Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, thannasis said:

εχουν αλλάξει αρκετά προς το καλύτερο οσο αφορα τις πολυκατοικίες με την τελευταία νομοθεσία. Καθότι είστε 4 ιδιοκτήτες αν μπορείτε να τα βρείτε ακόμα και το ρεύμα των κοινοχρήστων μπορείτε να βάλετε το solar να συνεισφέρει.

Τι ισχύει με τα φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες - iEnergeia.gr

2 hours ago, Tsino said:

Πρώτα παίρνεις την έγκριση από όλους στη συνέλευση. Μετά ο μηχανικός θα σε κατευθύνει

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Τελικά έμαθα ότι ο αέρας της ταράτσας ανήκει μόνο σε έναν, ο οποίος κατέχει το μικρότερο διαμέρισμα και είναι μη συνενόησιμος/λογικός (έχει βάψει με μαρκαδόρο στον τοίχο διαφορετικό νούμερο στην πολυκατοικία γιατί αυτό θεωρεί ότι είναι το σωστό 😊) και έτσι μπερδεύει κάποιους ταχυδρόμους.

Οπότε δεν νομίζω να βγάλουμε άκρη αν πρέπει να ζητήσουμε την άδεια του.

Επεξ/σία από prefuse
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλησπέρα , μιας και σύντομα θα συνδεθώ και εγώ στο δίκτυο με ένα μικρό φ/β με μπαταρία που μπήκε μέσω του προγράμματος , ψάχνω να δω σε ποιον πάροχο θα καταλήξω.
Από ότι έχω καταλάβει η εκκαθάριση γίνεται ανα 3 χρόνια και με συμφέρει να μην αλλάζω πάροχο στα ενδιάμεσα για να μην χάνονται οι περισσευούμενες κιλοβατόρες που έχω παράγει. Ενδεικτικά 5αρι σύστημα έχω εγκαταστήσει , τώρα καταναλώνω περίπου 5000Kwh , θα προσπαθήσω να ανέβω στις 7 κοντά μιας και θα παράγω 7-7.5. 

Έχω καταλάβει κάτι λάθος; Τώρα και έτσι όπως έχουν γίνει τα προγράμματα , ίσως το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να πάω σε εταιρία με αρκετά τιμολόγια ,ίσως κιολας άμα πετύχω καμία με μηδενικό πάγιο να γλυτώνω και κάτι ψιλά από εκεί , σωστά; Μιας και χρέωση προμήθεια ρεύματος δεν θα πληρώνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Έχω τοποθετήση φωτοβολταίκα με μηχανήματα Huawei και είδα πως υπάρχει το backup box για τριφασικό, το έχει τοποθετήσει κάποιος να μου πει την γνώμη του;

Επεξ/σία από snb
Δημοσ.
Στις 8/12/2023 στις 7:37 ΜΜ, snb είπε

Καλησπέρα,

Έχω τοποθετήση φωτοβολταίκα με μηχανήματα Huawei και είδα πως υπάρχει το backup box για τριφασικό, το έχει τοποθετήσει κάποιος να μου πει την γνώμη του;

Εχεις βάλει Huawei hybrid inverter με battery pack ?

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, snb είπε

Ναι

Δεν το εχω βάλει αλλα σε ερώτηση που ειχα κάνει μου είχαν αναφέρει μια πολύ υψηλή τιμή αγοράς (>1Κ €) και το βασικότερο δίνει ρευμα μονο σε μία φάση. Επίσης η μπαταρίας της Huawei εχει πολύ μικρό peak power ~ 2.5 kw αν θυμάμαι παρόλο που έχει χωρητικότατα ~ 5Κwh

Με αυτά τα χρήματα παίρνεις ενα ecoflow ή bluetti και έχεις και φορητότητα και πολύ μεγαλύτερη χρηστικότητα. 

Δημοσ.
11 hours ago, thannasis said:

Δεν το εχω βάλει αλλα σε ερώτηση που ειχα κάνει μου είχαν αναφέρει μια πολύ υψηλή τιμή αγοράς (>1Κ €) και το βασικότερο δίνει ρευμα μονο σε μία φάση. Επίσης η μπαταρίας της Huawei εχει πολύ μικρό peak power ~ 2.5 kw αν θυμάμαι παρόλο που έχει χωρητικότατα ~ 5Κwh

Με αυτά τα χρήματα παίρνεις ενα ecoflow ή bluetti και έχεις και φορητότητα και πολύ μεγαλύτερη χρηστικότητα. 

Εμένα ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος μου είπε πως βγάζει 16Α, δηλαδή μια ασφάλεια. Δεν είχε κανεί καμία εγκατάσταση οπότε δεν ήξερε να μου πει πολλά.

Απο ebay Γερμανίας το βρίσκω κάτω από 700ευρώ, και το σκέφτομαι.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, snb είπε

Εμένα ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος μου είπε πως βγάζει 16Α, δηλαδή μια ασφάλεια. Δεν είχε κανεί καμία εγκατάσταση οπότε δεν ήξερε να μου πει πολλά.

Απο ebay Γερμανίας το βρίσκω κάτω από 700ευρώ, και το σκέφτομαι.

Μαλλον αυτη που βάζω έχεις. Αν δεις max power  εχει 2.5 Kwh και 3.5 Kwh για 10 sec. Αν βρισκεις το backup box στα 700€ είναι καλά

image.png

Δημοσ.

Σκέφτομαι πολύ τη λύση του microinverter με 1-2 πανελάκια σε μονοφασική εγκατάσταση.

Λέω να βάλω τον vevor 1200watt που βλέπω στο αλί να έχει καλές κριτικές και να χρησιμοποιείται γενικά.

Για αρχή, 2 πάνελ των μαξ 300 βαττ λέω να ξεκινήσω, να δω τι ψάρια θα πιάνω, και μετά αν είναι επεκτείνω το σύστημα.

Την "επιστροφή" στο δίκτυο ΔΕΗ δεν τη φοβάμαι, γιατί οι καταναλώσεις μου είναι περίπου 300-350, ενίοτε και 400 βαττ την ώρα (κλιματιστικό, λαπτοπ, οθόνη, ψυγείο).

Μου φαίνεται καλή ιδέα γιατί μπορώ με ελάχιστο κόστος (180 ο ινβέρτορας και κάνα 200άρι σε πάνελ) να "μηδενίζω" καταναλώσεις, με τάχιστη απόσβεση (ίσως σε 1-2 χρόνια! ), με ελάχιστα κόστη, καθώς δε θα εμπλακώ με μπαταρίες, ρυθμιστές φόρτισης και πολλές καλωδιώσεις. Αν δω ότι λόγω κέντρου Αθήνας έχω καλή παραγωγή, το μαξάρω στα 1200 και το κάνω νόμιμα metering με ΔΕΔΔΗΕ. Το κόστος της εγκατάστασης θα αποσβεστεί ταχύτερα αν εγχύω στο σύστημα άλλες 3-4ΚΒ τη μέρα, αντί "απλώς" να μηδενίζω 2-3 δικές μου.

Το σπίτι βολεύει γιατί είναι ρετιρέ 6ου με πλάκα πάνω και ποικιλία διαθέσιμων σημείων για πάνελς, ανεμπόδιστη ηλιοφάνεια καθ' ΟΛΗ τη διάρκειά της ανά ημέρα, ενώ οι καλωδιώσεις θα περνάνε πανεύκολα εντός.

Γνώμες επί συνολικού πλάνου;

Δημοσ.
3 minutes ago, mechpanos said:

👮‍♂️

Ωραία, έχω μια ειδική προσφορά από ΔΕΔΔΗΕ που καθιστά 0 ευρώ την εγκατάσταση net metering. ^_^ Δεν ήθελα να το γράψω πριν για να μη ζηλέψετε. Για δώστε απόψεις τώρα. :D

Δημοσ.

Microinverter μόνο αξιόπιστους μην αρπάξεις καμία φωτιά.

Σχετικά τώρα με με την αναστροφή έγχυση στο δίκτυο ναι μεν είναι παράνομη (κακώς κατά τη γνώμη μου), αλλά  αν είσαι βέβαιως ότι οι στιγμιαίες καταναλώσεις σου θα υπερβαίνουν την στιγμιαία παραγωγή τότε ενδεχόμενος να μπορείς να προχωρήσεις.

Βέβαια από τη στιγμή που έχεις χώρο ξεκινά με κανονικές διαδικασίες και πάρε επιδότηση για μπαταρία.

Μακάρι όλοι νόμιμα να μπορούσαμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, είμαι σίγουρος ότι οι ελάχιστες καταναλώσεις μου είναι τουλάχιστον 200βαττ κάθε ώρα της μέρας. Ίσως να υπάρχουν 5λεπτα που πέφτουν στο 0 (on/off κλιματιστικού αν συμπέσει με off του ψυγείου και ΔΕΝ έχω ανοικτό πισι - οθόνη - κονσόλα), αλλά πόσο γκαντέμης πρέπει να είμαι για να έρθει κάποιος να τσεκάρει εκείνη τη στιγμή πολλών παραγόντων το μετρητή; Άλλωστε, θα μιλάμε για αστείες επιστροφές, της τάξης των 50-100 βαττ μέγιστες. Ούτε που θα γυρίζει η ροδέλα.

Δεν είναι στο όνομά μου το σπίτι για να ξεκινήσω διαδικασίες επιδότησης, μόνο ο λογαριασμός του ρεύματος.

Οι VEVOR νομίζω είναι αρκετά αξιόπιστοι, κυκλοφορούν ευρέως και δεν είναι και φτηνιάρηδες. Κάνει 200 δολλάρια ο 1200άρης, ενώ μία αξιόπιστη μάρκα δίνει με 200 τον 800άρη. Δεν κερδίζεις και πολλά, άρα δεν υπάρχουν και τρομερά παραπάνω ρίσκα λόγω ποιότητας.

Η απορία μου παραμένει όσον αφορά τα πάνελ. Δεν έχω ιδέα αν πρέπει να πάω σε καινούρια, μεταχειρισμένα και αν είναι καλύτερο να πάρω 1 των 280, ή 3 των 100, πχ.

Μια δευτερεύουσα απορία, αφορά το αν μπορώ ασύγχρονα να ρυθμίζω πότε θα γίνεται έγχυση ρεύματος. Δηλαδή, να του επιτρέπω ΣΚ και Αργίες να εγχύει, ακόμα κι όταν λείπω, αλλά να μην εγχύει τις καθημερινές, αν λείπω.

Επεξ/σία από MikhailBakurin
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Ναι, είμαι σίγουρος ότι οι ελάχιστες καταναλώσεις μου είναι τουλάχιστον 200βαττ κάθε ώρα της μέρας. Ίσως να υπάρχουν 5λεπτα που πέφτουν στο 0 (on/off κλιματιστικού αν συμπέσει με off του ψυγείου και ΔΕΝ έχω ανοικτό πισι - οθόνη - κονσόλα), αλλά πόσο γκαντέμης πρέπει να είμαι για να έρθει κάποιος να τσεκάρει εκείνη τη στιγμή πολλών παραγόντων το μετρητή; Άλλωστε, θα μιλάμε για αστείες επιστροφές, της τάξης των 50-100 βαττ μέγιστες. Ούτε που θα γυρίζει η ροδέλα.

Δεν είναι στο όνομά μου το σπίτι για να ξεκινήσω διαδικασίες επιδότησης, μόνο ο λογαριασμός του ρεύματος.

Οι VEVOR νομίζω είναι αρκετά αξιόπιστοι, κυκλοφορούν ευρέως και δεν είναι και φτηνιάρηδες. Κάνει 200 δολλάρια ο 1200άρης, ενώ μία αξιόπιστη μάρκα δίνει με 200 τον 800άρη. Δεν κερδίζεις και πολλά, άρα δεν υπάρχουν και τρομερά παραπάνω ρίσκα λόγω ποιότητας.

Η απορία μου παραμένει όσον αφορά τα πάνελ. Δεν έχω ιδέα αν πρέπει να πάω σε καινούρια, μεταχειρισμένα και αν είναι καλύτερο να πάρω 1 των 280, ή 3 των 100, πχ.

Μια δευτερεύουσα απορία, αφορά το αν μπορώ ασύγχρονα να ρυθμίζω πότε θα γίνεται έγχυση ρεύματος. Δηλαδή, να του επιτρέπω ΣΚ και Αργίες να εγχύει, ακόμα κι όταν λείπω, αλλά να μην εγχύει τις καθημερινές, αν λείπω.

Υπάρχει κάποιος ελεγκτής ο οποίος δεν επιτρέπει την έγχυση στο δίκτυο. Γιατί δεν βάζεις κι έναν τέτοιο;

Επεξ/σία από EchiDNA
Δημοσ.
17 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Σχετικά με τα πανελ, δες τι διαστάσεις σε εξυπηρετούν κ μετα προχωράς. 2.2χ1.1 μετρο ειναι τα 550αρια, 2Χ1 ειναι 400αρια.

Αναφορικά με τη διακοπή εγχυσης ακομα κ με σμαρτ plug μπορεις να το κοψεις. Θα ειναι τοσο μικρη η παραγωγή που θα ρίχνεις αναστροφα μεσω πρίζας.

15 ώρες πριν, EchiDNA είπε

Υπάρχει κάποιος ελεγκτής ο οποίος δεν επιτρέπει την έγχυση στο δίκτυο. Γιατί δεν βάζεις κι έναν τέτοιο;

Αυτοι οι ελεκτες ποσο ακαριάια κόβουν; Γιατι με την έλευση των smart meter ο ΔΕΔΔΗΕ θα ειναι σε θεση να ανιχνευσει ακομα και απειροελάχιστη επιστροφή. Ο μετρητης θα κραταει log για εγχεόμενη και εισερχόμενη ενέργεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...