teodor_ch Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, peros550 είπε επομένως, αν είναι να μπει κάποιος στη διαδικασία του zero feed in, ποιο το κέρδος τελικά? Σε σχέση με το net metering όπου μπορείς την επιπλέον ενέργεια να την τραβάς πίσω κάποια άλλη στιγμή? Αν μαντεύω σωστά, το πρόγραμμα zero feed in, είναι λύση για όποιον θέλει να βάλει φωτοβολταικά, αλλά η περιοχή του είναι κορεσμένη, επομένως ενεργοποιείται με την λογική του zero feed in? Δεν ξέρω, εικασίες κάνω, όποιος ξέρει μας ανοίγει τα μάτια. Και εγώ το ίδιο καταλαβαίνω. Απλά αυτοί που το αναφέρουν παραπάνω θέλουν να το κάνουν χωρίς άδειες κλπ για τον χψ λόγο. (βλ. ενοίκιο) Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2024 από teodor_ch
Joshua21 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 41 minutes ago, teodor_ch said: Δές το 19 και το 20 Τα είδα αλλά με μπερδεύουν, γράφει για τη σύνδεση σταθμού παραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό σε δίκτυο που έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο για συγκεκριμένους λόγους, το οποίο δεν βγάζει νόημα γιατί ο ενεργειακός συμψηφισμός προϋποθέτει την έγχυση ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο.
mechpanos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Ο μόνος λόγος να μην κάνεις net metening είναι να μην έχεις καθόλου σύνδεση στο ρεύμα. Αλλά εδώ δεν κουβεντιάζουμε κάτι τέτοιο. Το zero feed in είναι γι αυτό, αν δεν σε συνδέει ο ΔΕΔΔΗΕ επειδή είναι κορεσμένο το δίκτυο, δηλώνεις zero feed in και σε συνδέει. 3
DimitrPa Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 9 ώρες πριν, FishFIsh είπε Περιληπτικά λοιπόν: 1. Τα Ευρωπαϊκά inverter σχεδιάζονται στην Ευρώπη. (Σύμφωνοι, αλλά χωρίς παρεξήγηση, δεν μιλούσα για τέτοια Ευρωπαϊκά... μιλούσα για μεγάλο πλήθος inverter που πουλιούνται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά, συχνά βαφτισμένα ως "Ευρωπαϊκά", τα οποία είναι Κινέζοι. Τώρα αν η εκάστοτε εταιρεία έκανε δοκιμές και πήρε πιστοποιήσεις, άρα δικαίως το πε Ευρωπαϊκό, αρχικά δεν το ξέρω, αλλά έστω ότι τους πιστεύω, γιατί να μην αγοράσω το ίδιο Inverter από Κίνα στο 40% του κόστους; Αν βέβαια πάρω Κινέζο που δεν πουλιέται πουθενά παρά στην Κίνα και δεν έχει δοκιμαστεί κι από κανέναν, ψιλό γυρεύοντας πάω και beta tester γίνομαι...(δεν έκανα κάτι τέτοιο ωστόσο) 2. Η εγκατάσταση που είναι χωρίς net metering και ανεξάρτητη από το δίκτυο είναι παράνομη. Μαζί σου και σε αυτό, αλλά όταν θες ρεύμα σε ένα καλύβι στη μέση του πουθενά (χωρίς κολώνες ηλεκτροδότησης κοντά) τι κάνεις; Και μια γεννήτρια πάλι παράνομη δεν είναι; ( όχι και τόσο περιληπτικά: γεννήτρια ή inverter, AC χαζό ρεύμα βγάζουν αγείωτο που πρέπει κάπως να γειωθεί... πάλι δεν θα έπρεπε να προβλέπεται νομικά. Αν όμως προβλέπεται, ενώ το inverter όχι, γελάω λιγάκι με τον συμφεροντολογικό χαρακτήρα των νόμων μας (επειδή να πληρώνεις καύσιμα δεν τους πειράζει, να παράγεις πράσινη ενέργεια τους πειράζει όμως(κάποιος θα πει ότι αυτό παράγει κινητικότητα στην οικονομία. Και η αγορά των υλικών για την Φ/Β εγκατάσταση παρήγαγε ακραία κινητικότητα, μετά τι άλλο θέλουν από εμάς; Άμα πληρώνω κάθε μέρα καύσιμα για να χω ρεύμα, θα ρθει η μέρα, όπως και έχει έρθει επανειλημμένα, που θα πρέπει να διαλέξω αν θα έχω να βάλω κάτι στο πιάτο μου ή αν θα έχω ρεύμα... και φυσικά θα διαλέξω να χει κάτι μέσα το πιάτο... κι ας μην έχω φώτα, ας μην έχω κινητό, ας μην έχω ρεύμα να πλύνω τα ρούχα μου (δεν μιλάω για εμένα btw, μιλάω για το άτομο το οποίο βοήθησα με την εγκατάσταση για την οποία κάνω τώρα ερωτήσεις περί γείωσης) Δεν θα πάω να βάλω ανεξάρτητα Φ/Β μέσα στην πόλη ή σε ένα χωριό. Αλλά κάτι τέτοια απομακρυσμένα οικήματα τα οποία υπάρχουν κυρίως δίπλα σε καλλιέργειες, δυστυχώς τελευταία αρχίζουν να κατοικούνται, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν πλέον το ενοίκιο... ή μείνανε άνεργοι στα 50 τους και κανείς δεν τους προσλαμβάνει... Εκεί τι να κάνουνε; Στη μέση του πουθενά πήγανε για να χουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και να έχουν να τρώνε από τις καλλιέργειες τους (επειδή και τα τρόφιμα πλέον είναι στο +100 μέχρι +150%...). Εκεί εγώ μπορώ είτε να τους αφήσω να κάνουν τις πατέντες τους ή μπορώ 1ον να τους βοηθήσω να υπολογίσουν το μέγεθος της απαραίτητης εγκατάστασης (επειδή ένα πανελάκι 150W που είχανε, δεν έκανε τίποτα, ακόμα και το καλοκαίρι...οπότε συχνά πυκνά γεννήτρια) 2ον να βοηθήσω να καλωδιωθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια πάνελ/μπαταρίες/inverter (συν του ότι είμαι και λίγο πιο υποψιασμένος να τους διαλέξω κάτι λίγο πιο ποιοτικό... αντί να πάρουν το !!!5000W INVERTER!!! από το facebook (όπως και έκαναν)!το οποίο είναι στην καλύτερη για 1500W συνεχόμενο φορτίο με σάπιο sine wave), επειδή είναι πολύ πιθανό να πάρουν λεπτά καλώδια (όπως και έκαναν) και να κάνουν πολύ επικίνδυνες συνδέσεις🔥🙂🔥 (όπως και έκαναν)... Και 2ον, αν τελικά βγει άκρη με την γείωση, να έχουν ένα σύστημα το οποίο να έχει ρελέ ηλεκτροπληξίας και ασφάλειες... όχι απλά ένα καλώδιο που το χουν διακλαδώσεις σε 5 πρίζες και 3 φώτα... 🔥 (όπως και έκαναν...))))). Το θέμα όμως παραμένει. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για off grid εγκατάσταση. Καμία σύνδεση με δίκτυο ρευματοδότησης. Κρατάω λοιπόν ότι ηλεκτρολόγοι που έχουν ασχοληθεί με γεννήτριες, ξέρουν πως να γειώσουν και την περίπτωση μου αλλά ίσως να μην θέλουν να βοηθήσουν λόγω της νομιμότητας της κατάστασης (εγώ θα πω ότι στην Ελλάδα 8 στους 10 δεν θα έχουν και πολλές συστολές, αλλά οκ). Που θα τους βρω σε ένα νησί είναι ένα άλλο θέμα. Δυστυχώς πολλοί ξέρουν "πολλά", αλλά αποδεικνύεται ότι τελικά ήταν πολύ λίγοι αυτοί που γνώριζαν πραγματικά... Και αυτοί οι λίγοι, συνήθως δεν πεινάνε. Κάνουν καλή δουλειά, το ξέρουν και έχουν πελάτες με βαθύτερες τσέπες... (και οκ, μπράβο τους) Όπως και να χει, ευχαριστώ για το σχόλιο, σόρρυ για το μακροσκελές reasoning σχετικά με το γιατί έγινε η εγκατάσταση που έγινε, κι ελπίζω να βγάλω άκρη 😉 (ίσως κάποιος που έχει πελάτες με βαθιές τσέπες να βρίσκεται ανάμεσα μας στο insomnia 😋 ) Φίλε μου γράφεις: "2. Η εγκατάσταση που είναι χωρίς net metering και ανεξάρτητη από το δίκτυο είναι παράνομη. :Μαζί σου και σε αυτό" Μπερδεύεις τα αυτόνομα με τα "υβριδικά" . Σου λέω γειώνεις τα αυτόνομα κανονικά με θεμελειακή, κλπ και τα μπερδεύεις με τα Φ/Β που ενώνονται στο δίκτυο. Αυτόνομο = αυτόνομο = μόνο του = χωρίς σύνδεση στο δίκτυο. Και μπερδεύτηκα, άλλα κατάλαβα από το προηγούμενο ποστ. Hybrid, ΔΔΡ πέφτει, κλπ... Όχι - Δεν είναι παράνομο να βάλεις αυτόνομο Φ/Β σε σπίτι εάν δεν έχει σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ. Και ΥΔΕ γίνεται κανονικά και την γνωστοποιεί ο Η/Γ στο ΔΕΔΔΗΕ και κρατάς αντίγραφο. Να βοηθήσεις να βάλει ρεύμα ένας οικονομικά ευάλωτος, πολλά μπράβο, αλλά αν δεν γνωρίζεις τι κάνεις μήπως τα κάνεις χειρότερα ή επικίνδυνα? Κάνεις τον πολιτικό μηχανικό για να χτίσει ο συνάνθρωπος ένα επικίνδυνο αυθαίρετο, που μπορεί να του πέσει και στο κεφάλι, εάν δεν είσαι μηχανικός? Στην περίπτωση αυτή, το ασφαλέστερο είναι να βάλεις μία "γεννήτρια μπαταρίας" που πουλάνε πια παντού, Bluetti, Ecoflow, κλπ. Πολύ φθηνότερα βάζεις μερικά πάνελ, έναν ρυθμιστή φόρτισης και μία μπαταρία και να το δουλεύει στα 12 ή 24VDC. Φώτα LED στα 12-24VDC θα βρεις πάφθηνα , φορτιστές αυτοκινήτου για κινητά, laptop, router, κλπ και TV, ακόμα και ψυγείο στα 12V θα βρεις. Επίσης δεν θα υπάρχουν απώλειες μετατροπής από DC->AC. Δεν νομίζω να χρειάζεσαι ΥΔΕ για 12VDC 😉 μπορείς να το τσεκάρεις. Τα forum για τροχόσπιτα, έχουν πολλές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον δεν θα πάθει ηλεκτροπληξία ο άνθρωπος και εάν τα βάλει όλα σε ξεχωριστό χώρο, χωρίς εύφλεκτα υλικά, και φωτιά να πάρουν, δεν θα καεί. Ωστόσο ακόμα και εάν βάλεις δύο μόνο πάνελ σε σειρά, ας πούμε 440Wp το καθένα, δίνουν τάση > 100VDC στο φορτιστή, η οποία είναι επικίνδυνη για ηλεκτροπληξία. Θα γειώσεις τα πάνελ? πως θα τα γειώσεις? θα έχεις την "ηθική" τουλάχιστον ευθύνη, για οτιδήποτε γίνει? ΦΙΛΙΚΑ πάντα
Joshua21 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 3 hours ago, mechpanos said: Ο μόνος λόγος να μην κάνεις net metening είναι να μην έχεις καθόλου σύνδεση στο ρεύμα. Αλλά εδώ δεν κουβεντιάζουμε κάτι τέτοιο. Για σένα προσωπικά μπορεί να είναι ο μόνος λόγος για άλλους όμως δεν είναι, ξέρω κάποιους που έβαλαν φωτοβολταϊκά χωρίς να κάνουν net metering ενώ είχαν - και ακόμα έχουν - ρεύμα από το δημόσιο δίκτυο (αυτό συζητάμε εδώ), και γιατί δεν ήθελαν να μπουν στις δικαδικασίες και στα έξτρα έξοδα που απαιτούνται, και γιατί δεν ήθελαν να πληρώνουν κερατιάτικα στον ΔΕΔΔΗΕ για το ρεύμα που καταναλώνουν απευθείας από την παραγωγή τους, και για την αβεβαιότητα για το εάν θα αλλάξει κάτι στις χρεώσεις στο μέλλον. Δεν ξέρω αν αυτό σους συμφέρει περισσότερο σε σχέση με το net metering, αλλά το εάν επιτρέπεται ή όχι είναι άλλο θέμα, και το link που παρέθεσες παραπάνω δεν λέει κάπου ότι απαγορεύεται. 3 hours ago, mechpanos said: Το zero feed in είναι γι αυτό, αν δεν σε συνδέει ο ΔΕΔΔΗΕ επειδή είναι κορεσμένο το δίκτυο, δηλώνεις zero feed in και σε συνδέει. Μα εάν η διάταξη του σταθμού παραγωγής σου δεν δύναται να κάνει έγχυση ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο, ποιο το νόημα να συνδεθεί με αυτό? Κάτι πρέπει να μου διαφεύγει εδώ.
korakios Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Άσχετο , σε τριφασική αντλία που θα παίρνει απο μία φάση απο ότι κατάλαβα για ταυτοχρονισμό , γίνεται να παίρνει απο τις μπαταρίες στις άλλες φάσεις ? Ή πρέπει όλο το σύστημα να είναι σε μία φάση απαραίτητα ?
teodor_ch Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Ο fronius Symo GEN24 6.0 σε net-metering με μπαταρία φορτισμένη (δε ξέρω αν έχει σημασία) δίνει σε κάθε φάση όσο χρειάζεται άσχετα αν είναι ισόποσα τα watt ή όχι. πχ παράγει 1000 και δίνει φ1 100 φ2 50 φ3 850 μπαταρία δείχνει να είναι 0 watt Όταν δούλεψε σαν zero feed in ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να μοιράσει και έδινε πχ στο παραπάνω παράδειγμα φ1 50 φ2 50 φ3 50 Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2024 από teodor_ch 1
mechpanos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 2 λεπτά πριν, korakios είπε Άσχετο , σε τριφασική αντλία που θα παίρνει απο μία φάση απο ότι κατάλαβα για ταυτοχρονισμό , γίνεται να παίρνει απο τις μπαταρίες στις άλλες φάσεις ? Ή πρέπει όλο το σύστημα να είναι σε μία φάση απαραίτητα ? 3φασική αντλία θέλει 3φασική παροχή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συχνότητες κλπ, διαφορά φάσης μεταξύ των φάσεων, δεν γίνεται να βάλεις 2 φάσεις από δω και 1 από αλλού σε καμία περίπτωση! 1
DimitrPa Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 3 λεπτά πριν, korakios είπε Άσχετο , σε τριφασική αντλία που θα παίρνει απο μία φάση απο ότι κατάλαβα για ταυτοχρονισμό , γίνεται να παίρνει απο τις μπαταρίες στις άλλες φάσεις ? Ή πρέπει όλο το σύστημα να είναι σε μία φάση απαραίτητα ? Βάζει ένα τριφασικό inverter που τροφοδοτείται από τις μπαταρίες και τροφοδοτεί την αντλία. Οι φάσεις μίας τριφασικής παροχής είναι συγχρονισμένες μεταξύ τους. Για να συγχρονίσεις φάσεις από διαφορετικές παροχές, με governor, κλπ, πρέπει να είναι και οι δύο παροχές τριφασικές. 1
korakios Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 3 λεπτά πριν, DimitrPa είπε Βάζει ένα τριφασικό inverter που τροφοδοτείται από τις μπαταρίες και τροφοδοτεί την αντλία. ναι αλλά αν στεγνώσουν οι μπαταρίες επειδή δε δίνει το φ/β , δε θα κλείσει η αντλία ? Εκτός αν γίνεται αυτόματα εναλλαγή να παίρνει απο το δίκτυο
DimitrPa Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 24 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Για σένα προσωπικά μπορεί να είναι ο μόνος λόγος για άλλους όμως δεν είναι, ξέρω κάποιους που έβαλαν φωτοβολταϊκά χωρίς να κάνουν net metering ενώ είχαν - και ακόμα έχουν - ρεύμα από το δημόσιο δίκτυο (αυτό συζητάμε εδώ), και γιατί δεν ήθελαν να μπουν στις δικαδικασίες και στα έξτρα έξοδα που απαιτούνται, και γιατί δεν ήθελαν να πληρώνουν κερατιάτικα στον ΔΕΔΔΗΕ για το ρεύμα που καταναλώνουν απευθείας από την παραγωγή τους, και για την αβεβαιότητα για το εάν θα αλλάξει κάτι στις χρεώσεις στο μέλλον. Δεν ξέρω αν αυτό σους συμφέρει περισσότερο σε σχέση με το net metering, αλλά το εάν επιτρέπεται ή όχι είναι άλλο θέμα, και το link που παρέθεσες παραπάνω δεν λέει κάπου ότι απαγορεύεται. Μα εάν η διάταξη του σταθμού παραγωγής σου δεν δύναται να κάνει έγχυση ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο, ποιο το νόημα να συνδεθεί με αυτό? Κάτι πρέπει να μου διαφεύγει εδώ. Απλά τα πράγματα, εάν θέλεις να συνδεθείς με το δημόσιο δίκτυο και δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, πρέπει ο διαχειριστής να είναι σίγουρος ότι δεν θα δημιουργήεις πρόβλημα στους υπόλοιπους. Η διαδικασία λέγεται net zero. Το να βάζει ο καθένας στο δημόσιο δίκτυο ότι θέλει είναι επικίνδυνο. Εάν δεν χρειάζεσαι το δίκτυο, το κόβεις και βάζεις αυτόνομο. Για να φτιάξεις αυτόνομο πρέπει ο Η/Γ να υπογράψει ότι έγινε σωστά και δεν θα καείς. Όπως για να κτίσεις σπίτι πρέπει ο Πολιτικός Μηχανικός να υπογράψει ότι έγινε σωστά και δεν θα σου πέσει στο κεφάλι. Το ότι κτίσανε μέσα στα ρέματα και τώρα ζητάνε αποζημειώσεις είναι λάθος, βέβαια τους κλείσανε το μάτι οι πολιτικάντηδες... 4 λεπτά πριν, korakios είπε ναι αλλά αν στεγνώσουν οι μπαταρίες επειδή δε δίνει το φ/β , δε θα κλείσει η αντλία ? Εκτός αν γίνεται αυτόματα εναλλαγή να παίρνει απο το δίκτυο Γίνεται, αυτόματα, εάν είναι και διασυνδεδεμένο όταν η μπαταρία αδειάσει παίρνει από το δίκτυο. Εάν δεν είναι διασυνδεδεμένο, είναι παράνομο (δεν είμαστε τώρα off topic
nvel Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Μα εάν η διάταξη του σταθμού παραγωγής σου δεν δύναται να κάνει έγχυση ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο, ποιο το νόημα να συνδεθεί με αυτό? Κάτι πρέπει να μου διαφεύγει εδώ. όταν έχεις μια εγκατάσταση που τροφοδοτείται από το δίκτυο διανομής και θέλεις να προσθέσεις και φωτοβολταϊκά στην ίδια εγκατάσταση, πως θα συνδεθούν τα φωτοβολταϊκά στην εγκατάσταση χωρίς να είναι συνδεμένα στο δίκτυο;
Joshua21 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 1 minute ago, DimitrPa said: Απλά τα πράγματα, εάν θέλεις να συνδεθείς με το δημόσιο δίκτυο και δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, πρέπει ο διαχειριστής να είναι σίγουρος ότι δεν θα δημιουργήεις πρόβλημα στους υπόλοιπους. Η διαδικασία λέγεται net zero. Το να βάζει ο καθένας στο δημόσιο δίκτυο ότι θέλει είναι επικίνδυνο. Εάν δεν χρειάζεσαι το δίκτυο, το κόβεις και βάζεις αυτόνομο. Κάτσε, στις περιπτώσεις που ανέφερα παραπάνω δεν υπήρχε καμία διάθεση για έγχυση παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο άρα αδιάφορο αν υπήρχε η όχι "ηλεκτρικός χώρος". Σαφώς και το να κάνεις έγχυση στο δημόσιο δίκτυο εν αγνοία του ΔΕΔΔΗΕ είναι παράνομο και πρωτίστως επικίνδυνο, αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι άσχετο. Επίσης φυσικά και το χρειάζονταν το δίκτυο αλλά για τα φορτία της εγκατάστασης, αυτά έχουν συνδέσει με το δημόσιο δίκτυο, η μονάδα παραγωγής ΔΕΝ εγχέει ενέργεια στο δίκτυο. 32 minutes ago, DimitrPa said: Για να φτιάξεις αυτόνομο πρέπει ο Η/Γ να υπογράψει ότι έγινε σωστά και δεν θα καείς. Όπως για να κτίσεις σπίτι πρέπει ο Πολιτικός Μηχανικός να υπογράψει ότι έγινε σωστά και δεν θα σου πέσει στο κεφάλι. Το ότι κτίσανε μέσα στα ρέματα και τώρα ζητάνε αποζημειώσεις είναι λάθος, βέβαια τους κλείσανε το μάτι οι πολιτικάντηδες... Αυτό το πρέπει για τα αυτόνομα πως προέκυψε? Είναι προσωπική σου άποψη, ή υπάρχει κάποια νομοθεσία που να προβλέπει υποχρεωτικά την έκδοση ΥΔΕ - ή έστω κάτι παρόμοιο - για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που δεν συνδέονται με το δημόσιο δίκτυο? Το χτίσιμο σπιτιού δεν έχει καμία σχέση, άδεια θεωρητικά χρειάζεσαι ακόμα και έναν τενεκέ τσιμέντο να ρίξεις για να στερεώσεις έναν πάσσαλο φράχτη. 5 minutes ago, nvel said: όταν έχεις μια εγκατάσταση που τροφοδοτείται από το δίκτυο διανομής και θέλεις να προσθέσεις και φωτοβολταϊκά στην ίδια εγκατάσταση, πως θα συνδεθούν τα φωτοβολταϊκά στην εγκατάσταση χωρίς να είναι συνδεμένα στο δίκτυο; Ίσως με κάποια συσκευή που δουλεύει ως δίοδος, δλδ κάτι που να επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση? Δεν είναι το αντικείμενο μου, περίμενε να απαντήσει κάποιος που γνωρίζει. Εσύ τελικά θα παραθέσεις τον νόμο που απαγορεύει την ύπαρξη φωτοβολταικού συστήματος, ακόμα και αν αυτό δεν εγχέει ενέργεια στο δημόσιο δίκτυο?
nvel Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 37 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Ίσως με κάποια συσκευή που δουλεύει ως δίοδος, δλδ κάτι που να επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση? Δεν είναι το αντικείμενο μου, περίμενε να απαντήσει κάποιος που γνωρίζει. Εσύ τελικά θα παραθέσεις τον νόμο που απαγορεύει την ύπαρξη φωτοβολταικού συστήματος, ακόμα και αν αυτό δεν εγχέει ενέργεια στο δημόσιο δίκτυο? οι συσκευές που φαντάζεσαι δεν υπάρχουν, δεν ρώτησα για να μάθω πως γίνεται η ροή φορτίου. τα φωτοβολταϊκά δεν απαγορεύονται αρκεί να τηρούν τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις του διαχειριστή του δικτύου που συνδέονται. Ούτε τα αυτόνομα απαγορεύονται αρκεί να τηρούν τους κανονισμούς ΕΗΕ και ναι η ΥΔΕ είναι υποχρεωτική γιατί το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού ΕΗΕ δεν εξετάζει το πως τροφοδοτείται μια ΕΗΕ.
Joshua21 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2024 5 minutes ago, nvel said: οι συσκευές που φαντάζεσαι δεν υπάρχουν, δεν ρώτησα για να μάθω πως γίνεται η ροή φορτίου. Πάντως σε μια από τις περιπτώσεις που ανέφερα παραπάνω επιλέγει ο χρήστης με διακόπτες αν κάποια συσκευή (ή ακόμα και ολόκληρη γραμμή) θα παίρνει ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά ή από το δημόσιο δίκτυο, και μάλιστα ο ιδιοκτήτης και εγκαταστάτης μου είπε πως από την επόμενη αναβάθμιση και μετά την εναλλαγή θα την κάνει αυτόματα το σύστημα από μόνο του, μου εξήγησε και το πως αλλά δεν το πολυκατάλαβα. Αν πραγματικά θες να μάθεις, να σου δώσω το τηλ του. 13 minutes ago, nvel said: τα φωτοβολταϊκά δεν απαγορεύονται αρκεί να τηρούν τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις του διαχειριστή του δικτύου που συνδέονται. Μην λέμε τα ίδια, στην περίπτωση που συζητάμε τα φωτοβολταϊκά ΔΕΝ συνδέονται με το δημόσιο δίκτυο, ούτε παίρνουν ούτε δίνουν ενέργεια σε αυτό. 15 minutes ago, nvel said: Ούτε τα αυτόνομα απαγορεύονται αρκεί να τηρούν τους κανονισμούς ΕΗΕ και ναι η ΥΔΕ είναι υποχρεωτική γιατί το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού ΕΗΕ δεν εξετάζει το πως τροφοδοτείται μια ΕΗΕ. Η ΥΔΕ είναι υποχρεωτική μόνο όταν πρόκειται η ηλεκτρολογική εγκατάσταση να συνδεθεί με το δημόσιο δίκτυο, και αυτό επειδή την απαιτεί ο ΔΕΔΔΗΕ, στην περίπτωση που η εγκατάσταση πρόκειται να παίρνει ρεύμα από φωτοβολταϊκά ή από γεννήτρια ή από μπαταρία ΗΟ, ποιος θα την απαιτήσει?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα