Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, Haldol said:

Αν γυρίσεις το μαγείρεμα σε αέριο, και πετάξεις και τη σόμπα χαλαζία, γίνεται (με λογικό κόστος). Αλλά κλασική φουρνοκουζίνα με ρεύμα, συν ηλεκτρική σόμπα, με φωτοβολταϊκά, απλά δεν.

Αυτό.

Κλιματιστικό υψηλής απόδοσης αντί σόμπας, ψυγείο μικρότερο και συγχρονότερο,  μαγείρεμα με υγραέριο, ηλιακό θερμοσίφωνα με θερμομεικτική βάνα ώστε να κατεβάζει στο πλυντήριό σου απευθείας 30-40 βαθμούς νερό. Και μόνωση στο σπίτι για λιγότερες απώλειες, φαντάζομαι θα είναι κάπως χρέπι από αυτή την άποψη, όπως όλα τα σπίτια πριν το 2000 στη χώρα. Σίδερο ατμού και πιστολάκι μαλλιών μόνο για ελάχιστα λεπτά. Και πάλι, 5-6κβ τη μέρα θα τις θες, οπότε πας για κάποια χιλιαρικάκια.

Στην περίπτωσή σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις για να αποσβέσεις και σχετικά γρήγορα, είναι να φτιάξεις ένα μικρό σύστημα Φ/Β με 2-3κβ αποθήκευσης και 600-1000 βαττ παροχής, το οποίο θα βάλεις σε μία πρίζα. Εκεί, θα περάσεις ένα αποδοτικό κλιματιστικό, κάποιο επιδαπέδιο φως, τιβι, φορτιστές κινητού και λάπτοπ. Όσο υπάρχει ήλιος, θα ζεσταίνεσαι/ψύχεσαι και λειτουργείς μερικές συσκευές τελείως τσάμπα. Με τα 2-3κβ αποθήκευσης, που δεν πολυκοστίζουν, ίσως και κάτω από 500 ευρώ, θα σε βγάζει μια χαλαρή θέρμανση/ φως/ συσκευές.

Για πλήρη αυτονομία πας σε πολλά πράγματα, τα οποία θα κοστισουν κουκο αηδόνι. Με τη μερική αυτονομία, αρχίζεις να βγάζεις απευθείας ΚΒ στο σακούλι, χωρίς πολλές κοστοβόρες δικλείδες ασφαλείας.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Επειδή τα περισσότερα ειπώθηκαν ήδη θα πω κάτι γενικό.

Η αυτονομία, αν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα "χώσουμε" χοντρά, έχει μία ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση. Την αλλαγή τρόπου ζωής και απαιτήσεων.

Σε καμία περίπτωση μην σκεφτεί κανείς ότι "θέλω να συνεχίσω να ζω όπως ζω και απλά να κάνω switch off τη ΔΕΗ και να είμαι αυτοπαραγωγός". Δεν γίνεται, ειδικά αν έχουμε στο μυαλό μας setup τροχόσπιτου.

• Like 2
Δημοσ.
6 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Ο λογος που δεν θελεις συνδεση με το δικτυο ποιος ειναι;

Γιατι το αυτονομο θα σου στοιχίσει ο κουκος αηδόνι και στην ουσια μόνο προβλήματα ια εχεις.

Θέλει να γλιτώσει ΕΡΤ, Δημοτικά τέλη και ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 22/11/2023 at 16:09, EchiDNA said:

Θέλει να γλιτώσει ΕΡΤ, Δημοτικά τέλη και ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

και καλά κάνει μωρε οπως ολος ο κοσμος αυτό θελει..

On 22/11/2023 at 17:31, NikosKallithea said:

Νομίζει 

θα τα γλιτωσει μωρε απλά θα τα δωσει στις μπαταρίες μετά

Επεξ/σία από h3342
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, nvel είπε

τα δημοτικά τέλη δεν τα γλυτώνεις

Μόνο αν το δηλώσεις μή ηλεκτροδοτούμενο (ψέματα) πληρώνεις μόνο ταπ νομίζω. Αλλά αν σε πιάσουν παίζει να την ακούσεις άσχημα.

Δημοσ.
18 minutes ago, nvel said:

τα δημοτικά τέλη δεν τα γλυτώνεις

θεωρητικά όχι, πρακτικά όμως μια χαρά τα γλιτώνεις.

7 minutes ago, mechpanos said:

Μόνο αν το δηλώσεις μή ηλεκτροδοτούμενο (ψέματα) πληρώνεις μόνο ταπ νομίζω. Αλλά αν σε πιάσουν παίζει να την ακούσεις άσχημα.

Δεν θα είναι ψέματα, μη ηλεκτροδοτούμενο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενεργή παροχή ΔΕΔΔΗΕ στο χώρο, η υποχρέωση πληρωμής ΔΤ+ΔΦ προκύπτει από το ότι ο χώρος χρησιμοποιείται και όχι επειδή ρευματοδοτείται από φωτοβολταϊκά/μπαταρίες/γεννήτρια/whateva.

Θεωρητικά όλα αυτά βέβαια, γιατί στην πράξη κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί να ελέγξει αν ένας χώρος χρησιμοποιείται ώστε να σου χρεώσουν ΔΤ+ΔΦ, ούτε ποτέ πήγε κανένας να τα πληρώσει από μόνος του επειδή έτσι πρέπει.

Δημοσ.

φυσικά αν υποβάλεις ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι ο χώρος που δεν ηλεκτροδοτείται δεν χρησιμοποιείται επίσης,   απαλλάσσεσαι των δημοτικών τελών. Με τον ίδιο τρόπο παράνομο και εγώ μπορώ να παρακάμψω το μετρητή μου και να μην πληρώνω την ηλεκτρική ενέργεια

Δημοσ.
16 minutes ago, nvel said:

φυσικά αν υποβάλεις ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι ο χώρος που δεν ηλεκτροδοτείται δεν χρησιμοποιείται επίσης,   απαλλάσσεσαι των δημοτικών τελών. Με τον ίδιο τρόπο παράνομο και εγώ μπορώ να παρακάμψω το μετρητή μου και να μην πληρώνω την ηλεκτρική ενέργεια

Ούτε καν... αν παρακάμψεις τον μετρητή σου είναι ρευματοκλοπή η οποία τιμωρείται από τον ΔΕΔΔΗΕ πολύ αυστηρά, καμία σχέση με το να χρησιμοποιείς χώρο που δεν ηλεκτροδοτείται, πρακτικά ο Δήμος δεν πρόκειται καν να ασχοληθεί.

Δημοσ.

και τα δυο είναι παράνομες ενέργειες που οπότε δεν μπορούμε να ψέγουμε το ένα και όχι το άλλο, και ο δεδδηε όπως και ο δήμος αν με βρει θα με τιμωρήσει

Δημοσ.
4 minutes ago, nvel said:

και τα δυο είναι παράνομες ενέργειες που οπότε δεν μπορούμε να ψέγουμε το ένα και όχι το άλλο, και ο δεδδηε όπως και ο δήμος αν με βρει θα με τιμωρήσει

Τα ισοπεδώνεις όλα, παράνομο είναι και να βάλω δυνατά μουσική σε ώρες κοινής ησυχίας, παράνομο είναι και να κάνω ένοπλη ληστεία, αλλά πέρα από ότι είναι παράνομα και τα δύο δεν έχουν ουδεμία άλλη σχέση μεταξύ τους, στη μία περίπτωση απλά θα μου γίνει σύσταση, στην άλλη πιθανότατα θα μπω φυλακή.

Όσο για το θέμα μας ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντοπίσει άπειρες περιπτώσεις ρευματοκλοπής και έχει τιμωρήσει αυστηρά ισάριθμες φορές, ενώ οι Δήμοι δεν έχουν τιμωρήσει ποτέ κανέναν επειδή το ακίνητο του ήταν μη ρευματοδοτούμενο αλλά το χρησιμοποιούσε. Και να καταφέρεις να εντοπίσεις μια τέτοια περίπτωση απλά θα είναι η εξαίρεση, και όχι ο κανόνας.

Δημοσ.

Ειμαστε σε κατοικία με άλλους 4 ιδιοκτήτες και προφανώς η ταράτσα ανοίκει σε όλους, μπορούμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά σε ένα μικρό σημείο πχ στο 1/5 της ταράτσας;

Που πρέπει να απευθυνθώ;

• Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, prefuse είπε

Ειμαστε σε κατοικία με άλλους 4 ιδιοκτήτες και προφανώς η ταράτσα ανοίκει σε όλους, μπορούμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά σε ένα μικρό σημείο πχ στο 1/5 της ταράτσας;

Που πρέπει να απευθυνθώ;

εχουν αλλάξει αρκετά προς το καλύτερο οσο αφορα τις πολυκατοικίες με την τελευταία νομοθεσία. Καθότι είστε 4 ιδιοκτήτες αν μπορείτε να τα βρείτε ακόμα και το ρεύμα των κοινοχρήστων μπορείτε να βάλετε το solar να συνεισφέρει.

Τι ισχύει με τα φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες - iEnergeia.gr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...