Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όποιος μπορεί αν γίνεται να ανεβάσει έναν πρόσφατο λογαριασμό net metering να δουμε πως χρεώνουν ΥΚΩ κτλ...

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μία φορά το χρόνο εκδίδει η ΔΕΗ για ΝΕΤ. Αυτός είναι 31/3/2023. 1. Έχουν αλλάξει τις πάγιες χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ, από 1/5/2023 (δες τιμοκατάλογο ΔΕΗ). 2. Βάζουν τώρα πάγιες, ξεχωριστές, και στο νυκτερινό. 3. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο τηλεμετρούμενος μετρητής του ΝΕΤ θεωρείτε ωριαίος (δες σχετικά στο νυκτερινό thread). Υποθέτω, ότι θα τους θεωρήσουν ωριαίους από 1/7/2023, απόφαση ΡΑΕ 198/2023 https://www.rae.gr/wp-content/uploads/2023/04/9ΩΥ3ΙΔΞ-80Σ.pdf, οπότε οι πάγιες ΔΕΔΔΗΕ θα γίνουν (14+14) x kVA = 224 €/ χρόνο, για 8kVA παροχή, από 0,52 * 8 = 4 € / χρόνο. 4. Έχει ψηφιστεί η αύξηση των ΥΚΩ από πέρυσι, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.  Περιμένουμε και άλλα "κίνητρα" για Φ/Β... 5. Έκτακτη φορολόγηση, όπως το 2021. Σε λίγο θα συμφέρει το αυτόνομο.

image.png.5eff3af3bc8d2c54f284da6d2078a862.png

Δημοσ.

Έχει μελετήσει κανείς τα προγράμματα myEnergy Solar της ΔΕΗ να μας πεί αν λένε τίποτα; Βλέπω που τα διαφημίζει στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες και με μια γρήγορη ανάγνωση που έκανα φαίνονται καλά. Αλλά με προβληματίζει που δεν λέει καθόλου τιμές.

https://www.dei.gr/el/gia-to-spiti/myenergy/myenergy-solar/

Δημοσ.

Κάθισα και τα διλαβασα λίγο σήμερα, έχει και μια εφαρμογή που δηλώνεις διεύθυνση, κατανάλωση και σου βγάζει κάποιες προσφορές.

Έβγαλε αυτά:

Screenshot2023-06-10at23-32-58myEnergySolar-Copy.png.6dd2bbbeab4faeb1d0eb5a5a114b4bbc.png

Πώς σας φαίνονται; Δεν έχω ψάξει να δώ τί τιμές παίζουν στην αγορά.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα στην κοινότητα,

Ενδιαφέρομαι να εγκαταστήσω ενα σύστημα φωτοβολταικών στην στέγη του σπιτιού μου(οχι στο γνωστό πρόγραμμα με την κρατική επιδότηση εν τέλει). Δεν με ενδιαφέρει ο ενεργειακός συμψηφισμός θέλω απλά ως ενα σημείο να αυτονομηθώ απ το δίκτυο με την παραγωγή των πάνελ κ ενα σύστημα αποθήκευσης ενέγειας(για εξοχική κατοικία 90% χρήση της καλοκαιρινούς μήνες). Εχω μια ερώτηση, μπορώ να τοποθετήσω και απλό μετρητή που μετράει μόνο την καταναλισκόμενη ενέργεια ή υποχρεούμαι να τοποθετήσω μετρητή με αμφίδρομη μέτρηση καταναλισκόμενης και εγχεόμενης(ακόμα και αν η τελευταία θα είναι πάντα 0); Ρωτώ γιατί πέραν του net-metering δεν βρήκα κάποιο άλλο νομικό πλαίσιο για zero feed in συστήματα. Μήπως γλυτώσω την διαδικασία να στείλω τον μετρητή στον ΔΕΔΔΗΕ που απ οσο εχω ακούσει αργεί πολύ σαν διαδικασία.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 3/6/2023 στις 10:04 ΠΜ, DimitrPa είπε

Μία φορά το χρόνο εκδίδει η ΔΕΗ για ΝΕΤ. Αυτός είναι 31/3/2023. 1. Έχουν αλλάξει τις πάγιες χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ, από 1/5/2023 (δες τιμοκατάλογο ΔΕΗ). 2. Βάζουν τώρα πάγιες, ξεχωριστές, και στο νυκτερινό. 3. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο τηλεμετρούμενος μετρητής του ΝΕΤ θεωρείτε ωριαίος (δες σχετικά στο νυκτερινό thread). Υποθέτω, ότι θα τους θεωρήσουν ωριαίους από 1/7/2023, απόφαση ΡΑΕ 198/2023 https://www.rae.gr/wp-content/uploads/2023/04/9ΩΥ3ΙΔΞ-80Σ.pdf, οπότε οι πάγιες ΔΕΔΔΗΕ θα γίνουν (14+14) x kVA = 224 €/ χρόνο, για 8kVA παροχή, από 0,52 * 8 = 4 € / χρόνο. 4. Έχει ψηφιστεί η αύξηση των ΥΚΩ από πέρυσι, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.  Περιμένουμε και άλλα "κίνητρα" για Φ/Β... 5. Έκτακτη φορολόγηση, όπως το 2021. Σε λίγο θα συμφέρει το αυτόνομο.

Έχεις εικόνα ποιες θα είναι οι νέες τιμές των ΥΚΩ με την αύξηση που έχει ψηφιστεί?

Δημοσ.
23 ώρες πριν, peros550 είπε

Έχεις εικόνα ποιες θα είναι οι νέες τιμές των ΥΚΩ με την αύξηση που έχει ψηφιστεί?

Εάν θυμάμαι καλά + 1 λεπτό ήταν, αλλά μάλλον μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα το εφαρμόσουν, as usual. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 03/07/2023 at 10:59, mperis said:

Καλησπέρα στην κοινότητα,

Ενδιαφέρομαι να εγκαταστήσω ενα σύστημα φωτοβολταικών στην στέγη του σπιτιού μου(οχι στο γνωστό πρόγραμμα με την κρατική επιδότηση εν τέλει). Δεν με ενδιαφέρει ο ενεργειακός συμψηφισμός θέλω απλά ως ενα σημείο να αυτονομηθώ απ το δίκτυο με την παραγωγή των πάνελ κ ενα σύστημα αποθήκευσης ενέγειας(για εξοχική κατοικία 90% χρήση της καλοκαιρινούς μήνες). Εχω μια ερώτηση, μπορώ να τοποθετήσω και απλό μετρητή που μετράει μόνο την καταναλισκόμενη ενέργεια ή υποχρεούμαι να τοποθετήσω μετρητή με αμφίδρομη μέτρηση καταναλισκόμενης και εγχεόμενης(ακόμα και αν η τελευταία θα είναι πάντα 0); Ρωτώ γιατί πέραν του net-metering δεν βρήκα κάποιο άλλο νομικό πλαίσιο για zero feed in συστήματα. Μήπως γλυτώσω την διαδικασία να στείλω τον μετρητή στον ΔΕΔΔΗΕ που απ οσο εχω ακούσει αργεί πολύ σαν διαδικασία.

Δεν έχεις κάποιο λόγο να μπλέξεις με το δεδδηε αφού δε θες net metering. Ή θα δώσεις κατευθείαν από το ινβερτερ στις συσκευές με καλώδια, ή θα συνδέσεις το ινβερτερ στον πίνακα με μεταγωγικό διακόπτη (ηλεκτρολόγος απαραίτητα). Με το ρολόι (μετρητή) της ΔΕΗ δεν έχεις καμία δουλειά. Μπορείς να βάλεις εσωτερικό μετρητή στον πίνακα, αλλά υπάρχουν πλέον και ινβερτερ (πιο ακριβά) που έχουν wifi/bluetooth και βλέπεις πόσο ρεύμα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Επεξ/σία από gpapadakis
  • Like 1
Δημοσ.
On 16/07/2023 at 12:35, DimitrPa said:

Εάν θυμάμαι καλά + 1 λεπτό ήταν, αλλά μάλλον μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα το εφαρμόσουν, as usual. 

Δυστηχως ειναι τουλαχιστον διπλάσιες.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι αυξήσεις των ΥΚΩ ροκανίζουν τις ελαφρύνσεις | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εκτός από το συγκεκριμένο δημοσίευμα, έχουμε και την πηγή καθώς θα πρέπει να υπάρχει κάποια κλιμακωτή χρέωση... 

Επεξ/σία από peros550
Δημοσ.
Στις 3/6/2023 στις 10:04 ΠΜ, DimitrPa είπε

Δηλαδή για μια τριφασική παροχή 25kVA , θα υπάρχει πάγιο (14+14)*25 = 25*28 = 700 ευρώ / έτος; 

Σαν πολλά δεν είναι; Από πού προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί;

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, tomtsir είπε

Δηλαδή για μια τριφασική παροχή 25kVA , θα υπάρχει πάγιο (14+14)*25 = 25*28 = 700 ευρώ / έτος; 

Σαν πολλά δεν είναι; Από πού προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί;

Από τον τιμοκατάλογο ΔΕΗ 05/2023. Είχε κάνει πατάτα η ΔΕΗ ή το μάζεψαν? Το είχαν δημοσιεύσει το allazorevma, ot.gr, κλπ,. Τώρα λέει 4, κάτι € / kVA η νέα πάγια χρέωση ΔΕΔΔΗΕ. Δέστε νέο τιμοκατάλογο ΔΕΗ. Έχει και κάτι άλλα @??!! - τι ακριβώς θα κάνουν με μετά τις νέες εκλογές?....

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, DimitrPa είπε

Από τον τιμοκατάλογο ΔΕΗ 05/2023. Είχε κάνει πατάτα η ΔΕΗ ή το μάζεψαν? Το είχαν δημοσιεύσει το allazorevma, ot.gr, κλπ,. Τώρα λέει 4, κάτι € / kVA η νέα πάγια χρέωση ΔΕΔΔΗΕ. Δέστε νέο τιμοκατάλογο ΔΕΗ. Έχει και κάτι άλλα @??!! - τι ακριβώς θα κάνουν με μετά τις νέες εκλογές?....

Μπορείς να το στείλεις; Γιατί εκτός ότι μου φαίνεται εξωπραγματική χρέωση , είναι κιόλας. :P

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tomtsir είπε

Μπορείς να το στείλεις; Γιατί εκτός ότι μου φαίνεται εξωπραγματική χρέωση , είναι κιόλας. :P

IMG_6380.jpeg.305409642d3bc572fde228ad67261cde.jpegΈχει συζητηθεί αναλυτικά στο νυκτερινό thread

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...