doomnx Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 12 λεπτά πριν, Doubt είπε Πριν κάτι χρόνια που είχε συζητηθεί το θέμα, ήταν ασύμφορο το off grid. Ποιος θα το φτιάξει; DIY? Ας πούμε DIY.
Aurumnus Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 12 hours ago, doomnx said: Για βοηθήστε λίγο εσείς οι ψαγμένοι με τα PV. Είδα αυτές τις μπαταρίες στο κανάλι του Αντρέα: Power Queen LiFePO4 battery 24V (25.6V) 100Ah lithium battery (ipowerqueen.de) Υποθέτουμε ότι το σπίτι μας καταναλώνει 270 kWh το μήνα, όχι πάνω από 3.500 kWh το χρόνο και θέλουμε να αυτονομηθούμε τελείως. Θα πρέπει να παίρνουμε 9 kWh τη μέρα στην έξοδο του inverter. Για 75% DoD και 90% απόδοση του inverter θα χρειαστούμε 556A ή αλλιώς 6 από τις παραπάνω μπαταρίες για να είμαστε άνετοι. 3,5 χιλιάρικα δλδ. Ή αλλιώς 3,5 χρόνια στη ΔΕΗ με την kWh στα 0,15 €, all-inclusive, που έμαθα και σε ένα άλλο thread. Λέει ότι έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια, οπότε φαίνεται να συμφέρει ως εδώ. Από τον inverter θέλουμε 6 kVA να μην είμαστε με την ψυχή στο στόμα αν ανάψει ένας θερμοσίφωνας ή μια θερμάστρα. Από τα φωτοβολταϊκά θέλουμε να γεμίζουν το 80% των μπαταριών την πιο μικρή μέρα του χειμώνα, ή αλλιώς να αποδίδουν minimum 11,5 kWh/μέρα στη φόρτιση. Τι χρειαζόμαστε για το παραπάνω σενάριο; Και για τι κόστος μιλάμε; Αν δίνουμε 1 χιλιάρικο το χρόνο για ρεύμα, κάνουμε απόσβεση σε 10 χρόνια πριν χαλάσουν οι μπαταρίες και το inverter (για τα PV δεν ξέρω); Υποψιάζομαι ότι ξέρω την απάντηση, απλά μάλλον θέλω να δω πόσο πιο ακριβά θα μας έρθει. ΥΓ: Φαντάζομαι ότι θέλουμε και 2ο inverter για backup σε περίπτωση που κάτι πάθει ο κύριος, μη μείνουμε χωρίς ρεύμα για καμιά βδομάδα, τον οποίο θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε για να φτάσουμε τα επιθυμητά kVA. ΥΓ2: Με 2 τέτοια και 16 τέτοια γίνεται δουλειά; Μπες και ρώτα στις ελληνικές ομάδες φωτοβολταϊκών στο Facebook. Έχει αρκετούς Έλληνες που έχουν off-grid PV συστήματα, κάποιοι για πολλά χρόνια. Κάποιοι είναι χωρίς ΔΕΗ, κάποιοι με backup την ΔΕΗ (αυτόματη μεταγωγή σε περίπτωση ανάγκης). Επεξ/σία 20 Ιανουαρίου 2024 από Aurumnus
doomnx Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 1 λεπτό πριν, Aurumnus είπε Μπες και ρώτα στις ελληνικές ομάδες φωτοβολταϊκών στο Facebook. Έχει αρκετούς Έλληνες που έχουν off-grid PV συστήματα, κάποιοι για πολλά χρόνια. Α όχι στο facebook έχω όλα τα ψέκια. Δεν μπαίνω.
gpapadakis Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 22 hours ago, doomnx said: Για βοηθήστε λίγο εσείς οι ψαγμένοι με τα PV. Είδα αυτές τις μπαταρίες στο κανάλι του Αντρέα: Power Queen LiFePO4 battery 24V (25.6V) 100Ah lithium battery (ipowerqueen.de) Υποθέτουμε ότι το σπίτι μας καταναλώνει 270 kWh το μήνα, όχι πάνω από 3.500 kWh το χρόνο και θέλουμε να αυτονομηθούμε τελείως. Θα πρέπει να παίρνουμε 9 kWh τη μέρα στην έξοδο του inverter. Για 75% DoD και 90% απόδοση του inverter θα χρειαστούμε 556A ή αλλιώς 6 από τις παραπάνω μπαταρίες για να είμαστε άνετοι. 3,5 χιλιάρικα δλδ. Ή αλλιώς 3,5 χρόνια στη ΔΕΗ με την kWh στα 0,15 €, all-inclusive, που έμαθα και σε ένα άλλο thread. Λέει ότι έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια, οπότε φαίνεται να συμφέρει ως εδώ. Από τον inverter θέλουμε 6 kVA να μην είμαστε με την ψυχή στο στόμα αν ανάψει ένας θερμοσίφωνας ή μια θερμάστρα. Από τα φωτοβολταϊκά θέλουμε να γεμίζουν το 80% των μπαταριών την πιο μικρή μέρα του χειμώνα, ή αλλιώς να αποδίδουν minimum 11,5 kWh/μέρα στη φόρτιση. Τι χρειαζόμαστε για το παραπάνω σενάριο; Και για τι κόστος μιλάμε; Αν δίνουμε 1 χιλιάρικο το χρόνο για ρεύμα, κάνουμε απόσβεση σε 10 χρόνια πριν χαλάσουν οι μπαταρίες και το inverter (για τα PV δεν ξέρω); Υποψιάζομαι ότι ξέρω την απάντηση, απλά μάλλον θέλω να δω πόσο πιο ακριβά θα μας έρθει. ΥΓ: Φαντάζομαι ότι θέλουμε και 2ο inverter για backup σε περίπτωση που κάτι πάθει ο κύριος, μη μείνουμε χωρίς ρεύμα για καμιά βδομάδα, τον οποίο θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε για να φτάσουμε τα επιθυμητά kVA. ΥΓ2: Με 2 τέτοια και 16 τέτοια γίνεται δουλειά; Το πλήρως αυτόνομο θέλει χρήμα για να είσαι καλυμμένος, αν δεν έχεις καθόλου δίκτυο ΔΕΗ. Αν οι ημερήσιες ανάγκες σου είναι 9kwh, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 20kwh μπαταρίες (>4000€), και πάλι θα πρέπει να προσεξεις τo χειμώνα αν κάνει συνεχομενες ημέρες με γερή συννεφιά, την κατανάλωση σου να μη μείνεις από ρεύμα. Και με μπαταρίες από την τσέπη σου η απόσβεση πάει πολύ πολυ μακρια. Επεξ/σία 20 Ιανουαρίου 2024 από gpapadakis 1 1
jaguar13 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Για off-grid λογικά θα πρέπει να έχεις και μια γεννήτρια βενζίνης που θα βοηθήσει αν χρειαστεί σε περιπτώσεις παρατεταμένης συννεφιάς και τα βράδια. 1
doomnx Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 2 ώρες πριν, gpapadakis είπε Το πλήρως αυτόνομο θέλει χρήμα για να είσαι καλυμμένος, αν δεν έχεις καθόλου δίκτυο ΔΕΗ. Αν οι ημερήσιες ανάγκες σου είναι 9kwh, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 20kwh μπαταρίες (>4000€), και πάλι θα πρέπει να προσεξεις την χειμώνα αν κάνει συνεχομενες ημέρες με γερή συννεφιά, την κατανάλωση σου να μη μείνεις από ρεύμα. Και με μπαταρίες από την τσέπη σου η απόσβεση πάει πολύ πολυ μακρια. Ωραία και από πάνελ; Inverter? Αυτά που έχω στα λινκ μας καλύπτουν;
Joshua21 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 2 hours ago, doomnx said: Ωραία και από πάνελ; Inverter? Αυτά που έχω στα λινκ μας καλύπτουν; Γιατί δεν απευθύνεσε σε κάποιες από τις εταιρείες που πουλάνε και στήνουν τέτοια συστήματα ώστε να πάρεις προσφορά για κάτι που θα καλύπτει τις ανάγκες σου? Εκτός βέβαια αν έχεις σκοπό να το στήσεις μόνος σου.
teodor_ch Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 2 ώρες πριν, doomnx είπε Ωραία και από πάνελ; Inverter? Αυτά που έχω στα λινκ μας καλύπτουν; Κατέβασε τα specs και δές. Δές και πόσο καταναλώνουν οι συσκευές σου και υπολόγισε. DIY είπες, όχι do it all together. Και αν σου απαντήσω ότι σου κάνουν είσαι καλυμμένος? Και στην τελική, σου λέμε όλοι ότι δεν συμφέρει και θα φάς και ταλαιπωρία άδικα.
doomnx Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 9 λεπτά πριν, teodor_ch είπε Κατέβασε τα specs και δές. Δές και πόσο καταναλώνουν οι συσκευές σου και υπολόγισε. DIY είπες, όχι do it all together. Και αν σου απαντήσω ότι σου κάνουν είσαι καλυμμένος? Και στην τελική, σου λέμε όλοι ότι δεν συμφέρει και θα φάς και ταλαιπωρία άδικα. Δεν πρόκειται να το κάνω, ούτε τα λεφτά έχω, συζήτηση κάνουμε 🤐 12 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Εκτός βέβαια αν έχεις σκοπό να το στήσεις μόνος σου. Όχι όχι δεν θα βάλω εγκυκλοπαιδικά ρωτάω
Joshua21 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 8 minutes ago, doomnx said: Δεν πρόκειται να το κάνω, ούτε τα λεφτά έχω, συζήτηση κάνουμε 🤐 Όχι όχι δεν θα βάλω εγκυκλοπαιδικά ρωτάω Ε εγκυκλοπαιδικά τότε τα off-grid φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ασύμφορα, και θα πρέπει να πληρώσεις άμεσα παραπάνω χρήματα από όσα θα έδινες σε πάροχο λίγα λίγα, και η αυτονομία που σου προσφέρουν είναι περιορισμένη. Εκτός βέβαια και αν εκεί που είσαι δεν φτάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε τέτοιες περιπτώσεις ένα off-grid σύστημα είναι ο μόνος τρόπος να έχεις ρεύμα. 1
doomnx Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 19 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Ε εγκυκλοπαιδικά τότε τα off-grid φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ασύμφορα, και θα πρέπει να πληρώσεις άμεσα παραπάνω χρήματα από όσα θα έδινες σε πάροχο λίγα λίγα, και η αυτονομία που σου προσφέρουν είναι περιορισμένη. Εκτός βέβαια και αν εκεί που είσαι δεν φτάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε τέτοιες περιπτώσεις ένα off-grid σύστημα είναι ο μόνος τρόπος να έχεις ρεύμα. Οπότε το «καλύτερα αυτόνομος» δεν είναι λύση στο ακριβό ρεύμα. 1
christos_uoa Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Στις 16/1/2024 στις 12:44 ΜΜ, thannasis είπε Επίσης για όσους δεν το ξέρουν υπάρχει η εφαρμγή ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. - Πύλη Μετρητικών Δεδομένων (deddie.gr) όπου όσοι εχουν smart meter βλέπουν σε σχεδόν πραγματικό χρονο τις καταναλώσεις τους. Ευχαριστούμε!! Επαληθεύστε μου στην παραπάνω εφαρμογή το γράφημα ενεργού ενέργειας ουσιαστικά μας δείχνει την κατανάλωση από ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή ότι μετράει το 1.8.0 του μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ (ουσιαστικά διαφορά μετρήσεων μεταξύ δύο ημερομηνιών) και το γράφημα έγχυσης παραγωγής μας δείχνει τι "ρίξαμε" στο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή ότι μετράει το 2.8.0 του μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ (ουσιαστικά διαφορά μετρήσεων μεταξύ δύο ημερομηνιών) Οπότε αν τα συνδυάσω και με την παραγωγή μου από τον δικό μου μετρητή (τι παράγει το PV) θα δω τι ταυτοχρονισμό έχω και μπορώ να υπολογίσω χοντρικά και το λογαριασμό μου όποτε αυτός έρθει, σωστά?
DimitrPa Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 2 ώρες πριν, christos_uoa είπε Ευχαριστούμε!! Επαληθεύστε μου στην παραπάνω εφαρμογή το γράφημα ενεργού ενέργειας ουσιαστικά μας δείχνει την κατανάλωση από ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή ότι μετράει το 1.8.0 του μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ (ουσιαστικά διαφορά μετρήσεων μεταξύ δύο ημερομηνιών) και το γράφημα έγχυσης παραγωγής μας δείχνει τι "ρίξαμε" στο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή ότι μετράει το 2.8.0 του μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ (ουσιαστικά διαφορά μετρήσεων μεταξύ δύο ημερομηνιών) Οπότε αν τα συνδυάσω και με την παραγωγή μου από τον δικό μου μετρητή (τι παράγει το PV) θα δω τι ταυτοχρονισμό έχω και μπορώ να υπολογίσω χοντρικά και το λογαριασμό μου όποτε αυτός έρθει, σωστά? Ο μετρητής ΔΕΔΔΗΕ καταγράφει απορρόφηση απο το δικτυο και έγχυση στο δικτυο. Ο μετρητής Φ/Β την παραγωγή. Εάν έγχυση > από απορρόφηση ή υπάρχει περίσσεια από το καλοκαίρι π.χ, το κόστος των ρυθμιζόμενων είναι απορρόφηση (kWh) x0,046 (Ευρώ/ kWh)._ + πάγιο + πάγιο ΔΕΔΔΗΕ+ φόροι, ΕΡΤ… Στο ΔΕΔΔΗΕ app και στην πύλη φαίνεται και η παραγωγή, ανά τέταρτο, αλλά για το κόστος δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από το παραπάνω.
christos_uoa Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 OK κατανοητό. Σχετικά με το γράφημα σου στο γράφημα παραγωγής έγχυσης γιατί βλέπω δύο καμπύλες μία μπλε και μια μικρότερη πράσινη? Σε εμένα έχει μόνο μία
DimitrPa Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2024 56 λεπτά πριν, christos_uoa είπε OK κατανοητό. Σχετικά με το γράφημα σου στο γράφημα παραγωγής έγχυσης γιατί βλέπω δύο καμπύλες μία μπλε και μια μικρότερη πράσινη? Σε εμένα έχει μόνο μία Παραγωγή=μπλε, πράσινη=εγχυση, βάλε ένα screenshot
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα