Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 ώρες πριν, christos_uoa είπε

Καλημέρα, 

Σε χθεσινή συζήτηση με φίλο, μας δημιουργήθηκε η εξής απορία. Η ενέργεια που εγχέεται στο δίκτυο πως επιμερίζεται στην αφαίρεση από ημερήσιο και νυχτερινό?

Πχ στον μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ έχω ένδειξη 1.8.0 (συνολική εισερχόμενη) 1000kwh, 1.8.1 (ημερήσια εισερχόμενη) 700kwh και 1.8.2 (νυχτερινό εισερχόμενο) 300kwh. Ως εγχεόμενη (2.8.0) έδωσα 200 Kwh. Αυτές θα αφαιρεθούν από το σύνολο άρα το σύνολο μου είναι 800kwh που θα χρεωθώ. Πως όμως θα επιμεριστούν σε ημερήσια και νυχτερινά για την χρέωση? 

Ο συμψηφισμός γίνεται ώστε να προκύπτει η χαμηλότερη δυνατή χρέωση στον αυτοπαραγωγό . Αυτό σημαίνει πως πρώτα συμψηφίζονται οι ακριβές kWh στις περιπτώσεις κλιμακωτής χρέωσης ενέργειας (π.χ. κοινωνικό τιμολόγιο ή νυχτερινό ρεύμα). 

• Thanks 1
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με απλα λόγια γιατί γνωρίζω λίγα πράγματα για τα φωτοβολταϊκά πώς θα γίνει η σύνδεση από την δεδηε με το σπίτι σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση για την επιδότηση των φωτοβολταϊκών;

Δηλαδή εγώ που έχω δύο ρολόγια που μετρούν τις κιλοβατωρες  ένα παλιό και ένα για το νυχτερινό ρεύμα θα πειράξουν και τα δύο οι τεχνικοί της ΔΕΗ; Θα τα  συνδέσουν  δηλαδή και τα δύο με το σύστημα;

Και πώς θα γίνει η καταμέτρηση των κιλοβατωρων αφού τα συνδέσουν; Θα καταγράψουν τις παλιές κιλοβατώρες οι τεχνικοί της ΔΕΗ και από εκεί και μετά θα γίνεται συμψηφισμός;

Έχω μπερδευτεί με την όλη διαδικασία.

Δηλ βήμα βήμα πώς γίνεται; Κάνω αίτηση,γίνομαι δεκτός,μετά επιλέγω εταιρεία που πουλάει φωτοβολταϊκά,μετά έρχονται της εταιρείας αυτής και τα τοποθετούν ή έρχονται τεχνικοί της ΔΕΗ και κάνουν κάποια εργασία με τα ρολόγια;

Θα πειραχτει και ο κεντρικός πίνακας του ρεύματος εκτός από τα ρολόγια της ΔΕΗ;

Τα χρήματα της επιδότησης τα δίνουν μπροστά ή πληρώνω πρώτα την εταιρεία που επιλέγω που πουλάει φωτοβολταϊκά και μετά το κράτος μου επιστρέφει το ποσό της επιδότησης;

Μπορείτε ενδεικτικά να μου πείτε μερικές αξιόπιστες εταιρείες φωτοβολταικων; Δεν με ενδιαφέρουν κινέζικα,ή εισαγωγές από βουλγαριες κλπ.

Ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων αν μερικές απορίες μου θεωρούνται αφελείς αλλά πρώτη φορά ασχολούμαι με φωτοβολταϊκά.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ή θα σου φέρει καινούργιο μετρητή καταργώντας τους παλιούς ή θα τους αφήσει ως έχουν και θα βάλει έναν νέο μόνο για τα Φ/Β. Αναλόγως τι εξυπηρετεί αυτόν καλύτερα. Το πιο πιθανό το 2ο. Θα μετράει τις μετρήσεις όπως τώρα και θα σου αφαιρεί την παραγωγή των ΦΒ.

Για εξοπλισμό, τα πάνελ όλα κινέζικα είναι. Θα ψάξεις να βρεις ποιοι είναι οι tier 1 κατασκευαστές και θα επιλέξεις από αυτούς. Ινβερτερ θα πάρεις γερμανικά ή κινέζικα επώνυμα (Huawei, goodwe).

Για τις επιδοτήσεις δεν ξέρω!

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, mechpanos είπε

Ο ΔΕΔΔΗΕ ή θα σου φέρει καινούργιο μετρητή καταργώντας τους παλιούς ή θα τους αφήσει ως έχουν και θα βάλει έναν νέο μόνο για τα Φ/Β. Αναλόγως τι εξυπηρετεί αυτόν καλύτερα. Το πιο πιθανό το 2ο. Θα μετράει τις μετρήσεις όπως τώρα και θα σου αφαιρεί την παραγωγή των ΦΒ.

Για εξοπλισμό, τα πάνελ όλα κινέζικα είναι. Θα ψάξεις να βρεις ποιοι είναι οι tier 1 κατασκευαστές και θα επιλέξεις από αυτούς. Ινβερτερ θα πάρεις γερμανικά ή κινέζικα επώνυμα (Huawei, goodwe).

Για τις επιδοτήσεις δεν ξέρω!

Δηλαδή ο τεχνικός της δεδηε θα κάνει και καταμέτρηση των κιλοβατωρων που έχω κάψει πριν ξεκινήσει ή μετά την εγκατάσταση του συστήματος; Ή δεν θα καταγράψει τι έχω κάψει ως τότε και θα φανεί αυτό άλλου;θέλω να πω θα είναι σαν τον τεχνικό που έρχεται στο ρολόι και καταγράφει τι έχω κάψει ανά τρίμηνο για να πληρώσω τον λογαριασμό ρεύματος;

Ένα σύστημα των 10,8 kw πόσα πάνελ έχει; Γνωρίζει κάποιος; Για να υπολογίσω αν χωράνε στην ταράτσα μου.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sonikk είπε

Δηλαδή ο τεχνικός της δεδηε θα κάνει και καταμέτρηση των κιλοβατωρων που έχω κάψει πριν ξεκινήσει ή μετά την εγκατάσταση του συστήματος; Ή δεν θα καταγράψει τι έχω κάψει ως τότε και θα φανεί αυτό άλλου;θέλω να πω θα είναι σαν τον τεχνικό που έρχεται στο ρολόι και καταγράφει τι έχω κάψει ανά τρίμηνο για να πληρώσω τον λογαριασμό ρεύματος;

Ένα σύστημα των 10,8 kw πόσα πάνελ έχει; Γνωρίζει κάποιος; Για να υπολογίσω αν χωράνε στην ταράτσα μου.

Όταν έρχεται να καταγράψει όπως το κάνει τώρα, θα καταγράφει από 2 μετρητές και ο λογαριασμός θα σου έρχεται με συμψηφισμό τι έκαψες μείον τι παρήγαγες. Αν έχεις πλεόνασμα πάει στον επόμενο κ.ο.κ.

10.8kw περίπου 35 με 40 πάνελ, αναλόγως την ισχύ που θα διαλέξεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα. Σου απαντώ με πολλαπλές παραθέσεις

Στις 25/3/2023 στις 5:15 ΠΜ, sonikk είπε

Δηλαδή εγώ που έχω δύο ρολόγια που μετρούν τις κιλοβατωρες  ένα παλιό και ένα για το νυχτερινό ρεύμα θα πειράξουν και τα δύο οι τεχνικοί της ΔΕΗ; Θα τα  συνδέσουν  δηλαδή και τα δύο με το σύστημα;

Χρειάζεσαι ρολόι διπλής ροής. Αν τα υπάρχοντα δεν την υποστηρίζουν (λογικά δεν υποστηρίζουν) τότε θα το αλλάξεις (έξτρα κόστος).

Και πώς θα γίνει η καταμέτρηση των κιλοβατωρων αφού τα συνδέσουν; Θα καταγράψουν τις παλιές κιλοβατώρες οι τεχνικοί της ΔΕΗ και από εκεί και μετά θα γίνεται συμψηφισμός;

Όταν στο τέλος της διαδικασίας είσαι έτοιμος για τη σύνδεση τότε θα έρθει η ΔΕΔΔΗΕ και θα πάρουν αρχικές μετρήσεις από μετρητή ΔΕΔΔΗΕ και μετρητή δικό σου. Μετά σε κάθε μέτρηση όπως στα είπε ο συμφουρίτης.

Δηλ βήμα βήμα πώς γίνεται; Κάνω αίτηση,γίνομαι δεκτός,μετά επιλέγω εταιρεία που πουλάει φωτοβολταϊκά,μετά έρχονται της εταιρείας αυτής και τα τοποθετούν ή έρχονται τεχνικοί της ΔΕΗ και κάνουν κάποια εργασία με τα ρολόγια;

1) Αίτηση προς ΔΕΔΔΗΕ όπου καταθέτεις όλο τον φάκελο με διάφορα δικαιολογητικά για το τι θες να κάνεις. Τον φάκελο στον ετοιμάζει η εταιρία που θα κατασκευάσει το σύστημα. Θα έρθει ο ΔΕΔΔΗΕ για επισκόπηση του χώρου για να δει που θα μπει ο μετρητής σου, επίσης θα δουν αν ο μετρητής σου υποστηρίζει διπλή ροή ή στην προσφορά τους θα βάλουν και αυτό το κόστος κτλ

2)Μετά ο ΔΕΔΔΗΕ σε καλεί προς υπογραφή της σύμβασης

3)Αφού πάρεις την υπογεγραμμένη σύμβαση από ΔΕΔΔΗΕ πας στον πάροχο της επιλογής σου (πχ ΔΕΗ) και κάνεις σύμβαση και με αυτόν. Παράλληλα με την υπογεγραμμένη σύμβαση της ΔΕΔΔΗΕ στέλνει ο κατασκευαστής σου το μετρητή σου στην Αθήνα στο ΔΕΔΔΗΕ σε μια υπηρεσία του για πιστοποίηση. ΑΝ είναι από εγκεκριμένη λίστα θα κάνεις κανένα δίμηνο, αν δεν είναι θα κάνεις παραπάνω για αυτό επέλεξε μετρητή από εγκεκριμένη λίστα.

4) Παράλληλα ξεκινάς την εγκατάσταση και όταν επιστρέψει και ο μετρητής και είσαι έτοιμος υποβάλεις πάλι αίτημα ενεργοποίησης με μια σειρά δικαιολογητικών (δες προηγούμενό μου ποστ) προς ΔΕΔΔΗΕ. 

5) Έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ, ελέγχει το σύστημα, παίρνει  μετρήσεις και ενεργοποιεί τη σύνδεση και είσαι ΟΚ

Γενικά μην αγχώνεσαι με τη διαδικασία θα σε καθοδηγεί και θα την αναλάβει η εταιρία που θα σου κατασκευάσει το σύστημα και συνήθως στην προσφορά της περιλαμβάνονται και αυτές οι υπηρεσίες.

Θα πειραχτει και ο κεντρικός πίνακας του ρεύματος εκτός από τα ρολόγια της ΔΕΗ;

Αν εννοείς τον πίνακα εντός του σπιτιού όχι αλλά....επειδή θα χρειαστείς νέα ΥΔΕ θα γίνει έλεγχος της εσωτερικής σου εγκατάστασης από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη  οπότε πχ αν δεν έχεις αντιηλεκτροπληξιακό τότε ναι θα πειραχτεί και εσωτερικά στα πλαίσια της ΥΔΕ

Τα χρήματα της επιδότησης τα δίνουν μπροστά ή πληρώνω πρώτα την εταιρεία που επιλέγω που πουλάει φωτοβολταϊκά και μετά το κράτος μου επιστρέφει το ποσό της επιδότησης;

Αν εφαρμοστεί όπως τα εξοικονομώ κτλ τότε τα πληρώνεις εσύ στον κατασκευαστή και έχεις να λαμβάνεις από το κράτος. Εδώ όμως έχουμε μια παρατήρηση. Το σύστημα που επιδοτείται για οικιακούς είναι με μπαταρίες! Επίσης στο τελευταίο σου ποστ ρωτάς για 10,8kW. Καταρχήν χρειάζεσαι τόση ενέργεια? Δες ένα κυλιόμενο ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων ετών σου, υπολόγισε τι αλλαγές θα έχεις σε οικογενειακό επίπεδο είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω και επέλεξε αντίστοιχο σύστημα. Με ένα τέτοιο σύστημα θα παράγεις περίπου 15000kWh τον χρόνο. Επίσης δεν μπορείς να φτιάξεις οπουδήποτε τέτοιο σύστημα σε χαμηλή τάση μονοφασικό έχεις 5kw ανώτερο σύστημα.

Επεξ/σία από christos_uoa
  • Thanks 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, christos_uoa είπε

Με ένα τέτοιο σύστημα θα παράγεις περίπου 15kWh τον χρόνο

Μήπως εννοείς την ημέρα; 15 το χρόνο είναι τίποτα.

• Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, sonikk είπε

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε επαγγελματίες του χώρου για τέτοιες απορίες.

Δημοσ.

Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος να μου τα κάνει λίγο λιανα, στη κάτωθι περίπτωση...

Σ ένα οικόπεδο (πατρικό) έχουμε δύο οικίες, η καθεμία στη κάθετη της.

Των γονιών μου, με δώμα και της γιαγιάς μου με κεραμοσκεπή.

1) μπορώ να βάλω στη σκεπή της γιαγιάς, ΝΕΤ μέτερινγκ και για τις δύο κατοικίες; 

Δύο νετ μέτερινγκ δηλ, το καθένα στο ρολόι του.

2) μπορω να τοποθετήσω ένα ΝΕΤ μέτερινγκ "κοινό"; (Μάλλον απίθανο)

Δημοσ.

Μιας και προετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα "φωτοβολταικά στις στέγες" , όταν με το καλό ανοίξει , είμαι στην αναζήτηση των υλικών ώστε να έχω κάποια ιδέα.

Το Φ/Β που θα εγκατασταθεί κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 5Kwp , μιας και έτσι όπως βγήκε το προσχέδιο μετράει να είσαι στα άκρα ( είτε 5kwp είτε 10.8kwp) , με κατανάλωση <6000Kw/h τον χρόνο , τα 5Kwp θα είναι ιδανικά.

Πέρα από inverter που έχω καταλήξει πως θα τοποθετήσω GroWatt 3-Phase 5άρι ή 6αρι με το wifi module , τώρα κοιτάω τα πάνελ. Να επιλέξω Sharp / Luxor / Ja solar ή κάποια άλλη μάρκα; *Ψάχνω για επώνυμα όχι vtac κτλ μιας και θα μπω στο πρόγραμμα κατά πάσα πιθανότητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω παντως θα έλεγα σε όλους να βάλουν και ένα smart meter να βλεπουν και την καταναλωση στην εφαρμογη τους, πολυ χρησιμα δεδομενα.

10Kwp συστημα: (το σκαλοπατι που κανει στην αρχη ειναι μια καμιναδα παλια που πρεπει να ριξω γιατι σκιαζει το ενα string στην ανατολη)

Screenshot_20230326_154022_FusionSolar.jpg.6caf9894c625e0c6c8b00c1af7107c99.jpgScreenshot_20230326_154137_FusionSolar2.jpg.918bc5baadb68aeb33a4311632ee883d.jpg

Επεξ/σία από Apostol.
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξέρει κανένας αν μονοκατοικία που σχεδόν έχει αποπερατωθεί και έχει εργοταξιακό ρεύμα αν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα 

Επεξ/σία από makevius
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, Apostol. είπε

Εγω παντως θα έλεγα σε όλους να βάλουν και ένα smart meter να βλεπουν και την καταναλωση στην εφαρμογη τους, πολυ χρησιμα δεδομενα.

10Kwp συστημα: (το σκαλοπατι που κανει στην αρχη ειναι μια καμιναδα παλια που πρεπει να ριξω γιατι σκιαζει το ενα string στην ανατολη)

Screenshot_20230326_154022_FusionSolar.jpg.6caf9894c625e0c6c8b00c1af7107c99.jpgScreenshot_20230326_154137_FusionSolar2.jpg.918bc5baadb68aeb33a4311632ee883d.jpg

Smart meter = ?

Βάζεις ένα link;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...