mechpanos Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 1 λεπτό πριν, kanesaxo είπε γιατί μόνον αυτή μπορεί να δώσει ο δήμος και αυτό προκύπτει με τη λογική, οταν μιλάμε για δημοτικά τέλη. αν χρειάζεται ή οχι, αν καλώς απαιτείται ή οχι, ειναι άλλη κουβέντα. Όχι, δεν δίνει μόνο αυτή. Δίνει και μια άλλη, που λέει προς τον ΔΕΔΔΗΕ ότι "θέλω δημοτικά τέλη & ταπ για τόσα τετραγωνικά". Πολλές φορές την ζητάνε στην αργκό σαν "βεβαίωση τετραγωνικών"... Αλλά επαναλαμβάνω θεωρώ ότι για nm δεν χρειάζεται, γιατί δεν είναι νέα παροχή. 1
Aurumnus Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Αλλά, επειδή είδα πρόσφατα έναν γιουτιουμπερ που με 3 πανελάκια στο μπαλκόνι βγάζει 3-4-5 KW τη μέρα κουτσά στραβά, εφόσον μιλάμε για ένα μέσο σπίτι 50-70τμ στο κέντρο της Αθήνας με 2 ενοίκους, είναι ένα καλό 10-15% της ημερήσιας κατανάλωσης, αν αυτή δεχθούμε ότι δύσκολα ξεπερνάει τις 30 Κ/Β καθημερινά Ποιος καταναλώνει 30 kWh καθημερινά (δηλαδή 3600 kWh το 4μηνο!)!; Μόνο όσοι έχουν από μία συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια και πάνω. Και θερμαίνονται με αντλία θερμότητας ή air condition. Η μεγάλη πλειονότητα καταναλώνει κάτω από 1600 kWh το 4μηνο (13-13,5 kWh την ημέρα). Οπότε, οι 3, 4, 5 kWh είναι το 20-40% της ημερήσιας κατανάλωσης. Με τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, μαγείρεμα κυρίως με χύτρα ταχύτητας (ακόμα καλύτερα σε επαγωγική εστία), μπορείς να ρίξεις την κατανάλωση ακόμα πιο χαμηλά. Επεξ/σία 26 Ιανουαρίου 2023 από Aurumnus 3
kanesaxo Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 15 λεπτά πριν, mechpanos είπε Όχι, δεν δίνει μόνο αυτή. Δίνει και μια άλλη, που λέει προς τον ΔΕΔΔΗΕ ότι "θέλω δημοτικά τέλη & ταπ για τόσα τετραγωνικά". Πολλές φορές την ζητάνε στην αργκό σαν "βεβαίωση τετραγωνικών"... Αλλά επαναλαμβάνω θεωρώ ότι για nm δεν χρειάζεται, γιατί δεν είναι νέα παροχή. πιθανολογω πως η ΔΕΔΔΗΕ θα ήθελε να μας "δέσει" ωστε να πληρώσουμε τυχόν υποχρεώσεις μας. Φυσικα κατ'εντολή. Αν ρωτάς εμένα, δε θα έπρεπε καν. Θα αρκουσε η προσκόμιση της ΟΑ και τέλος. Τι τον νοιαζει, τα εξτρα τμ, τυχον αυθαιρεσίες κτλ. ΑΝ ειναι να τοποθετηθούν σε κατι τελειως αυθαίρετο, οκ, να ζητήσει πχ μια βεβαιωση μηχανικού σύνδεσης με δίκτυα οκω. Τεσπα, μεγάλη κουβέντα. Θα ήθελα να κάποιο μέλος εχει προχωρήσει σε νετ μετερινγκ, κανα δυο ινφο... Εχω καταναλώσεις περίπου 300/4μηνο. Ας υποθέσουμε με ενα τέκνο να παμε στις 400/4μηνο. Σκέφτομαι την τοποθέτηση στο μέλλον μιας Α/Θ, που σύμφωνα με στατιστικα παρόμοιων οικιών με τη δική μου (φιλων κ συναδέλφων) θα χρειαστώ μαξ άλλες 5000kwh (φουσκωμένο προς τα πάνω αρκετά). Αρα ζητάμε 5000+1600=6600kwh. Να βαλω κατευθείαν ένα 5ρι Φ/Β; ή ειναι υπερβολή; με ιδεατους προσανατολισμους,τοποθετηση, θα παράγει κοντά στις 7800-8000kwh το έτος (πανω κατω). Και φυσικα εχουμε και το συντελεστή απομείωσης αποδοσης καθε χρόνο. Και οι ερωτήσεις: λίγα πάνελ με ΟΣΟ το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοση; περισσότερα με λιγότερη; μέση λύση; Ένα κόστος έχουμε στο περίπου για μέσης λύσης εξοπλισμο; ή έστω ένα εύρος απο φθηνό ως το πιο ακριβό; (δωμα, ισογείας υπερυψωμένης οικίας περιξ θεσνικης)
AristidisZ Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 12 λεπτά πριν, kanesaxo είπε Θα ήθελα να κάποιο μέλος εχει προχωρήσει σε νετ μετερινγκ, κανα δυο ινφο... Εχω καταναλώσεις περίπου 300/4μηνο. Ας υποθέσουμε με ενα τέκνο να παμε στις 400/4μηνο. Σκέφτομαι την τοποθέτηση στο μέλλον μιας Α/Θ, που σύμφωνα με στατιστικα παρόμοιων οικιών με τη δική μου (φιλων κ συναδέλφων) θα χρειαστώ μαξ άλλες 5000kwh (φουσκωμένο προς τα πάνω αρκετά). Αρα ζητάμε 5000+1600=6600kwh. Να βαλω κατευθείαν ένα 5ρι Φ/Β; ή ειναι υπερβολή; με ιδεατους προσανατολισμους,τοποθετηση, θα παράγει κοντά στις 7800-8000kwh το έτος (πανω κατω). Και φυσικα εχουμε και το συντελεστή απομείωσης αποδοσης καθε χρόνο. Και οι ερωτήσεις: λίγα πάνελ με ΟΣΟ το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοση; περισσότερα με λιγότερη; μέση λύση; Ένα κόστος έχουμε στο περίπου για μέσης λύσης εξοπλισμο; ή έστω ένα εύρος απο φθηνό ως το πιο ακριβό; (δωμα, ισογείας υπερυψωμένης οικίας περιξ θεσνικης) Το νούμερο που γράφεις είναι απίστευτα χαμηλό, ακόμα και αν χρησιμοποιείς αέριο για ΖΝΧ και μαγείρεμα και λείπετε όλη μέρα !!! Πάντως το τέκνο απογειώνει τις καταναλώσεις, ειδικά εάν χρησιμοποιείς ρεύμα για κουζίνα και θερμοσίφωνα Θες νερό διαθέσιμο σχεδόν όλη τη μέρα, θες μαγειρέματα κτλ κτλ Βάλε και στην εξίσωση ότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα είναι κάποιος 24/7 στο σπίτι, τελείως διαφορετικό πράγμα (σε καταναλώσεις) με ένα ζευγάρι που το πρωί πάει δουλειά, γυρνάει στις 6-7, μετά τη μία θα πάνε μια βόλτα, την άλλη σε κάναν φίλο, την άλλη για κάνα φαγητό κ.ο.κ. Τώρα για τα πάνελ, ο χώρος σου θα σε καθοδηγήσει πρωτίστως
qwertyuiop2 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 38 λεπτά πριν, Aurumnus είπε Ποιος καταναλώνει 30 kWh καθημερινά (δηλαδή 3600 kWh το 4μηνο!)!; Μόνο όσοι έχουν από μία συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια και πάνω. Και θερμαίνονται με αντλία θερμότητας ή air condition. Η μεγάλη πλειονότητα καταναλώνει κάτω από 1600 kWh το 4μηνο (13-13,5 kWh την ημέρα). Οπότε, οι 3, 4, 5 kWh είναι το 20-40% της ημερήσιας κατανάλωσης. Με τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, μαγείρεμα κυρίως με χύτρα ταχύτητας (ακόμα καλύτερα σε επαγωγική εστία), μπορείς να ρίξεις την κατανάλωση ακόμα πιο χαμηλά. Κοίτα, φαντάζομαι ότι για να καταναλώνω μόνος μου με 24/7 κλιματιστικό, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο ρούχων - πιάτων και μαγείρεμα πού και πού 20 kw, μία οικογένεια 4 ατόμων σε σπίτι που είναι 100 και όχι 50 τμ σαν το δικό μου, θα καταναλώνει σίγουρα 30-35 kw. Δεν ξέρω πώς μπορεί να βγει μία οικογένεια με 13 kw. 1 πλυντήριο ρούχων, 1 πιάτων, ο φωτισμός και η tv 2 ώρες, είναι 3kw. Άμα βάλουμε και 1-2 για υπολογιστές - οθόνες - κινητά, μένουν 5kw για μαγείρεμα, ζεστό νερό (ακόμα και με ηλιακό, μπορεί να έχει συννεφιά) και κάποια συμπληρωματική θέρμανση, επειδή είναι χειμώνας και κάποιος είναι αρρωστούλης, ή επειδή το δωμάτιο του ενός παιδιού είναι βορεινό, ή επειδή η οικογένεια ζει στα γιάννενα και έχει διαρκώς κάπου κάποιον αφυγραντήρα. Νομίζω λες λίγα.
AristidisZ Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 2 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Δεν ξέρω πώς μπορεί να βγει μία οικογένεια με 13 kw. 1 πλυντήριο ρούχων, 1 πιάτων, ο φωτισμός και η tv 2 ώρες, είναι 3kw. Άμα βάλουμε και 1-2 για υπολογιστές - οθόνες - κινητά, μένουν 5kw 13 - 3 - 1 = 5 ;
kanesaxo Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 4 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Το νούμερο που γράφεις είναι απίστευτα χαμηλό, ακόμα και αν χρησιμοποιείς αέριο για ΖΝΧ και μαγείρεμα και λείπετε όλη μέρα !!! Πάντως το τέκνο απογειώνει τις καταναλώσεις, ειδικά εάν χρησιμοποιείς ρεύμα για κουζίνα και θερμοσίφωνα Θες νερό διαθέσιμο σχεδόν όλη τη μέρα, θες μαγειρέματα κτλ κτλ Βάλε και στην εξίσωση ότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα είναι κάποιος 24/7 στο σπίτι, τελείως διαφορετικό πράγμα (σε καταναλώσεις) με ένα ζευγάρι που το πρωί πάει δουλειά, γυρνάει στις 6-7, μετά τη μία θα πάνε μια βόλτα, την άλλη σε κάναν φίλο, την άλλη για κάνα φαγητό κ.ο.κ. Τώρα για τα πάνελ, ο χώρος σου θα σε καθοδηγήσει πρωτίστως 2 ατομα ειμαστε. (και καποιους μήνες, κάτω απο 300) Ουσιαστικα είμαστε σπίτι απο 16:00-24:00 (μετά υπνος). Τωρα 2 ατομα, πόσα πλυντήρια να βαλουμε; δε μαγειρεύουμε καθε μερα. Καθημερινά καίει απλά η τιβί, το home theater και κανα 2 ωρες αν παίξω στο πισι. Ολες οι συσκευές ειναι καινούργιες. Λάμπες ολες led Κάθε μήνα απο βολτέρα ακόμη, ειχα εκκαθαριστικό. Μόνον το καλοκαίρι ξεπερνούσαμε τις 300kwh, λογω κλιματισμου. Σωστά ανέφερες, ΖΝΧ ηλιακός και υγραέριο. Ακόμη κια τα δεδομένα του πατρικου μου να βάλω, οταν ζούσα εκει, με τη μητέρα μου στο σπιτι 24/7, με πισι ανοικτό τοτε 24/7 με τα κλασσικα πλυντηρια της μαμας καθε τρεις και λιγο, μαγείρεμα με το παραμικρό, ΣΠΑΝΙΩΣ ξεπερνούσαμε τις 1800 το 4μηνο (4 ατομα). Χωρίς οικονομία, ετσι;
AristidisZ Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Μόλις τώρα, kanesaxo είπε 2 ατομα ειμαστε. (και καποιους μήνες, κάτω απο 300) ναι αλλά πίσω έγραψες 300/4μηνο, όχι το μήνα, για αυτό μπερδεύτηκα
qwertyuiop2 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 48 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Ναι, εδώ ο κόσμος φεύγει από την επαρχία γιατί δεν έχει να φάει, θα γεμίσουν τα σπίτια με φωτοβολταϊκά... Ακόμα και σε μικρές επαρχιακές πόλεις, η δόμηση δεν επιτρέπει εγκατάσταση Φ/Β Στα χωριά δε (ή έστω σε μικρές κωμοπόλεις), είμαι 99.9% σίγουρος ότι η κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια είναι σημαντικά μικρότερη από ότι στον αστικό ιστό Τέλος πάντων, δεν θα κάτσω να τσακωθώ, κατά τη δική μου γνώμη αυτό το νούμερο που λες δεν υπάρχει ουδεμία πιθανότητα να το δούμε στην Ελλάδα, εσύ το παρουσιάζεις ως δεδομένο Ο χρόνος θα δείξει Στο πρώτο που λες, θα σκάσουν πολλές επιδοτήσεις από κράτος + Ε.Ε. Είναι κεντρική πολιτική γραμμή πλέον - ειδικά αν όντως κάποιος δεν έχει να φάει μπορεί να δεις έως και 90-100% επιδοτήσεις! Αλλά, για να λέμε και όλες τις αλήθειες, σιγά που δεν έχει να φάει η επαρχία. Έτσι δηλώνουν. Δε λέω ότι είναι πλούσιοι, αλλά κάτι το barter economy, κάτι η πανεύκολη φοροδιαφυγή, κάτι οι πολύ χαμηλότερες τιμές Γης και διατροφής και κάτι το ΚΕΑ που μπορεί να παίρνει κανείς που... αυτοπροσδιορίζεται πένης φορολογικά, μια χαρά μαζεύονται τα λεφτάκια. Αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, είναι εκείνοι που έφυγαν σε ολλανδίες - γερμανίες - λονδίνα την περασμένη δεκαετία: Οι γόνοι της αστυφιλίας του 60-70, των οποίων όλη η περιουσία ήταν ένα διαμέρισμα στην Αθήνα /2 ή /3 αδέρφια και μόνο τους προσόν ήταν η διανοητική και πνευματική εργασία. Δεν έχω υπόψη μου μικρή επαρχιακή πόλη στην οποία οι ένοικοι "πολυκατοικιών" να είναι τόσοι που, αν κάνουν μία ενεργειακή κοινότητα, να μην τους καλύπτει η ταράτσα για Φ/Β. Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις (έγραψα μερικές, πχ δε θα πας στην Ερμούπολη της Σύρου να την πλακώσεις στη μαυρίλα, ούτε στο κέντρο του Ρεθύμνου ή των Χανίων), αλλά εν γένει η επαρχία έχει άπλα, ήλιο και μικρές καταναλώσεις, ως είπες. Άρα καλύπτεται ευκολότερα η οικιακή ζήτησή της. Αν πάω αύριο 2 πάνελ των 200 βατ, ένα ινβερτερ 2000w και 2-3 μπαταρίες μολύβδου στο σπίτι μου στο χωριό στην Κρήτη, τους κάλυψα τα πάντα πλην φούρνου, που λέει ο λόγος. Καίνε 5 λάμπες των 5watt, ένα ρούτερ, ένα λάπτοπ και φορτίζουν 2 κινητά. Μια φορά τη βδομάδα βάζουν κι ένα πλυντήριο ρούχων που τραβάει λιγότερο από 2κ βατ. Κατά τα άλλα, σόμπες ξύλου- πετρελαίου - ηλιακό - καφέ στο υγραέριο. 1
kanesaxo Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Μόλις τώρα, AristidisZ είπε ναι αλλά πίσω έγραψες 300/4μηνο, όχι το μήνα, για αυτό μπερδεύτηκα ωπα σορρυ, λαθος δικο μου!!! 1
qwertyuiop2 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 6 λεπτά πριν, AristidisZ είπε 13 - 3 - 1 = 5 ; Κατά προσέγγιση μιλάμε, δες την ουσία. Δε μπορούμε σε τόσο μικρές καταναλώσεις να μιλήσουμε ακριβώς, άμα ο άλλος έχει 65 ίντσες τιβι και ο παράλλος 40, ή αν ο ένας έχει gamer κόρη που κάνει 1 ώρα μπάνιο τα μακριά της μαλλιά και μετά καίει 3κβ/μέρα παίζοντας lol. Το ζητούμενο εδώ είναι αν οι 13κβ φτάνουν για σπιτικό. Εγώ πες ως ένα άτομο στερούμαι τη σταθερή θερμοκρασία χώρου μου και αντί 21-22 ακατέβατα έχω 16-17. Σε μία οικογένεια δεν το κάνεις αυτό, θερμοκρασία κάτω των 18 κελσίου είναι επικίνδυνη για αιφνίδιο θάνατο παιδιών και ηλικιωμένων.
AristidisZ Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Μόλις τώρα, qwertyuiop2 είπε Κατά προσέγγιση μιλάμε, δες την ουσία. Δε μπορούμε σε τόσο μικρές καταναλώσεις να μιλήσουμε ακριβώς, άμα ο άλλος έχει 65 ίντσες τιβι και ο παράλλος 40, ή αν ο ένας έχει gamer κόρη που κάνει 1 ώρα μπάνιο τα μακριά της μαλλιά και μετά καίει 3κβ/μέρα παίζοντας lol. Το ζητούμενο εδώ είναι αν οι 13κβ φτάνουν για σπιτικό. Εγώ πες ως ένα άτομο στερούμαι τη σταθερή θερμοκρασία χώρου μου και αντί 21-22 ακατέβατα έχω 16-17. Σε μία οικογένεια δεν το κάνεις αυτό, θερμοκρασία κάτω των 18 κελσίου είναι επικίνδυνη για αιφνίδιο θάνατο παιδιών και ηλικιωμένων. Η ουσία είναι ότι όταν μιλάμε για καταναλώσεις ρεύματος, υπάρχουν 3 βασικές καταναλώσεις που πρέπει να αποσαφηνίζουμε εάν γίνονται με ρεύμα ή με άλλη πηγή ενέργειας θέρμανση ΖΝΧ μαγείρεμα Εάν για τα παραπάνω χρησιμοποιείται ρεύμα, είναι απόλυτα λογική μια κατανάλωση των 20kwh ημερησίως το χειμώνα Εάν δεν χρησιμοποιείται ηλεκτρικό για καμία από τις παραπάνω χρήσεις, οι 20 κιλοβατώρες ημερησίως είναι πολύ μεγάλη κατανάλωση (έως και σπατάλη) Έχω σπίτι στατιστικά για το πόσες kwh "χαλάω" κάθε μήνα για A/C & ΖΝΧ, αν θυμάμαι καλά μπορεί να φτάνει και στο 50% της συνολικής μου κατανάλωσης κάποιους μήνες 10 λεπτά πριν, kanesaxo είπε ωπα σορρυ, λαθος δικο μου!!! άρα δε ζητάς 5000 + 1600 ετησίως, ζητάς 5000 + 12*300 εγώ προσωπικά δε θα πήγαινα σε Α/Θ σε φάση αντικατάστασης συστήματος θέρμανσης, τη θεωρώ πολύ καλή λύση μόνο για νέες εγκαταστάσεις στην περίπτωσή σου (γνώμη μου προφανώς), καλύτερα ένα μικρό Φ/Β για να καλύπτεις όλες τις περιφερειακές καταναλώσεις παρά έξοδα για Α/Θ & μεγάλο Φ/Β
qwertyuiop2 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 6 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Η ουσία είναι ότι όταν μιλάμε για καταναλώσεις ρεύματος, υπάρχουν 3 βασικές καταναλώσεις που πρέπει να αποσαφηνίζουμε εάν γίνονται με ρεύμα ή με άλλη πηγή ενέργειας θέρμανση ΖΝΧ μαγείρεμα Εάν για τα παραπάνω χρησιμοποιείται ρεύμα, είναι απόλυτα λογική μια κατανάλωση των 20kwh ημερησίως το χειμώνα Εάν δεν χρησιμοποιείται ηλεκτρικό για καμία από τις παραπάνω χρήσεις, οι 20 κιλοβατώρες ημερησίως είναι πολύ μεγάλη κατανάλωση (έως και σπατάλη) Έχω σπίτι στατιστικά για το πόσες kwh "χαλάω" κάθε μήνα για A/C & ΖΝΧ, αν θυμάμαι καλά μπορεί να φτάνει και στο 50% της συνολικής μου κατανάλωσης κάποιους μήνες Αν ανατρέξεις το πρώτο ποστ μου, τα έγραψα αυτά. Για Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα, βάζω το ρεύμα ως πηγή και των 3 που αναφέρεις, δια των διαρκώς καλύτερων και οικονομικότερων αντλιών θερμότητας (νταξ το μαγείρεμα θα παραμείνει liability, εκτός κι αν κάποιος βάλει κουζίνα αερίου, που εγώ προσωπικά τις φοβάμαι, ειδικά σε πολυκατοικίες). Οπότε το σενάριο κατά το οποίο η επαρχία έχει πλεόνασμα ρεύματος (και άρα δωρεάν), ενώ τα αστικά κέντρα έχουν πολύ φθηνό ρεύμα από το πλεονασματικό της επαρχίας και συμπληρώνουν και το κατιτις τους από αυτοπαραγωγή (θα είναι 10; Θα είναι 20; Θα αγγίζει ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις το 30%; ), δε μου φαίνεται καθόλου μακρινό. Πριν 10 χρόνια είχαμε συμβολική κάλυψη από ΑΠΕ και πλέον υπάρχουν μέρες με 100% κάλυψη κι εξαγωγή. Θεωρώ ότι σε άλλα 10 χρόνια, θα έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερα leaps forward, καθώς στην ήδη υψηλή μας κεκτημένη ταχύτητα, ήρθαν να προστεθούν τα Ουκρανικά γεγονότα, κάνοντας ΑΚΟΜΑ συμφερότερο το hype train που επαξίως έχουμε καβαλήσει εθνικά.
Aurumnus Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, qwertyuiop2 είπε Κοίτα, φαντάζομαι ότι για να καταναλώνω μόνος μου με 24/7 κλιματιστικό, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο ρούχων - πιάτων και μαγείρεμα πού και πού 20 kw, μία οικογένεια 4 ατόμων σε σπίτι που είναι 100 και όχι 50 τμ σαν το δικό μου, θα καταναλώνει σίγουρα 30-35 kw. Δεν ξέρω πώς μπορεί να βγει μία οικογένεια με 13 kw. 1 πλυντήριο ρούχων, 1 πιάτων, ο φωτισμός και η tv 2 ώρες, είναι 3kw. Άμα βάλουμε και 1-2 για υπολογιστές - οθόνες - κινητά, μένουν 5kw για μαγείρεμα, ζεστό νερό (ακόμα και με ηλιακό, μπορεί να έχει συννεφιά) και κάποια συμπληρωματική θέρμανση, επειδή είναι χειμώνας και κάποιος είναι αρρωστούλης, ή επειδή το δωμάτιο του ενός παιδιού είναι βορεινό, ή επειδή η οικογένεια ζει στα γιάννενα και έχει διαρκώς κάπου κάποιον αφυγραντήρα. Νομίζω λες λίγα. Είμαστε τρία άτομα στο σπίτι και μετά την τοποθέτηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, εδώ και 5 μήνες σε κανέναν μήνα δεν ξεπεράσαμε τις 300 kWh. Και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές είναι του 2004-2009 (με εξαίρεση υπολογιστές και τηλεόραση). Θέρμανση πετρέλαιο (φέτος έχεις λειτουργήσει ελάχιστε ημέρες). Η αντίσταση του ηλιακού έχει λειτουργήσει λόγω συννεφιάς συνολικά 760 λεπτά χρονομετρημένα και καταχωρημένα σε excel. Κατί κάνεις πάρα πολύ λάθος. Και το ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί και εγώ παλιότερα όταν έμενα μόνος μου κατανάλωνα 2000 kWh το 4μηνο. Γι'αυτό λένε πρώτα μειώνουμε την κατανάλωση και μετά βάζουμε πάνελ. Επεξ/σία 26 Ιανουαρίου 2023 από Aurumnus
AristidisZ Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 17 λεπτά πριν, Aurumnus είπε Η αντίσταση του ηλιακού έχει λειτουργήσει λόγω συννεφιάς συνολικά 760 λεπτά χρονομετρημένα και καταχωρημένα σε excel. Συγνώμη, αλλά εάν στο διάστημα των τελευταίων 5 μηνών έχετε ανάψει 3 άτομα 12 1/2 ώρες θερμοσίφωνα ;;; Και κάνετε μπάνιο 3 άτομα καθημερινά ;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα