Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@mechpanos δεν αναφερόμουν γενικά στο net billing αλλά στο αν θα άξιζε να αντικαταστήσει ο φίλος τον inverter με έναν νέο unbalanced που θα του αύξανε την ιδιοκατανάλωση. Με net metering που έχει ο φίλος το κέρδος του θα ήταν μόνο από τις ρυθμιζόμενες. Με net billing θα ήταν επιπλέον η διαφορά στη τιμή πώλησης - αγοράς. 

Νομίζω το net billing όπως θα ισχύσει αρχικά εδώ θα έχει fixed μηνιαία τιμή αγοράς. Δε θα αλλάζει με την ώρα.

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, malakudi είπε

@mechpanos δεν αναφερόμουν γενικά στο net billing αλλά στο αν θα άξιζε να αντικαταστήσει ο φίλος τον inverter με έναν νέο unbalanced που θα του αύξανε την ιδιοκατανάλωση. Με net metering που έχει ο φίλος το κέρδος του θα ήταν μόνο από τις ρυθμιζόμενες. Με net billing θα ήταν επιπλέον η διαφορά στη τιμή πώλησης - αγοράς. 

Νομίζω το net billing όπως θα ισχύσει αρχικά εδώ θα έχει fixed μηνιαία τιμή αγοράς. Δε θα αλλάζει με την ώρα.

Ναι κατάλαβα τί λες, εγώ πιστεύω ότι είναι θολό το τι συμφέρει ή όχι. Άσε να το δούμε πρώτα τί θα βγάλουν οι πάροχοι, γιατί προς ώρας, δεν είναι τίποτα γνωστό! Εξορισμού λέει ότι θα γίνεται εκκαθάριση ανά 15λεπτο, αλλά μπορούν οι πάροχοι να προσφέρουν σταθερό ποσό, αν θέλουν!

Δημοσ.
4 ώρες πριν, _2fast είπε

Πάντως ετσι όπως το λες θα τραβήξει τριπλάσια kW απο οσο χρειαζομαι, οποτε ειναι διαφορετικό απο αυτο που απαντησε ο @inel προηγουμενως.

Μπορεί ο Huawei ινβερτερ να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Θα ήταν ενδιαφέρον να το τεσταρεις στην πράξη κ να μας ενημερώσεις. 

Στον Fronius πάντως η default ρύθμιση (auto self-consumption optimisation) παρουσιάζει την συμπεριφορά που ανέφερα.Τραβάει από την μπαταρία μόνο όσο χρειάζεται για να καλύψει τη ζήτηση, όχι παραπάνω. Και το μοιράζει ισόποσα στις 3 φάσεις (αυτό πριν το update για unbalanced output). Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να επιτύχει την ισορροπία /ενεργειακό ισοζύγιο. 

Δημοσ.

Από την απόφαση κατάλαβε κάποιος οι παλιοί με net metering θα "μεταφερθούμε" σε net billing αυτόματα όλοι? Μπορούμε να παραμείνουμε με net metering?

Δημοσ.

Οσοι κλειδωσαν με νετ μετερινκ θα παραμεινουν μεχρι νεοτέρας. Υποτιθεται εχουν συμβόλαιο αλλα με αυτο το κράτος μπορει και να σπάσει.

Οι νεοι θα πανε ολοι με νετ μπιλινκ. Η τιμη της kWh αποκλείεται να αποζημιώνεται σταθερά εκτος αν αντιδράσουν έντονα όσοι παρέχουν υπηρεσίες φβων. Το σενάριο που εξετάζεται ειναι να αποζημιώνονται με τρέχουσα τιμή αγοράς, οπότε λόγω υπερπροσφοράς θα τείνει πολλές φορές στο μηδέν τις μεσημεριανές ώρες.

Παράλληλα όμως θα αλλάξει και το νυχτερινό και θα γίνει μεσημεριανό (λένε), οπότε μια μικρή μετατόπιση στις καταναλώσεις αναμένεται.

Όλα θα αποσαφινιστούν καλύτερα με τις έλευση των εξυπνων μετρητών, οπότε έχουμε ακόμα μια 10ετία χαχα.

Η χώρα είναι φέεεετα μην ξεχνιόμαστε.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Μεταφορά από υφιστάμενα net metering σε billing μόνο κατόπιν αιτήσεως αν το θέλει ο αυτοπαραγωγός.

Υπάρχει περίπτωση να παρέχει ο πάροχος μια σταθερή προσφορά αγοράς των παραγόμενων kwh, που θα συμφωνεί με τον παραγωγό, αλλά το εξορισμού είναι η αποζημίωση ανά τέταρτο, με την εκάστοτε χονδρεμπορική. Αυτό κατάλαβα εγώ. Θα πρέπει να το δούμε στην πράξη τί θα εφαρμοστεί και ποια προσέγγιση θα ακολουθήσουν οι πάροχοι.

• Thanks 1
Δημοσ.

Οπότε όσοι δεν έχουμε μπαταρία, αξίζει να παραμένουμε στο net metering προσπαθώντας να αυξήσουμε όσο μπορούμε τον ταυτοχρονισμο. Ειδικά με ένα σύστημα που οριακά καλύπτει την ετήσια κατανάλωση. Δεν βλέπω νόημα για net billing

Δημοσ.
1 ώρα πριν, christos_uoa είπε

Οπότε όσοι δεν έχουμε μπαταρία, αξίζει να παραμένουμε στο net metering προσπαθώντας να αυξήσουμε όσο μπορούμε τον ταυτοχρονισμο. Ειδικά με ένα σύστημα που οριακά καλύπτει την ετήσια κατανάλωση. Δεν βλέπω νόημα για net billing

Ακριβώς. Όσοι πρόλαβαν metering είναι ωφελημένοι, όσο ακριβή και να είναι η ενέργεια κατά μέσο όρο στο λογαριασμό, ενέργεια πληρώνουν ενέργεια συμψηφίζουν, σε billing πουλάς ενέργεια σε τιμή ίσως και μηδέν την ώρα αιχμής παραγωγής φωτοβολταϊκών, πληρώνεις με τιμή μέσου όρου... Άγνωστος Χ η λέξη "συμφέρει" εκτός αν κάνεις ταυτοχρονισμό ή έχεις μπαταρία! Γι'αυτό το έκαναν!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το net metering έχει το μοναδικό πλεονέκτημα της εποχιακής αποθήκευσης της πλεονάζουσας παραγωγής στο δίκτυο. Με άλλα λόγια, αποθηκεύεις το πλεόνασμα παραγωγής του καλοκαιριού για την κατανάλωση του χειμώνα, που η παραγωγή πέφτει πάρα πολύ. Συνήθως έχω 2MWh πλεόνασμα στα τέλη Οκτώβρη, για τις καταναλώσεις και κυρίως για την θέρμανση του χειμώνα με ΑΘ, η οποία πέφτει κοντά στο μηδέν στα τέλη Φλεβάρη. Οι 2MWh πλεόνασμα κοστίζουν σήμερα 72 Ευρώ (με ρυθμιζόμενες στα 0,036 €/kWh).

Επεξ/σία από DimitrPa
  • Like 2
Δημοσ.

Πολυ σωστα. Αν γινοταν η εκκαθαριση καθε 3ετια θα ηταν ακομα καλυτερα. Με το net metering, μπορεις ακομα να προσθεσεις με πολυ μικρο κοστος 1-2 πανελ και να αυξησεις το οφελος. 

Ωστοσο, με το net billing, ειδικα αν παιξεις λιγο με την αποθηκευση και τον ταυτοχρονισμο, να μπορεις να συμψηφισεις ακομα κα τις ρυθμιζομενες (εστω και αυτα τα 100-200 ευρω το χρονο). Μενει να δοξμε τις χρεωσεις. 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, sargyrop81 είπε

Με το net metering, μπορεις ακομα να προσθεσεις με πολυ μικρο κοστος 1-2 πανελ και να αυξησεις το οφελος

Αυτό είναι κάτι που θα'θελα να συζητήσουμε. Από αυτά που έχω διαβάσει και καταλάβει είναι ότι θα πρέπει το νέο επιπλέον panel να είναι στα ίδια watt με τα υπόλοιπα και ακόμα καλύτερα ίδιας μάρκας. Και πάλι θα επηρεάσει το συνολικό σύστημα με την έννοια ότι τα προηγούμενα έχουν την αναμενόμενη πτώση της απόδοσης ενώ το καινούργιο την απόδοση ενός καινούργιου. Μιλάμε πάντα ότι το καινούργιο θα μπει στο ίδιο string με τα παλιά και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι το σηκώνει το inverter. Και βέβαια δεν ξέρω τι κόστος έχει από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ (πχ νέο 300αρι για την τροποποίηση της σύμβασης?)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για το τεχνικο κομματι δε γνωριζω, δε νομιζω ομως οτι ειναι κατι περιπλοκο. Για το ΔΕΔΔΗΕ, λογικα χρειαζεται τροποποιηση η συμβαση και ισως νεα διαδικασια.

Επεξ/σία από sargyrop81
Δημοσ.
Στις 9/9/2024 στις 8:30 ΜΜ, christos_uoa είπε

Αυτό είναι κάτι που θα'θελα να συζητήσουμε. Από αυτά που έχω διαβάσει και καταλάβει είναι ότι θα πρέπει το νέο επιπλέον panel να είναι στα ίδια watt με τα υπόλοιπα και ακόμα καλύτερα ίδιας μάρκας. Και πάλι θα επηρεάσει το συνολικό σύστημα με την έννοια ότι τα προηγούμενα έχουν την αναμενόμενη πτώση της απόδοσης ενώ το καινούργιο την απόδοση ενός καινούργιου. Μιλάμε πάντα ότι το καινούργιο θα μπει στο ίδιο string με τα παλιά και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι το σηκώνει το inverter. Και βέβαια δεν ξέρω τι κόστος έχει από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ (πχ νέο 300αρι για την τροποποίηση της σύμβασης?)

Πρέπει να έχει ίδια χαρακτηριστικά τάσης και έντασης ή λίγο μεγαλύτερα. Αν έχει χαμηλότερα, θα μειώσει την παραγωγή όλων των υπολοίπων panel. Πρέπει ο inverter να "αντέχει" την παραπάνω τάση του string. Δεν θα έμπλεκα ξανά με ΔΕΔΔΗΕ. Μου πήρε 10 μήνες το 2021, για την όλη διαδικασία, και λόγω κατάργησης του νετ μετερινγκ, ου μπλέξεις, νομίζω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 7/9/2024 στις 8:00 ΜΜ, inel είπε

Μπορεί ο Huawei ινβερτερ να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Θα ήταν ενδιαφέρον να το τεσταρεις στην πράξη κ να μας ενημερώσεις. 

Στον Fronius πάντως η default ρύθμιση (auto self-consumption optimisation) παρουσιάζει την συμπεριφορά που ανέφερα.Τραβάει από την μπαταρία μόνο όσο χρειάζεται για να καλύψει τη ζήτηση, όχι παραπάνω. Και το μοιράζει ισόποσα στις 3 φάσεις (αυτό πριν το update για unbalanced output). Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να επιτύχει την ισορροπία /ενεργειακό ισοζύγιο. 

Το δοκιμασα ανάβοντας το θερμοσίφωνο για να ειμαι σιγουρος..Οντως κανει αυτο που ειπες.
Η κατανάλωση του θερμοσίφωνου ήταν ~3 kW, οπότε τράβηξε τα ακριβώς ιδια ~3kW από την μπαταρία, έδωσε το 1 kW στην φάση του θερμοσίφωνου και πήρε τα αλλα 2 kW απο το δίκτυο, εγχύοντας παράλληλα από 1kW στις αλλες δυο φάσεις.
Το ισοζύγιο κατανάλωσης είναι 0, αλλά θα χρεωθώ ΥΚΩ και δίκτυο μεταφοράς ΔΕΔΔΗΕ για τα 2kW.

Screenshot2024-09-16185240.png.7e1192ecbcaf24e3a81152258441bc82.png

Επεξ/σία από _2fast
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 7/9/2024 στις 8:00 ΜΜ, inel είπε

Μετα το update πόσο unbalance μπορει να δωσει ο Fronius?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...