Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το θέμα έχει ξανασυζητηθεί το καλοκαίρι, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, το βάζω στην πρίζα και έχω φωτοβολταϊκό σύστημα.

Επεξ/σία από nvel
  • Like 2
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
20 hours ago, georgexx said:

απο οσο ξερω καθε τριετια μηδενιζουν οι κιλοβατορες που εχουμε αποθεμα,οποτε αν κανουμε ανανεωση Δεκεμβριο χανουμε ολο το αποθεμα που καναμε την Ανοιξη/Καλοκαίρι,οποτε μας συμφερει να γινει η ανανεωση την Ανοιξη.Τωρα με ποιον τροπο,νομιζω οτι με αλλαγη παροχου μηδενιζει και ξεκιναει τοτε η τριετια,η αληθεια ειναι οτι ακομα ειμαι στον 1χρονο οποτε δεν το εχω ψαξει εαν γινεται με τον ιδιο παροχο

19 hours ago, koutva said:

Ναι στην 3ετία μηδενίζει το απόθεμα που έχεις "χτίσει" από την εγχεόμενη στο δίκτυο ενέργεια. Για αυτό προκύπτει και το πρόβλημα για όσους ενεργοποιούν net-metering τέλη φθινοπώρου ή χειμώνα. Το ζήτημα είναι πως μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία μηδενισμού. Η αλλαγή παρόχου οδηγεί σε εκκαθάριση από τον πάροχο αλλά δεν ξέρω αν αυτό το λαμβάνει υπόψη ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Έχουμε ακριβώς το ίδιο "πρόβλημα". Ήμασταν έτοιμοι να συνδεθούμε από τον Ιούνιο και ήρθαν Νοέμβριο. Και την μεγάλη κατανάλωση την έχουμε με την αντλία.

Περιμένω να κλείσω 2μιση χρόνια και μόλις δω ότι τελειώνει το απόθεμα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου θα αλλάξω πάροχο και εκεί λογικά θα μηδενίσει και θα ξεκινήσει η τριετία σωστά.

Και ένα άλλο θέμα που προέκυψε είναι ότι πλέον μετράει κάθε μήνα και όχι ανά 12μηνό. Με αποτέλεσμα επειδή το πλεόνασμα το φάγαμε να μην έχουμε να συμψηφίσουμε και θα πληρώσουμε 200€ ρεύμα που ΘΑ συμψηφιστεί το καλοκαίρι. Άρα προπληρώνουμε...

Τώρα βέβαια κοιτάω μήπως αλλάξω και πρόγραμμα, είμαι στο πράσινο της ΔΕΗ. Θυμάμαι έλεγε ότι τον Φεβρουάριο λήγει το open που ήμασταν αλλά τώρα δεν έχει κάποια ημερομηνία λήξης...

Δημοσ.

Καλησπέρα

Θέλω να βάλω ένα φωτοβολταϊκό στην Κόρινθο .  να επιδοτεί το σπίτι εκεί και ένα άλλο σπίτι στη Σάμο.

Τι πρέπει να βάλω ;

Αυτόνομο;

Με επιδοτηση;

Με μπαταρία;

Δημοσ.

Υπάρχει συμφορμιτης που να εχει Net-metering και να μην ειναι στην ΔΕΗ ?

Αν ναι κάθε πότε εκδίδεται λογαρισμός ?

Επίσης για όσους δεν το ξέρουν υπάρχει η εφαρμγή ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. - Πύλη Μετρητικών Δεδομένων (deddie.gr)  όπου όσοι εχουν smart meter βλέπουν σε σχεδόν πραγματικό χρονο τις καταναλώσεις τους. 

• Thanks 1
Δημοσ.
24 minutes ago, thannasis said:

Υπάρχει συμφορμιτης που να εχει Net-metering και να μην ειναι στην ΔΕΗ ?

Αν ναι κάθε πότε εκδίδεται λογαρισμός ?

Επίσης για όσους δεν το ξέρουν υπάρχει η εφαρμγή ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. - Πύλη Μετρητικών Δεδομένων (deddie.gr)  όπου όσοι εχουν smart meter βλέπουν σε σχεδόν πραγματικό χρονο τις καταναλώσεις τους. 

Αν έχεις το smart meter λογικά κάθε 1η του μήνα από τον ΔΕΔΔΗΕ, ασχέτως παρόχου.

Δημοσ.
54 minutes ago, samorc said:

Μπορώ να βάλω φωτοβολταϊκο στην Κόρινθο και να έχω έκπτωση στο ρεύμα στη Σάμο;

Οχι, αυτο που εχεις στο μυαλο σου, σημαινει οτι πρεπει να μπεις σε ενεργειακη κοινοτητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για βοηθήστε λίγο εσείς οι ψαγμένοι με τα PV.

Είδα αυτές τις μπαταρίες στο κανάλι του Αντρέα:
Power Queen LiFePO4 battery 24V (25.6V) 100Ah lithium battery (ipowerqueen.de)

Υποθέτουμε ότι το σπίτι μας καταναλώνει 270 kWh το μήνα, όχι πάνω από 3.500 kWh το χρόνο και θέλουμε να αυτονομηθούμε τελείως. Θα πρέπει να παίρνουμε 9 kWh τη μέρα στην έξοδο του inverter. Για 75% DoD και 90% απόδοση του inverter θα χρειαστούμε 556A ή αλλιώς 6 από τις παραπάνω μπαταρίες για να είμαστε άνετοι. 3,5 χιλιάρικα δλδ. Ή αλλιώς 3,5 χρόνια στη ΔΕΗ με την kWh στα 0,15 €, all-inclusive, που έμαθα και σε ένα άλλο thread. Λέει ότι έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια, οπότε φαίνεται να συμφέρει ως εδώ.

Από τον inverter θέλουμε 6 kVA να μην είμαστε με την ψυχή στο στόμα αν ανάψει ένας θερμοσίφωνας ή μια θερμάστρα. Από τα φωτοβολταϊκά θέλουμε να γεμίζουν το 80% των μπαταριών την πιο μικρή μέρα του χειμώνα, ή αλλιώς να αποδίδουν minimum 11,5 kWh/μέρα στη φόρτιση.

Τι χρειαζόμαστε για το παραπάνω σενάριο; Και για τι κόστος μιλάμε; Αν δίνουμε 1 χιλιάρικο το χρόνο για ρεύμα, κάνουμε απόσβεση σε 10 χρόνια πριν χαλάσουν οι μπαταρίες και το inverter (για τα PV δεν ξέρω);

Υποψιάζομαι ότι ξέρω την απάντηση, απλά μάλλον θέλω να δω πόσο πιο ακριβά θα μας έρθει.

ΥΓ: Φαντάζομαι ότι θέλουμε και 2ο inverter για backup σε περίπτωση που κάτι πάθει ο κύριος, μη μείνουμε χωρίς ρεύμα για καμιά βδομάδα, τον οποίο θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε για να φτάσουμε τα επιθυμητά kVA.

ΥΓ2: Με 2 τέτοια και 16 τέτοια γίνεται δουλειά; 

Επεξ/σία από doomnx
Δημοσ.
2 ώρες πριν, doomnx είπε

Για βοηθήστε λίγο εσείς οι ψαγμένοι με τα PV.

Είδα αυτές τις μπαταρίες στο κανάλι του Αντρέα:
Power Queen LiFePO4 battery 24V (25.6V) 100Ah lithium battery (ipowerqueen.de)

Υποθέτουμε ότι το σπίτι μας καταναλώνει 270 kWh το μήνα, όχι πάνω από 3.500 kWh το χρόνο και θέλουμε να αυτονομηθούμε τελείως. Θα πρέπει να παίρνουμε 9 kWh τη μέρα στην έξοδο του inverter. Για 75% DoD και 90% απόδοση του inverter θα χρειαστούμε 556A ή αλλιώς 6 από τις παραπάνω μπαταρίες για να είμαστε άνετοι. 3,5 χιλιάρικα δλδ. Ή αλλιώς 3,5 χρόνια στη ΔΕΗ με την kWh στα 0,15 €, all-inclusive, που έμαθα και σε ένα άλλο thread. Λέει ότι έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια, οπότε φαίνεται να συμφέρει ως εδώ.

Από τον inverter θέλουμε 6 kVA να μην είμαστε με την ψυχή στο στόμα αν ανάψει ένας θερμοσίφωνας ή μια θερμάστρα. Από τα φωτοβολταϊκά θέλουμε να γεμίζουν το 80% των μπαταριών την πιο μικρή μέρα του χειμώνα, ή αλλιώς να αποδίδουν minimum 11,5 kWh/μέρα στη φόρτιση.

Τι χρειαζόμαστε για το παραπάνω σενάριο; Και για τι κόστος μιλάμε; Αν δίνουμε 1 χιλιάρικο το χρόνο για ρεύμα, κάνουμε απόσβεση σε 10 χρόνια πριν χαλάσουν οι μπαταρίες και το inverter (για τα PV δεν ξέρω);

Υποψιάζομαι ότι ξέρω την απάντηση, απλά μάλλον θέλω να δω πόσο πιο ακριβά θα μας έρθει.

ΥΓ: Φαντάζομαι ότι θέλουμε και 2ο inverter για backup σε περίπτωση που κάτι πάθει ο κύριος, μη μείνουμε χωρίς ρεύμα για καμιά βδομάδα, τον οποίο θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε για να φτάσουμε τα επιθυμητά kVA.

ΥΓ2: Με 2 τέτοια και 16 τέτοια γίνεται δουλειά; 

Μπορείς πολύ απλά να κάνεις ένα σύστημα με 3kw απλό net metering με κόστος 7.000,00 € 

Η σαν δεύτερη εναλλακτική 3 kw + 5,1 kwh μπαταρία με 15.000,00 € μειον την επιδότηση 6.132,00 €. Σύνολο 8.868,00 € 

Νομίζω και οι 2 λύσεις μακροπρόθεσμα θα σου κοστίσουν λιγότερο από το αυτόνομο που σκέφτεσαι.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, doomnx είπε

Εμ το θέμα είναι να δούμε πόσο κοστίζει να βγεις εντελώς off-grid.

Πριν κάτι χρόνια που είχε συζητηθεί το θέμα, ήταν ασύμφορο το off grid. Ποιος θα το φτιάξει; DIY?

• Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...