Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, mechpanos είπε

Άρα εδώ, δημιουργείται ένα σοβαρό εμπόδιο. Δεν μπορεί να μεταβιβάσει την κατοικία και να μην μεταβιβάσει τα φωτοβολταϊκά, γιατί ακυρώνεται σημαντικός όρος της αδειοδότησης. Επίσης δεν μπορεί να κρατήσει στο όνομά του την σύνδεση των Φ/Β και να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης νέα σύνδεση, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνει χωρίς λόγο, 2 ενεργές συνδέσεις στο ίδιο κτίριο. Δηλαδή αν θέλει να κρατήσει την σύνδεση ΔΕΗ στο όνομά του, που αποτελεί και την σύνδεση των Φωτοβολταϊκών, δεν θα έχει ρεύμα το σπίτι (ακόμα και αν τεχνικά έχει μπει άλλη γραμμή, αυτή είναι συνδεδεμένη με τον αριθμό παροχής, της κύριας σύνδεσης του σπιτιού!)... Ο πωλητής τα ξέρει αυτά; Και πως ακριβώς προτείνει να αντιμετωπιστούν;;;

Κύριοι σας ευχαριστώ θερμά και τους τρεις για τη διάθεση να ασχοληθείτε και να βοηθήσετε!

Δυστυχώς όσα μου γράφετε δε μου αρέσουν και με προβληματίζουν αλλά ξέρω τουλάχιστον ότι έχω δύσκολο δρόμο μπροστά μου.

Έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου, νομίζω πως το κομβικό σημείο είναι αυτό που έγραψε ο mechpanos και έχω απομονώσει στην παραπάνω παράθεση.

Ξέραμε ότι μαζί με τη μονοκατοικία αναγκαστικά μεταβιβάζονται και τα Φ/Β άρα και το όνομα της παροχής...υπολογίζαμε λοιπόν ότι θα του τα ενοικιάζω  ώστε να εξακολουθήσει να λαμβάνει το εισόδημα.

Το (πολύ καλό για να είναι αληθινό) σενάριο που είχα εγώ στο μυαλό μου είναι να παραμείνει η παροχή στο όνομά του, να εξακολουθήσει να εισπράττει εκείνος τα χρήματα από τη ΔΕΗ μέσω της alpha bank και παράλληλα να πληρώνονται μέσω του μηνιαίου συμψηφισμού οι δικοί μου λογαριασμοί ρεύματος.. έτσι είχαμε win win κατάσταση...και εγώ δε θα πλήρωνα ρεύμα για 12 χρόνια και εκείνος θα λάμβανε κανονικά το ετήσιο εισόδημα. 

Ένα δεύτερο αντίστοιχο σενάριο είναι να έρθουν όλα στο όνομά μου και να του παραδίδω κάθε μήνα το ποσό που θα λαμβάνω από τη ΔΕΗ.

Αν κάποιο από τα δύο αυτά σενάρια μπορεί να κατοχυρωθεί νομικά ώστε να είμαστε καλυμμένοι και οι δύο, ίσως βρούμε κάποια λύση.

Εννοείται πως δεν υπάρχει καμία μα καμία πρόθεση εκ μέρους μου να εκμεταλλευτώ καταστάσεις ή να κερδίσω κάτι παραπάνω από όσα θα συμφωνήσουμε... ούτε φυσικά να αδικηθώ σε κάτι.

Άλλωστε είναι πιθανό, αν τελικά γίνει το deal, να είμαστε γείτονες με τον άνθρωπο.

Μακάρι να μπορούσαμε προφορικά, δίνοντας τα χέρια και χωρίς χαρτούρα-δικηγόρους να βρούμε λύση αλλά αυτό θα ήταν παρακινδυνευμένο.

ΥΓ: Αναφερθήκατε στο πρόγραμμα  "Φ/Β στη στέγη " το οποίο προφανώς έχει συγκεκριμένους όρους. Υπάρχει περίπτωση να μην ανήκει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το σπίτι για το οποίο μιλάμε;

Θα ρωτήσω και τον ιδιοκτήτη, έχουμε συνάντηση σε λίγες μέρες.

Θα του ζητήσω να φέρει και το συμβόλαιο με τους όρους των Φ/Β.

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, efkola είπε

Υπάρχει περίπτωση να μην ανήκει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το σπίτι για το οποίο μιλάμε;

12 χρόνια πριν σύμβαση, 5χιλ το χρόνο εισόδημα... ΟΧΙ!

• Like 1
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, efkola είπε

Το (πολύ καλό για να είναι αληθινό) σενάριο που είχα εγώ στο μυαλό μου είναι να παραμείνει η παροχή στο όνομά του, να εξακολουθήσει να εισπράττει εκείνος τα χρήματα από τη ΔΕΗ μέσω της alpha bank και παράλληλα να πληρώνονται μέσω του μηνιαίου συμψηφισμού οι δικοί μου λογαριασμοί ρεύματος.. έτσι είχαμε win win κατάσταση...και εγώ δε θα πλήρωνα ρεύμα για 12 χρόνια και εκείνος θα λάμβανε κανονικά το ετήσιο εισόδημα. 

Ένα δεύτερο αντίστοιχο σενάριο είναι να έρθουν όλα στο όνομά μου και να του παραδίδω κάθε μήνα το ποσό που θα λαμβάνω από τη ΔΕΗ.

Αν κάποιο από τα δύο αυτά σενάρια μπορεί να κατοχυρωθεί νομικά ώστε να είμαστε καλυμμένοι και οι δύο, ίσως βρούμε κάποια λύση.

Εννοείται πως δεν υπάρχει καμία μα καμία πρόθεση εκ μέρους μου να εκμεταλλευτώ καταστάσεις ή να κερδίσω κάτι παραπάνω από όσα θα συμφωνήσουμε... ούτε φυσικά να αδικηθώ σε κάτι.

Το πρώτο σενάριο που περιγράφεις δεν είναι win - win, είναι win - lose situation, το δικό σου κέρδος θα ήταν ζημιά για τον άλλον. Και να μπορέσει να κατοχυρωθεί νομικά κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τον πωλητή, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο που θα δεχόταν κάτι τέτοιο, δλδ στην ουσία να πληρώνει από την τσέπη σου το ρεύμα που καταναλώνεις εσύ.

Όσο για το δεύτερο έτσι όπως το έχεις διατυπώσει είναι μία από τα ίδια με το πρώτο, αν του δίνεις ότι λαμβάνεις από τη ΔΕΗ (δλδ ότι περισσέψει από τον συμψηφισμό) πάλι στην ουσία θα πληρώνει από την τσέπη του το ρεύμα που καταναλώνεις εσύ.

Έτσι όπως το βλέπω εγώ και τα δύο σενάρια αυτά οφελούν εσένα και αδικούν τον άλλον, εκτός και αν μου διαφεύγει κάτι.

Δημοσ.

Joshua, εννοείται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του πωλητή και με την αντίστοιχη "επίπτωση" στην τελική τιμή του ακινήτου, αν τελικά συμφωνήσουμε. 

Υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει το deal αφού δεν μπορεί να μπει νέα σύνδεση (στο όνομά μου, προφανώς) που δε θα έχει καμία σχέση με τα Φ/Β;

Αν μπορούσα να κάνω εγώ νέα σύνδεση  (με τιμολόγιο ΔΕΗ Γ1Ν ας πούμε) σε έναν νέο αριθμό παροχής και να νοικιάζω σ'εκείνον την παρούσα παροχή με τα Φ/Β, δε θα συζητούσαμε τα παραπάνω σενάρια.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, caveneo είπε

Εγώ έχω μια απορία που αφορά φωτοβολταϊκά 5ΚW που είχαν βάλει οι γονείς μου στη στέγη τους εδώ και  δέκα χρόνια (2012). Τους ήρθε εκκαθαριστικός λογαριασμός -800 κάτι ευρωπουλα τον Αύγουστο και η ΔΕΗ δεν τους τα εβαλε στον λογαριασμό τους, όπως έκανε παλιότερα. Σε επικοινωνια που είχε ο πατέρας μου με την εξυπηρέτηση πελατών του είπαν πως θα γίνει συμψηφισμός με τους επόμενους λογαριασμούς; Τώρα οι δικοί μου είναι δύο άτομα και καταλαβαίνετε πως δεν καίνε ρεύμα πολύ. Έχει συμβεί αυτό σε κάποιον άλλον; Προβλέπεται; Πλέον είναι στα -1440€.

Να πάρετε γραπτώς την αιτιολόγηση τους και να κινηθείτε ανάλογα.

Αν δεν σας το δώσουν γραπτώς, καταγγελία στη ΡΑΕ και στο βάθος.. δικηγόρος.

48 λεπτά πριν, efkola είπε

Joshua, εννοείται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του πωλητή και με την αντίστοιχη "επίπτωση" στην τελική τιμή του ακινήτου, αν τελικά συμφωνήσουμε. 

Υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει το deal αφού δεν μπορεί να μπει νέα σύνδεση (στο όνομά μου, προφανώς) που δε θα έχει καμία σχέση με τα Φ/Β;

Αν μπορούσα να κάνω εγώ νέα σύνδεση  (με τιμολόγιο ΔΕΗ Γ1Ν ας πούμε) σε έναν νέο αριθμό παροχής και να νοικιάζω σ'εκείνον την παρούσα παροχή με τα Φ/Β, δε θα συζητούσαμε τα παραπάνω σενάρια.

Στη ΔΕΗ ρωτήσατε; Δεν αποκλείεται να έχουν αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιο πρόβλημα.

• Like 1
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, efkola είπε

Μα αν έχει την αντίστοιχη "επίπτωση" στην τελική τιμή του ακινήτου τότε δεν θα ισχύει το "δεν θα πληρώνω ρεύμα για 12 χρόνια" που έγραψες πριν, θα το έχεις πληρώσει προκαταβολικά.

Όσο για την ερώτηση σου ένας τρόπος που σκέφτηκα είναι ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση του ακινήτου να του κάνεις "δωρεά εν ζωή" της επικαρπίας των Φ/Β για όσα χρόνια απομένουν, έτσι όμως ενδέχεται να τον φορολογήσουν για αυτό το ποσό, θα πρέπει να το δείτε και με λογιστή αυτό.

Άλλο τρόπο δεν μπορώ να σκεφτώ, ίσως αν έκανες το ερώτημα αυτό σε δικηγόρο να είχε καμιά καλύτερη ιδέα.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Doubt είπε

Στη ΔΕΗ ρωτήσατε; Δεν αποκλείεται να έχουν αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιο πρόβλημα.

Στη ΔΕΗ ή/και στο ΔΕΔΔΗΕ;

Joshua, βάζοντας κάτω τις καταναλώσεις σε ετήσια βάση ή ακόμα και σε δεκαετή βάση, τα ποσά δεν είναι τόσο μεγάλα.

Μιλώντας πάντα για τα δεδομένα μιας τόσο μεγάλης δοσοληψίας. Άλλωστε και ο πωλητής δε ζητάει προκαταβολικά ο άνθρωπος όλο το ποσό που υπολογίζουμε ότι θα πάρει(εκτός τυχόν απροόπτων) από τα Φ/Β μέσα στην επόμενη 12ετία...ζητάει μέρος του ποσού, για ευνόητους λόγους.

Όπως και να'χει, δε θα τα χαλάσουμε σ'αυτό, αν όλα τα υπόλοιπα μπουν σε μια σειρά.

Θα μιλήσω με δικηγόρο αν και υποπτεύομαι ότι δε θα έχει ξανασυναντήσει τέτοιο ζήτημα και απλώς θα μου δώσει τη συμβουλή "μακριά"!

• Like 2
Δημοσ.
8 ώρες πριν, caveneo είπε

Εγώ έχω μια απορία που αφορά φωτοβολταϊκά 5ΚW που είχαν βάλει οι γονείς μου στη στέγη τους εδώ και  δέκα χρόνια (2012). Τους ήρθε εκκαθαριστικός λογαριασμός -800 κάτι ευρωπουλα τον Αύγουστο και η ΔΕΗ δεν τους τα εβαλε στον λογαριασμό τους, όπως έκανε παλιότερα. Σε επικοινωνια που είχε ο πατέρας μου με την εξυπηρέτηση πελατών του είπαν πως θα γίνει συμψηφισμός με τους επόμενους λογαριασμούς; Τώρα οι δικοί μου είναι δύο άτομα και καταλαβαίνετε πως δεν καίνε ρεύμα πολύ. Έχει συμβεί αυτό σε κάποιον άλλον; Προβλέπεται; Πλέον είναι στα -1440€.

Σε μία ομάδα Φ/Β στο Facebook, αν θυμάμαι καλά, έχουν γράψει και άλλοι ότι έχουν προβλήματα με την πληρωμή τους από την ΔΕΗ.

Και από αυτά που είχα διαβάσει, κατάλαβα ότι είναι το "νέο σύστημα" της ΔΕΗ.
Η οποία είναι πια ιδιωτική, οπότε ίσως έτσι να εξηγείται και αυτή η "αλλαγή".

Ψάξτο λίγο και εκεί.

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, efkola είπε

Στη ΔΕΗ ή/και στο ΔΕΔΔΗΕ;

Joshua, βάζοντας κάτω τις καταναλώσεις σε ετήσια βάση ή ακόμα και σε δεκαετή βάση, τα ποσά δεν είναι τόσο μεγάλα.

Μιλώντας πάντα για τα δεδομένα μιας τόσο μεγάλης δοσοληψίας. Άλλωστε και ο πωλητής δε ζητάει προκαταβολικά ο άνθρωπος όλο το ποσό που υπολογίζουμε ότι θα πάρει(εκτός τυχόν απροόπτων) από τα Φ/Β μέσα στην επόμενη 12ετία...ζητάει μέρος του ποσού, για ευνόητους λόγους.

Όπως και να'χει, δε θα τα χαλάσουμε σ'αυτό, αν όλα τα υπόλοιπα μπουν σε μια σειρά.

Θα μιλήσω με δικηγόρο αν και υποπτεύομαι ότι δε θα έχει ξανασυναντήσει τέτοιο ζήτημα και απλώς θα μου δώσει τη συμβουλή "μακριά"!

Μίλα με δικηγόρο και/ή έμπειρο σε σχετικά έργα, μηχανικό, και με ΔΕΔΔΗΕ (αν βγάλεις άκρη).
Μια λύση θα ήταν η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με διατήρηση της ιδιοκτησίας της ταράτσας από τον πωλητή, και της ιδιοκτησίας της κατοικίας από εσάς.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@efkola

Ο ιδιοκτητης δε μπορει να τα χει ολα. Οταν εβαλε τα χρηματα, δεν καταλαβαινε οτι θα πρεπε να τα ξηλωσει ολα οταν το πουλαγε? Καθαρο ακινητο, καμια εκκρεμοτητα με κανενα. Αν μεθαυριο θες να πουλησεις, τι θα γινει?

Επεξ/σία από gpapadakis
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/12/2022 στις 3:32 ΜΜ, caveneo είπε

Διαπιστωνω δυστυχως, οτι υπαρχουν και αλλοι με το ιδιο προβλημα της καταβολης της αποζημιωσης για Φ/κα στεγης. 

Προσωπικα για 15 μηνες εχω παρει 400 Ε και αυτο το μηνα μου εστειλαν εναντι (χρεωστικο φυσικα με καταναλωσεις μαλιστα εξωπραγματικες) για 4η συνεχομενη φορα (!!!) αντι για εκκαθαριση! Πλεον εχουν μαζευτει χιλιαδες Ε και μαλλον δεν τα γλυτωνουμε τα δικηγορικα! 

Υπχρχουν κι αλλοι και σε τι ενεργειες εχετε προβει? 

Επεξ/σία από Evaggelos1
Δημοσ.

Έχει κάποιο μέλος από κεντρική Μακεδονία κάποια πληροφορία αν είναι στο πρόγραμμα να συσταθεί καμμία ενεργειακή κοινότητα για virtual net metering?

σκέφτομαι να βάλω φ/β στο δώμα, αλλά κάνω υπομονή μπας και το γλύτωσω…

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σε όλους ,με ενδιαφέρει να αγοράσω έναν ινβερτερ για τριφασικό ψηφιακό ρολόι ,ΔΕΝ θέλω net metering αλλά θέλω να παραμείνω συνδεδεμένος στην ΔΕΗ .Επίσης έχω πρόσβαση σε μπαταρίες gel , και έχω αγοράσει 4.4kw panels.Από ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα μου είναι σύνθετο διότι έχω ψηφιακό ρολόι και θέλω

Α)Ο ινβερτερ να δουλευει και on grid,έτσι ώστε όταν χρειάζομαι περισσότερη ενέργεια ο ινβερτερ να τραβάει την περίσσια από την ΔΕΗ .

Β)Να μην επιστρέφει το ρευμα που παράγει στο δίκτυο αλλά με αυτό να φορτίζει μπαταρίες και το υπόλοιπο να πηγαίνει χαμένο .

Γ)Ο ινβερτερ να μην είναι κλειδωμένος σε συγκεκριμένου τύπου μπαταρίες .

Έχω τριφασική αντλία θερμότητας, και το σπίτι καταναλώνει 8.5MWhτον χρόνο .
Δεν με ενδιαφέρει να κάνω απόσβεση αλλα θέλω να μειώσω τους λογαριασμούς μου και να έχω ρεύμα στις διακοπές ρεύματος .
Υπάρχει κάποια πρόταση ;
Σας ευχαριστώ όλους.

Επεξ/σία από IKARIWTHS
  • Like 1
Δημοσ.

Και γιατί να μην κάνεις net metering;

Κανονικά δεν χρειάζονται οι μπαταρίες, αλλά αφού τις έχεις μπορείς να τις συνδέσεις και όσο έχει ρεύμα από τα πάνελ να τις φορτίζεις και το πλεόνασμα που θα το έχανες το επιστρέφει και στο συμψηφίζει. Οπότε θα παίζεις με τις μπαταρίες και όταν θέλεις κι άλλο τραβάς από τον ΔΕΔΔΗΕ, όταν έχει πλεόνασμα το δίνεις και σε περίπτωση που έχει διακοπή ρεύματος παίζεις μ τις μπαταρίες...

Απλώς να τα συνδέσεις στο σύστημα είναι παράνομο. Δεν ξέρω αν μπορείς να συνδέσεις τον inverter απλώς να τραβάει ρεύμα από π.χ. μια πρίζα (με μεγάλη ασφάλεια), αλλά πάνω στο ρολόι σίγουρα δεν επιτρέπεται... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...