάνουν για την μηχανή σου FX ναι. Θα χρειαστείς έναν αντάπτορα FTZ (235 ευρώ) και κουμπώνεις πάνω γύρω στο 90% των φακών που έβγαλε η Nikon, καθώς και 60-70% φακών τρίτων κατασκευαστών. Ολοι θα κουμπώσουν απο FX αλλά κάποιοι δεν θα δουλεύουν σωστά. θα πρέπει να μπεις μέσα στο site της Nikon και να δεις ποιοι φακοί δουλεύουν σωστά αποδεδειγμένα στο Z mount με τον αντάπτορα. Η ποιότητα της εικόνας θα είναι ανάλογη του φακού και όχι της μηχανής. Το ίδιο και το autofocus. Μια χαρά δουλεύουν, αλλά οι Ζ φακοί θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω κυρίως σε ταχύτητα autofocus. Τώρα αν αξίζει; Για εμένα αξίζει αν έχεις φακούς απο Νικον και θέλεις να τους δουλέψεις στην νέα μηχανή. Αλλά να αρχίσεις να χτίζεις σύστημα με αντάπτορα και φακούς που πλέον είναι παρωχημένοι και εκτός υποστήριξης; Προσωπικά δεν νομίζω να το έκανα, εκτός και αν ο αντάπτορας πέσει σε νορμάλ επίπεδα για αυτό που είναι και αν πέσουν αντίστοιχα και οι "καλοί" γρήγοροι φακοί F. Δηλαδή να είναι αισθητό το κέρδος σε χρήματα. Αλλιώς υπάρχουν και φακοί τρίτων κατασκευαστών που κάνουν μια χαρά δουλειά σε Ζ mount. Ευχαριστώ για τα σχόλια.. Ήσουν πολύ αναλυτικός.. Αυτό είναι το πρόβλημα μου ότι για ερασιτέχνης τα 700€ μου φαίνονται πολλά. Τωρα ίσως πάρω κάποιον της sigma ή Tamron.. Θα το δω.. Ίσως πουλήσω και την μηχανή να παω στην nikon zfc. Θα πάρω λίγο τον χρονο μου!
Λύση highpriest Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Λύση Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 34 λεπτά πριν, gozzila100 είπε Ευχαριστώ για τα σχόλια.. Ήσουν πολύ αναλυτικός.. Αυτό είναι το πρόβλημα μου ότι για ερασιτέχνης τα 700€ μου φαίνονται πολλά. Τωρα ίσως πάρω κάποιον της sigma ή Tamron.. Θα το δω.. Ίσως πουλήσω και την μηχανή να παω στην nikon zfc. Θα πάρω λίγο τον χρονο μου! Για εμένα ένας ερασιτέχνης περιορίζει τον εαυτό του αν πάρει οποιαδήποτε Full Frame μηχανή (δεδομένου πως το budget ενός μέσου ερασιτέχνη έχει χαμηλό ταβάνι). Αυτή την στιγμή ζεις την συνηθισμένη περίπτωση ερασιτέχνη που αγόρασε Full frame μηχανή, έχει κολλήσει με τον κιτ φακό και για να πάρει οτιδήποτε άλλο αξιόλογο στο σύστημα πρέπει να δώσει σχεδόν άλλα τόσα. Πόσο μάλλον δεύτερο φακό ή τρίτο και πάει λέγοντας. Κι αρχίζει και σκέφτεται αντάπτορες και TTartisan και άλλες λύσεις απο τα βάθη της Κίνας για φακό... Η λύση για τον ερασιτέχνη σίγουρα είναι κροπ ή (και ακόμη καλύτερα) M4/3 Ειδικά στο Μ4/3 υπάρχουν φτηνοί, πολύ ποιοτικοί φακοί, και πλεονέκτημα σε δύο κατηγορίες που στις full frame είναι πανάκριβοι οι φακοί. Σε telephoto και macro Για την Zfc θα σου έλεγα να μην την προτιμήσεις. Όχι επειδή δεν είναι καλή. Είναι πρακτικά μια retro Ζ50, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ έχει παράλληλα και πολλές μοντέρνες ικανότητες (πχ περιστρεφόμενη οθόνη) Απλά δεν έχει φακούς στο σύστημα που να πεις πως θα στήσεις ένα καλό συστηματάκι σε crop. Κι επειδή βλέπω κοιτάς προς telephoto μήκη, θα απογοητευτείς με τις διαθέσιμες επιλογές όχι μονο στην Nikon σε κροπ, αλλά και στην Canon. Τα κροπ τους συστήματα τα έχουν λίγο παραμελημένα και δεν θα βρεις υψηλής ποιότητας φακούς. Για crop σύστημα θα ξεκινούσα να κοιτάζω απο Sony που έχει και πιο πολλά χρόνια (αρά και φακούς) σε μιρορλες κροπ και μετά λίγο πιο ακριβά (αλλά και πιο ποιοτικά) σε Fuji. Ακριβότεροι φακοί μεν, αλλά η μονη που έχει την Holy trinity φακών f/2.8 native. Είναι ίσως η μονη εταιρία που αν ξαφνικά αποφασίσεις απο ερασιτέχνης να γίνεις επαγγελματίας, μπορείς να κάνεις το άλμα και να βρεις τους αντίστοιχους φακούς που θέλεις, χωρίς αντάπτορες και αγορές 3rd party και χωρίς να αλλάξεις κατηγορία ή σώμα. Επίσης σε Μ4/3 (μιας και ψάχνεις ερασιτεχνικά, αλλά κοιτάς και προς telephoto) η αξίας προς κόστος (VFM) είναι ανεπανάληπτη. Με 500 ευρώ αγοράζεις καινούριο φακό 100-300mm που έχει αντίστοιχο εστιακό μήκος με έναν FF 200-600mm. Με 1000 ευρώ αγοράζεις ένα απο τα 5-6 κορυφαία σώματα του συστήματος που πρακτικά κάνουν τα πάντα και πολλά περισσότερα απο αντίστοιχης τιμής FF σώματα. Δεν θα πάρεις την ποιότητα μιας FF όταν ανοίγεις την εικόνα 200% και κάνεις pixel peeping, αλλά στο 95% των περιπτώσεων ούτε που θα καταλαβαίνεις πως τράβηξες με μικρότερο σένσορα. Επίσης το lineup των φακών είναι τεράστιο. 1 1
gozzila100 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, highpriest είπε Για εμένα ένας ερασιτέχνης περιορίζει τον εαυτό του αν πάρει οποιαδήποτε Full Frame μηχανή (δεδομένου πως το budget ενός μέσου ερασιτέχνη έχει χαμηλό ταβάνι). Αυτή την στιγμή ζεις την συνηθισμένη περίπτωση ερασιτέχνη που αγόρασε Full frame μηχανή, έχει κολλήσει με τον κιτ φακό και για να πάρει οτιδήποτε άλλο αξιόλογο στο σύστημα πρέπει να δώσει σχεδόν άλλα τόσα. Πόσο μάλλον δεύτερο φακό ή τρίτο και πάει λέγοντας. Κι αρχίζει και σκέφτεται αντάπτορες και TTartisan και άλλες λύσεις απο τα βάθη της Κίνας για φακό... Η λύση για τον ερασιτέχνη σίγουρα είναι κροπ ή (και ακόμη καλύτερα) M4/3 Ειδικά στο Μ4/3 υπάρχουν φτηνοί, πολύ ποιοτικοί φακοί, και πλεονέκτημα σε δύο κατηγορίες που στις full frame είναι πανάκριβοι οι φακοί. Σε telephoto και macro Για την Zfc θα σου έλεγα να μην την προτιμήσεις. Όχι επειδή δεν είναι καλή. Είναι πρακτικά μια retro Ζ50, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ έχει παράλληλα και πολλές μοντέρνες ικανότητες (πχ περιστρεφόμενη οθόνη) Απλά δεν έχει φακούς στο σύστημα που να πεις πως θα στήσεις ένα καλό συστηματάκι σε crop. Κι επειδή βλέπω κοιτάς προς telephoto μήκη, θα απογοητευτείς με τις διαθέσιμες επιλογές όχι μονο στην Nikon σε κροπ, αλλά και στην Canon. Τα κροπ τους συστήματα τα έχουν λίγο παραμελημένα και δεν θα βρεις υψηλής ποιότητας φακούς. Για crop σύστημα θα ξεκινούσα να κοιτάζω απο Sony που έχει και πιο πολλά χρόνια (αρά και φακούς) σε μιρορλες κροπ και μετά λίγο πιο ακριβά (αλλά και πιο ποιοτικά) σε Fuji. Ακριβότεροι φακοί μεν, αλλά η μονη που έχει την Holy trinity φακών f/2.8 native. Είναι ίσως η μονη εταιρία που αν ξαφνικά αποφασίσεις απο ερασιτέχνης να γίνεις επαγγελματίας, μπορείς να κάνεις το άλμα και να βρεις τους αντίστοιχους φακούς που θέλεις, χωρίς αντάπτορες και αγορές 3rd party και χωρίς να αλλάξεις κατηγορία ή σώμα. Επίσης σε Μ4/3 (μιας και ψάχνεις ερασιτεχνικά, αλλά κοιτάς και προς telephoto) η αξίας προς κόστος (VFM) είναι ανεπανάληπτη. Με 500 ευρώ αγοράζεις καινούριο φακό 100-300mm που έχει αντίστοιχο εστιακό μήκος με έναν FF 200-600mm. Με 1000 ευρώ αγοράζεις ένα απο τα 5-6 κορυφαία σώματα του συστήματος που πρακτικά κάνουν τα πάντα και πολλά περισσότερα απο αντίστοιχης τιμής FF σώματα. Δεν θα πάρεις την ποιότητα μιας FF όταν ανοίγεις την εικόνα 200% και κάνεις pixel peeping, αλλά στο 95% των περιπτώσεων ούτε που θα καταλαβαίνεις πως τράβηξες με μικρότερο σένσορα. Επίσης το lineup των φακών είναι τεράστιο. Nikon z50 έχει ένας φίλος και βλεπω ότι βγάζει πολύ καλές φωτο και με τελεφωτο φακό που έχει.. Ίσως στραφω στην επιλογή της Sony αν και ήμουν εξαρχής ανάμεσα σε Sony και Nikon και ενας φιλος με επεισε να παρω τη nikon. Αυτός βέβαια είναι και επαγγελματίας και ειχε μάλλον διαφορετικά κριτήρια. Τωρα σκέφτομαι αν δώσω τουλάχιστον στα ίδια λεφτά την nikon και ας δώσω έναν εξτρα φακό 35mm να παρω μόνο το σώμα για Sony ή οτιδήποτε και να παρω απευθείας έναν φακό που θα με καλύπτει! Για Sony crop τι θα πρότεινες? Λεω μαξ 600-800€ για σωμαν Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και πάλι! Επεξ/σία 10 Σεπτεμβρίου 2023 από gozzila100 1
babisskg Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, gozzila100 είπε Nikon z50 έχει ένας φίλος και βλεπω ότι βγάζει πολύ καλές φωτο και με τελεφωτο φακό που έχει.. Ίσως στραφω στην επιλογή της Sony αν και ήμουν εξαρχής ανάμεσα σε Sony και Nikon και ενας φιλος με επεισε να παρω τη nikon. Αυτός βέβαια είναι και επαγγελματίας και ειχε μάλλον διαφορετικά κριτήρια. Τωρα σκέφτομαι αν δώσω τουλάχιστον στα ίδια λεφτά την nikon και ας δώσω έναν εξτρα φακό 35mm να παρω μόνο το σώμα για Sony ή οτιδήποτε και να παρω απευθείας έναν φακό που θα με καλύπτει! Για Sony crop τι θα πρότεινες? Λεω μαξ 600-800€ για σωμαν Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και πάλι! Πάς για m4/3 ......... ολοταχώς αν τα οικονομικά είναι σφιχτά . Ουδεμία έκπληξη . Αν θέλεις να κερδίσεις χρόνο ........ αλλιώς θα τυρανιέσαι άσκοπα , ψάχνοντας σε zfc λύσεις και άλλες , όπου θα καταλήξεις στα ίδια . Τα έχουμε περάσει αυτά , με τους Kamlan και τα συναφή . Οι full frame κατασκευές απαιτούν καλούς φακούς για να αναδείξουν τα full frame χαρακτηριστικά , είτε πρόκειται για mirrorlles , είτε για DSLR . Σίγουρα υπάρχει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα μεταξύ μιάς full frame με αισθητήρα 36 και βάλε mp και μιάς m4/3 η αντίστοιχα μιάς crop , αλλά θα είναι ορατή σε απαιτητικό στάδιο . Πολλοί θα το δουν , λίγοι θα το καταλάβουν . Αν θες και βίντεο , πας για Lumix , αλλιώς ακόμη και η σακάτισα Olympus e - p1 η οποία μου κόστισε 0 ευρώ , σου κάνει μιά χαρά την δουλειά και παίρνει επάνω ότι φακό θέλεις σε m4/3 η ότι άλλο με αντάπτορα . Επεξ/σία 10 Σεπτεμβρίου 2023 από babisskg
LongTom Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 5 hours ago, highpriest said: Για crop σύστημα θα ξεκινούσα να κοιτάζω απο Sony που έχει και πιο πολλά χρόνια (αρά και φακούς) σε μιρορλες κροπ και μετά λίγο πιο ακριβά (αλλά και πιο ποιοτικά) σε Fuji. Ακριβότεροι φακοί μεν, αλλά η μονη που έχει την Holy trinity φακών f/2.8 native. Είναι ίσως η μονη εταιρία που αν ξαφνικά αποφασίσεις απο ερασιτέχνης να γίνεις επαγγελματίας, μπορείς να κάνεις το άλμα και να βρεις τους αντίστοιχους φακούς που θέλεις, χωρίς αντάπτορες και αγορές 3rd party και χωρίς να αλλάξεις κατηγορία ή σώμα. Επίσης σε Μ4/3 (μιας και ψάχνεις ερασιτεχνικά, αλλά κοιτάς και προς telephoto) η αξίας προς κόστος (VFM) είναι ανεπανάληπτη. Με 500 ευρώ αγοράζεις καινούριο φακό 100-300mm που έχει αντίστοιχο εστιακό μήκος με έναν FF 200-600mm. Με 1000 ευρώ αγοράζεις ένα απο τα 5-6 κορυφαία σώματα του συστήματος που πρακτικά κάνουν τα πάντα και πολλά περισσότερα απο αντίστοιχης τιμής FF σώματα. Δεν θα πάρεις την ποιότητα μιας FF όταν ανοίγεις την εικόνα 200% και κάνεις pixel peeping, αλλά στο 95% των περιπτώσεων ούτε που θα καταλαβαίνεις πως τράβηξες με μικρότερο σένσορα. Επίσης το lineup των φακών είναι τεράστιο. Δεν ξέρω από που βγήκε ότι οι Fuji είναι οι "ακριβοί". Έχεις δυνατότητα αγοράς πολύ ποιoτικών οπτικά XC σε πολύ λογικές τιμές (και χώμα μεταχειρισμένους), οι XF είναι οι τοπ γραμμή και ακριβότεροι. Επίσης third party για πολύ φτηνά. Εάν συγκρίνεις τι παίρνεις fuji VS άλλων κροπ φακών από άλλα συστήματα, είναι κάτω του 5% οι διαφορές σε πολλά μήκη/γραμμές. Όταν θέλεις την τοπ γραμμή, ανεξαρτήτως εταιρίας, θα πληρώσεις. Και οι τιμές θα είναι πολύ συγκρίσιμα ποσά. Περί Μ43, ωραία και σωστά στο πρώτο μέρος, αλλά δεν συμφωνώ στο δεύτερο. Η απόδοση σε καταστάσεις που πρέπει να ανεβάσεις το ISO είναι πολύ χλιαρή. Και με Μ43, το ISO θα ανέβει γρήγορα και συχνά σε καταστάσεις που δεν βγάζεις φωτο στο μεσημέρι. Το αποτέλεσμα θα το δεις δίχως να ανοίξεις το αρχείο στο LR στο 200%. Επίσης το denoise είναι εξαιρετικό στα νέα λογισμικά, αλλά δεν είναι μαγικά. Πάλι θα δεις διαφορά στην ποιότητα και θα υπάρξουν φορές που δεν θα μπορείς να διορθώσεις το αρχείο. Ο τηλεφακός είναι φτηνός, αλλά δεν έχει ΤΗ τρελή απόδοση. Ακόμη και ο 100-400 του 1.5χιλιάρικου είναι μέτριος οπτικά στο μέγιστο μήκος και είναι για ημέρα μόνο (επίσης δες review). Ακόμη το autofocus δεν την πολυπαλεύει σε birding σε δύσκολο φως, πολύ περισσότερο από μεγαλύτερους σένσορες. Εκτός και εάν πάει σε ΟΜ1, που είναι stacked και κατά τι καλύτερο, αλλά πάλι δεν φτάνει τις λύσεις με μεγαλύτερους σένσορες. Εκεί που πραγματικά έχεις πλήρες VfM σε σχέση με μεγαλύτερους σένσορες, δίχως μεγάλες παραχωρήσεις, είναι το macro και το βίντεο (σε καλές συνθήκες). Γενικά το Μ43 σύστημα είναι πολύ φτηνό σε σχέση με αντίστοιχα APS-C/FF για πάρα πολύ καλούς λόγους. Εάν οι διαφορές ήταν τόσο μικρές, ούτε η olympus θα φαλίριζε, ούτε η lumix θα ξεκινούσε την FF γραμμή και θα έριχνε όλο το βάρος στο βίντεο. Ο φίλος όντως μπορεί να φτιάξει πλήρες σύστημα με πολλαπλούς φακούς που κάνει στράκες για λιγότερο από 1000€, αλλά πρέπει να καταλάβει τους περιορισμούς στην απόδοση. Προσωπικά θα έλεγα να το ψάξει και εάν κρίνει ότι όντως τα μειονεκτήματα είναι αδιάφορα για την περίπτωση του, τότε όντως το Μ43 είναι η απόλυτη VfM λύση (τουλάχιστον στα σώματα, γιατί οι φακοί είναι μάλλον διαφορετική υπόθεση). 1
highpriest Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 8 ώρες πριν, gozzila100 είπε Για Sony crop τι θα πρότεινες? Λεω μαξ 600-800€ για σωμαν Στα λεφτά που λες, θα πρότεινα a6400. 3 ώρες πριν, LongTom είπε Περί Μ43, ωραία και σωστά στο πρώτο μέρος, αλλά δεν συμφωνώ στο δεύτερο. Η απόδοση σε καταστάσεις που πρέπει να ανεβάσεις το ISO είναι πολύ χλιαρή. Και με Μ43, το ISO θα ανέβει γρήγορα και συχνά σε καταστάσεις που δεν βγάζεις φωτο στο μεσημέρι. Το αποτέλεσμα θα το δεις δίχως να ανοίξεις το αρχείο στο LR στο 200%. Επίσης το denoise είναι εξαιρετικό στα νέα λογισμικά, αλλά δεν είναι μαγικά. Πάλι θα δεις διαφορά στην ποιότητα και θα υπάρξουν φορές που δεν θα μπορείς να διορθώσεις το αρχείο. Ο τηλεφακός είναι φτηνός, αλλά δεν έχει ΤΗ τρελή απόδοση. Ακόμη και ο 100-400 του 1.5χιλιάρικου είναι μέτριος οπτικά στο μέγιστο μήκος και είναι για ημέρα μόνο (επίσης δες review). Ακόμη το autofocus δεν την πολυπαλεύει σε birding σε δύσκολο φως, πολύ περισσότερο από μεγαλύτερους σένσορες. Εκτός και εάν πάει σε ΟΜ1, που είναι stacked και κατά τι καλύτερο, αλλά πάλι δεν φτάνει τις λύσεις με μεγαλύτερους σένσορες. Εκεί που πραγματικά έχεις πλήρες VfM σε σχέση με μεγαλύτερους σένσορες, δίχως μεγάλες παραχωρήσεις, είναι το macro και το βίντεο (σε καλές συνθήκες). Σου προτείνω να πάρεις ένα καλύτερο φακό απο τον κιτ 40-150mm f/5.6 που έχεις και κυρίως να αφιερώσεις χρόνο στην εξαιρετική E-M1X που έχεις Δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα βλέπεις με την ως τώρα εμπειρία σου στο σύστημα, ούτε και έχει κάθε ερασιτέχνης και μια FF Pentax K-1 και μια Medium Format Fuji για να συγκρίνει το σύστημα Μ4/3 του και να του βγαίνει "χλιαρό" Φώτο (δική μου) τραβηγμένη με G9 και Ρώσικο φακό 50ετίας manual Σωμα G9 Φακός Jupiter 37a 135mm με αντάπτορα M4/3 to M42 manual SS 1/640 F/3,5 ISO 2000 1
Dr_73 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Για nikon z dx , σε τηλεφακό , με 380€ ετούτος ; https://www.amazon.de/-/en/Nikon-Nikkor-DX-50-250-4-5-6-3/dp/B07YXH28TT/ref=sr_1_6?crid=1LT2990XINPBR&keywords=Nikkor%2BZ%2BDX%2B18-140mm%2Bf%2F3.5-6.3%2BVR&qid=1694333771&sprefix=nikkor%2Bz%2Bdx%2B18-140mm%2Bf%2F3.5-6.3%2Bvr%2Caps%2C123&sr=8-6&th=1 Νομίζω είναι πολύ καλή επιλογή. Δες και δείγματα https://www.flickr.com/groups/14656466@N20/pool Ο ken rockwell γράφει τα καλύτερα για το φακό https://www.kenrockwell.com/nikon/z/50-250mm.htm Επεξ/σία 10 Σεπτεμβρίου 2023 από Dr_73
highpriest Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 9 ώρες πριν, gozzila100 είπε Nikon z50 έχει ένας φίλος και βλεπω ότι βγάζει πολύ καλές φωτο και με τελεφωτο φακό που έχει.. Να ξέρεις, έχεις και την επιλογή να βάλεις κροπ φακό απο το Z mount στην Z5, αλλά θα σου δίνει μόλις 10,5 μεγαπίξελ. Μπαίνει αυτόματα η μηχανή σε DX mode. Στην δική μου Ζ5 το κάνω με τον DX 16-50 του συστήματος για να πάρω (σχετικά) ευρυγώνια μήκη σε 4κ που ο 24-70mm δεν μπορεί να μου δώσει λόγω του Χ1.7 κροπ σε 4Κ εγγραφή. Είναι και αυτό μια λύση για να μην αλλάξεις σύστημα, αν δεν σε πειράζει που θα έχεις μόλις 10 μεγαπίξελ όταν χρησιμοποιείς τους κροπ φακούς.
LongTom Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 2 hours ago, highpriest said: Σου προτείνω να πάρεις ένα καλύτερο φακό απο τον κιτ 40-150mm f/5.6 που έχεις και κυρίως να αφιερώσεις χρόνο στην εξαιρετική E-M1X που έχεις Δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα βλέπεις με την ως τώρα εμπειρία σου στο σύστημα, ούτε και έχει κάθε ερασιτέχνης και μια FF Pentax K-1 και μια Medium Format Fuji για να συγκρίνει το σύστημα Μ4/3 του και να του βγαίνει "χλιαρό" Μα επειδή έχω δει το τι είναι M43/APS-C/FF/MF και πως συγκρίνονται τα αποτελέσματα, λέω "προσοχή στα μειονεκτήματα". Ο κιτ φακός που έχω είναι κυριολεκτικά η σειρά (εάν όχι ο ίδιος) που θα δει ο φίλος εάν πάρει Μ43 με βάση το μικρότερο δυνατό κόστος/δυνατότητες που προτείνεις. Η Pro σειρά, που είναι σχετικά γρήγορη με f2.8-f4, είναι χιλιάρικο και βάλε στους ζουμ. Η οποία pro είναι και εκεί που οι Μ43 θα αποφύγουν πολλά από τα μειονεκτήματα λόγω μεγέθους αισθητήρα. Αλλά με τι τιμές! Τιμές που συγκρίνονται άμεσα με αντίστοιχους σύγχρονους φακούς third party (και κάποιες φορές first party) από APS-C/FF. Δεν νομίζω να αναφερόμαστε σε VfM κι να λέμε "φτηνό σώμα, αλλά πρέπει να πάρεις τη pro σειρά φακών ώστε να μην τρως το θόρυβο με το φτυάρι" Προσωπικά και εγώ πιστεύω ότι για εισαγωγή στο χώρο ή για περιπτώσεις που η μηχανή βγαίνει για ταξίδια μόνο (άντε στο τσακίρ κέφι για καμία εκδήλωση) η Μ43 (π.χ. Olympus EM10 II/III ή ΕΜ5 ΙΙ) είναι εξαιρετική εναλλακτική, αλλά εφιστώ την προσοχή στα υπαρκτά εγγενή προβλήματα. Δεν θα δεις "95% τα ίδια αποτελέσματα με FF/APS-C" με κιτ φακούς σε όλες τις συνθήκες. 1
Dr_73 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 17 minutes ago, LongTom said: Η Pro σειρά, που είναι σχετικά γρήγορη με f2.8-f4, είναι χιλιάρικο και βάλε στους ζουμ. Χωρίς να έχω καμία εμπειρία από το σύστημα, κάνοντας έρευνα αγοράς, βλέπω ότι για m4/3 υπάρχει προ ζουμ , με 550€ μεταχειρισμένος. Ο 12-40 f/2.8 pro. https://www.mpb.com/en-eu/product/olympus-m-zuiko-digital-ed-12-40mm-f-2-8-pro?sort[productPrice]=ASC 1
babisskg Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 7 λεπτά πριν, Dr_73 είπε Χωρίς να έχω καμία εμπειρία από το σύστημα, κάνοντας έρευνα αγοράς, βλέπω ότι για m4/3 υπάρχει προ ζουμ , με 550€ μεταχειρισμένος. Ο 12-40 f/2.8 pro. https://www.mpb.com/en-eu/product/olympus-m-zuiko-digital-ed-12-40mm-f-2-8-pro?sort[productPrice]=ASC Καλά κάνεις και αρχίζεις την έρευνα ........ τρώγοντας έρχεται η όρεξη !
highpriest Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2023 19 λεπτά πριν, LongTom είπε Μα επειδή έχω δει το τι είναι M43/APS-C/FF/MF και πως συγκρίνονται τα αποτελέσματα, λέω "προσοχή στα μειονεκτήματα". Ο κιτ φακός που έχω είναι κυριολεκτικά η σειρά (εάν όχι ο ίδιος) που θα δει ο φίλος εάν πάρει Μ43 με βάση το μικρότερο δυνατό κόστος/δυνατότητες που προτείνεις. Η Pro σειρά, που είναι σχετικά γρήγορη με f2.8-f4, είναι χιλιάρικο και βάλε στους ζουμ. Η οποία pro είναι και εκεί που οι Μ43 θα αποφύγουν πολλά από τα μειονεκτήματα λόγω μεγέθους αισθητήρα. Αλλά με τι τιμές! Τιμές που συγκρίνονται άμεσα με αντίστοιχους σύγχρονους φακούς third party (και κάποιες φορές first party) από APS-C/FF. Δεν νομίζω να αναφερόμαστε σε VfM κι να λέμε "φτηνό σώμα, αλλά πρέπει να πάρεις τη pro σειρά φακών ώστε να μην τρως το θόρυβο με το φτυάρι" Προσωπικά και εγώ πιστεύω ότι για εισαγωγή στο χώρο ή για περιπτώσεις που η μηχανή βγαίνει για ταξίδια μόνο (άντε στο τσακίρ κέφι για καμία εκδήλωση) η Μ43 (π.χ. Olympus EM10 II/III ή ΕΜ5 ΙΙ) είναι εξαιρετική εναλλακτική, αλλά εφιστώ την προσοχή στα υπαρκτά εγγενή προβλήματα. Δεν θα δεις "95% τα ίδια αποτελέσματα με FF/APS-C" με κιτ φακούς σε όλες τις συνθήκες. Οι συγκρίσεις γίνονται σε ίδιες τιμές. Ειδικά όταν αυτός που ρωτάει το έθεσε εξαρχής πως αυτό είναι το πρόβλημα του. Το κόστος φακών σε FF. Τι παίρνω πχ με 2000 ευρω σύνολο σε FF και τι παίρνω σε Μ43. Αν συγκρίνουμε ίδιο διάφραγμα προς διάφραγμα, προφανώς και θα χάσει σε ποιότητα η Μ43. Δεν γίνεται έτσι όμως η σύγκριση. Δεν τίθεται θέμα για το ποια θα δώσει καλύτερη εικόνα, αλλά για το πόσο καλύτερη σε σχέση με αυτά που πληρώνεις. Παράδειγμα. Νίκον Ζ5 με τον νέο 180-600 φακό που είναι 4-5,6 ή 6,3 (δεν θυμάμαι) διάφραγμα. Κόστος γύρω στα 3500 ευρώ σώμα και φακός. Για να πάρεις ίδια εστιακή απόσταση φακό, με ίδια εισροή φωτός και ίδιας κατηγορίας μηχανή ως προς τα features, είσαι γύρω στα 1200-1500 ευρω σε Μ4/3 Δυόμισι με τρεις φορες πανω η FF. Θα πάρεις καλύτερη εικόνα με λιγότερο θόρυβο, αλλά θα έχει αδειάσει και η τσέπη 2000 ευρώ περισσότερο. Κι αυτό, αν μπορείς να φτασειςσε τετοια ποσα. Αν δεν μπορείς, θα έχεις FF και θα βγάζεις με τον Κιτ. Αλλά θα έχεις FF...καλύτερη ποιότητα... Βέβαια τι θα την κάνεις την ποιότητα όταν θέλεις να κάνεις τηλεφωτο και δεν μπορείς να αγορασεις φακό, δεν ξέρω. Ο καθένας κρίνει τι θέλει να κάνει και παίρνει. Όσο για τους γρήγορους φακούς σε Μ4/3, σχετικά με το διάφραγμα τους, δεν είναι και πολύ ακριβοί συγκριτικά. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα