Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, thannasis είπε

Σωστα τα αναφέρεις, Αρα η αυτοπαραγωγη με ταυτοχρονισμο της κατανάλωσης ειναι ίσως η καλύτερη λύση. Δεν ειναι χαζοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.  

Ναι. Γιατί νομίζεις επιδοτούν την εγκατάσταση net metering μόνο με συνδυασμό μπαταρίας.

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
18 ώρες πριν, mechpanos είπε

Ναι. Γιατί νομίζεις επιδοτούν την εγκατάσταση net metering μόνο με συνδυασμό μπαταρίας.

Για να στα πάρουν από τις χρεώσεις δικτύου.

Πλέον και το νυχτερινό σε χρεώνει δίκτυο. Κανένα κίνητρο όταν η Ευρώπη έχει ευνοϊκή μέχρι κ kWh σε μη αιχμές.

Δημοσ.
Στις 3/6/2023 στις 10:04 ΠΜ, DimitrPa είπε

Μία φορά το χρόνο εκδίδει η ΔΕΗ για ΝΕΤ. Αυτός είναι 31/3/2023. 1. Έχουν αλλάξει τις πάγιες χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ, από 1/5/2023 (δες τιμοκατάλογο ΔΕΗ). 2. Βάζουν τώρα πάγιες, ξεχωριστές, και στο νυκτερινό. 3. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο τηλεμετρούμενος μετρητής του ΝΕΤ θεωρείτε ωριαίος (δες σχετικά στο νυκτερινό thread). Υποθέτω, ότι θα τους θεωρήσουν ωριαίους από 1/7/2023, απόφαση ΡΑΕ 198/2023 https://www.rae.gr/wp-content/uploads/2023/04/9ΩΥ3ΙΔΞ-80Σ.pdf, οπότε οι πάγιες ΔΕΔΔΗΕ θα γίνουν (14+14) x kVA = 224 €/ χρόνο, για 8kVA παροχή, από 0,52 * 8 = 4 € / χρόνο. 4. Έχει ψηφιστεί η αύξηση των ΥΚΩ από πέρυσι, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.  Περιμένουμε και άλλα "κίνητρα" για Φ/Β... 5. Έκτακτη φορολόγηση, όπως το 2021. Σε λίγο θα συμφέρει το αυτόνομο.

image.png.5eff3af3bc8d2c54f284da6d2078a862.png

Καλησπέρα, έχω εγκαταστήσει net-metering το Δεκέμβριο του 2022, από τη ΔΕΗ μου είπαν ότι ο εκκαθαριστικός  λογαριασμός θα έρθει στην τριετία? Έχω καταλάβει λάθος? Η θα έρχονται ενημερωτικοί λογαριασμοί αν έτος? Ευχαριστώ 

Δημοσ.
Στις 25/8/2023 στις 7:27 ΜΜ, Toprotomeli είπε

Καλησπέρα, έχω εγκαταστήσει net-metering το Δεκέμβριο του 2022, από τη ΔΕΗ μου είπαν ότι ο εκκαθαριστικός  λογαριασμός θα έρθει στην τριετία? Έχω καταλάβει λάθος? Η θα έρχονται ενημερωτικοί λογαριασμοί αν έτος? Ευχαριστώ 

Κάθε χρόνο εκκαθαριστικός, κάθε τρία χρόνια μηδενίζει ο συμψηφισμός (χάνεται το υπόλοιπο περίσσειας kWh) . 

Δημοσ.

Παιδιά έχει ασφαλίσει κανένας τα πάνελ και το Inverter του σε καμιά ασφαλιστική εταιρεία? Έχω οικιακό με net meeting 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Tsino είπε

Παιδιά έχει ασφαλίσει κανένας τα πάνελ και το Inverter του σε καμιά ασφαλιστική εταιρεία? Έχω οικιακό με net meeting 

Υδρόγειος, 40-50 Ευρώ το χρόνο

• Thanks 1
Δημοσ.
5 hours ago, Tsino said:

Άκουσες την παρακάτω είδηση;

"Κατά πληροφορίες του trikalaola.gr, φέρεται να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς πάρκο φωτοβολταϊκών,"

https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/isxyro-mpourini-sarose-ta-trikala-katastrafike-parko-fotovoltaikon-vinteo/

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. Μια και είμαστε στο... insomnia, ας ανοίξω ένα topic μετά τις 1 το βράδυ 😅 

Κατ'αρχήν συγγνώμη αν το άνοιξα σε άκυρη κατηγορία, δεν έβρισκα κάτι που να ταίριαζε...

Λίγες πληροφορίες για εμένα σχετικά με το θέμα: 

Είμαι λιγάκι άρρωστος με τις κατασκευές και προτιμώ να στηνώ/επιδιορθώνω μόνος μου πολλά και διάφορα πράγματα που αρκετές φορές θεωρητικά χρειάζονται εξειδίκευση... Δεν μου χει βγει πάντα σε καλό αυτό, αλλά είμαι ακόμα ζωντανός, οπότε όλα καλά ✌️😁 (αστειεύομαι, δεν πειράζω πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν αιτία κινδύνου... συνήθως... 🤫)

Έχω κατασκευάσει 5-6 μπαταρίες για ποδήλατα και καμιά 20αρια μικρότερα πακέτα για διάφορες εφαρμογές. Έχω μια κάπως εμπεριστατωμένη άποψη για τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες αναλόγως τα χαρακτηριστικά τους. (καλώδια, συνδέσεις, bms κλπκλπ...). Σε ό,τι αφορά μπαταρίες λιθίου έχω ρίξει περισσότερο διάβασμα απ'ότι έριξα σε όλα τα σχολικά μου χρόνια 😃 Κάτι τις λοιπόν έχει μείνει... 

Στα φωτοβολταϊκά ωστόσο, δεν έχω άποψη... Το θέμα εδώ το άνοιξα, πρακτικά όχι για εμένα. Ο αδελφός μου θέλει να κάνει εγκατάσταση. Κι εμφανίζεται λιγάκι το δίλημμα, να τα στήσουμε εμείς ή να έρθει εταιρεία;... Κακά τα ψέματα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν βλακείες από μόνοι τους... Αλλά και τα 5 χιλιάρικα αντί για 2,5 είναι μια σημαντική διαφορά... 

Ποιο είναι το σχέδιο: 

6 πάνελ των 545W (3270W συνολική ονομαστική ισχύς) = ~1000€ (1000W περισσότερα από την προσφορά μιας εταιρείας που συγκρίνω την δική μου λύση)

4 μπαταρίες ανοικτού τύπου 12V= ~1100€

(Για τις μπαταρίες θέλω άποψη... Παρότι για τις λιθίου υπάρχει αρκετούτσικη γνώση, για οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει τίποτα... Οπότε αν κάποιος θέλει ας μου πει ποιοι διαφορετικοί τύποι μπαταριών υπάρχουν, πόσους κύκλους φόρτισης προσφέρει ο κάθε τύπος περίπου, τι συμβαίνει ανά τύπο όταν φτάσει αυτούς τους κύκλους (στις μπαταρίες λιθίου για παράδειγμα πέφτει σταδιακά η χωρητικότητα και στο 80% θεωρείται ότι η μπαταρία είναι πλέον "χαλασμένη", ότι έχει τελειώσει ο κύκλος ζωής της. Ωστόσο η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί και να λειτουργήσει για αρκετούς 100αδες ή ακόμα και 1000άδες κύκλους φόρτισης ακόμα. Το πρόβλημα βέβαια εδώ είναι ότι αναλόγως την αυξημένη εσωτερική αντίσταση και το πόσο γρήγορα την φορτίζεις, μια μπαταρία λιθίου θα μπορούσε μέχρι και να πάρει φωτιά 😃 i love that stuff... That stuff might kill me someday...) Επίσης τιμή κιλοβατώρας στο περίπου ανά τύπο.

Εγώ βρήκα κάτι 12V 230Ah ~250-300€ η μία και λέω να βάλω 4 για περίπου 10kWh ενέργειας.

2 σε σειρά και 2 παράλληλα λέω να τις βάλω για 24V σύστημα. (12V θα χρειάζεται τέρας καλώδιο για 3000-6000W) 

Εδώ θέλω επίσης μια άποψη σχετικά με το πόσο γρήγορα (αν υπάρχει περιορισμός) ο κάθε τύπος μπαταρίας είναι σοφό να φορτίζει. Στις μπαταρίες λιθίου υπάρχουν χαρακτηριστικά ανά μοντέλο μπαταρίας, ωστόσο ένας αρκετά ασφαλής κανόνας είναι η φόρτιση με 0,4C, δηλαδή 2,5 ώρες θεωρητικός χρόνος φόρτισης από άδεια (φυσικά είναι περισσότερο, ειδικά στο τελευταίο ~10%).

Και τελικά πάμε στο inverter... Αχχ... Δεν ξέρω... Έχω πάρει πολύ πράμα σε πλακέτες ρεύματος από Κίνα ανά τα χρόνια... Η πλειοψηφία δούλεψε καλά, κάποια λίγα ήταν άθλια... 

Προβληματίζομαι επειδή βλέπω τι inverter προμηθεύουν οι εταιρείες εγκατάστασης και δεν εντυπωσιάζομαι... Απλά δεν... Έχω δει πολύ κινεζιά για να καταλαβαίνω ότι κι αυτά από κει έρχονται... 

Έχω λοιπόν βρει από... Κίνα 😁 inverter 5,5-6kW με ~500€... Εδώ πάλι θέλω μια άποψη... 

Έχετε να προτείνετε κάτι αξιόπιστο/αξιόλογο; Αν πάτε στο AliExpress και ψάξετε σε αυτό το εύρος τιμών για αυτά τα watt, πως σας φαίνονται; Με μια πρώτη ματιά φαίνεται να τους λείπει κάτι; Πάρτε ένα δείγμα Κινέζου: 

https://a.aliexpress.com/_mMvyKc6

Κι έτσι με περίπου 2,5-3 χιλιάρικα, στήνεται "θεωρητικά" μια εγκατάσταση που θα καλύψει τις ανάγκες του αδελφού μου... 

Τώρα εδώ λοιπόν συγκεντρώνονται οι ερωτήσεις: 

Τι τύπο μπαταρίας να επιλέξω και γιατί. Αν πχ πάω για LifePo4, θα πληρώσω 4πλασια χρήματα. Τι κερδίζω; Σε κάθε τύπο τι κερδίζω; 

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στα πάνελ; Ή μας κάνει ό,τι και να ναι; (μονοκρυσταλλικό επέλεξα επειδή άκουσα ότι είναι καλύτερο, κατά τ'άλλα γνώση καμιά)

Να πάρω κινέζικο inverter από την Κίνα ή κινεζικό inverter από την Ελληνική εταιρεία; 🤣 Είναι κάτι που με απασχολεί... 

Τελικά, υπάρχει και το θέμα της εγγύησης. Δεν θα έχω... τουλάχιστον σίγουρα όχι στο inverter. Με απασχολεί; Αν στην Ελλάδα μου πουλάνε το ίδιο με τα 2-3πλα χρήματα... ειλικρινά...δεν με πολύ ενδιαφέρει 🙂

Υπάρχει και η δουλειά που θα ρίξω, αλλά σιγά το ωα... 2 μέρες θα πάρει... 2 μέρες από τη ζωή μου για να σωθούν 3 χιλιάρικα... 

Θα κάνω το ίδιο καλή δουλειά; Όχι 🙂 Εντάξει, δεν έχω αυταπάτες. Κάποια πράγματα ίσως να μην είναι το ίδιο καλά, ιδιαίτερα στο εμφανισιακό. Θα δουλεύει ωστόσο το σύστημα; Μάλλον 🙂🙂

Δεν ξέρω. Δεν μου φαίνεται περίπλοκο το ζήτημα... Όπως το βλέπω είναι: 

Πάνελ σε φορτιστή

Φορτιστής σε μπαταρία

Μπαταρία σε inverter 

Αν μιλάμε για το inverter των ~500€ από Κίνα είναι: 

Πάνελ σε inverter/φορτιστή (είναι ένα)

Γεννήτρια πετρελαίου σε inverter (δέχεται κι απ'αυτό και ο αδελφός μου το θέλει)

Μπαταρία σε inverter

Γενικά μπορώ να διαβάσω λίγο για το όλο θέμα της εγκατάστασης και πιστεύω πως θα βρω πολύ κατατοπιστική πληροφορία, αλλά προς το παρόν ξεκινάω με τα βασικά από εδώ. Μου φαίνεται αρκετά απλό χωρίς πολλά επίπεδα το ζήτημα, αλλά θέλει κι αυτό την έρευνα του και το διάβασμα του... 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες συμβουλές 😁

Παρακαλώ πείτε μου επίσης αν ξεχνάω κάτι...

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα αρέσει σε όλους η ιδέα μου να το στήσω μόνος μου, αλλά... ο τίτλος ρωτάει αν γίνεται, όχι αν πρέπει 🤣 Είναι πολλά τα χρήματα που ζητάνε και δεν μου φαίνεται τραγικά δύσκολο, γι'αυτό και ρωτάω... 

Υπάρχει πάντα και το σενάριο να αγοράσω όλα τα υλικά και να το στήσει επαγγελματίας... Τι λέτε, συνηθίζεται; Θα το αναλάβει κάποιος; Πόσο λέτε να στοιχίσει; 

Δημοσ.

Κατι τετοια ωραια ποστ βλεπω....και λεω αστο καλυτερα!

Εδω σπαμε το κεφαλι μας να διαλεξουμε καταλληλο ηλιακο θερμοσιφωνα, ή καταλληλο κλιματιστικο, που ειναι πιο small case περιπτωση,

τα φωτοβολταικα, ειναι εξισωση με χιλιες παραμετρους....αμφιβαλλω ποσο μπορει κανεις να τα ελεγξει ολα αυτα αποτελεσματικα....θα διαβασεις, θα ρωτησεις, θα ψαξεις κλπ, αλλα θα στηριχθεις και σε αλλους, θα ξοδεψεις πολλα χρηματα, χιλια δυο...απο αυτη την αποψη αν και ειναι πολυ ωραιο concept, ειναι αρκετα επισφαλες στην πραξη νομιζω...

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα

Οι απόψεις που αναφέρω είναι καθαρά προσωπικές.

- Inverter θα πάρεις επώνυμο και ΟΧΙ απο aliexpress και θα είναι τουλάχιστον 10% > απο τα ονομαστικά W των Panel. O hybrid Inverter της Huawei στα 5kw εχει ~1.3Κ €. Αρά κάτι διαφορετικό έχει. 

- πανελ  θα πάρεις μοονοκρυσταλικα half cut ( αν ειναι δυνατόν) - Tα VTEC ειναι σχετικά καλά και οικονομικά. Γυρω στα 400-500W. Οι τιμές των W ειναι marketing και σχεδον ποτε δεν τις φτάνεις.

- Τα KW που απαιτούνται για ενα σπίτι ειναι μεγάλη εξίσωση. Με τα KW που αναφέρεις δεν μπορείς να έχεις ηλεκτρική κουζίνα. 

- Για την εγκατάσταση υπαρχουν πολλά video αλλά καλό είναι να δείς και απο κόντα μια εγκατάσταση γιατι εχει πολλές ιδιετερότητες. Ειδικά το DC και η ασφάλεια του δεν υπάρχει πολύ τεχνογνωσία απο ηλεκτρολόγους και θέλει προσοχη και ειδικές ασφάλειες. Επίσης η στήριξη των panel μπορεί να δείχνει ευκολο αλλά θέλει λίγη εμπειρία.  Δες οπωσδήποτε υπάρχουσες εγκαταστάσεις που έχουν γίνει απο ειδικά συνεργεία.

- Για μπαταρίες δεν ξέρω πολλά αλλά είμαι σίγουρος πως θα ακούσεις τόσα πολλά που στο τέλος θα μπερδετευεις. 

Δεν εχεις αναφέρει το κυριότερο . Μιλάς για σύστημα Off-grid ?

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γειά σας!

Έχω μόλις εγκαταστήσει net-metering με μπαταρίες και περιμένω τη σύνδεση απο τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε δοκιμή λειτουργίας με ρύθμιση zero feed-in παρατήρησα τα παρακάτω.

Όταν ο inverter (fronius) δεν έχει πού να πάει το περισσευούμενο ρεύμα χαμηλώνει την παραγωγή.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι όταν έχω 

L1 = 300w, L = 100w, L3 = 50w

Θα παράγει περίπου 3χ τη χαμηλότερη φάση = ~150w

1) Όταν θα συνδεθώ θα δίνει στην κάθε φάση το μέγιστο που μπορεί και το υπόλοιπο στο δίκτυο? (Άρα στις παραπάνω καταναλώσεις θα έχω 100% ταυτοχρονισμό πχ τα μεσημέρια?)

2) Όταν δουλεύει με μπαταρίες τί θα γίνεται? Υποθέτω αυτό που βλέπω και τώρα. 

Άρα στο 3φασικό είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κάποιος καλό ταυτοχρονισμό. Θέλει άριστη κατανομή των καταναλώσεων στις 3 φάσεις που και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο (βλ. ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια που τραβάνε σε τυχαίες στιγμές).

Επεξ/σία από teodor_ch
Δημοσ.

Καλησπερα, να κανω μια ερωτηση εαν ξερει καποιος να απαντησει.

Τι ποσο να περιμενω να πληρωσω για μια εγκατασταση μονο net metering με προοπτικη για μπαταριες. (Μηχανικο, Ηλεκτρολογο, Εγκατασταση Panel)

Δεν εχω προχωρησει στο να κανω αιτηση στο προγραμμα για επιδοτηση αλλα επειδη κανεις δεν μου λεει τιμη χωρις να εχω κανει την αιτηση και χωρις να κανει πληρωθει για αυτοψια και μελετη.

Για τα υλικα εχω κανει εναν προχειρο υπολογισμο τι χρειαζονται και λογο μεγαλης διαφορα τιμης υπαρχει η σκεψη να μην τα παρω καν απο Ελλαδα.

Ειναι για περιπου 15kwp σε κεραμοσκεπη
Στους υπολογισμους μου βαζω
Panel
Inverter Hybrid
Καλωδιο DC
Σετ Βασεις Στηριξης
Ηλεκτρολογικο Πινακα
Ασφαλοδιακοπτες
Αντικεραυνικα
Μετρητη Ενεργειας
Διακοπτη Διαρροης
Optimizers

Δημοσ.
2 ώρες πριν, teodor_ch είπε

Γειά σας!

Έχω μόλις εγκαταστήσει net-metering με μπαταρίες και περιμένω τη σύνδεση απο τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο εγκαταστάτης έχει ενεργοποιήσει το σύστημα με ρύθμιση zero feed-in για ότι κερδίσω μέχρι να έρθουν.

Προς το παρόν επειδή ο inverter (fronius) δεν έχει πού να πάει το περισσευούμενο ρεύμα χαμηλώνει την παραγωγή.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι όταν έχω 

L1 = 300w, L = 100w, L3 = 50w

Θα παράγει περίπου 3χ τη χαμηλότερη φάση = ~150w

1) Όταν θα συνδεθώ θα δίνει στην κάθε φάση το μέγιστο που μπορεί και το υπόλοιπο στο δίκτυο? (Άρα στις παραπάνω καταναλώσεις θα έχω 100% ταυτοχρονισμό πχ τα μεσημέρια?)

2) Όταν δουλεύει με μπαταρίες τί θα γίνεται? Υποθέτω αυτό που βλέπω και τώρα. 

Άρα στο 3φασικό είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κάποιος καλό ταυτοχρονισμό. Θέλει άριστη κατανομή των καταναλώσεων στις 3 φάσεις που και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο (βλ. ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια που τραβάνε σε τυχαίες στιγμές).

Καλημέρα

Μερικές τεχνικές ερωτήσεις :

- Η σύνδεση σε Zero-feed -in προυποθέτει να εχει το inverter γνωση της δική σου κατανάλωσης . Πως το πέτυχε αυτό ο εγκαταστατης σου και μάλιστα σε τριφασικό ? 

Ακόμα και σε zero-feed-in το ρολοι μεταξύ Inverter και παροχής γράφει την παραγόμενη κατανάλωση απο τα PV Panels για να πληρώνεις τα  ΥΚΩ. 

Ταυτοχρονισμός σε τριφασικό είναι εξαιρετικά δύσκολο καθότι η κουζίνα ή το θερμοσίφωνο είναι σε μία φάση και η παραγωγή των PV Panels μοιραζεται και στις 3 phases.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, thannasis είπε

Καλημέρα

Μερικές τεχνικές ερωτήσεις :

- Η σύνδεση σε Zero-feed -in προυποθέτει να εχει το inverter γνωση της δική σου κατανάλωσης . Πως το πέτυχε αυτό ο εγκαταστατης σου και μάλιστα σε τριφασικό ? 

Ακόμα και σε zero-feed-in το ρολοι μεταξύ Inverter και παροχής γράφει την παραγόμενη κατανάλωση απο τα PV Panels για να πληρώνεις τα  ΥΚΩ. 

Ταυτοχρονισμός σε τριφασικό είναι εξαιρετικά δύσκολο καθότι η κουζίνα ή το θερμοσίφωνο είναι σε μία φάση και η παραγωγή των PV Panels μοιραζεται και στις 3 phases.  

1) Έβαλαν μετρητή για τις καταναλώσεις μου Fronius smart meter (3Φ)

2) Απο τη στιγμή που δεν έχει ενεργοποιηθεί ο μετρητής απο τον ΔΕΔΔΗΕ δεν γράφει τίποτα ακόμα. Τουλάχιστον έτσι κατάλαβα απο τα νούμερα που βλέπω σταθερά. Δεν ήθελα να περιμένω 1 μήνα να με συνδέσουν και μετά να βρούμε ότι οι μπαταρίες είναι ελατωματικές. 

Ακόμα έχω την απορία. Σε net-metering που είναι συνδεδεμένα ισχύει το παρακάτω?

Ας πούμε παραγωγή στιγμιαία 3.000w (άρα 1.000 ανα φάση)

Καταναλώσεις L1 = 300w, L = 100w, L3 = 50w

Θα έχω 100% ταυτοχρονισμό αφού η παραγωγή υπερκαλύπτει την κατανάλωση?

Λογικά ναί. Το υπόλοιπο θα φύγει στην μπαταρία και ότι μένει στο δίκτυο. Αυτό θέλω να επιβεβαιώσω.

1 ώρα πριν, btsaroux είπε

Καλησπερα, να κανω μια ερωτηση εαν ξερει καποιος να απαντησει.

Τι ποσο να περιμενω να πληρωσω για μια εγκατασταση μονο net metering με προοπτικη για μπαταριες. (Μηχανικο, Ηλεκτρολογο, Εγκατασταση Panel)

Δεν εχω προχωρησει στο να κανω αιτηση στο προγραμμα για επιδοτηση αλλα επειδη κανεις δεν μου λεει τιμη χωρις να εχω κανει την αιτηση και χωρις να κανει πληρωθει για αυτοψια και μελετη.

Για τα υλικα εχω κανει εναν προχειρο υπολογισμο τι χρειαζονται και λογο μεγαλης διαφορα τιμης υπαρχει η σκεψη να μην τα παρω καν απο Ελλαδα.

Ειναι για περιπου 15kwp σε κεραμοσκεπη
Στους υπολογισμους μου βαζω
Panel
Inverter Hybrid
Καλωδιο DC
Σετ Βασεις Στηριξης
Ηλεκτρολογικο Πινακα
Ασφαλοδιακοπτες
Αντικεραυνικα
Μετρητη Ενεργειας
Διακοπτη Διαρροης
Optimizers

Αν ψάξεις στο νετ υπάρχουν σιτε που δίνουν τιμές για έτοιμα πακέτα. Πάνω κάτω τόσο κοστίζουν. 

Μέχρι πέρυσι πάντως έδιναν προσφορές αβέρτα. Τώρα μάλλον γίνεται χαμός και ζητάνε πληρωμή για αυτοψία.

Γράψε ένα εμαιλ με τις καταναλώσεις σου ανα έτος και αν έχει 1Φ/3Φ και στείλε το σε διάφορες εταιρίες. 

Για ακριβές κόστος πρέπει να ξέρουν και πόσα καλώδια θα χρειαστούν. Εγώ είχα μετρήσει την απόσταση 

πάνελ - ινβέρτερ - ρολόι δεη 

για να γνωρίζουν

Επεξ/σία από teodor_ch
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...