Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
23 ώρες πριν, DimitrPa είπε

Υπήρξε αναστολή ΥΚΩ ημέρας από 11/2021 έως 3/2022 η οποία έγινε απαλλαγή με τον νέο νόμο του 3/2023

4.png

επομένως σήμερα τι ισχύει με τις χρεώσεις ΥΚΩ σε net metering? Έχουν απαλλαγή ?

Δημοσ.
23 ώρες πριν, therock είπε

Μηπωε Εστειλε κανεις την αιτηση μεσω gov να μπορεσει να μας πει τα βηματα?

Προσπαθησα να την προχωρησω και στην δευτερη καρτελα ζηταει στοιχεια Μηχανικου. Οποτε πρεπει να βρω μηχανικο Εγκατασταση ΦΒ να συνεργαστω

Επισης για 60τμ στεγη τι συνδυασμο θα λεγατε? 5kw με 10 μπαταρια ειναι πολλα, η να παιξω 5/5?

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, therock είπε

Προσπαθησα να την προχωρησω και στην δευτερη καρτελα ζηταει στοιχεια Μηχανικου. Οποτε πρεπει να βρω μηχανικο Εγκατασταση ΦΒ να συνεργαστω

Επισης για 60τμ στεγη τι συνδυασμο θα λεγατε? 5kw με 10 μπαταρια ειναι πολλα, η να παιξω 5/5?

Βάλε 10, τζάμπα είναι.

• Like 1
Δημοσ.

24 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Βάλε 10, τζάμπα είναι.

Το ιδιο ποσο επενδυεις αν λαβεις υποψιν την επιδοτηση, απλα δινεις μεγαλυτερο ποσο μπροστα μεχρι να τα παρεις

Δημοσ.
Στις 3/5/2023 στις 1:05 ΜΜ, peros550 είπε

επομένως σήμερα τι ισχύει με τις χρεώσεις ΥΚΩ σε net metering? Έχουν απαλλαγή ?

Όχι, μόνο για το τότε διάστημα και μόνο οι ημερησιες 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, therock είπε

Το ιδιο ποσο επενδυεις αν λαβεις υποψιν την επιδοτηση, απλα δινεις μεγαλυτερο ποσο μπροστα μεχρι να τα παρεις

Αναφορά σε κείμενο

Μία 5άρα μπαταρία growatt θα σου στοιχήσει 4200 , ενώ μία 10άρα 7000 περίπου άρα μένουν 1200 ελέυθερα από την 100% επιδότηση του προγράμματος. Στην ελλάδα είμαστε , μην αφήσετε να σας το φάνε , τουλάχιστον κάντε τα παζάρια σας :) 
Οι περισσότερες προσφορές από "μεγάλες" εταιρίες βγάζουν τιμές ίσα ίσα στο πρόγραμμα με κινέζικα πάνελ. 

Δημοσ.

Εγω βρηκα τα παρακατω σε τιμες, απο μια παρουσιαση που βρηκα στο ιντερνετ.

ΦΒ/ΜΠΑΤΑΡΙΑ-Κοστος-Επιδοτηση=Συνολικη Επενδυση

5/5=14.300-7700=6500

5/10=18.400-11350=7000

10/10=22.000-12.000=10.000

Οποτε με αυτα, ενω δινεις 4 χιλιαρικα παραπανω στην αρχη, μονο 500 ευρω παραπανω καταληγει να σου εχει κοστισει. Αλλα δεν εχω ψαχτει για μαρκες και μοντελα. 

Να ρωτησω, απο σεναρια παιζει το νετ μετερινγκ και το αυτονομο?

Δηλαδη εχεις μια επιλογη οπου το περισσευουμενο ρευμα το πουλας, αλλα γοραζει ακριβο ρευμα αν δεν παραγεις, αν το καταλαβαινω σωστα τον ορον net metering

-Και στην αλλη περιπτωση δεν εισαι συνδεδεμενος σε καποιο δικτυο απλα αποθηκευεις ρευμα και αν δεν παραγεις και δεν σε φτασει το αποθηκευμενο ρευμα, η αν χαλασει η μπαταρια μενεις ξεκρεμαστος?

-Η επιδοτηση τωρα καλυπτει και τα 2 σεναρια?

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, therock είπε

-Και στην αλλη περιπτωση δεν εισαι συνδεδεμενος σε καποιο δικτυο

Δεν γίνεται αυτό, μόνο συνδέσεις ΔΕΔΔΗΕ αφορά το πρόγραμμα.

Δημοσ.

τι είναι προτιμοτερο φωτοβολταικο με μπαταρια ή κανονικο net metering?

Γειτονας με netmetering και 10κw φωτοβολταϊκό  που ειχε πληρωσει καμια 15αρια χιλιαρικα μου λεει οτι ζητημα ειναι να απσβενει 300euro το χρονο... Δε βλεπω να κανει ποτε ετσι αποσβεση...

Απο την αλλη σε μια εταιρεια που ρωτησα μου προτεινει καλυτερα το  κλασικο netmetering απ οτι με μπαταρια που ειναι ευαισθητες μου λεει

Δημοσ.

2.png.6c4fdfa3eb39a2bc484f210f59316678.png

Με 4,8 kWp ΝΕΤ, χωρίς μπαταρία, πλήρωσα μόνο κάποιες λιγότερες ρυθμιζόμενες 150 Ευρώ για ένα χρόνο (χωρίς ΝΕΤ θα ήταν περίπου 300 €) και έχω σήμερα και κάβα στο δίκτυο 1,5 MW για τα επόμενα 2 χρόνια.

Θα γλίτωνα περίπου 75 Ευρώ παραπάνω από τις ρυθμιζόμενες, εάν είχα και μπαταρία, αφού το χειμώνα δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή για να φορτίσει. Γλίτωσα 1.200 + € σε ένα χρόνο από το ΝΕΤ και μου κόστισε 5.000 € το Μάρτη του 2022, χωρίς την εγκατάσταση (υλικά εισαγωγή από το εξωτερικό).

Εάν έχετε μικρές καταναλώσεις (<4MW το χρόνο), η απόσβεση είναι πολύ αργή. Βέβαια, τώρα με την επιδότηση, κάποιοι επαγγελματίες θα χρεώνουν ότι θέλουν.

Προτείνω να διαλέξετε Ευρωπαϊκό inverter, δηλ. SMA ή Fronius και εάν βρείτε Sharp πάνελ. Για τους κινέζικους ακούγονται πολλά, δεν ξέρω.

Πάρτε και προσφορά για ΝΕΤ χωρίς μπαταρία, αλλά με ινβερτερ που θα μπορεί να πάρει μπαταρία και χωρίς επιδότηση. Η μπαταρία σήμερα στο ΝΕΤ είναι περισσότερο πονοκέφαλος, παρά εξοικονόμηση.

Απ' την άλλη αύξησαν ήδη τις νυχτερινές ρυθμιζόμενες και θα αυξήσουν και τις ΥΚΩ μετά τις εκλογές.

• Like 3
Δημοσ.
12 ώρες πριν, Feigen είπε

τι είναι προτιμοτερο φωτοβολταικο με μπαταρια ή κανονικο net metering?

Γειτονας με netmetering και 10κw φωτοβολταϊκό  που ειχε πληρωσει καμια 15αρια χιλιαρικα μου λεει οτι ζητημα ειναι να απσβενει 300euro το χρονο... Δε βλεπω να κανει ποτε ετσι αποσβεση...

Απο την αλλη σε μια εταιρεια που ρωτησα μου προτεινει καλυτερα το  κλασικο netmetering απ οτι με μπαταρια που ειναι ευαισθητες μου λεει

συμβουλή, μην ακούς οτι ναναι...

Ο γείτονας σου για να εβαλε 10ρι Φ/Β παει να πει οτι εχει καταναλώσεις μεγάλες. ΔΕ ΠΑΙΖΕΙ λοιπον το σενάριο να κερδισε μόνο 300ε το χρονο...

Βαλτα κατω μόνος σου. Ενα 10ρι Φ/Β παράγεια (χαριν ευκολίας τωρα η παραδοχή) κοντά 15.000kwh. 

Δες λιγο τους περσυνους σου λογαριασμους ρεύματος και τσέκαρε ποσο θα πληρωνες αν ειχες 1000kwh το μηνα κατανάλωση!!!

Οπότε ο γείτονας σου:

είτε είναι ασχετος, είτε εχει μικρή κατανάλωση και του πούλησαν αντι για 4ρι Φ/Β, 10ρι, άρα πάλι άσχετος.

είτε, το έβαλε εν γνώση του μεγάλο (με τη λογικη να βαλει αυριο μεθαυριο μια αντλία θερμοτητας) δε την εβαλε ποτέ και χαρίζει ενέργεια.

Υ.Γ. το σύστημα με τη μπαταρία το εστησαν για να κινηθεί η αγορά...πράγματι με μπαταρια, κερδίζεις και καποια χρήματα απ'τις ΟΚΩ. Το πόσο, μπορει να στο πει ένας που κραταει στατιστικα, δεν υπολογίζεται εύκολα. 

Τωρα για το πόσο θα αντέξουν οι μπαταριες, εχουν να κανουν με πολλα, που ουτε γνωστης ειμαι, ουτε ειδικός! Σίγουρα οι κυκλοι φορτισης ειναι ενα συγκρίσιμο μεγεθος, αλλα παιζει ρολο η εγκατασταση/ρύθμιση κτλ.

Υ.Γ.2 έγραψα πριν "εστησαν", γιατι η αγορα οδεύει προς την αποθήκευση ενέργειας. Αυτό ακούγεται για τα μεγάλα επιχειρηματικά Φ/Β πάρκα.

• Like 3
Δημοσ.

Να ρωτησω, αν η μπαταρια που παρω χαλασει καποια στιγμη, μετα τι γινεται. Δηλαδη με ενα 5αρι φωτοβολταικο, φτανει να καλυψω τις αναγκες μου για την ημερα, και το βραδυ που δεν θα εχω αποθηκευμενο να αντιλογισω ρευμα που θα μου δωσει η δεη, η μετα βγαινουν απογορευτικα ποσα, αν το παραγομενο ειναι μικροτερο απο αυτο που καταναλωνεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...