peros550 Δημοσ. 25 Ιουλίου Share Δημοσ. 25 Ιουλίου Στις 22/7/2024 στις 9:57 ΠΜ, teodor_ch είπε Όσοι είναι έξυπνοι έβαλαν netmetering με δωρεάν μπαταρίες. Αν έμπαινα στη διαδικασία να πληρώσω μπαταρίες για αυτονομία θα έκοβα τελείως την παροχή αλλά για μόνιμη κατοικία οικογένειας με παιδιά δεν συμφέρει καθόλου η αγορά μπαταριών. τα ειπες όλα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 25 Ιουλίου Share Δημοσ. 25 Ιουλίου 8 ώρες πριν, peros550 είπε τα ειπες όλα. περιμένω να μου πούν κόστος εγκατάστασης και kwp γιατί πριν 2 χρόνια που τα είχα υπλογίσει δεν έβγαιναν τα νούμερα εκτός αν κοστολογούν ακριβά "την ψευδαίσθηση της επανάστασης...." οπότε πάω πάσο 🥰 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DimitrPa Δημοσ. 25 Ιουλίου Share Δημοσ. 25 Ιουλίου 19 ώρες πριν, Vagosman είπε Mπαταριογεννήτρια: Βάζεις φορτία πάνω της εκτός πινακα ή με μεταγωγή. Νόμιμο και μπορείς να δηλώσεις τη μεταγωγή εφόσον μπει στον πινακα. Γνωρίζουμε Που και Πως το δηλώνεις? στην ΥΔΕ? Ακολουθεί έλεγχος από ΔΕΔΔΗΕ, όπως στο net metering? Υπάρχει κάποιος που το έχει κάνει? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Vagosman Δημοσ. 25 Ιουλίου Share Δημοσ. 25 Ιουλίου ΥΔΕ, αυτοψια το αποκλείω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gpapadakis Δημοσ. 25 Ιουλίου Share Δημοσ. 25 Ιουλίου Διατήρηση net netering ως έχει διαφαίνεται (εκκαθάριση στην 3ετια): https://energypress.gr/news/mehri-telos-toy-mina-i-ypoyrgiki-apofasi-gia-net-billing-paramenei-i-trietia-gia-net-metering 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 25 Ιουλίου Share Δημοσ. 25 Ιουλίου 4 ώρες πριν, gpapadakis είπε Διατήρηση net netering ως έχει διαφαίνεται (εκκαθάριση στην 3ετια): https://energypress.gr/news/mehri-telos-toy-mina-i-ypoyrgiki-apofasi-gia-net-billing-paramenei-i-trietia-gia-net-metering Με άκουσαν τελικά 🤩 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Mr_Robot_dev Δημοσ. 28 Ιουλίου Share Δημοσ. 28 Ιουλίου Έκανα μια εκτενή έρευνα για μερική ή ολική αυτονόμηση ρεύματος με τις εξής προδιαγραφές: 1. Το σύστημα θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο ρεύμα από φωτοβολταικά ως άμεση κατανάλωση και αν αυτό περισσεύει να το αποθηκεύει σε μπαταρίες. Αν το ρεύμα από φωτοβολταικά δεν φτάνει να τραβάει από μπαταρίες και αν και αυτές είναι άδειες, να τραβάει από το δίκτυο. 2. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται αυτόματα και επειδή όλοι έχουμε ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, πρέπει να υπάρχει λειτουργικότητα UPS κατά το χρονικό διάστημα της μετάβασης από την μία πηγή στην άλλη, δλδ η μετάπτωση από την μία πηγή στην άλλη να είναι ακαριαία (0 ms ή έστω < 5 ms). Επίσης το ρεύμα μετά τον inverter ή ακριβώς πριν τις συσκευές μας πρέπει να είναι με πλήρη σταθεροποιημένη τάση, με τέλεια και σταθεροποιημένη συχνότητα και σε μορφή καθαρού ημιτόνου. Τα ερωτήματά μου για τα οποία δεν πήρα απαντήσεις ξεκάθαρες όσο και αν έψαξα: 1. Inverter: Ένας υβριδικός inverter που να υποδέχεται συνεχές ρεύμα από strings φωτοβολταικών? ή micro inverters όπου το κάθε φωτοβολταικό έχει τον δικό του inverter και τελικά κατεβάζεις AC ρεύμα από την ταράτσα? Υπάρχει inverter υβριδικός που να υποστηρίζει λειτουργία UPS (0-5 ms) και πλήρη σταθεροποίηση τάσης και συχνότητας σε μορφή καθαρού ημιτόνου? Αν ναι, που κατασκευάζεται και τι εγγύηση έχει? 2. Στα φωτοβολταικά πάνελ δεν έχω πολλές ερωτήσεις, παρά μόνο αν τελικά είναι πιο σωστά να μπουν πάνελ με micro inverters ή strings πάνελ με κλασσικό inverter. 3. Τέλος στις μπαταρίες φαντάζομαι το αποδεκτό πια είναι μπαταρίες LiFePO4 με χωρητικότητα y φορές την ισχύ των φωτοβολταικων? δλδ αν το σύστημα των φωτοβολταικών μπορεί να παράξει x kW ως μέγιστη ισχύ, τότε οι μπαταρίες θα πρέπει να μπορούν να αποθηκεύουν y*x kWh. Η χωρητικότητα των μπαταριών θα πρέπει να είναι όση η ημερήσια κατανάλωση του νοικοκυριού ή μήπως μεγαλύτερη ώστε να είναι cost effective το σύστημα? Αν λοιπόν y=z*ημερήσια κατανάλωση νοικοκυριού, τότε οι συντελεστές z και y είναι άλλα αντι άλλων στον καθένα που προτείνει ένα σύστημα. Το βασικό πρόβλημα που εντόπισα εγώ είναι ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή που μιλάμε inverters που να κάνουν τα αυτονόητα, δλδ διαχείριση φορτίων, μετατροπή ρεύματος, και UPS-σταθεροποίηση τάσης-συχνότητας. Ή αν υπάρχουν κοστίζουν τόσο ακριβά που δεν κάνεις ποτέ απόσβεση. Επίσης ακόμα και να κάνει κάποιος υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα, το κόστος είναι τόσο μεγάλο που κάνεις απόσβεση σε > 10 χρόνια. Το μόνο πλεονέκτημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η ενεργειακή αυτονομία και ως εκ τούτου η οικονομική ασφάλεια αφού μηδενίζεις σχεδόν την εξάρτηση από απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να εκτινάξουν την τιμή του ρεύματος. Ερώτηματα που δεν έχω ακόμα λάβει σαφή απάντηση: 1. Μπορεί ένα ups να μετατραπεί σε αξιοπρεπή hybrid inverter με την προσθήκη κάποιου είδους controller? ή να χρησιμοποιηθεί μετά τον inverter? 2. Δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση στο κατά πόσο είναι εφικτό να διαχωριστούν κάποια ευαίσθητα φορτία του σπιτιού, όπου εκεί χρειαζόμαστε λειτουργία ups-σταθεροποίηση τάσης-συχνότητας και κάποια άλλα που δεν είναι τόσο ευαίσθητα και άρα πάνε πάνω σε έναν πιο brutal inverter. Το συμπέρασμά μου ως τώρα είναι ότι ακόμα τα συστήματα αυτά δεν είναι ώριμα για μαζική χρήση, και γι αυτό είτε χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ρεύμα δικτύου, ή σε περιπτώσεις που το ρεύμα δικτύου είναι πολύ ασταθές, ή που η διακοπή ρεύματος θα έχει καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις (πχ ψυγεία)... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Mr_Robot_dev Δημοσ. 28 Ιουλίου Share Δημοσ. 28 Ιουλίου Στις 23/7/2024 στις 9:42 ΠΜ, teodor_ch είπε Εγώ περιμένω να έρθουν οι ηλεκτρολόγοι να μεταφέρουμε κάποιες γραμμές της επιχείρησης μέσα απο ινβερτερ με μπαταρίες. Έχει 10-20ms μεταγωγή οπότε καταργώ τα υπόλοιπα ups. Είναι όμως επιχείρηση και είμαι Κρήτη που ήδη φέτος έχουμε φάει ~12 ώρες διακοπών ρεύματος σε εργάσιμες ώρες και ήταν πρόβλημα. Με 10-20 ms μεταγωγή δεν έχεις UPS, για true ups θέλεις <5-8 ms και ιδανικά 0 ms Επίσης να δεις αν ο inverter βγάζει ρεύμα καθαρού ημιτόνου και αν σταθεροποιεί τάση και συχνότητα... για να τα έχεις αυτά τα 4 πρέπει να δώσεις πολλά λεφτά για υβριδικό Inverter Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 28 Ιουλίου Share Δημοσ. 28 Ιουλίου Το apc που είχα είχε 10ms. Είναι καθαρού ημιτονου. Τα υπόλοιπα θα τα δω. Η αυτονομία με ενδιαφέρει. Όχι η προστασία αφού ο εξοπλισμός είναι φθηνός Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kitkatO Δημοσ. 30 Ιουλίου Share Δημοσ. 30 Ιουλίου Έχω παλιο μετρητη στο εξοχικό και χώρο στην ταράτσα. Μπορώ να βάλω 3 -4 πάνελ με inverter που να πηγαίνουν σε πρίζα του σπιτιού? Υπάρχει κάποιο καλό αναλυτικο video που να τα λέει βήμα προς βήμα τι να πάρω και πως να τα συνδέσω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
_2fast Δημοσ. 16 Αυγούστου Share Δημοσ. 16 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Εχω ενεργοποιηθεί από τον Μάιο και ακόμα δεν πήρα κάποιον λογαριασμό από την ΔΕΗ ενώ εχω επιλέξει να μου στέλνουν μηνιαίο. Σε ερωτηση που τους εστειλα μου είπαν αυτο Αναφορά σε κείμενο [...] απαιτείται επάρκεια ιστορικού κατανάλωσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τιμολόγηση σας, καθώς και να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μετρικά δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Οπότε ειπα να ρίξω μια ματιά στα δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ να δω τι παίζει. Απο οτι βλεπω στο ios και στο web app στελνονται κανονικα δεδομένα, οπότε δεν μπορώ να δικαιολογησω την καθυστερηση τους. Anyway. Θα περιμένω κιαλλο. Ειμαι σε 3φασική παροχή με νυχτερινό και εχω βαλει συστημα net metering 9,9kW με μπαταρίες 10kWh. Αν μπορεί κανεις να μου εξηγησει αυτα τα 2 screenshots: Στο 1ο βλέπω μια μεγαλη αποκλιση στην κατανάλωση που δινει ο ΔΕΔΔΗΕ και σε αυτη του inverter. Ο ΔΕΔΔΗΕ δινει μια καταναλωση 127 + 139 = 266kWh ενώ από τα δεδομένα του Inverter στο Fusion Solar της Huawei για την ιδια περιοδο μου δινει μια καταναλωση 80kWh, που συμβαδίζει αρκετα περισσότερο με αυτο που βλεπω και στο HomeAssistant (91.5kWh). Το inverter μου (Huawei SUN2000-10KTL-M1) μοιράζει συμμετρικα την ενέργεια στις 3 φάσεις, οπότε σκεφτομαι μηπως ειναι λογω της διαφοράς στον ταυτοχρονισμό, οταν δηλαδη τραβαει η μια φαση περισσοτερο απο οσο της μοιράζει το inverter και ας υπαρχει περισσεια ενεργεια απο το αθροισμα των αλλων 2 φασεων, μετραει διαφορετικά το Inverter απο οτι ο ΔΕΔΔΗΕ. Και στο 2ο διαγραμμα Παραγωγης - Εγχυσης (από την πύλη μετρητικών δεδομένων - https://apps.deddie.gr/mdp/indications.html) , προφανώς μετά τις 21:00 το βράδυ τον προηγούμενο μήνα δεν υπήρχε παραγωγή αλλά τραβάει από την αποθηκευμένη ενέργεια στις μπαταρίες, ωστοσο θα περιμενα να μην το βλέπει καθολου ο μετρητής του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά την εγχυση στο δικτυο που κανονικα δεν γινεται ποτε απο τις μπαταριες. Με εβαλε σε σκεψεις μηπως εχει γινει καποιο λαθος στην εγκατασταση και μετραει την εκφορτιση της μπαταριας στο ρολοι του ΔΕΔΔΗΕ γιατί η απόκλιση συμβαδίζει με τα ~260kWh που φορτισε και εκφόρτισε η μπαταρία το ιδιο διαστημα.. Spoiler Spoiler Spoiler Επεξ/σία 16 Αυγούστου από _2fast Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
_2fast Δημοσ. 27 Αυγούστου Share Δημοσ. 27 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Μου ηρθε τελικά σημερα ο πρωτος εκκαθαριστικος λογαριασμός για διάστημα 90 ημερών. Δεν μου φαινεται σωστό αυτο που λεει στο τελος οτι "το πλεονασμα ειναι 6537kWh", δεν βγαινει αυτο το νουμερο με βαση την Παραγωγη και την Εγχυση, αφου δεν εχω κατι σε μεταφορα απο προηγουμενο λογαριασμο. Επεξ/σία 27 Αυγούστου από _2fast Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
inel Δημοσ. 31 Αυγούστου Share Δημοσ. 31 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Στις 16/8/2024 στις 11:17 ΠΜ, _2fast είπε Εχω ενεργοποιηθεί από τον Μάιο και ακόμα δεν πήρα κάποιον λογαριασμό από την ΔΕΗ ενώ εχω επιλέξει να μου στέλνουν μηνιαίο. Σε ερωτηση που τους εστειλα μου είπαν αυτο Οπότε ειπα να ρίξω μια ματιά στα δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ να δω τι παίζει. Απο οτι βλεπω στο ios και στο web app στελνονται κανονικα δεδομένα, οπότε δεν μπορώ να δικαιολογησω την καθυστερηση τους. Anyway. Θα περιμένω κιαλλο. Ειμαι σε 3φασική παροχή με νυχτερινό και εχω βαλει συστημα net metering 9,9kW με μπαταρίες 10kWh. Αν μπορεί κανεις να μου εξηγησει αυτα τα 2 screenshots: Στο 1ο βλέπω μια μεγαλη αποκλιση στην κατανάλωση που δινει ο ΔΕΔΔΗΕ και σε αυτη του inverter. Ο ΔΕΔΔΗΕ δινει μια καταναλωση 127 + 139 = 266kWh ενώ από τα δεδομένα του Inverter στο Fusion Solar της Huawei για την ιδια περιοδο μου δινει μια καταναλωση 80kWh, που συμβαδίζει αρκετα περισσότερο με αυτο που βλεπω και στο HomeAssistant (91.5kWh). Το inverter μου (Huawei SUN2000-10KTL-M1) μοιράζει συμμετρικα την ενέργεια στις 3 φάσεις, οπότε σκεφτομαι μηπως ειναι λογω της διαφοράς στον ταυτοχρονισμό, οταν δηλαδη τραβαει η μια φαση περισσοτερο απο οσο της μοιράζει το inverter και ας υπαρχει περισσεια ενεργεια απο το αθροισμα των αλλων 2 φασεων, μετραει διαφορετικά το Inverter απο οτι ο ΔΕΔΔΗΕ. Και στο 2ο διαγραμμα Παραγωγης - Εγχυσης (από την πύλη μετρητικών δεδομένων - https://apps.deddie.gr/mdp/indications.html) , προφανώς μετά τις 21:00 το βράδυ τον προηγούμενο μήνα δεν υπήρχε παραγωγή αλλά τραβάει από την αποθηκευμένη ενέργεια στις μπαταρίες, ωστοσο θα περιμενα να μην το βλέπει καθολου ο μετρητής του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά την εγχυση στο δικτυο που κανονικα δεν γινεται ποτε απο τις μπαταριες. Με εβαλε σε σκεψεις μηπως εχει γινει καποιο λαθος στην εγκατασταση και μετραει την εκφορτιση της μπαταριας στο ρολοι του ΔΕΔΔΗΕ γιατί η απόκλιση συμβαδίζει με τα ~260kWh που φορτισε και εκφόρτισε η μπαταρία το ιδιο διαστημα.. Απόκρυψη περιεχομένων Απόκρυψη περιεχομένων Απόκρυψη περιεχομένων Έχει συζητηθεί αυτή η συμπεριφορά στις τελευταιες 10-20 σελιδες. Για το 1ο screenshot σωστά συμπέρανες οτι αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι ο ινβερτερ μοιράζει συμμετρικά στις 3 φάσεις και ο smart meter που έχεις μετράει διαφορετικά τη συνολική ενέργεια σε συγκριση με το μετρητή ΔΕΔΔΗΕ. Ο μετρητής ΔΕΔΔΗΕ καταγράφει έγχυση και κατανάλωση ξεχωριστά και ανεξάρτητα για κάθε φάση και τα προσθέτει στα αντίστοιχα πεδία (έγχυσης και κατανάλωσης), ο smart meter του ινβερτερ προσθέτει τις ροές απο όλες τις φάσεις κάθε στιγμή και βγάζει το σύνολο (με αρνητικό η θετικό πρόσημο). Αυτο που φαίνεται στο Home assistant συμβαδίζει με τον ινβερτερ γιατι απο εκει διαβάζει τις τιμές. Μπορεις να το αλλάξεις 'χειροκίνητα' ωστε να συμβαδίζει περισσότερο με τον μετρητή δεδδηε.. (υπάρχει κάποιο παράδειγμα σε προηγουμενες σελίδες). Για το 2ο screenshot, πάλι είναι επακόλουθο του 3φασικού ινβερτερ & του τρόπου που καταγράφει ο μετρητής ΔΕΔΔΗΕ.. Αφού το βράδυ η μπαταρία δίνει ενέργεια και ο ινβερτερ τη μοιράζει συμμετρικα στις 3 φάσεις, σε κάποια απο τις 3 φάσεις έχεις έγχυση ενέργειας πίσω στο δίκτυο και αυτό το καταγράφει ο μετρητης, με τον τρόπο που είναι προγραμματισμένος. Με λίγα λόγια, παρόλο που λένε οτι δεν πρέπει να γίνεται έγχυση ενέργειας στο δίκτυο απο μπαταρίες, πρακτικά βλέπουμε οτι γίνεται.. Στις 27/8/2024 στις 11:53 ΠΜ, _2fast είπε Μου ηρθε τελικά σημερα ο πρωτος εκκαθαριστικος λογαριασμός για διάστημα 90 ημερών. Δεν μου φαινεται σωστό αυτο που λεει στο τελος οτι "το πλεονασμα ειναι 6537kWh", δεν βγαινει αυτο το νουμερο με βαση την Παραγωγη και την Εγχυση, αφου δεν εχω κατι σε μεταφορα απο προηγουμενο λογαριασμο. Όντως δεν φάινεται σωστό. Έχει αναφερθεί και εδώ παρόμοιο λάθος πρόσφατα, τελικά φαίνεται οτι δεν είναι και τόσο σπάνιο (!) Μπορείς να επικοινωνήσεις (με πάροχο; ΔΕΔΔΗΕ;) για διόρθωση, αν σε συμφέρει Επεξ/σία 31 Αυγούστου από inel Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
_2fast Δημοσ. 31 Αυγούστου Share Δημοσ. 31 Αυγούστου Ευχαριστώ για την απάντηση! Οντως το πρωτο ειναι ξεκάθαρο και δυστυχώς δεν υπαρχει λυση όπως πχ εχουν οι κατοχοι Fronius που απο οτι διαβασα σε προηγούμενες σελιδες εδώ λυνουν το προβλημα της ασυμμετρίας με ενα απλο software update 🥲 Σχετικα με αυτο που ειπες για τη μπαταρια δεν το περιμενα, νομιζα οτι δεν θα επρεπε να υπαρχει τροπος εγχυσης στο δικτυο με κανεναν τροπο. Αν μπορεις να μου εξηγησεις αυτο το παραδειγμα: αν σε μια στιγμη τη νυχτα εχω μια καταναλωση 100W σε μια φαση και 0 στις αλλες δυο, θα τραβηξει 100W απο τη μπαταρια, θα τα μοιρασει σε 3 φασεις και θα επιστρεψει 66 πισω; Ή δουλευει αλλιως; Οπως και να χει πολυ ανουσιο να δινω αυτη την ενεργεια στο δικτυο αντί να την καταναλωνω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
killer_instinct Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου Καλημέρα σας! Βλέπω μία διαφορά στην αναφορά της παραγόμενης ενέργειας από τους Fronius σε σχέση με αυτή που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ στο ΑΡΙ του. Ο αντιστροφέας δηλώνει παραγωγή 425 ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ βλέπει 381. Έχω κατά συνέπεια τις παρακάτω ερωτήσεις ρωτήσεις! Φταίει ο μετρητής της παραγόμενης ενέργειας; Φτάει κάτι άλλο; Πού το αναφέρεις αυτό, στον ΔΕΔΔΗΕ ή στην εταιρεία που μου τα εγκατέστησαν; Αν καταλαβαίνω καλά δεν με πολυνοιάζει αν δηλώνει λιγότερες γιατί εγώ ό,τι αυτοκαναλώνω δεν γράφεται ως απορροφώμενη και το πλεόνασμα πάει ως εγχεόμενη. Το μόνο που είναι (προς όφελός μου) είναι πως θα πληρώσω λιγότερη ΥΚΩ. Σωστά το καταλαβαίνω; Ευχαριστώ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα