Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν τα διάβασα όλα τα σχόλια για τα "αυτόνομα".  Προσωπική εμπειρία από μικρό αυτόνομο, χωρίς καμμία διάθεση αντιπαράθεσης.   Όποιος νομίζει ότι δύο πάνελ και μία μπαταρία θα του εξοικονομήσει κάτι, δεν έχει ασχοληθεί. π.χ οι απώλεις φόρτισης, εκφόρτισης είναι >30%, με κορυφαία υλικά (sharp και victron), το χειμώνα δεν παράγουν τίποτα, κάποια κινέζικα παίρνουν φωτιά, κλπ, κλπ. Σχετικά με την νομιμότητα, σε κατοικίες χωρίς σύνδεση με το ΔΕΔΔΗΕ, είναι νόμιμο, πρέπει να γίνει εγκατάσταση σύμφωνα με το πρότυπο ΕΗΕ και χρειάζεται ΥΔΕ από Η/Γ, την οποία την φυλάει και ο ιδιοκτήτης, σε περίπτωση ελέγχου, φωτιάς, ηλεκτροπληξίας, κλπ. Παραταύτα, το αυτόνομο είναι χόμπυ, αρκετά ακριβό χόμπυ βέβαια και ο καθείς είναι ελεύθερος να πειραματιστεί. Όποιος μπερδεύει την ενέργεια με την ισχύ, καλύτερα να διαβάσει τουλάχιστον τα βασικά του ηλεκτρισμού. (μας στραβώσατε). :-(

• Like 2
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν η ταράτσα έχει θερμομόνωση, μπορούν τα υλικά της θερμομόνωσης να αντέξουν το βάρος των φωτοβολταϊκών ή υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει η μόνωση στο σημείο επαφής τον ποδιών της βάσης των φωτοβολταϊκών με το πάτωμα;

Δημοσ.

Άστα να πάνε κυρ Μιχάλη.  Έχουμε ένα μπουμεροκρατος που καταπνιγει την καινοτομία και χτυπάει την υγιή επιχειρηματικότητα! 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατανάλωση άγνωστο ,γιατί το σπίτι δεν έχει θέρμανση . Έχει μόνο ξυλόσομπα στην κουζίνα.  

100τμ για 2 άτομα. Πέτρινο σπίτι, στα 1000μ υψόμετρο. 

Επεξ/σία από samorc
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 02/02/2024 at 12:57, teodor_ch said:

500€ / 1,5*0,20 (τιμή kwh στο περίπου) = 1666 μέρες = 4,5 χρόνια

ρελέ διαφυγής, γείωση, ασφάλειες είναι μέσα?

όφελος ανα έτος 1,5*0,2*365= €110 

εγώ έχω απόσβεση στα 7 χρόνια μαξ με όφελος ανα έτος >€1000

εγγυήσεις τουλάχιστον 10 έτη και δεν ακούμπησα ούτε το power του inverter

Α! Είσαι και παράνομος! 

0,25 η ΚΒ με τις ρυθμιζόμενες.

Έχω κάνει επένδυση με μισό χρόνο απόσβεσης από εσένα. Αν βάλω και το κόστος ΥΔΕ, αυξάνεται κατά ένα 6μηνο η απόσβεση.

Αν και, ξαναλέω, η ΥΔΕ αφορά την εγκατάσταση της ΔΕΔΔΗΕ. Δεν αφορά το αν εγώ έχω πάρει 2 πάνελ των 5 βολτ/2 αμπερ να φορτίζω το κινητό μου, δεν αφορά και το αν έχω βάλει 2 πάνελ των 12 βολτ/ 40 αμπέρ, που οδηγούν σε έναν κλειστό ινβέρτερ , ο οποίος βγάζει μία απλή πρίζα, μονωμένη παντού γύρω.

18 hours ago, Maurikycli said:

Άστα να πάνε κυρ Μιχάλη.  Έχουμε ένα μπουμεροκρατος που καταπνιγει την καινοτομία και χτυπάει την υγιή επιχειρηματικότητα! 

Εσύ το λες ειρωνικά, αλλά το όνειρο του ελλαδικού κράτους εδώ και 200 χρόνια είναι πράγματι να σε φοβίζει, να στα παίρνει από όπου μπορεί, να σου δίνει ψίχουλα ικανά για να ταΐζεις μόνο κάνα δρομόγατο (γιατί το οικόσιτο ή ο σκύλος έχουν έξοδα, δεν είμαστε για τέτοια! ) ως υποκατάσταση του να κάνεις παιδιά.

Επεξ/σία από MikhailBakurin
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Έχω κάνει επένδυση με μισό χρόνο απόσβεσης από εσένα. Αν βάλω και το κόστος ΥΔΕ, αυξάνεται κατά ένα 6μηνο η απόσβεση.

Αν και, ξαναλέω, η ΥΔΕ αφορά την εγκατάσταση της ΔΕΔΔΗΕ. Δεν αφορά το αν εγώ έχω πάρει 2 πάνελ των 5 βολτ/2 αμπερ να φορτίζω το κινητό μου, δεν αφορά και το αν έχω βάλει 2 πάνελ των 12 βολτ/ 40 αμπέρ, που οδηγούν σε έναν κλειστό ινβέρτερ , ο οποίος βγάζει μία απλή πρίζα, μονωμένη παντού γύρω.

Εσύ το λες ειρωνικά, αλλά το όνειρο του ελλαδικού κράτους εδώ και 200 χρόνια είναι πράγματι να σε φοβίζει, να στα παίρνει από όπου μπορεί, να σου δίνει ψίχουλα ικανά για να ταΐζεις μόνο κάνα δρομόγατο (γιατί το οικόσιτο ή ο σκύλος έχουν έξοδα, δεν είμαστε για τέτοια! ) ως υποκατάσταση του να κάνεις παιδιά.

Πάντως αυτό που θες το πουλάνε πακέτο στο aliexpress. 4 Πάνελ, 4 μπαταρίες, ινβερτερ και 9αρι κλιματιστικό.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε

Κάτσε να έρθει ο μαυροπαλτουδιας που έχει αδυναμία στα ασθενή ρεύματα να σου πει τεκμηριωμένα τί ισχύει 

@MauroPaltoudias

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε

Έχω κάνει επένδυση με μισό χρόνο απόσβεσης από εσένα.

🤣

Και εγώ στην 25ετία θα έχω βγάλει 18.000 και εσύ ~ €2.200.

Απορώ με τον εαυτό μου που απαντάω 🤐

ΥΓ. Πίνακα έχεις βάλει στα κόστη? 

ΥΓ2. Σου είπα ότι είσαι παράνομος?

Προωθώ το παρόν νήμα και ποστ σου σε ερώτημα στον ΔΕΔΔΗΕ να μάθουμε τί ισχύει και τί όχι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Maurikycli said:

Κάτσε να έρθει ο μαυροπαλτουδιας που έχει αδυναμία στα ασθενή ρεύματα να σου πει τεκμηριωμένα τί ισχύει 

@MauroPaltoudias

Για κάτσε να έρθει, καλά τα λέει ο maurikycloudias.

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, EchiDNA είπε

Πάντως αυτό που θες το πουλάνε πακέτο στο aliexpress. 4 Πάνελ, 4 μπαταρίες, ινβερτερ και 9αρι κλιματιστικό.

link please..

Δημοσ.
5 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

η ΥΔΕ αφορά μια ΕΗΕ ανεξάρτητα από τι την τροφοδοτεί (δίκτυο διανομής, Η/Ζ, φωτοβολταϊκό). Και στις αυτοτροφοδοτούμενες ΕΗΕ πρέπει να γίνεται ΥΔΕ γιατί και αυτές πρέπει να είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τον κανονισμό.

• Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα. Έχω μια σημαντική ερώτηση σχετικά με την γείωση ενός hybrid inverter. Είμαι στην διαδικασία να φτιάξω πίνακα για την εγκατάσταση μου με την βοήθεια ηλεκτρολόγου, αλλά 3 ηλεκτρολόγους που ρώτησα, δεν ξέρουν να μου πουν τι πρέπει να κάνω... 

Μια μικρή εισαγωγή: 

Σε γενικές γραμμές έχω ακούσει ότι τα inverter ή Γερμανία θα κατασκευάζονται ή Κίνα (και την γρήγορη ματιά μου που έριξα στην Ελληνική αγορά, είδα τα Victron και είδα κι ένα σωρό άλλα που λέγανε "Ευρωπαϊκό" αλλά άμα έμπαινα σε κινεζοσάιτ, έβρισκα ακριβώς τα ίδια μηχανήματα και δυστυχώς κάτω από το μισό της τιμής. Οπότε το αν θα πάρω Victron ή αν θα πάρω Κινέζο εναπόκειται για εμένα στην διαφορά κόστους και στο πόσο δοκιμασμένος/αξιόπιστος είναι ο εκάστοτε Κινέζος αν αποφασίσω να πάω προς τα εκεί. 

Αυτά σαν justification ας πούμε επειδή τελικά πήρα κάποιον Κινέζο που θεωρώ σχετικά οκ. Το ερώτημα που εγώ θέλω να κάνω έχει να κάνει με το πως γειώνεις κατάλληλα ένα υβριδικό inverter... όχι με το γιατί αγόρασα Κινέζο, αλλά επειδή φοβάμαι πως θα υπάρξουν άτομα που θα κολλήσουν εκεί: 1ον. Μπορούσα να αγοράσω "Ευρωπαϊκό" κινέζο από Ελλάδα και να πληρώσω πάνω από τα διπλά, αλλά πολύ ηλίθιος δεν είμαι και δεν με πειράζει η διαφορά στην πολιτική εγγύησης συγκριτικά με την διαφορά στο κόστος. 

2ον. Ρωτάω κάτι άλλο... Αν μπορείτε να βοηθήσετε με το ερώτημα ευχαριστώ... Αν όχι, μην με ζαλίζετε με άλλα ζητήματα... παρακαλώ...

Η όλη εισαγωγή με τον Κινέζο και την τιμή συνδέεται απ'ότι έχω καταλάβει με το ζήτημα της γείωσης καθώς όπως ακούω ορισμένα "φθηνότερα" inverter παρουσιάζουν την δυσκολία που συνάντησα. Τα ακριβότερα ειλικρινά δεν γνωρίζω τι κάνουν, μιας και είμαι καινούργιος στο hobby ας πούμε των φωτοβολταϊκών και ο χρόνος που είχα στην διάθεση μου για έρευνα, καταναλώθηκε στο να μάθω πράγματα για φθηνότερα συστήματα σαν το δικό μου. 

Στο hybrid inverter λοιπόν που έχω, υπάρχει εισαγωγή AC, υπάρχει εξαγωγή AC. 

Και τα δύο έχουν συνδέσεις για γείωση, ουδέτερο, φάση. 

Σε ένα σπίτι αν πάρω ένα πολύμετρο και μετρήσω τις πρίζες, έχω τις εξής τάσεις αν δυο πόλους:

Ουδέτερο+Φάση=220V

Φάση+Γείωση=220V

Ουδέτερο+Γείωση=0V

Αν πάρεις κι ένα socket tester, και το κουμπώσεις, αν έχεις αυτά, μάλλον θα σου βγάλει ότι είσαι οκ. 

Το inverter μου (το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο παρόχου, είναι τελείως off grid) ωστόσο βγάζει τα παρακάτω:

Ουδέτερο+Φάση=220V

Φάση+Γείωση=160V

Ουδέτερο+Γείωση=60V

Αυτό πέρα από το ότι το socket tester παραπονιέται, σύμφωνα με μια κάποια έρευνα που έκανα έχει ως αποτέλεσμα απ'ότι ακούω να καθιστά τα ρελέ ηλεκτροπληξίας άχρηστα. Η έρευνα λέει ότι δεν θα πέφτουν και 2 ηλεκτρολόγοι σχολιάζουν ότι απλά θα είναι μόνιμα πεσμένη λόγω αυτής της τάσης. Ηλεκτρολόγος δεν είμαι γι'αυτό και θα προσλάβω έναν, αλλά εν πάση περιπτώσει, το ρελέ ηλεκτροπληξίας δεν δουλεύει. 

Μπαίνουμε λοιπόν στο ζήτημα της γείωσης. Πάλι από την σχετική έρευνα, είδα ότι το να γειώσω απλά την γείωση της εξόδου του inverter, δεν θα μου λύσει τα προβλήματα μου. Πάλι θα έχω τάση μεταξύ γείωσης και ουδετέρου και το ρελέ ηλεκτροπληξίας δεν θα λειτουργεί. 

Σαν μόνη πιθανή λύση, βρήκα το γεφύρωμα της γείωσης με τον ουδέτερο δημιουργώντας έτσι μια "ουδετερογείωση" όπως την λένε λαϊκά. Έτσι όπως λένε η τάση έρχεται στους αριθμούς ενός σπιτιού και το ρελέ λειτουργεί. 

Από περαιτέρω έρευνα, διάβασα ότι και το δίκτυο ηλεκτροδότησης κάνει κάτι παρόμοιο αν όχι το ίδιο πράγμα, γεφυρώνοντας γείωση με ουδέτερο λίγο πριν την είσοδο της παροχής στις κατοικίες. 

Αυτή λοιπόν φαίνεται να είναι μια πιθανή λύση. 

Αυτό που με ενδιαφέρει όμως είναι το αν είναι και μια ασφαλής λύση (ως προς τη γείωση του συστήματος, επαναλαμβάνω δεν μιλάμε για το αν πήρα Κινέζο, έχουμε ένα κύκλωμα με κάποια ιδιαιτερότητα, μην πιάνουμε ποιος το έφτιαξε το κύκλωμα, αλλά πως αντιμετωπίζεται η ιδιαιτερότητα... ευχαριστώ...)

Τι λέτε; Εσείς πως θα γειώνατε ένα σύστημα σαν αυτό ούτως ώστε να λειτουργήσει και το ρελέ ηλεκτροπληξίας; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...