teodor_ch Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) συχνές-ερωτήσεις-απαντήσεις-για-την-εφαρμογή-ενεργειακού-συμψηφισμού-από-αυτοπαραγωγούς-αναθεώρηση-31052019.pdf (deddie.gr) Τώρα ξεκινάω και εγώ το net-metering. Είμαι ΔΕΗ με myHomeOpen. Νομίζω ότι πλέον δεν έχει σημασία αλλαγή παρόχου εφόσον υπάρχει περίσσεια ενέργεια στην 3ετία άρα και δεν πληρώνουμε για καμία kWh. Επεξ/σία 26 Οκτωβρίου 2023 από teodor_ch
DimitrPa Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, teodor_ch είπε συχνές-ερωτήσεις-απαντήσεις-για-την-εφαρμογή-ενεργειακού-συμψηφισμού-από-αυτοπαραγωγούς-αναθεώρηση-31052019.pdf (deddie.gr) Τώρα ξεκινάω και εγώ το net-metering. Είμαι ΔΕΗ με myHomeOpen. Νομίζω ότι πλέον δεν έχει σημασία αλλαγή παρόχου εφόσον υπάρχει περίσσεια ενέργεια στην 3ετία άρα και δεν πληρώνουμε για καμία kWh. Λόγω μηνιαίου λογαριασμού καλύτερα να ενεργοποιηθεί Μάρτιο- Απρίλιο, αφού απο Νοε που δεν υπάρχει περίσσεια θα πληρώνεις για το Νοε-Μαρτη, δεδομένου ότι κάθε 3ετία μηδενίζεται η περίσσεια στο δίκτυο, με επιφύλαξη αυτό, δεν το χούμε δει ακόμα. Επεξ/σία 26 Οκτωβρίου 2023 από DimitrPa
teodor_ch Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 4 λεπτά πριν, DimitrPa είπε Λόγω μηνιαίου λογαριασμού καλύτερα να ενεργοποιηθεί αμάρτημα- Απρίλιο, αφού απο Νοε που δεν υπάρχει περίσσεια θα πληρώνεις για το Νοε-Μαρτη, δεδομένου ότι κάθε 3ετία μηδενίζεται η περίσσεια στο δίκτυο, με επιφύλαξη αυτό, δεν το χούμε δει ακόμα. Και πώς θα διαλέξεις πότε θα ενεργοποιηθείς? Εννοείς αν τα βάλει κάποιος τώρα να χάσει ~5 μήνες παραγωγής?
zeys13 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 53 minutes ago, DimitrPa said: Είναι ΝΕΤ μετερινγκ ή ΝΕΤ billing (λογιστικός συμψηφισμός); Από 1/5/2023 το πάγιο ΔΕΔΔΗΕ άλλαξε από 0,52 σε 4,34 /kVA / χρόνο και οι ρυθμιζομενες νύκτας εξισώθηκαν με της ημέρας. Από Σεπτέμβρη εκδίδονται μηνιαίοι λογαριασμοί στα τηλεμετρούμενα. Αν αλλάξεις πάροχο πριν την επέτειο της τριετίας των Φ/Β χάνεις την οποία περίσσεια ενέργειας έχεις στο δίκτυο, εάν έχεις ΝΕΤ. Η ΔΕΗ οφείλει να αναγράφει την ανάλυση των χρεώσεων, το αναφέρει κάτω αριστερά στο λογαριασμό. Στείλε αίτημα στο customercare της ΔΕΗ και ζήτα να σου βγάλουν νέο λογαριασμό με την ανάλυση χρεώσεων ΔΕΔΔΗΕ. Εμένα είχαν κάνει λάθος. Οι λογαριασμοί σου δεν φαίνονται. Ανέβασέ τους με καλύτερη ανάλυση να τους τσεκάρουμε. Εχω netmetering, αλλά δεν βγάζω άκρη με τις χρεώσεις πλέον. Σε μια γρήγορη ματιά, φαίνεται σα να μην με συμφέρει το νυχτερινό.... getbill-21.pdf getbill-20.pdf getbill-19.pdf getbill-18.pdf
DimitrPa Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 54 λεπτά πριν, zeys13 είπε Εχω netmetering, αλλά δεν βγάζω άκρη με τις χρεώσεις πλέον. Σε μια γρήγορη ματιά, φαίνεται σα να μην με συμφέρει το νυχτερινό.... getbill-21.pdf 53.59 kB · 3 downloads getbill-20.pdf 53.71 kB · 0 downloads getbill-19.pdf 160.53 kB · 1 download getbill-18.pdf 160.92 kB · 1 download Όπως ανέφερα, το νυκτερινό έχει ίδιες ρυθμιζόμενες με το ημερήσιο τώρα. Είχαν πει ότι για έναν χρόνο θα ισχύσει αυτό, θα δείξει. Η μόνη ωφέλεια, τώρα, θα ήταν εάν ξεπερνούσες τις κατώτατες ΥΚΩ. Η ΔΕΗ έχει χαμηλότερη ανταγωνιστική χρέωση στο νυκτερινό, αλλά δεν είναι η φθηνότερη. Αφού δεν έχεις πια πλεόνασμα kWh "κάβα" στο δίκτυο, δεν θα χάσεις τίποτε να αλλάξεις πάροχο, πριν αποκτήσεις κάβα, το καλοκαίρι δηλ. Για την διαδικασία, ρώτησε τον νέο πάροχο που θα επιλέξεις, εάν τα αναλαμβάνει όλα, μην μπλέξεις πάλι με ΔΕΔΔΗΕ... Προσωπικά το είχα καθυστερήσει από Δεκ που ήταν έτοιμο μέχρι τον Μάρτη γι αυτό τον λόγο και επειδή έτσι και αλλοιώς η παραγωγή Δεκ, Ιαν, Φεβ είναι 1/3 της καλοκαιρινής. 1 ώρα πριν, teodor_ch είπε Και πώς θα διαλέξεις πότε θα ενεργοποιηθείς? Εννοείς αν τα βάλει κάποιος τώρα να χάσει ~5 μήνες παραγωγής? Ενεργοποίηση Νοε 2023. Δεν έχεις περίσσεια έστω έως Μάρτη. Πληρώνεις τη διαφορά (κατανάλωση - παραγωγή). Από Απρίλη έχεις περίσσεια. Δεν ξαναπληρώνεις για 3 χρόνια, εάν έχεις πάντα περίσσεια. Νοε 2026 (επέτειος 3 χρόνια) μηδενίζουν την περίσσεια σου. Ξαναπληρώνεις τη διαφορά για Νοε-Μάρτη 2026, κ.ο.κ, Εκτός και εάν βγάλουν εγκύκλιο να σου επιστρέφουν χρήματα, στο ΝΕΤ (δεν αναφέρεται πουθενά επιστροφή χρημάτων). Επεξ/σία 26 Οκτωβρίου 2023 από DimitrPa
teodor_ch Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 53 λεπτά πριν, zeys13 είπε Εχω netmetering, αλλά δεν βγάζω άκρη με τις χρεώσεις πλέον. Σε μια γρήγορη ματιά, φαίνεται σα να μην με συμφέρει το νυχτερινό.... getbill-21.pdf 53.59 kB · 4 downloads getbill-20.pdf 53.71 kB · 1 download getbill-19.pdf 160.53 kB · 2 downloads getbill-18.pdf 160.92 kB · 2 downloads απο το getbill-19 Δηλαδή αγόρασες 1371kWh Σε χρεώνουν για αυτές τις περισσότερες στο νυχτερινό (δεν ξέρω πώς βρίσκουν την αναλογία) Οπότε εγώ καταλαβαίνω ότι σε συμφέρει το νυχτερινό...
DimitrPa Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 3 λεπτά πριν, teodor_ch είπε απο το getbill-19 Δηλαδή αγόρασες 1371kWh Σε χρεώνουν για αυτές τις περισσότερες στο νυχτερινό (δεν ξέρω πώς βρίσκουν την αναλογία) Οπότε εγώ καταλαβαίνω ότι σε συμφέρει το νυχτερινό... Δεν μπορούν, αφού δεν υπάρχει καταγραφή της παραγωγής και έγχυσης σε δύο ζώνες, μόνο καταγραφή της κατανάλωσης σε δύο ζώνες. Για αυτό , όπως ανέβασε ο @teodor_ch
teodor_ch Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 27 λεπτά πριν, DimitrPa είπε Ενεργοποίηση Νοε 2023. Δεν έχεις περίσσεια έστω έως Μάρτη. Πληρώνεις τη διαφορά (κατανάλωση - παραγωγή). Από Απρίλη έχεις περίσσεια. Δεν ξαναπληρώνεις για 3 χρόνια, εάν έχεις πάντα περίσσεια. Νοε 2026 (επέτειος 3 χρόνια) μηδενίζουν την περίσσεια σου. Ξαναπληρώνεις τη διαφορά για Νοε-Μάρτη 2026, κ.ο.κ, Εκτός και εάν βγάλουν εγκύκλιο να σου επιστρέφουν χρήματα, στο ΝΕΤ (δεν αναφέρεται πουθενά επιστροφή χρημάτων). Νοέμβρη 2023 - Μάρτιο 2023 θα τον καλύψω απο το Καλοκαίρι 2026 - Οκτώβρη 2026 όπου θα γίνει ο μηδενισμός. Εναλλακτικά, αφού τα έχω βάλει ήδη μου λές να μήν παράγω τίποτα για 5 μήνες. Αν το έχω καταλάβει καλά, αναφέρει στο κείμενο που έβαλα παραπάνω ότι Αναφορά σε κείμενο Τυχόν παραμένον μετά την εκκαθάριση της τριετίας πλεόνασμα δεν πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό. Οπότε καταλαβαίνω ότι εντός 3ετίας θα υπάρχει πίστωση. Δεν τα γνωρίζω, προσπαθώ να βγάλω άκρη και εγώ
DimitrPa Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 2 ώρες πριν, teodor_ch είπε Νοέμβρη 2023 - Μάρτιο 2023 θα τον καλύψω απο το Καλοκαίρι 2026 - Οκτώβρη 2026 όπου θα γίνει ο μηδενισμός. Μπα, θα έχεις πληρώσει την διαφορά κατανάλωσης - έγχυσης το χειμώνα του 2023-2024, αφού δεν θα έχεις περίσσεια παραγωγής αυτούς τους μήνες. "Εναλλακτικά, αφού τα έχω βάλει ήδη μου λές να μήν παράγω τίποτα για 5 μήνες." Όχι, ότι παράγεις συμψηφίζεται με την τρέχουσα κατανάλωσή σου, απλώς δεν φθάνει η παραγωγή το χειμώνα για όλη την χειμερινή κατανάλωση. "Αν το έχω καταλάβει καλά, αναφέρει στο κείμενο που έβαλα παραπάνω ότι Οπότε καταλαβαίνω ότι εντός 3ετίας θα υπάρχει πίστωση." Το κείμενο λέει ότι θα μηδενιστεί η περίσσεια kWh που έχεις αποθηκευμένη στο δίκτυο όταν τελειώνει κάθε τριετία και ξεκινάς από το μηδέν πάλι (παλαιότερα ήταν κάθε χρόνο και το άλλαξαν) Θα φθάσεις λοιπόν με π.χ 2.000 kWh αποθηκευμένη στο δίκτυο τον Οκτ του 2026 και θα στην μηδενίσουν / δεν λέει ότι θα σου γίνει πίστωση χρημάτων στο τέλος της τριετίας. Αυτό καταλαβαίνω, ωστόσο μπορεί και να βγάλουν καμμία νέα εγκύκλιο 😉 😉 5 λεπτά πριν, DimitrPa είπε Μπα, θα έχεις πληρώσει την διαφορά κατανάλωσης - έγχυσης το χειμώνα του 2023-2024, αφού δεν θα έχεις περίσσεια παραγωγής αυτούς τους μήνες. "Εναλλακτικά, αφού τα έχω βάλει ήδη μου λές να μήν παράγω τίποτα για 5 μήνες." Όχι, ότι παράγεις συμψηφίζεται με την τρέχουσα κατανάλωσή σου, απλώς δεν φθάνει η παραγωγή το χειμώνα για όλη την χειμερινή κατανάλωση. "Αν το έχω καταλάβει καλά, αναφέρει στο κείμενο που έβαλα παραπάνω ότι Οπότε καταλαβαίνω ότι εντός 3ετίας θα υπάρχει πίστωση." Το κείμενο λέει ότι θα μηδενιστεί η περίσσεια kWh που έχεις αποθηκευμένη στο δίκτυο όταν τελειώνει κάθε τριετία και ξεκινάς από το μηδέν πάλι (παλαιότερα ήταν κάθε χρόνο και το άλλαξαν) Θα φθάσεις λοιπόν με π.χ 2.000 kWh αποθηκευμένη στο δίκτυο τον Οκτ του 2026 και θα στην μηδενίσουν / δεν λέει ότι θα σου γίνει πίστωση χρημάτων στο τέλος της τριετίας. Αυτό καταλαβαίνω, ωστόσο μπορεί και να βγάλουν καμμία νέα εγκύκλιο 😉 😉 Οπότε το καλοκαίρι του 2026, καλά να 'μαστε, εάν έχεις αρκετή περίσσεια kWh κέρνα δωρεάν φορτίσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της γειτονιάς, καλύτερα από να τα δωρίσεις στη ΔΕΗ. 1
teodor_ch Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Μάλλον έχεις δίκιο γιατί στο πινακάκι στο παραπάνω pdf η χρωστέα δεν φαίνεται να επιστρέφεται με κάποιο τρόπο. Αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς θα το βάλω να ξεκινάει να μετράει την άνοιξη. ΕΔΙΤ: Το βρήκα νομίζω. Υπάρχει άλλη λύση?
korakios Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 9 ώρες πριν, DimitrPa είπε Όπως ανέφερα, το νυκτερινό έχει ίδιες ρυθμιζόμενες με το ημερήσιο τώρα. Είχαν πει ότι για έναν χρόνο θα ισχύσει αυτό, θα δείξει. Η μόνη ωφέλεια, τώρα, θα ήταν εάν ξεπερνούσες τις κατώτατες ΥΚΩ. προς το παρών ακόμα γλυτώνεις της διανομής 0,01415 συν ΦΠΑ
DimitrPa Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, korakios είπε προς το παρών ακόμα γλυτώνεις της διανομής 0,01415 συν ΦΠΑ ? Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου 2023 από DimitrPa
korakios Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 22 λεπτά πριν, DimitrPa είπε ? χμμ , μάλλον έχεις δίκαιο , πάει και το νυχτερινό 1 1
DimitrPa Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 15 ώρες πριν, teodor_ch είπε Μάλλον έχεις δίκιο γιατί στο πινακάκι στο παραπάνω pdf η χρωστέα δεν φαίνεται να επιστρέφεται με κάποιο τρόπο. Αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς θα το βάλω να ξεκινάει να μετράει την άνοιξη. ΕΔΙΤ: Το βρήκα νομίζω. Υπάρχει άλλη λύση? Προς το παρόν, δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια λύση. Η σύμβαση με τον Πάροχο (προμηθευτή) μπορεί να αλλάξει, αλλά η σύμβαση με το ΔΕΔΔΗΕ και η ημ/νία ενεργοποίησης δεν αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση θα πληρώνεις την διαφορά κάθε τρία χρόνια μόνο και μπορεί να το διορθώσουν. Διόρθωσαν το "κάθε χρόνο" μηδενισμό περίσσειας με "κάθε τρία χρόνια" τώρα - διόρθωσαν και τις ΥΚΩ: τώρα δεν πληρώνουμε για όλη την παραγωγή μας, αλλά μόνο για την κατανάλωση από το δίκτυο.
teodor_ch Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, DimitrPa είπε Προς το παρόν, δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια λύση. Η σύμβαση με τον Πάροχο (προμηθευτή) μπορεί να αλλάξει, αλλά η σύμβαση με το ΔΕΔΔΗΕ και η ημ/νία ενεργοποίησης δεν αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση θα πληρώνεις την διαφορά κάθε τρία χρόνια μόνο και μπορεί να το διορθώσουν. Διόρθωσαν το "κάθε χρόνο" μηδενισμό περίσσειας με "κάθε τρία χρόνια" τώρα - διόρθωσαν και τις ΥΚΩ: τώρα δεν πληρώνουμε για όλη την παραγωγή μας, αλλά μόνο για την κατανάλωση από το δίκτυο. 1) σου έβαλα παραπάνω την εικόνα που λέει ότι σε αλλαγή προμηθευτή γίνεται τελική εκκαθάριση. Μηδενίζει η παραγωγή/κατανάλωση και ξεκινάει απο την αρχή. Οπότε λύνει το πρόβλημα μία αλλαγή προμηθευτή αρχές άνοιξης. 2) Για τις ΥΚΩ πού το έχεις δεί? Πότε το άλλαξαν? Όντως, απο το λογαριασμό του παιδιού πιο πάνω οι ΥΚΩ είναι υπολογισμένες μόνο σε όση τράβηξε απο το δίκτυο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα