Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να ρωτήσει τον εγκαταστάτη του ή να τον βάλει να στείλει εμαιλ αυτός. 

Στο Ηράκλειο Κρήτης έχουν εξωτερικό εργολάβο που του δίνουν λίστα απο τον ΔΕΔΔΗΕ και αυτός το κανονίζει.

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγω τέλος Σεπτεμβρίου υπέβαλα την δήλωση αιτημότητας και σε λιγότερο απο 2μηνες ήρθαν απο τον ΔΕΔΗΕ και με ενεργοποίησαν

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χμ.. θα του πω να στείλει και ο εγκαταστάτης του ένα email, ας ελπίσουμε να προχωρήσει το θέμα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Επεξ/σία από inflation
Δημοσ.
10 ώρες πριν, peros550 είπε

Σε μένα από Νοέμβριο ήρθαν Φεβρουάριο. 

Καλύτερα, έχασες μια φορά την μικρή παραγωγή του χειμώνα, αλλά σε κάθε τριετία θα μηδενίζεται το υπολοιπο το Φεβρουάριο και μάλλον θα πληρώνεις πολυ λίγα μόνο για Φεβ. Δηλ, εάν είχαν έρθει Νοέμβρη κάθε τριετία θα μηδένιζαν το υπόλοιπο το Νοε και θα πλήρωνες για Δεκ, Ίαν που σίγουρα δεν σου φθάνει η παραγωγή,  ενώ απο Μαρτη μάλλον σου φθάνει. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, DimitrPa είπε

Καλύτερα, έχασες μια φορά την μικρή παραγωγή του χειμώνα, αλλά σε κάθε τριετία θα μηδενίζεται το υπολοιπο το Φεβρουάριο και μάλλον θα πληρώνεις πολυ λίγα μόνο για Φεβ. Δηλ, εάν είχαν έρθει Νοέμβρη κάθε τριετία θα μηδένιζαν το υπόλοιπο το Νοε και θα πλήρωνες για Δεκ, Ίαν που σίγουρα δεν σου φθάνει η παραγωγή,  ενώ απο Μαρτη μάλλον σου φθάνει. 

Τώρα θα κάνω αίτηση για αλλαγή προμηθευτή για να μηδενίσω τις τριετίες. 

Τώρα θα φύγω απο ΔΕΗ σε όποια άλλη βρώ με την καλύτερη εξυπηρέτηση να μή με ζαλίσουν. Να είμαι έτοιμος σε 1-2 μήνες να γυρίσω στη ΔΕΗ για τα υπόλοιπα 24μιση χρόνια (βλέπουμε) μόλις ξεκινήσει το ισοζύγιο παραγωγής/κατανάλωσης να είναι μηδενικό.

Εγώ απο όταν δήλωσα ετοιμότητα ήρθαν σε 1 μήνα. Είχε και καλές σχέσεις ο εργολάβος με τον μηχανικό μου απο την άποψη ότι δεν έβρισκε λάθη στις εγκαταστάσεις και δεν κολλούσαν πουθενά. 

Επεξ/σία από teodor_ch
Δημοσ.
5 ώρες πριν, DimitrPa είπε

έχεις δίκιο ναι. Τώρα περιμένουμε τον πρώτο λογαριασμό :) άντε να δούμε.... 

Δημοσ.

@MikhailBakurin

Για να συνεχίσουμε εδώ, άρα δεν προβλέπεται (ακόμα;) το να μπορεί κάποιος να πουλήσει πλεονάζον ρεύμα σε πάροχο.

Γιατί έτσι όπως το έθεσες σε άλλο νήμα σχετικά με την αποταμίευση, ήταν σα να έλεγες αυτό, όχι ότι αυξάνεται το εισόδημά του επειδή έχει τσάμπα ρεύμα (και όσο του περισσεύει πάει χαμένο).

Δημοσ.
1 hour ago, phanispal said:

@MikhailBakurin

Για να συνεχίσουμε εδώ, άρα δεν προβλέπεται (ακόμα;) το να μπορεί κάποιος να πουλήσει πλεονάζον ρεύμα σε πάροχο.

Γιατί έτσι όπως το έθεσες σε άλλο νήμα σχετικά με την αποταμίευση, ήταν σα να έλεγες αυτό, όχι ότι αυξάνεται το εισόδημά του επειδή έχει τσάμπα ρεύμα (και όσο του περισσεύει πάει χαμένο).

Δε γνωρίζω ακριβώς τι επιτρέπεται σήμερα, τι "επιτρέπεται" και τι ενδέχεται να επιτραπεί σε 1-2 χρόνια.

Αυτό που έγραψα στο φίλο με το κλειδωμένο θέμα, αλλά και στο τόπικ της αποταμίευσης, είναι ότι μία επένδυση σε Φ/Β, πουλάς - δεν πουλάς ρεύμα, είναι κερδοφόρος και τάχιστα αποσβαινόμενη, σε βαθμό disc error. Δεν ξέρω πότε και αν θα φτηνύνει το ρεύμα, πιθανώς με μία κατάρρευση της Ουκρανίας και συνθήκη ειρήνης εκεί, να ξαναρχίσουμε να παίρνουμε (και) νόμιμο Φ.Α. + Πετρέλαιο από Ρωσία, οπότε η αγορά ΚΒ να πάει από τα 25 στα 20 σεντς (με τις ρυθμιζόμενες).

Και πάλι, ένα ΦΒ σύστημα χωρίς μπαταρία θα αυτο-αποσβαίνεται σε 2 χρόνια, ενώ ένα με μπαταρία σε 3. Το αν θα παίρνει κανείς αυτά τα χρήματα στο χέρι, ή αν θα εξαφανίζει το λογαριασμό ΔΕΗ του με ένα αντίστοιχο ποσό, έχει την ίδια επίπτωση για το πραγματικό εισόδημα: Αύξηση.

Δημοσ.

ΟΚ, απλά είναι διαφορετικό απ' το "βγάλε άδεια ταξί", "κάνε μεταπτυχιακό" και κάποια άλλα αντίστοιχα που είχες αναφέρει, τα οποία όντως μπορεί να είναι μια επένδυση που θα του αποφέρουν κέρδος μελλοντικά.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος κάνοντας mining χωρίς να πληρώνει ρεύμα να βγάζει ένα έξτρα κέρδος. Αυτό εννοούσα με το άμεσο και έμμεσο κέρδος πριν.

Anyway, επειδή είμαστε οριακά εκτός θέματος, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς και πότε θα μπορούσε κάποιος απ' το σπίτι του να πουλήσει ρεύμα που του περισσεύει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Και πάλι, ένα ΦΒ σύστημα χωρίς μπαταρία θα αυτο-αποσβαίνεται σε 2 χρόνια, ενώ ένα με μπαταρία σε 3.

Για οικιακή χρήση δεν υπάρχει περίπτωση όπως τα είχα υπολογίσει.

5+ έτη

Για εμένα με 6000kwh/έτος και σύστημα 4,32kwp είχα βγάλει ~9 χρόνια πριν τις επιδοτήσεις. Τώρα είμαι στα ~7

Και τώρα μπορεί να πουλήσει κάποιος ρεύμα, απλά σε τιμή ~0,05 οπότε αφού το αγοράζουμε >0,10 δεν συμφέρει.

Αν εξαντληθεί το θέμα net-metering και υπάρχει ο χώρος ναί, πουλάς με 0,05

πχ.

Στα σκαριά νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά άνω του 1 GW - Ποιοί επενδύουν & σε ποιές περιοχές - Ypodomes.com

(οι τιμές στο περίπου γιατί δεν τα θυμάμαι ακριβώς)

Επεξ/σία από teodor_ch
Δημοσ.
8 minutes ago, teodor_ch said:

Για οικιακή χρήση δεν υπάρχει περίπτωση όπως τα είχα υπολογίσει.

5+ έτη

Για εμένα με 6000kwh/έτος και σύστημα 4,32kwp είχα βγάλει ~9 χρόνια πριν τις επιδοτήσεις. Τώρα είμαι στα ~7

Και τώρα μπορεί να πουλήσει κάποιος ρεύμα, απλά σε τιμή ~0,05 οπότε αφού το αγοράζουμε >0,10 δεν συμφέρει.

Αν εξαντληθεί το θέμα net-metering και υπάρχει ο χώρος ναί, πουλάς με 0,05

πχ.

Στα σκαριά νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά άνω του 1 GW - Ποιοί επενδύουν & σε ποιές περιοχές - Ypodomes.com

(οι τιμές στο περίπου γιατί δεν τα θυμάμαι ακριβώς)

Δε λέμε για αυτονόμηση, τα κόστη ανεβαίνουν πολύ.

Αυτό που ισχυρίζομαι, είναι ότι αν φτιάξεις μικρο-αυτονομήσεις εντός του δικτύου, είναι γρήγορες οι αποσβέσεις. Δλδ αν έχεις ένα a/c που καίει 5κβ τη μέρα, του φτιάχνεις ένα παράλληλο δικτυάκι με πάνελ του κιλού, έναν απλό ινβέρτορα, μπαταρίες ίσα να καλύπτεις ζήτηση 1 μέρα συννεφιάς.

Αν σχεδιάσεις έξυπνα, με γνώμονα όχι την αυτονομία, αλλά το να έχεις με το φθηνότερο δυνατό τρόπο χρήση - αποθήκευση 5κβ τη μέρα, τότε έχεις 350 μέρες το χρόνο (γιατί 15 θα "μένεις" στο Νοτιοελλαδίτικο χειμώνα - το πολύ) από 1,25 ευράκι με τις τρέχουσες τιμές.

Δηλαδή, περίπου 430 ευρώ το χρόνο. Το κόστος ενός συστήματος σαν αυτό που περιγράφω, με μπαταρία 6κβ, δεν ξεπερνάει τα 1200 ευρώ κόστος υλικών, για δική σου προσωπική εργασία - ρύθμιση - εγκατάσταση. Δηλαδή, 2,8 χρόνια απόσβεση. Τέτοια νούμερα δεν έχει καμία άλλη επένδυση πολύ χαμηλού ρίσκου. Εδώ που τα λέμε, πολλές επενδύσεις ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΥ ρίσκου έχουν τέτοιες αποδόσεις. Ενώ 5 πάνελ απέθαντα, μια μπαταρια με εγγύηση και ένας καλός ινβερτορας + ρυθμιστης φόρτισης, τι παθαίνουν. Μέχρι να τελειώσουν οι εγγυήσεις, έχουν αποσβεστεί.

Αν παίξεις κι άλλη μπάλα με προσωπικό χρόνο (δεν ξέρω αν έχεις, εγώ που είμαι εργένης, 28 και δουλεύω μαξ 8ωρο, έχω χρόνο κι ενέργεια), μπορείς να ρίξεις το κόστος και (αρκετά) κάτω από 1000ρικο, φτιάχνοντας μπαταρία λιθίου με διαλογή 2ης χρήσης κελλιών, αγοράζοντας a-ware 2ου χεριού πάνελς απ' έξω,  κλπ κλπ. Αλλά αυτές είναι κλασικές diy ανθυποπεριπτώσεις που δεν τις βάζω στον κανόνα.

Εννοείται, αν τελειώσει η μπαταρία του συστήματος, τραβάει το A/C σου από την "κανονική" πρίζα. Οπότε είσαι και χαλαρός ότι δε θα μείνεις ποτέ.

1 hour ago, phanispal said:

ΟΚ, απλά είναι διαφορετικό απ' το "βγάλε άδεια ταξί", "κάνε μεταπτυχιακό" και κάποια άλλα αντίστοιχα που είχες αναφέρει, τα οποία όντως μπορεί να είναι μια επένδυση που θα του αποφέρουν κέρδος μελλοντικά.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος κάνοντας mining χωρίς να πληρώνει ρεύμα να βγάζει ένα έξτρα κέρδος. Αυτό εννοούσα με το άμεσο και έμμεσο κέρδος πριν.

Anyway, επειδή είμαστε οριακά εκτός θέματος, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς και πότε θα μπορούσε κάποιος απ' το σπίτι του να πουλήσει ρεύμα που του περισσεύει.

Γίνεται ενδεχομένως και σήμερα, απλά δεν ξέρω τους όρους. Net metering.

Η διαφωνία μου δεν είναι στην ουσία σου, αλλά στο ότι δε λες "έμμεσο" κέρδος κάτι που ήταν ο ... πρωταρχικός σκοπός. Έμμεσο κέρδος από το mining είναι να ανακαλύψεις ότι το ρεύμα που καις σου ζεσταίνει το δωμάτιο, κι άρα μειώνεις το πετρέλαιο της χρονιάς. :D

Δημοσ.
6 hours ago, teodor_ch said:

Τώρα θα κάνω αίτηση για αλλαγή προμηθευτή για να μηδενίσω τις τριετίες. 

Τώρα θα φύγω απο ΔΕΗ σε όποια άλλη βρώ με την καλύτερη εξυπηρέτηση να μή με ζαλίσουν. Να είμαι έτοιμος σε 1-2 μήνες να γυρίσω στη ΔΕΗ για τα υπόλοιπα 24μιση χρόνια (βλέπουμε) μόλις ξεκινήσει το ισοζύγιο παραγωγής/κατανάλωσης να είναι μηδενικό.

Εγώ απο όταν δήλωσα ετοιμότητα ήρθαν σε 1 μήνα. Είχε και καλές σχέσεις ο εργολάβος με τον μηχανικό μου απο την άποψη ότι δεν έβρισκε λάθη στις εγκαταστάσεις και δεν κολλούσαν πουθενά. 

Επειδή κι εγώ έχασα όλη την παραγωγή το καλοκαίρι περιμένοντας, τώρα πληρώνω 300-400 καθε μήνα και περιμένω τον ενεργειακό συμψηφισμό. Άρα προπληρωνω το ρεύμα που θα παραχθεί το καλοκαίρι.

Και κρίμα είναι τον Οκτώβριο να χάσω 4-5 mw για την θέρμανση τον χειμώνα θέλω να κάνω το ίδιο.

Αν μπορείς ενημέρωσε μας ότι ξεκινάνε οι 3ετιες από την αρχή. Έχω στείλει ερώτηση στον δεδδηε αλλά δεν έχω απάντηση ακόμα..

Δημοσ.

Το αναφέρουν ξεκάθαρα σε 2-3 σημεία. Σύμβαση, FAQ κλπ

Έστειλα στην elpedison αν γνωρίζουν για να κάνω την αίτηση να πάω απο τώρα σε αυτούς για να γυρίσω στη ΔΕΗ μόλις αυξηθεί η παραγωγή. Να είμαι έτοιμος δηλαδή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Δε λέμε για αυτονόμηση, τα κόστη ανεβαίνουν πολύ.

Αυτό που ισχυρίζομαι, είναι ότι αν φτιάξεις μικρο-αυτονομήσεις εντός του δικτύου, είναι γρήγορες οι αποσβέσεις. Δλδ αν έχεις ένα a/c που καίει 5κβ τη μέρα, του φτιάχνεις ένα παράλληλο δικτυάκι με πάνελ του κιλού, έναν απλό ινβέρτορα, μπαταρίες ίσα να καλύπτεις ζήτηση 1 μέρα συννεφιάς.

Αν σχεδιάσεις έξυπνα, με γνώμονα όχι την αυτονομία, αλλά το να έχεις με το φθηνότερο δυνατό τρόπο χρήση - αποθήκευση 5κβ τη μέρα, τότε έχεις 350 μέρες το χρόνο (γιατί 15 θα "μένεις" στο Νοτιοελλαδίτικο χειμώνα - το πολύ) από 1,25 ευράκι με τις τρέχουσες τιμές.

Δηλαδή, περίπου 430 ευρώ το χρόνο. Το κόστος ενός συστήματος σαν αυτό που περιγράφω, με μπαταρία 6κβ, δεν ξεπερνάει τα 1200 ευρώ κόστος υλικών, για δική σου προσωπική εργασία - ρύθμιση - εγκατάσταση. Δηλαδή, 2,8 χρόνια απόσβεση. Τέτοια νούμερα δεν έχει καμία άλλη επένδυση πολύ χαμηλού ρίσκου. Εδώ που τα λέμε, πολλές επενδύσεις ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΥ ρίσκου έχουν τέτοιες αποδόσεις. Ενώ 5 πάνελ απέθαντα, μια μπαταρια με εγγύηση και ένας καλός ινβερτορας + ρυθμιστης φόρτισης, τι παθαίνουν. Μέχρι να τελειώσουν οι εγγυήσεις, έχουν αποσβεστεί.

Αν παίξεις κι άλλη μπάλα με προσωπικό χρόνο (δεν ξέρω αν έχεις, εγώ που είμαι εργένης, 28 και δουλεύω μαξ 8ωρο, έχω χρόνο κι ενέργεια), μπορείς να ρίξεις το κόστος και (αρκετά) κάτω από 1000ρικο, φτιάχνοντας μπαταρία λιθίου με διαλογή 2ης χρήσης κελλιών, αγοράζοντας a-ware 2ου χεριού πάνελς απ' έξω,  κλπ κλπ. Αλλά αυτές είναι κλασικές diy ανθυποπεριπτώσεις που δεν τις βάζω στον κανόνα.

Εννοείται, αν τελειώσει η μπαταρία του συστήματος, τραβάει το A/C σου από την "κανονική" πρίζα. Οπότε είσαι και χαλαρός ότι δε θα μείνεις ποτέ.

Γίνεται ενδεχομένως και σήμερα, απλά δεν ξέρω τους όρους. Net metering.

Η διαφωνία μου δεν είναι στην ουσία σου, αλλά στο ότι δε λες "έμμεσο" κέρδος κάτι που ήταν ο ... πρωταρχικός σκοπός. Έμμεσο κέρδος από το mining είναι να ανακαλύψεις ότι το ρεύμα που καις σου ζεσταίνει το δωμάτιο, κι άρα μειώνεις το πετρέλαιο της χρονιάς. :D

Αναφέρεσαι σε κάτι παράνομο το οποίο χρειάζεται πολύ προσωπικό χρόνο και ενδεχόμενο να βρείς τον μπελά σου. Να μήν αναφέρω τα θέματα ασφάλειας. Τέλος δε μίλησα για αυτονόμηση. Μόνο για net-metering.

Επεξ/σία από teodor_ch

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...