Προς το περιεχόμενο

The photoelectric thread. Tα λέμε όλα για τα φωτοβολταικά!

PC_MAGAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 2/7/2024 στις 11:33 ΠΜ, babs8 είπε

Που θα μαθω αν ανηκουν και σε ποιο επιμελητηριο/ενωση? Που θα βρω αυτες τις πληροφοριες?

Η ιδεα ηταν δικη μου και πατησα ακυρο 5-6 ατομα που ζητουσαν πολλα και οι μαρκες των υλικων ηταν αγνωστες. Σχεδον ολοι ειχανε κινεζικα προιοντα και κανεις δεν χρησιμοποιουσε μαρκες οπως sungrow, huawei, fronius κλπ. 

Ο πατερας μου βρηκε αυτα τα σκουπιδια απτο ιντερνετ, ηταν οι χειροτεροι απο ολους και οι φθηνοτεροι. Επεμενε πολυ ο πατερας μου λογο χαμηλης τιμης (7200) και λεω ας τον αφησω να το κανει, μπορει να ειμαι εγω λαθος. Αυτο εγινε χωρις να ξερω οτι τους βρηκε απτο ιντερνετ. Αλλιως θα τους εψαχνα περισσοτερο.

Δυστυχώς η φτηνια τρώει τον παρά, είναι σχεδόν κανόνας. Στο τέλος πάντα βγαίνει ακριβότερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

48 λεπτά πριν, Vagosman είπε

Δυστυχώς η φτηνια τρώει τον παρά, είναι σχεδόν κανόνας. Στο τέλος πάντα βγαίνει ακριβότερα.

Νομός απαράβατος. Δυστυχώς.

14 ώρες πριν, Vagosman είπε

ευχαριστω για τον κατατοπισμο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/6/2024 στις 4:30 ΜΜ, teodor_ch είπε

Για τη ρύθμιση έχεις δίκιο. Εγώ όμως έχω μικρή μπαταρία που αδειάζει περίπου ~02:00 κάθε βράδυ (κρατάω ένα 25% γιια το full backup) και έτσι της έχω βάλει όριο να ξεφορτίζει με μέγιστο τα 1000w για να μήν την ζορίζω (έχω βάλει όριο και στην φόρτιση). Θα το αφήσω έτσι μερικές μέρες να δώ πόση απόκλιση έχω απο τη μέτρηση του solarweb που θεωρεί ότι δεν τραβάω ποτέ απο το δίκτυο όταν η παραγωγή καλύπτει την κατανάλωση. Είναι κάτι καινούργιο και φοβάμαι να ζορίσω τον ινβέρτερ οπότε έβαλα "χαλαρά" όρια.

Σχετικα με τις ρυθμίσεις για asymmetric generation per phase στον Fronius (1.32 firmware), τελικά στο 'total DC power of the entire system' δεν συνυπολογίζουμε και τη μπαταρία, καθώς αυτό το πεδίο σχετίζεται και με το  max feed in power per phase και υποτίθεται η μπαταρία δεν πρεπει να κάνει έγχυση στο δίκτυο (στην πραγματικότητα βέβαια έκανε κανονικά έγχυση όσο δούλευε στην κανονική λειτουργία  που μοίραζε ισόποσα στις φάσεις).

Δοκίμασα αρχικά στις ρυθμίσεις με 2000W max grid feed in σε κάθε φάση. Όλα καλά.

Στη συνέχεια το άλλαξα να επιτρέπει μέχρι max 3000W σε κάθε φάση και άναψα ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (4kW).

Παρατηρώ οτι και σε αυτη την περίπτωση ο ινβερτερ δίνει μέχρι 2kW max feed in στη φάση, παρόλο που η παραγωγή απο τα πάνελ φτάνει να δώσει και περισσότερο (παραγωγή εκείνη τη στιγμή απο πανελ ~ 3.9kW) και η κατανάλωση στις αλλες 2 φάσεις δεν ειναι μηδενική.

Συμπεραίνω οτι στον ινβέρτερ ισχύος 6kW η μέγιστη  επιτρεπτή τιμή για feed in είναι 2kw ανα φάση; Ακόμα και εάν το βάλεις παραπάνω στις ρυθμίσεις;

Κανείς με παρόμοια ή διαφορετική εμπειρία;

Επεξ/σία από inel

14 λεπτά πριν, inel είπε

Σχετικα με τις ρυθμίσεις για asymmetric generation per phase στον Fronius (1.32 firmware), τελικά στο 'total DC power of the entire system' δεν συνυπολογίζουμε και τη μπαταρία, καθώς αυτό το πεδίο σχετίζεται και με το  max feed in power per phase και υποτίθεται η μπαταρία δεν πρεπει να κάνει έγχυση στο δίκτυο (στην πραγματικότητα βέβαια έκανε κανονικά έγχυση όσο δούλευε στην κανονική λειτουργία  που μοίραζε ισόποσα στις φάσεις).

Δοκίμασα αρχικά στις ρυθμίσεις με 2000W max grid feed in σε κάθε φάση. Όλα καλά.

Στη συνέχεια το άλλαξα να επιτρέπει μέχρι max 3000W σε κάθε φάση και άναψα ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (4kW).

Παρατηρώ οτι και σε αυτη την περίπτωση ο ινβερτερ δίνει μέχρι 2kW max feed in στη φάση, παρόλο που η παραγωγή απο τα πάνελ φτάνει να δώσει και περισσότερο (παραγωγή εκείνη τη στιγμή απο πανελ ~ 3.9kW) και η κατανάλωση στις αλλες 2 φάσεις δεν ειναι μηδενική.

Συμπεραίνω οτι στον ινβέρτερ ισχύος 6kW η μέγιστη  επιτρεπτή τιμή για feed in είναι 2kw ανα φάση; Ακόμα και εάν το βάλεις παραπάνω στις ρυθμίσεις;

Κανείς με παρόμοια ή διαφορετική εμπειρία;

Σωστά το βλέπεις.

Μου είχαν απαντήσει με αυτό

image.png.14581293034d8f20b10bc1ed62509220.png

Σκέψου ότι ο 6άρης βγάζει 6 σύνολο/3 = 2 ανα φάση μέγιστο. Οπότε δεν έχει σχεδιαστεί να δίνει >2 ανα φάση.

55 λεπτά πριν, teodor_ch είπε

Σωστά το βλέπεις.

Μου είχαν απαντήσει με αυτό

image.png.14581293034d8f20b10bc1ed62509220.png

Σκέψου ότι ο 6άρης βγάζει 6 σύνολο/3 = 2 ανα φάση μέγιστο. Οπότε δεν έχει σχεδιαστεί να δίνει >2 ανα φάση.

Οκ, καλό είναι και αυτό σε σχέση με πριν.

Απλά ήλπιζα ότι μπορεί να δώσει feed in κάτι σαν το παρακάτω πχ:

Φ1: 500W Φ2: 2500W Φ3: 500W

Δηλαδή αρκεί η διαφορά μεταξύ δύο φάσεων να μην είναι πάνω από 2000W

11 λεπτά πριν, inel είπε

Οκ, καλό είναι και αυτό σε σχέση με πριν.

Απλά ήλπιζα ότι μπορεί να δώσει feed in κάτι σαν το παρακάτω πχ:

Φ1: 500W Φ2: 2500W Φ3: 500W

Δηλαδή αρκεί η διαφορά μεταξύ δύο φάσεων να μην είναι πάνω από 2000W

Να το ξεκαθαρίσω....

Δεν κοιτάει τη διαφορά δύο φάσεων αλλά το μέγιστο ανα φάση = 1/3 της μέγιστης ισχύς.

2 ώρες πριν, teodor_ch είπε

Στα τεχνικα χαρακτηριστικά του Symo GEN24 6KW για AC output, Full backup βλέπουμε τα παρακάτω:

Ονομαστική ισχύ εξόδου ανα φάση: 3680W

(αρκεί το συνολικό αθροισμα των 3 φάσεων να μην ξεπερνάει την ονομαστική ισχύ του ινβερτερ 6κW).

Θα μπορούσαν να μας κάνουν τη χάρη να αφήσουν το ίδιο max όριο ανα φάση και στις ρυθμίσεις για asymmetric generation 🙂 

Capture_Inverter_AC_output.PNG.09f10cab7517f3aedb0fa77742d9177d.PNG

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν το είχα δεί αυτό που λές.

Απο την άλλη μία φορά που δούλευε full backup και ήμουν με το πλυστικό και έκανα δουλειές το ρεύμα που έδινε ήταν χάλια. Η τάση (λόγο άνοιξε-κλείσε του πλυστικού) πήγαινε πάνω κάτω.

Μπορεί για να μήν έχει απόκλιση η τάση να μείωσαν την ισχύ ανα φάση γιατί ο ινβέρτερ ζοριζόταν πολύ τότε.

Επεξ/σία από teodor_ch

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και καθυστερημένα έκανα το καθήκον μου. 

Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το net - billing - Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ypen.gov.gr)

[email protected]

Αναφορά σε κείμενο
Γειά σας,

Ονομάζομαι χχχχχχχ και σας γράφω σχετικά με την δημόσια διαβούλευση για σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το net – billing στο οποίο προτείνονται αλλαγές και στους όρους του net-metering.
Δεδομένου ότι οι οικιακές εγκαταστάσεις ειδικά λίγων kWp αργούν να κάνουν απόσβεση της επένδυσης τους (~9 έτη για 4.32kWp για μία σωστή και νόμιμη εγκατάσταση) με το να αλλάξουν οι όροι ώστε ο συμψηφισμός να γίνεται ανα έτος και όχι τα 3 έτη τους φέρνει σε δυσκολότερη θέση.
Με την κλιματική αλλαγή που έχει φέρει απρόβλεπτες καταστάσεις το "buffer - μπαταρίας" της 3ετίας είναι μεγάλο βοήθημα ώστε εάν ένας χειμώνας ή καλοκαίρι είναι ήπιο η παραγωγή να συμψηφίζεται με το επόμενο. Επίσης, τα σωστά σχεδιασμένα net-metering παράγουν λίγο λιγότερο απο τις καταναλώσεις τους οπότε συνήθως δεν υπάρχει καν πλεονάζουσα παραγωγή εκτός απο τις περιπτώσεις που ο καιρός έχει μεγάλες διακυμάνσεις (πολύ συχνά πλέον).

Ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να επισημάνω και είναι το σημαντικότερο είναι ότι η περίοδος εκκαθάρισης δεν πρέπει να ξεκινάει τη 1η μέρα κάθε έτους αλλά είτε την Άνοιξη είτε όποτε έχει υπογράψει ο παραγωγός τη σύμβαση του.
Εάν ξεκινάει κάθε χειμώνα, τους πρώτους μήνες θα πληρώνει για την παραγωγή του και στο τέλος του έτους θα χάνει την παραγωγή των καλοκαιρινών μηνών.
Αυτό μπορεί να ωθήσει κάποιους παραγωγούς (κυρίως εποχιακές επιχειρήσεις) να μειώνουν εσκεμμένα την παραγωγή τους χειμερινούς μήνες ώστε να προστατεύουν τα πανέλα τους αφού η όποια περίσσεια παραγωγή δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί απο τους ίδιους αλλά θα δίνεται δώρο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, θεωρώ άδικη την αλλαγή των όρων για τις μικρές οικιακές εγκαταστάσεις. Τέτοιες πρακτικές ωθούν τον κόσμο σε παράνομες εγκαταστάσεις ΦΒ και προκαλούν έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος για μελλοντικές αντίστοιχες επενδύσεις.

Ευχαριστώ,
χχχχχχχχχχχχχχ

Επεξ/σία από teodor_ch
  • Thanks 2

μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος όσο πιο απλά γίνεται τι σημαίνει

το Ε και το Π ;

το 11 -140 είναι ότι τράβηξα από το δύκτιο

το Ε -871 είναι εγχυθείσα ενέργεια σε μένα ; ότι εβγαλαν τα Φ/Β και το κατανάλωσα ;

το Π -1179 είναι πλεονάζουσα ή παραγόμενη ενέργεια ;

προσπαθώ να καταλάβω τι σχέση έχουν αυτοί οι αριθμοί μεταξύ τους αλλά δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει αυτό τοπλεόνασμα εγχυθείσας ενέργειας είναι 1776 kWh, κάτι προσθέτεις κι από κάπου αφαιρείς για να προκύψει το 1776 ;

image.png.6945a656ff2e0426a3331a8e9a5ea39b.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/7/2024 στις 4:31 ΜΜ, palik200 είπε

μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος όσο πιο απλά γίνεται τι σημαίνει

το Ε και το Π ;

το 11 -140 είναι ότι τράβηξα από το δύκτιο

το Ε -871 είναι εγχυθείσα ενέργεια σε μένα ; ότι εβγαλαν τα Φ/Β και το κατανάλωσα ;

το Π -1179 είναι πλεονάζουσα ή παραγόμενη ενέργεια ;

προσπαθώ να καταλάβω τι σχέση έχουν αυτοί οι αριθμοί μεταξύ τους αλλά δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει αυτό τοπλεόνασμα εγχυθείσας ενέργειας είναι 1776 kWh, κάτι προσθέτεις κι από κάπου αφαιρείς για να προκύψει το 1776 ;

image.png.6945a656ff2e0426a3331a8e9a5ea39b.png

Ε:  Εγχυση ενέργειας στο δικτυο (871)

Π: Παραγόμενη ενέργεια απο τα φ/β  (1179)

Κατανάλωσες απευθείας απο τα φ/β:  Π - Ε (Η Παραγωγή μειον την Έγχυση)

Η πλεονάζουσα ενέργεια για το μήνα είναι Ε - 11 (Η Έγχυση μειον την Κατανάλωσή σου 11).

Αυτή η πλεονάζουσα ενέργεια για το μήνα (στην περίπτωση σου 871-140 = 731) προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα απο προηγούμενους λογαριασμούς και προκύπτει το συνολικό πλεόνασμα 1776 kWh.

Υπάρχει βέβαια και περίπτωση να εχει υπολογιστεί λάθος απο τον πάροχο (βλέπε πχ πρόσφατα ποστ).

Επεξ/σία από inel
  • Like 1
  • Thanks 1

Καλημέρα χτες ενεργοποιήθηκαν τα ΦΒ από ΔΕΔΔΗΕ και έχω δύο ερωτήσεις:

1. Υπάρχει κάποιο API που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ προς τους αυτοπαραγωγούς, όπου να εμφανίζονται οι μετρήσεις που παίρνει μέσω των καρτών SIM που έχει εγκαταστήσει;
  2. Αν αλλάξω πάροχο, η γραφειοκρατική διαδικασία της υπογραφής νέας σύμβασης ενεργειακού συμψηφισμού "παγώνει" την χρήση των Φ/Β; (φαντάζομαι πως όχι)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, killer_instinct είπε

Καλημέρα χτες ενεργοποιήθηκαν τα ΦΒ από ΔΕΔΔΗΕ και έχω δύο ερωτήσεις:

1. Υπάρχει κάποιο API που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ προς τους αυτοπαραγωγούς, όπου να εμφανίζονται οι μετρήσεις που παίρνει μέσω των καρτών SIM που έχει εγκαταστήσει;
  2. Αν αλλάξω πάροχο, η γραφειοκρατική διαδικασία της υπογραφής νέας σύμβασης ενεργειακού συμψηφισμού "παγώνει" την χρήση των Φ/Β; (φαντάζομαι πως όχι)

1. Δεδδηε app για iOS ή android 

API token δίνει από το site. Πως θα παρεις live τα data σε δικιά σου εφαρμογή …

Επεξ/σία από DimitrPa
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...