Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, userAnon είπε

Το ψάξιμο συνεχίζεται.. Η καλυτερη τιμή που έχω πάρει μέχρι στιγμής είναι στα 6.600€ με αξιόλογα υλικά..

Εναλλακτικά σκέφτομαι μηπως παω σε λύση να αγοράσω τα υλικά και να τα τοποθετήσει ανεξάρτητος τεχνικός. Πηρα προσφορα από την εταιρία V-TAC. Το κόστος μόνο για τα υλικά είναι πολύ καλό, 2.500€ και περιμένω να μου δώσουν τηλέφωνο από συνεργάτη τους για την εγκατάσταση και να μάθω και το κόστος. Μου είπαν ότι δεν θα υπάρξει προβλημα με τις εγγυήσεις αν είναι γνωστό τους ο τεχνικός (θα το πάρω και γραπτώς). Δίνουν 5+5 για τον Inverter και 10 για τα πανέλα.

Και τώρα η ερώτηση. Έχεις κανείς αποψη για τα υλικά τους? 

Μόνο 10 χρόνια για τα πάνελ!; 

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Aurumnus είπε

Μόνο 10 χρόνια για τα πάνελ!; 

έχω πάρει ακόμα 4 προσφορές, σε όλες είναι 12 χρόνια εγγύηση προϊόντος & 25 χρόνια εγγύησης απόδοσης. και σε αυτούς 10+25..

Δημοσ.
Στις 25/2/2023 στις 1:00 ΜΜ, userAnon είπε

Ευχαριστώ.. Στο κόστος τώρα, βγαίνει 7,700 με ΦΠΑ..

Αν δεν έχω κάνει μεγάλο λάθος τα υλικά βγαίνουν max 5.000€ - 5.500€ με ΦΠΑ. 

Δεν είμαι και σίγουρος όμως.. Τα 7.700 δεν είναι υπερβολή?? 

7700 για 3.3 συστημα; πωπωπω, ανεβηκαν πολυ! 

Σκεφτόμουν για 5ρι, αρα με βλέπω να "φευγει" η τιμουλα!

Δημοσ.
7 ώρες πριν, userAnon είπε

Έχεις κανείς αποψη για τα υλικά τους? 

Τι άποψη να έχει... φασον είναι από κάποιο κινέζικο εργοστάσιο, λαχείο δηλαδή. Μπορεί να είναι και τέλεια, αλλά ποιος ξέρει; 

Ειδικά σε inverter θα έβαζα επώνυμο. Σε panel είναι λιγότερες οι πιθανότητες να πέσεις σε μούφα. Είναι πολύ δελεαστικές οι τιμές τους πάντως. Θα ρωτήσω συνεργάτη μου να μάθω πληροφορίες...αν και τώρα μας καίει άλλο, το max 10kw σε οικιακές παροχές και max 100 σε επαγγελματικές, που λέει στο νέο νομοσχέδιο. Μην τα βλέπετε και λέτε πολλά είναι, υπάρχουν επιχειρήσεις που τα 100kw τους είναι υπερβολικά λίγα!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επιτέλους μετά από μήνες ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία εγκατάστασης/αδειοδότησης/σύνδεσης και πλέον από προχθές συμψηφίζω ρεύμα.

Για την ιστορία επειδή είχα απασχολήσει το forum και ευχαριστώ όλες/όλους που ανταποκρίθηκαν στις απορίες λέω τι πραγματικά έγινε στα δύο ζητήματα που αντιμετώπισα ώστε βοηθηθούν και οι επόμενοι:

1) Η εγκατάσταση μου (ρολόι παραγωγού, inverter, πίνακας ασφαλειών) είναι μακριά από το ρολόι της ΔΕΔΔΗΕ. Θυμίζω ότι έχω μονοκατοικία σε συγκρότημα και τα ρολόγια της ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι δίπλα στο σπίτι μου αλλά μακριά στα όρια του οικοπέδου οπότε η εγκατάσταση των δικών μου έγινε στο σπίτι. Υπάρχει πρόσβαση στο σπίτι και στο μετρητή παραγωγού. Με την αρχική αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ ήρθαν για επισκόπηση και διαπιστώσαν ότι ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης δεδομένου της θέσης του μετρητή ΔΕΔΔΗΕ, ήταν αυτός που πρότεινα και αφού δεν υπήρχε θέμα πρόσβασης δεν υπήρχε κανένα θέμα.

2) Για την δήλωση ολοκλήρωσης/αίτηση ενεργοποίησης δεν κατέθεσα κανένα χαρτί από το Δήμο. Μέσα σε αυτό το διάστημα του ενός μηνός αλλάξανε 2 φορές το έντυπο αίτησης. Κατέθεσα:

• Σύμβαση Συμψηφισμού μεταξύ του Αυτοπαραγωγού και του Προμηθευτή
  • Έγγραφη δήλωση του Αυτοπαραγωγού για τον τρόπο επιτήρησης του σταθμού, τον ορισμό του υπεύθυνου τεχνικού προσωπικού κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού και των στοιχείων επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, email, κλπ)
  • Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν.1599/1986 πρωτότυπες και θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής τους ή ηλεκτρονικά εκδοθείσες μέσω του www.gov.gr, με τις οποίες θα βεβαιώνεται ότι όλα τα έργα εκτελέστηκαν σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύνδεσης, τις σχετικές διατάξεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις, και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης α)του Αυτοπαραγωγού και β) του υπεύθυνου για την εγκατάσταση μηχανικού
  • Για σύνδεση στην ΧΤ, Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάση (Υ.Δ.Ε.) για τη συνολική εγκατάσταση, με συνημμένα: α) Μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης «όπως κατασκευάστηκε» και β) Τεχνική περιγραφή του τρόπου αποφυγής του φαινομένου της νησιδοποίησης, με αναφορά στις τιμές ρύθμισης και τους χρόνους ενεργοποίησης όλων των προβλεπόμενων προστασιών όπως τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΕΔΔΗΕ
  • Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 πρωτότυπη και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ή ηλεκτρονικά εκδοθείσα μέσω του www.gov.gr, στην οποία ο Αυτοπαραγωγός θα δηλώνει: τις ρυθμίσεις όλων των προβλεπόμενων προστασιών όπως τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΕΔΔΗΕ και ότι αυτές δε θα τροποποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σταθμού αυτοπαραγωγής.
  • Το αποδεικτικό ελέγχου του μετρητή του παραγωγού από τη ΔΕΔΔΗΕ

Μιλάμε για ένα σύστημα 2.3kWp (5 πάνελ ECO-SUN x 460W) με inverter  GROWATT MIC3000TL-X και moedem GROWATT Shine-X το οποίο με ταλαιπώρησε να σετάρω αλλά τα κατάφερα. Συνολική τιμή 3.350€ για το φωτοβoλταικό με εργασία, + 372€ η σύνδεση στη ΔΕΔΔΗΕ (είχα ψηφιακό μετρητή λόγω νυχτερινού) και 150€ νέα ΥΔΕ =  3.872€

Δυστυχώς οι συννεφιές, βροχές και χαλάζι δεν με άφησαν να το χαρώ:

image.png.87e1a11066c5f63b6141cdcc8dbe40b9.png

Επεξ/σία από christos_uoa
  • Like 11
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, christos_uoa είπε

Επιτέλους μετά από μήνες ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία εγκατάστασης/αδειοδότησης/σύνδεσης και πλέον από προχθές συμψηφίζω ρεύμα.

Για την ιστορία επειδή είχα απασχολήσει το forum και ευχαριστώ όλες/όλους που ανταποκρίθηκαν στις απορίες λέω τι πραγματικά έγινε στα δύο ζητήματα που αντιμετώπισα ώστε βοηθηθούν και οι επόμενοι:

1) Η εγκατάσταση μου (ρολόι παραγωγού, inverter, πίνακας ασφαλειών) είναι μακριά από το ρολόι της ΔΕΔΔΗΕ. Θυμίζω ότι έχω μονοκατοικία σε συγκρότημα και τα ρολόγια της ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι δίπλα στο σπίτι μου αλλά μακριά στα όρια του οικοπέδου οπότε η εγκατάσταση των δικών μου έγινε στο σπίτι. Υπάρχει πρόσβαση στο σπίτι και στο μετρητή παραγωγού. Με την αρχική αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ ήρθαν για επισκόπηση και διαπιστώσαν ότι ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης δεδομένου της θέσης του μετρητή ΔΕΔΔΗΕ, ήταν αυτός που πρότεινα και αφού δεν υπήρχε θέμα πρόσβασης δεν υπήρχε κανένα θέμα.

2) Για την δήλωση ολοκλήρωσης/αίτηση ενεργοποίησης δεν κατέθεσα κανένα χαρτί από το Δήμο. Μέσα σε αυτό το διάστημα του ενός μηνός αλλάξανε 2 φορές το έντυπο αίτησης. Κατέθεσα:

• Σύμβαση Συμψηφισμού μεταξύ του Αυτοπαραγωγού και του Προμηθευτή
  • Έγγραφη δήλωση του Αυτοπαραγωγού για τον τρόπο επιτήρησης του σταθμού, τον ορισμό του υπεύθυνου τεχνικού προσωπικού κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού και των στοιχείων επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, email, κλπ)
  • Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν.1599/1986 πρωτότυπες και θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής τους ή ηλεκτρονικά εκδοθείσες μέσω του www.gov.gr, με τις οποίες θα βεβαιώνεται ότι όλα τα έργα εκτελέστηκαν σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύνδεσης, τις σχετικές διατάξεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις, και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης α)του Αυτοπαραγωγού και β) του υπεύθυνου για την εγκατάσταση μηχανικού
  • Για σύνδεση στην ΧΤ, Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάση (Υ.Δ.Ε.) για τη συνολική εγκατάσταση, με συνημμένα: α) Μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης «όπως κατασκευάστηκε» και β) Τεχνική περιγραφή του τρόπου αποφυγής του φαινομένου της νησιδοποίησης, με αναφορά στις τιμές ρύθμισης και τους χρόνους ενεργοποίησης όλων των προβλεπόμενων προστασιών όπως τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΕΔΔΗΕ
  • Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 πρωτότυπη και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ή ηλεκτρονικά εκδοθείσα μέσω του www.gov.gr, στην οποία ο Αυτοπαραγωγός θα δηλώνει: τις ρυθμίσεις όλων των προβλεπόμενων προστασιών όπως τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΕΔΔΗΕ και ότι αυτές δε θα τροποποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σταθμού αυτοπαραγωγής.
  • Το αποδεικτικό ελέγχου του μετρητή του παραγωγού από τη ΔΕΔΔΗΕ

Μιλάμε για ένα σύστημα 2.3kWp (5 πάνελ ECO-SUN x 460W) με inverter  GROWATT MIC3000TL-X και moedem GROWATT Shine-X το οποίο με ταλαιπώρησε να σετάρω αλλά τα κατάφερα. Συνολική τιμή 3.350€ για το φωτοβωλταικό με εργασία, + 372€ η σύνδεση στη ΔΕΔΔΗΕ (είχα ψηφιακό μετρητή λόγω νυχτερινού) και 150€ νέα ΥΔΕ =  3.872€

Δυστυχώς οι συννεφιές, βροχές και χαλάζι δεν με άφησαν να το χαρώ:

image.png.87e1a11066c5f63b6141cdcc8dbe40b9.png

Μπράβο καλορίζικο! Μην αγχώνεσαι θα το χαρείς το καλοκαίρι! Και από του χρόνου να κοιτάς μήνα μήνα τις παραγωγές, αν έχεις μεγάλη μείωση με ίδιο περίπου καιρό, μήπως θέλει κανένα πλύσιμο...

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Μπράβο καλορίζικο! Μην αγχώνεσαι θα το χαρείς το καλοκαίρι! Και από του χρόνου να κοιτάς μήνα μήνα τις παραγωγές, αν έχεις μεγάλη μείωση με ίδιο περίπου καιρό, μήπως θέλει κανένα πλύσιμο

Έχεις δίκιο. Την ημέρα που ήρθε η ΔΕΔΔΗΕ για την τελικό έλεγχο και σφράγιση του ρολογιού, φεύγοντας από το σπίτι στις 9:42 για δουλειά βλέπω μέτρηση στο μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ 2483,26kW με μέτρηση εγχεόμενης (2.8.0) 6,63kW. Επιστρέφοντας στις 16.33 βλέπω μέτρηση 2483,26kW, ενώ η μέτρηση της εγχεόμενης (2.8.0) 11,9kW.

Χαμόγελο μεγάλο σχηματίστηκε. Με συννεφιά όλες αυτές τις ώρες δεν πήρα τίποτα από ΔΕΗ, η παραγωγή μου κάλυψε με ταυτοχρονισμό όλες τις standby συσκευές (τηλεόραση, router, 2 ψυγεία, ένα καταψύκτη και κάτι ψιλά) και έριξε και 5,27kW στο σύστημα για κάβα

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

και η πρώτη μέρα με ηλιοφάνεια με παραγωγή13kWh. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος για 2.3kWp σύστημα σύμφωνα και με αυτά που διαβάζω. Ίσως να ξεκινάει σκιά από τον ηλιακό μου μετά τις 12 προς το ένα πάνελ. Θα το ελέγξω πόσο επεκτείνεται και αν αξίζει οικονομικά να μεταφέρω κανα μέτρο τον ηλιακό μου, δυστυχώς μόνο τόσο μπορώ.

image.png.fa766d82face3a117381a5fb7c7b36aa.png

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, christos_uoa είπε

και η πρώτη μέρα με ηλιοφάνεια με παραγωγή13kWh. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος για 2.3kWp σύστημα σύμφωνα και με αυτά που διαβάζω. Ίσως να ξεκινάει σκιά από τον ηλιακό μου μετά τις 12 προς το ένα πάνελ. Θα το ελέγξω πόσο επεκτείνεται και αν αξίζει οικονομικά να μεταφέρω κανα μέτρο τον ηλιακό μου, δυστυχώς μόνο τόσο μπορώ.

image.png.fa766d82face3a117381a5fb7c7b36aa.png

Να τον μεταφέρεις 1ον γιατί χάνεις παραγωγή, 2ον γιατί οι σκιές μακροπρόθεσμα δημιουργούν πρόβλημα στα πάνελ (επιφάνεια και δίοδοι).

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Να τον μεταφέρεις 1ον γιατί χάνεις παραγωγή, 2ον γιατί οι σκιές μακροπρόθεσμα δημιουργούν πρόβλημα στα πάνελ (επιφάνεια και δίοδοι).

Διακρίνεις και εσύ στο γράφημα γενικά ότι ίσως υπάρχει θέμα σκίασης? Ο μόνος τρόπος να το εντοπίσω και πόσο επηρεάζει είναι να βάλω το τηλέφωνο να κάνει timelapse video για να το δω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα πάνελ πάντως έχουν πρόβλεψη για σκίαση, δεν είναι όπως παλιά.

https://youtu.be/AZ8VQ_zmf1M 

Οι kwh που παίρνεις είναι μια χαρά σαν απόδοση. Και το να παράγεις το δικό σου ρεύμα είναι πολύ ευχάριστο, όταν βγαίνει ο ήλιος ξέρεις ότι βγάζεις χρηματα. Όπως λέει και ο jerry rig everything, αυτοί είναι οι υπάλληλοι μου (δείχνοντας τα πάνελ). 

Επεξ/σία από gpapadakis
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Τα πάνελ πάντως έχουν πρόβλεψη για σκίαση, δεν είναι όπως παλιά.

https://youtu.be/AZ8VQ_zmf1M 

Οι kw που παίρνεις είναι μια χαρά σαν απόδοση. Και το να παράγεις το δικό σου ρεύμα είναι πολύ ευχάριστο, όταν βγαίνει ο ήλιος ξέρεις ότι βγάζεις χρηματα. Όπως λέει και ο jerry rig everything, αυτοί είναι οι υπάλληλοι μου (δείχνοντας τα πάνελ). 

Σωστά κάτι τέτοιο θυμόμουνα όταν διάβαζα για τα πάνελ και αυτά που έβαλα είναι half cell. Είναι τα ES-120 MONO HALF CELL

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, christos_uoa είπε

Διακρίνεις και εσύ στο γράφημα γενικά ότι ίσως υπάρχει θέμα σκίασης? Ο μόνος τρόπος να το εντοπίσω και πόσο επηρεάζει είναι να βάλω το τηλέφωνο να κάνει timelapse video για να το δω.

Δεν βλέπω την τέλεια "καμπάνα" που θα έπρεπε, αλλά σε αυτό θα το δεις μόνο σε μέρα χωρίς κανένα σύννεφο. Η παραγωγή σου όμως είναι τέλεια! Αν είναι πράγματι 2.3kwp το σύστημα και σου παρήγαγε 13kw, είναι παραγωγές που το δικό μου πιάνει τους καλοκαιρινούς μήνες, με πολλή περισσότερη ηλιοφάνεια!

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα, 

Σε χθεσινή συζήτηση με φίλο, μας δημιουργήθηκε η εξής απορία. Η ενέργεια που εγχέεται στο δίκτυο πως επιμερίζεται στην αφαίρεση από ημερήσιο και νυχτερινό?

Πχ στον μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ έχω ένδειξη 1.8.0 (συνολική εισερχόμενη) 1000kwh, 1.8.1 (ημερήσια εισερχόμενη) 700kwh και 1.8.2 (νυχτερινό εισερχόμενο) 300kwh. Ως εγχεόμενη (2.8.0) έδωσα 200 Kwh. Αυτές θα αφαιρεθούν από το σύνολο άρα το σύνολο μου είναι 800kwh που θα χρεωθώ. Πως όμως θα επιμεριστούν σε ημερήσια και νυχτερινά για την χρέωση? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...