Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Συγνώμη, αλλά εάν στο διάστημα των τελευταίων 5 μηνών έχετε ανάψει 3 άτομα 12 1/2 ώρες θερμοσίφωνα ;;;

Και κάνετε μπάνιο 3 άτομα καθημερινά ; 

Ηλιακό λέει..

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Doubt είπε

Ηλιακό λέει..

δηλαδή το τελευταίο 5μηνο δεν έχουν υπάρξει μέρες με ελάχιστη ηλιοφάνεια  ; 

στην Αττική αρκετές, στο υπογράφω 

τώρα στην Αυστραλία δε ξέρω τι γίνεται

Δημοσ.

Προηγούμενο τετράμηνο από 23/08 - 19/12 είχα 700kwh (455μερα + 245νυχτα) 3 μελή οικογένεια με ηλιακό  νομίζω είμαι αρκετά καλά, βοήθησε και ο καιρός. Οπότε αυτά που λέει ο φίλος δεν είναι ακατόρθωτα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, AristidisZ είπε

άρα δε ζητάς 5000 + 1600 ετησίως, ζητάς 5000 + 12*300 ;)

εγώ προσωπικά δε θα πήγαινα σε Α/Θ σε φάση αντικατάστασης συστήματος θέρμανσης, τη θεωρώ πολύ καλή λύση μόνο για νέες εγκαταστάσεις

στην περίπτωσή σου (γνώμη μου προφανώς), καλύτερα ένα μικρό Φ/Β για να καλύπτεις όλες τις περιφερειακές καταναλώσεις παρά έξοδα για Α/Θ & μεγάλο Φ/Β 

Άμα γράφεις βιαστικά αυτά γίνονται!

Άρα το 5ρι ΦΒ είναι μονόδρομος.

Το κόστος παλεύεται. Θα πουλήσω το σύστημα θέρμανσης που έχω και κάτι θα βγει από εκεί.

Έχω μια απορία, μιας και είσαι του χώρου. Απ' το χειριστήριο του λέβητα έχω τη κατανάλωση σε kWh θέρμανσης (με οποία ακριβεία είχε) 

Μπορώ από αυτήν λες να υπολογίσω μέσω του cop περίπου τις kWh ρεύματος της αντλίας;

Πάντα μιλάμε για χονδροειδο υπολογισμό, μιας και δεν είναι ο βαθμός αποδοσης ίδιος όλο το χειμώνα...

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kanesaxo είπε

Άμα γράφεις βιαστικά αυτά γίνονται!

Άρα το 5ρι ΦΒ είναι μονόδρομος.

Το κόστος παλεύεται. Θα πουλήσω το σύστημα θέρμανσης που έχω και κάτι θα βγει από εκεί.

Έχω μια απορία, μιας και είσαι του χώρου. Απ' το χειριστήριο του λέβητα έχω τη κατανάλωση σε kWh θέρμανσης (με οποία ακριβεία είχε) 

Μπορώ από αυτήν λες να υπολογίσω μέσω του cop περίπου τις kWh ρεύματος της αντλίας;

Πάντα μιλάμε για χονδροειδο υπολογισμό, μιας και δεν είναι ο βαθμός αποδοσης ίδιος όλο το χειμώνα...

μα τι υπολογισμό θα κάνεις με αυτόν τον τρόπο ; 

πες ότι κατανάλωσες (άρα χρειάστηκες) 2,000 (θερμικές) kwh σε ένα χρονικό διάστημα

εάν είχες Α/Θ, θα μέτραγες kwh κατανάλωσης και θα έκανες την διαίρεση  

Τώρα δε μπορείς να υπολογίσεις κάτι... 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, kanesaxo είπε

Ναι, μια εικόνα θα την πάρεις! Διαιρείς με το μέσο SCOP και βλέπεις περίπου τι θα σου βγάλει...Το οποίο όμως μπορεί να παίξει αρκετά, αν η εγκατάστασή σου δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το καλό COP της αντλίας (βασικά αν την δουλεύεις σε υψηλές θερμοκρασίες)

12 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

μα τι υπολογισμό θα κάνεις με αυτόν τον τρόπο ; 

πες ότι κατανάλωσες (άρα χρειάστηκες) 2,000 (θερμικές) kwh σε ένα χρονικό διάστημα

εάν είχες Α/Θ, θα μέτραγες kwh κατανάλωσης και θα έκανες την διαίρεση  

Τώρα δε μπορείς να υπολογίσεις κάτι... 

Αν έκαψε 2.000 θερμικές kwh, διαιρεί με τον SCOP (έστω 4), και βρίσκει ότι για την ίδια αποδιδόμενη θερμότητα η αντλία θα έκαιγε 500 ηλεκτρικές kwh, για την ίδια περίοδο αναφοράς.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, AristidisZ είπε

Συγνώμη, αλλά εάν στο διάστημα των τελευταίων 5 μηνών έχετε ανάψει 3 άτομα 12 1/2 ώρες θερμοσίφωνα ;;;

Και κάνετε μπάνιο 3 άτομα καθημερινά ; 

Ναι, ακριβώς έτσι.

Και χρειάστηκε να ανάψουμε την αντίσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα 25 μέρες, από 15 έως 65 λεπτά, ανάλογα την ημέρα.
Άναμμα πάντα με χρονόμετρο.
Και μια φορά τον ξέχασα για 35 λεπτά. Δεν έβαλα χρονόμετρο και ήμουν με το ρολόι του laptop.
Το έριξα στο διάβασμα και ούτε που κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα.
Το μεγάλο πακέτο ήταν τέλη Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου. Άναμμα σχεδόν κάθε μέρα για ένα διάστημα 20 ημερών.

Αν είχα κάνει και την πατέντα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, θεωρώ πως θα τον είχαμε ανάψει και λιγότερα συνολικά λεπτά.

Μεγάλη υπόθεση ο ήλιος.
Βάζεις ηλιακό θερμοσίφωνα και Φ/Β πάνελ και ξενοιάζεις σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Μεγάλο αρχικό κόστος βέβαια.

Επεξ/σία από Aurumnus
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ναι, μια εικόνα θα την πάρεις! Διαιρείς με το μέσο SCOP και βλέπεις περίπου τι θα σου βγάλει...Το οποίο όμως μπορεί να παίξει αρκετά, αν η εγκατάστασή σου δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το καλό COP της αντλίας (βασικά αν την δουλεύεις σε υψηλές θερμοκρασίες)

Αν έκαψε 2.000 θερμικές kwh, διαιρεί με τον SCOP (έστω 4), και βρίσκει ότι για την ίδια αποδιδόμενη θερμότητα η αντλία θα έκαιγε 500 ηλεκτρικές kwh, για την ίδια περίοδο αναφοράς.

Αυτό ακριβώς εννοούσα!

Οπότε οι περίπου 5600 θερμικές kWh, με ένα scop 2.5 (παίρνω ένα δυσμενές, γιατί είμαι με σώματα και λογικα θα την έχω κοντά στους 55-60 βαθμούς) άρα 5600/2.5=2240 kWh ρεύματος.

Και 3000 ναναι, καλά το βλέπω.

Επεξ/σία από kanesaxo
  • Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Aurumnus είπε

Είμαστε τρία άτομα στο σπίτι και μετά την τοποθέτηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, εδώ και 5 μήνες σε κανέναν μήνα δεν ξεπεράσαμε τις 300 kWh. Και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές είναι του 2004-2009 (με εξαίρεση υπολογιστές και τηλεόραση).
Θέρμανση πετρέλαιο (φέτος έχεις λειτουργήσει ελάχιστε ημέρες).
Η αντίσταση του ηλιακού έχει λειτουργήσει λόγω συννεφιάς συνολικά 760 λεπτά χρονομετρημένα και καταχωρημένα σε excel.

Κατί κάνεις πάρα πολύ λάθος.

Και το ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί και εγώ παλιότερα όταν έμενα μόνος μου κατανάλωνα 2000 kWh το 4μηνο.

Γι'αυτό λένε πρώτα μειώνουμε την κατανάλωση και μετά βάζουμε πάνελ.

Εσύ κάνεις κάτι πολύ λάθος με το πώς ζεις, ή με το πώς μετράς. 7 kw τη μέρα είναι 15λεπτά θερμοσίφωνας (σε ψιλοκαλή μέρα, αλλιώς θες 30-45), 60 λεπτά μαγείρεμα σε εστία 2κβ ή φούρνο 2κβ, 2-3 ώρες τιβί, 5-6 ώρες ανοιχτό πισι με οθόνη, τα φώτα σας, το ψυγείο. Αν σου τύχει ζεστή μέρα με ήλιο, τη βγάζεις. Άμα κάνει 15 μέρες συννεφιά με υγρασίες όπως το Δεκέμβριο, θα πρέπει ή να ζεις σε μία υγρή και κρύα τρώγλη και να μπανιάρεσαι με κρύο νερό, ή να κάψεις ρεύμα για να γίνεις άνθρωπος και πάλι.

Για να αποφύγεις το "υγρή και κρύα τρώγλη" μπορείς να ανάψεις και αρκετό πετρέλαιο. Αλλά είναι πιο συμφέρον να μπουμπουνίσεις αφυγραντήρα, οπότε θα πας πάνω από τις 10κβ και πάλι. Τελοσπάντων, εγώ γράφω με γνώμονα ότι ο σκοπός δεν είναι μόνο το ζην, αλλά και ένα ελάχιστο ευ ζην, ειδικά αν έχεις και παιδί στο πλάνο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, kanesaxo είπε

Αυτό ακριβώς εννοούσα!

Οπότε οι περίπου 5600 θερμικές kWh, με ένα scop 2.5 (παίρνω ένα δυσμενές, γιατί είμαι με σώματα και λογικα θα την έχω κοντά στους 55-60 βαθμούς) άρα 5600/2.5=2240 kWh ρεύματος.

Και 3000 ναναι, καλά το βλέπω.

Το είπε σωστά ο Πάνος, εγώ διάβασα λίγο ανάποδα το ερώτημα σου, νόμιζα εάν από τα θερμικά kWh μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το cop της αντλίας

2 ώρες πριν, Aurumnus είπε

Ναι, ακριβώς έτσι.

Και χρειάστηκε να ανάψουμε την αντίσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα 25 μέρες, από 15 έως 65 λεπτά, ανάλογα την ημέρα.
Άναμμα πάντα με χρονόμετρο.
Και μια φορά τον ξέχασα για 35 λεπτά. Δεν έβαλα χρονόμετρο και ήμουν με το ρολόι του laptop.
Το έριξα στο διάβασμα και ούτε που κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα.
Το μεγάλο πακέτο ήταν τέλη Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου. Άναμμα σχεδόν κάθε μέρα για ένα διάστημα 20 ημερών.

Αν είχα κάνει και την πατέντα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, θεωρώ πως θα τον είχαμε ανάψει και λιγότερα συνολικά λεπτά.

Μεγάλη υπόθεση ο ήλιος.
Βάζεις ηλιακό θερμοσίφωνα και Φ/Β πάνελ και ξενοιάζεις σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Μεγάλο αρχικό κόστος βέβαια.

Χωρίς boiler όλα αυτά ; 
εγω κάθε πρωί ανάβω no matter what μισή ώρα για να κάνω μπάνιο, σχεδόν ένα δίμηνο τώρα παρόλο που έχω ηλιακό 

Άμα δεν έχει ήλιο όλη μέρα, και θέλουν το απόγευμα να κάνουν μπάνιο αλλά δυο άτομα, δε θες πάλι στη ξεφτίλα άλλη μισή ώρα ;

edit: τώρα κοιταγα τις μετρήσεις μου, από 7/11 μέχρι 9/1, 240 kWh για νερό, πες περίπου δηλαδή μια ώρα τη μέρα 

βέβαια έχω και πιτσιρίκι κάτω από 2 ετών 

Επεξ/σία από AristidisZ
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

7 kw τη μέρα είναι 15λεπτά θερμοσίφωνας (σε ψιλοκαλή μέρα, αλλιώς θες 30-45), 60 λεπτά μαγείρεμα σε εστία 2κβ ή φούρνο 2κβ

Η μονάδα είναι η κιλοβατώρα kWh, μετράει ενέργεια, αυτή γράφει ο μετρητής και αυτή πληρώνουμε.

4kW είναι συνήθως η ισχύς του θερμοσίφωνα, αν κάψει 60 λεπτά σερί (χωρίς να κόψει ο θερμοστάτης) είναι 4kWh. Πως βγάζεις 7 σε 15 λεπτά;

Το αυτό για εστία/φούρνο..

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Doubt είπε

Η μονάδα είναι η κιλοβατώρα kWh, μετράει ενέργεια, αυτή γράφει ο μετρητής και αυτή πληρώνουμε.

4kW είναι συνήθως η ισχύς του θερμοσίφωνα, αν κάψει 60 λεπτά σερί (χωρίς να κόψει ο θερμοστάτης) είναι 4kWh. Πως βγάζεις 7 σε 15 λεπτά;

Το αυτό για εστία/φούρνο..

Έλα ρε παιδιά, λίγο σβέλτα, θεωρούσα ότι είμαι σε θρεντ που σας κόβει. Εννοώ προφανώς ότι για κάθε μία από τις ανωτέρω πράξεις χρειάζεται περίπου μία κιλοβατώρα. Άρα, για ένα τέταρτο θερμοσίφωνα, που συνήθως είναι 4κβ η ισχύς, χρειάζεται 1 κβ.

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Έλα ρε παιδιά, λίγο σβέλτα, θεωρούσα ότι είμαι σε θρεντ που σας κόβει. Εννοώ προφανώς ότι για κάθε μία από τις ανωτέρω πράξεις χρειάζεται περίπου μία κιλοβατώρα. Άρα, για ένα τέταρτο θερμοσίφωνα, που συνήθως είναι 4κβ η ισχύς, χρειάζεται 1 κβ.

Και πάλι.. δεν λαμβάνεις υπόψιν τους θερμοστάτες σε εστία/φούρνο συν τα υπόλοιπα που είναι εντελώς αυθαίρετα, δηλαδή φώτα, υπολογιστή, τηλεόραση.

Τέλος πάντων, μπορεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα νούμερα που γράφτηκαν, ακόμα και 100%, οπότε δεν έχει νόημα.

Δημοσ.

Διαβαζω αλλου πως παιζει και σημαντικο ρολο ο ταυτοχρονισμός στο νετ μετερινγκ...

Αρα μηπως στη περίπτωση μιας Α/Θ, να πρεπει να συνδυαστεί με buffer οπου η α/θ θα λειτουργει "φουλ" τις ωρες που παραγεται το περισσότερο ρευμα απ'το φ/β (δηλ τις ωρες ηλιοφάνειας), και θα ζεσταινει το δοχειο; ωστε μετα αυτο με τη σειρα του θα ζεσταινει τα σωματα για οσο μπορει, μεχρι να ξαναπαρει η α/θ.

Ή τα ψειριζω πολυ;;;

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, kanesaxo είπε

Διαβαζω αλλου πως παιζει και σημαντικο ρολο ο ταυτοχρονισμός στο νετ μετερινγκ...

Αρα μηπως στη περίπτωση μιας Α/Θ, να πρεπει να συνδυαστεί με buffer οπου η α/θ θα λειτουργει "φουλ" τις ωρες που παραγεται το περισσότερο ρευμα απ'το φ/β (δηλ τις ωρες ηλιοφάνειας), και θα ζεσταινει το δοχειο; ωστε μετα αυτο με τη σειρα του θα ζεσταινει τα σωματα για οσο μπορει, μεχρι να ξαναπαρει η α/θ.

Ή τα ψειριζω πολυ;;;

Εάν το net metering εξακολουθεί να είναι σε εκκαθάριση ετήσιας βάσης, νομίζω είναι υπερβολή κάτι τέτοιο…

στη Δανία πχ που ξέρω, είναι σε real time, σε εκείνη την περίπτωση όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια πρέπει να Βαράνε όλα στο σπίτι, σε εμάς δε νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...