Προς το περιεχόμενο

The photoelectric thread. Tα λέμε όλα για τα φωτοβολταικά!

PC_MAGAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, _2fast είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Οντως το πρωτο ειναι ξεκάθαρο και δυστυχώς δεν υπαρχει λυση όπως πχ εχουν οι κατοχοι Fronius που απο οτι διαβασα σε προηγούμενες σελιδες εδώ λυνουν το προβλημα της ασυμμετρίας με ενα απλο software update 🥲

Σχετικα με αυτο που ειπες για τη μπαταρια δεν το περιμενα, νομιζα οτι δεν θα επρεπε να υπαρχει τροπος εγχυσης στο δικτυο με κανεναν τροπο.

Αν μπορεις να μου εξηγησεις αυτο το παραδειγμα: αν σε μια στιγμη τη νυχτα εχω μια καταναλωση 100W σε μια φαση και 0 στις αλλες δυο, θα τραβηξει 100W απο τη μπαταρια, θα τα μοιρασει σε 3 φασεις και θα επιστρεψει 66 πισω;

Ή δουλευει αλλιως;

Οπως και να χει πολυ ανουσιο να δινω αυτη την ενεργεια στο δικτυο αντί να την καταναλωνω.

Ναι, ετσι δουλεύει..

Θα  μοιράσει τα 100W απο μπαταρία στις 3 φάσεις, οπότε θα επιστρέφει 66W (33+33) στις άλλες δυο φάσεις και, επιπλέον, στη φάση οπου γίνεται η πραγματική κατανάλωση (100W) θα τραβήξει αυτά που του λείπουν (~66W) απο το δίκτυο.

Οπότε, ο μετρητής ΔΕΔΔΗΕ θα καταγράψει οτι καταναλώνεις εκείνη τη στιγμή ~66W και επίσης οτι κάνεις έγχυση 66W πίσω στο δίκτυο.

Δεν είναι οτι χάνεις παραπάνω ενέργεια απο τη μπαταρία, η μπαταρία θα δώσει μόνο τα 100W που είναι η κατανάλωση, αλλά χάνεις σε βελτιστοποίηση του 'ταυτοχρονισμού'.

Αυτό ειχα παρατηρήσει εγω, πριν κάνω το update στον Fronius ωστε να μοιράζει ασύμμετρα στις φάσεις. 

4 ώρες πριν, killer_instinct είπε

Καλημέρα σας!

Βλέπω μία διαφορά στην αναφορά της παραγόμενης ενέργειας από τους Fronius σε σχέση με αυτή που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ στο ΑΡΙ του.

Ο αντιστροφέας δηλώνει παραγωγή 425 ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ βλέπει 381.

Έχω κατά συνέπεια τις παρακάτω ερωτήσεις ρωτήσεις!

1. Φταίει ο μετρητής της παραγόμενης ενέργειας;
  2. Φτάει κάτι άλλο;
  3. Πού το αναφέρεις αυτό, στον ΔΕΔΔΗΕ ή στην εταιρεία που μου τα εγκατέστησαν;
  4. Αν καταλαβαίνω καλά δεν με πολυνοιάζει αν δηλώνει λιγότερες γιατί εγώ ό,τι αυτοκαναλώνω δεν γράφεται ως απορροφώμενη και το πλεόνασμα πάει ως εγχεόμενη. Το μόνο που είναι (προς όφελός μου) είναι πως θα πληρώσω λιγότερη ΥΚΩ. Σωστά το καταλαβαίνω;

Ευχαριστώ!

Το ίδιο βλέπω και εγω. Παρατηρώ μια διαφορά περίπου 50 kwh κάθε μήνα, μεταξύ της τιμής απο ινβερτερ μέσω Home assistant (solar production) και της καταγραφής απο ΔΕΔΔΗΕ.

Υποθέτω οτι είναι απο την ιδιοκατανάλωση του όλου συστήματος (ινβερτερ+μπαταριας), που δεν φτάνει ποτέ στον μετρητή παραγωγής έξω στο ρολόι, αλλά και πάλι μου φάινονται αρκετά.

Δεν ξέρω εάν έχει και άλλος παρόμοια εμπειρία;

Επεξ/σία από inel
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

καλησπερα στην παρεα, για φωοτοβολταικο παρκο ειναι η ερωτηση, της ταξης των 100kw για νομο ηλειας , αξιζει σαν αρχικη επενδυση κ αργοτερα επεκταση ή ειναι κορεσμενο το δικτυο; ξερω για αποσβεση κεφαλαιου γυρω στην 7ετια. Πληροφοριες γενικα στο διαδικτυο δυσκολα μαζευω 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, inel είπε

Το ίδιο βλέπω και εγω. Παρατηρώ μια διαφορά περίπου 50 kwh κάθε μήνα, μεταξύ της τιμής απο ινβερτερ μέσω Home assistant (solar production) και της καταγραφής απο ΔΕΔΔΗΕ.

Υποθέτω οτι είναι απο την ιδιοκατανάλωση του όλου συστήματος (ινβερτερ+μπαταριας), που δεν φτάνει ποτέ στον μετρητή παραγωγής έξω στο ρολόι, αλλά και πάλι μου φάινονται αρκετά.

Νομίζω ο μετρητής κατανάλωσης είναι πριν το κουτί διακλάδωσης οπότε αντιστροφέας και μετρητής κατανάλωσης πρέπει να γράψουν τα ίδια. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Εγχειρίδιο συνδεσμολογίας από ΔΕΔΔΗΕ: https://deddie.gr/Documents2/net metering/Tεχνικό εγχειρίδιο για την εγκατάσταση της μετρητικής διάταξης στις εσωτερικές εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγών με ενεργειακό συμψηφισμό( αναθ.4ος 2016).pdf

Επεξ/σία από killer_instinct

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 31/8/2024 στις 5:01 ΜΜ, inel είπε

Στις 1/9/2024 στις 4:38 ΜΜ, inel είπε

Ο μετρητής του Φ/Β καταγράφει και την ιδιοκατανάλωση του inverter (τη νύχτα, όταν δεν παράγει), η οποία βέβαια καταγράφεται και ως κατανάλωση στο μετρητή της παροχής. 50kWh το μήνα φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο χρειάζεται προοσοχή, αφού οι απώλειες φόρτισης - εκφόρτισης της μπαταρίας μπορούν να είναι 20% ή και 30% => Προφανώς το entity "solar production" δεν περιλαμβάνει τις απώλειες αυτές. Μήπως υπάρχει άλλο entity που να δίνει τις απώλειες?

Στις 27/8/2024 στις 1:53 ΜΜ, _2fast είπε

Μου ηρθε τελικά σημερα ο πρωτος εκκαθαριστικος λογαριασμός για διάστημα 90 ημερών.

Δεν μου φαινεται σωστό αυτο που λεει στο τελος οτι "το πλεονασμα ειναι 6537kWh", δεν βγαινει αυτο το νουμερο με βαση την Παραγωγη και την Εγχυση, αφου δεν εχω κατι σε μεταφορα απο προηγουμενο λογαριασμο.

viber_image_2024-08-27_13-31-20-149.jpg.605ed873de3154e19a01ff87e132a05a.jpg

Δεν είναι λάθος του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν δίνει το πλεόνασμα, αλλά μόνο τις μετρήσεις. Λάθος του παρόχου (ΔΕΗ) είναι και στην περίπτωσή μου έκανα αίτημα στη ΡΑΕ, αφού η ΔΕΗ δεν απαντούσε και το διόρθωσαν. Αλλά, δεν θα έκανα τίποτε στην περίπτωσή σου, κάποια στιγμή θα το βρουν, υποθέτω, και θα το διορθώσουν.

Επεξ/σία από DimitrPa
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, DimitrPa είπε

Ο μετρητής του Φ/Β καταγράφει και την ιδιοκατανάλωση του inverter (τη νύχτα, όταν δεν παράγει), η οποία βέβαια καταγράφεται και ως κατανάλωση στο μετρητή της παροχής. 50kWh το μήνα φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο χρειάζεται προοσοχή, αφού οι απώλειες φόρτισης - εκφόρτισης της μπαταρίας μπορούν να είναι 20% ή και 30% => Προφανώς το entity "solar production" δεν περιλαμβάνει τις απώλειες αυτές. Μήπως υπάρχει άλλο entity που να δίνει τις απώλειες?

Ναι, σωστά, αυτό ακριβώς εννοώ: Φαίνεται οτι το solar production (στην πραγματικότητα η μέτρηση είναι απο το  'Power photovoltaics' entity του ινβέρτερ και εφαρμογή Riemann sum) καταγράφει τι πραγματικά έρχεται στον inverter απο τα ηλιακά πανελ και δεν περιλαμβάνει τις απώλειες απο ιδιοκατανάλωση του inverter - μπαταρίας και τις απώλειες φόρτισης/εκφόρτισης. Αυτες οι 'χαμένες' kwh δεν φτάνουν ποτέ στον μετρητή παραγωγής του Φ/Β (εάν δεν κάνω λάθος;).

Μπορεί και να υπάρχει άλλο - πιο κατάλληλο - entity,  θα το ψάξω.

Σχετικά με την καταγραφή της ιδιοκατανάλωσης του  inverter απο τον μετρητή του Φ/Β: όταν υπάρχει και η μπαταρία στο σύστημα είναι πιο δύσκολο να βγεί ακριβές συμπέρασμα, καθώς:

- Ακόμα και τη νύχτα η μπαταρία τροφοδοτεί το όλο σύστημα, οπότε μεχρι αυτή να 'αδειάσει' ο μετρητής του Φ/Β  θα δείχνει μηδενική 'ιδιοκατανάλωση' του inverter. 

- Τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά, η μπαταρία πολλές φορές συνεχίζει να δίνει ενέργεια μέχρι το πρωί λίγο πριν ξεκινήσει η ηλιακή παραγωγή. To σύστημα παραμένει σε 'κανονική' λειτουργία σχεδόν όλο το 24ωρο.

- Σε περίπτωση που η μπαταρία αδειάσει νωρίτερα, το όλο σύστημα μπαίνει σε standby  mode, οπότε η ιδιοκατανάλωση απο inverter+μπαταρία πέφτει σημαντικά -> η κατανάλωση που θα καταγράφει ο μετρητής Φ/Β θα είναι πολύ χαμηλότερη απο την ιδιοκατανάλωση του σύστηματος σε κανονική λειτουργία..  

Επεξ/σία από inel

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στo net-metering, η χρέωση ΥΚΩ χρεώνεται επί της απορροφώμενης ή επί της καταναλισκόμενης (δηλαδή της απορροφώμενης συν της ιδιο-παραγόμενης μείον εγχεόμενης)?

Σε πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ Γ1, φαίνεται να είναι το πρώτο (που είναι και το λογικό-δίκαιο), αλλά κάπου είχα διαβάσει παλαιότερα ότι οι ΥΚΩ χρεώνονται επί της συνολικής.

Επεξ/σία από sargyrop81

41 minutes ago, sargyrop81 said:

Στo net-metering, η χρέωση ΥΚΩ χρεώνεται επί της απορροφώμενης ή επί της καταναλισκόμενης (δηλαδή της απορροφώμενης συν της ιδιο-παραγόμενης μείον εγχεόμενης)?

Σε πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ Γ1, φαίνεται να είναι το πρώτο (που είναι και το λογικό-δίκαιο), αλλά κάπου είχα διαβάσει παλαιότερα ότι οι ΥΚΩ χρεώνονται επί της συνολικής.

αν δεν κάνω λάθος το έχουνε διορθώσει ... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 λεπτά πριν, sargyrop81 είπε

Σε μένα είναι το πρώτο που λες, επίσης στην ΔΕΗ. Αν ηταν το δευτερο δε συμφερε καθολου ειδικα αν εχεις μεγαλη παραγωγη το καλοκαίρι.

Επεξ/σία από _2fast
  • Like 1

32 minutes ago, _2fast said:

Σε μένα είναι το πρώτο που λες, επίσης στην ΔΕΗ. Αν ηταν το δευτερο δε συμφερε καθολου ειδικα αν εχεις μεγαλη παραγωγη το καλοκαίρι.

Δεν παίζει ρόλο η παραγωγή, αφού αφαιρείται η εγχεόμενη. Δηλαδή, αν εγχέεις ό,τι παράγεις, δεν υπάρχει χρέωση. Η λογική στις ΥΚΩ είναι να σε χρεώσει με βάση ό,τι καταναλώνεις (ανεξάρτητα αν εχεις επενδύσει για να ιδιοπαράγεις την καταναλισκώμενη) για κοινή ωφέλεια. 

@Tsino Το διόρθωσαν προς ποια κατεύθυνση? Ποιο είναι το σωστό?

Δεν καταλαβα γιατι δεν παιζει ρόλο η παραγωγή, αφού ρωτάς συγκεκριμένα αυτό στην υποθετική δευτερη περιπτωση

Αναφορά σε κείμενο

δηλαδή της απορροφώμενης συν της ιδιο-παραγόμενης μείον εγχεόμενης

Σε ενα παραδειγμα σαν αυτο
Απορροφηση 500kWh + Παραγωγή 2000kWh - Εγχυση 500kWh = 2000kWh

• Like 1

Εχω στη ταρατσα 16 panel των 570wp

σε 2 ξεχωριστα string

10 στο ενα και 6 στο αλλο

το string με τα 6 ειναι αριστερα και δεξια το string με τα 10

ειναι φυσιολογικο να τα 6 πανελ να βγαζουν 258w το καθενα ενω τα 10 πανελ 409?

image.png.04d1647080995da2961ef5c17d18bee4.png

36 minutes ago, _2fast said:

Δεν καταλαβα γιατι δεν παιζει ρόλο η παραγωγή, αφού ρωτάς συγκεκριμένα αυτό στην υποθετική δευτερη περιπτωση

Σε ενα παραδειγμα σαν αυτο
Απορροφηση 500kWh + Παραγωγή 2000kWh - Εγχυση 500kWh = 2000kWh

Η ερώτηση μου ήταν για αν η χρέωση αφορά την απορροφώμενη ή την καταναλισκώμενη (Α+Π-Ε). Παλαιότερα, η λογική των ΥΚΩ ήταν να χρεώνεται η συνολική κατανάλωση (Α+Π-Ε), στη λογική του ότι αυτός που καταναλώνει περισσότερο ρεύμα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο για την κοινή ωφέλεια. Σύμφωνα με τον Tsino, αυτό άλλαξε και χρεώνεται μόνο η απορροφώμενη Α (σωστά για μένα).

Έγραψα ότι δεν παίζει ρόλο η παραγωγή (που είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι), καθώς με σταθερή στο χρόνο κατανάλωση, η μεγαλύτερη παραγωγή αντισταθμίζεται από την μεγαλύτερη έγχυση.

Πχ, στο παράδειγμά σου, για μηνιαία κατανάλωση 2000kWh, το δεύτερο σενάριο (που δεν ισχύει τελικά):

Καλοκαίρι:  Α 500kWh + Π 2000kWh - Ε 500kWh --> Α+Π-Ε = 2000kWh

Χειμώνας: Α 1100kWh + Π 1000kWh - Ε 100kWh --> Α+Π-Ε = 2000kWh, οπότε η μεγαλύτερη παραγωγή το καλοκαίρι δε θα σήμαινε μεγαλύτερη χρέωση ΥΚΩ.

28 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Εχω στη ταρατσα 16 panel των 570wp

σε 2 ξεχωριστα string

10 στο ενα και 6 στο αλλο

το string με τα 6 ειναι αριστερα και δεξια το string με τα 10

ειναι φυσιολογικο να τα 6 πανελ να βγαζουν 258w το καθενα ενω τα 10 πανελ 409?

image.png.04d1647080995da2961ef5c17d18bee4.png

Αν εχεις σκιάσεις ακομα και σε ενα Panel του string μειώνεται η απόδοση όλου του string.

Λογικο ακουγεται

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...