Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Αναζητώ μονοκατοικία για αγορά και έχω βρει ένα ενδιαφέρον ακίνητο στο οποίο ο ιδιοκτήτης είχε τοποθετήσει το 2010 φωτοβολταϊκά πάνελ στη σκεπή. Σύμφωνα με όσα μου λέει, αποφέρουν ένα ετήσιο εισόδημα πάνω από 5 χιλιάρικα.

Η τιμή που ζητάει όμως είναι αρκετά πάνω από το budget μου και έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη κουβέντα για να πάρω το σπίτι χωρίς αυτά... να του τα "ενοικιάσω" δηλαδή για τα εναπομείναντα 13 χρόνια και να εξακολουθεί αυτός να καρπώνεται το εισόδημα.

Νομικά και τεχνικά μπορεί να γίνει αυτό και αν ναι, υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω;

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
6 ώρες πριν, efkola είπε

Καλησπέρα!

Αναζητώ μονοκατοικία για αγορά και έχω βρει ένα ενδιαφέρον ακίνητο στο οποίο ο ιδιοκτήτης είχε τοποθετήσει το 2010 φωτοβολταϊκά πάνελ στη σκεπή. Σύμφωνα με όσα μου λέει, αποφέρουν ένα ετήσιο εισόδημα πάνω από 5 χιλιάρικα.

Η τιμή που ζητάει όμως είναι αρκετά πάνω από το budget μου και έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη κουβέντα για να πάρω το σπίτι χωρίς αυτά... να του τα "ενοικιάσω" δηλαδή για τα εναπομείναντα 13 χρόνια και να εξακολουθεί αυτός να καρπώνεται το εισόδημα.

Νομικά και τεχνικά μπορεί να γίνει αυτό και αν ναι, υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω;

Φυσικά και μπορεί να γίνει, τώρα στο τι να προσέξεις, ρώτα συμβολαιογράφο/δικηγόρο.

Πιο πολύ αυτός πρέπει να προσέξει βασικά!! Για παράδειγμα, γίνεται μια ζημιά και πρέπει να αλλαχθεί ένα πάνελ, ή καίγεται μια πλακέτα στο ινβέρτερ... Θα πρέπει να προβλεφθεί να μπορεί να μπει ο τεχνικός σε εύλογο χρονικό διάστημα, γιατί εσύ μπορεί να στραβωσεις και να μην αφήνεις παρά την αρχική συμφωνία...

• Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, efkola είπε

Καλησπέρα!

Μεγάλο πάνελ έχει ή πρόλαβε τις καλές τιμές... 

Δεν ξέρω την διαφορά αλλά μπορείς να δεις τους λογαριασμούς του και να δεις τι παράγει. Μπορεί να σε συμφέρει να πληρώσεις το κάτι παραπάνω και να τα κρατήσεις. Και ουσιαστικά όχι μόνο να μην πληρώνεις ρεύμα αλλά και να βγάζεις κι από πάνω. 

Σκέψου το καλά, ακόμα και να δανιστείς αξίζει γιατί τα "καλά" συμβόλαια με 20-30 λεπτά την kw δεν υπάρχουν πλέον, τώρα δίνουν 8 λετπά την kw... 

Αν κάποια στιγμή θέλεις να βάλεις πάνελ με net metering για να μην πληρώνεις τους υπερογκους λογαριασμούς ρεύματος δεν θα μπορείς. Αλλά και να μπορούσες θα στοίχιζε 7 με 20 χιλ€ ανάλογα την καταναλώση σου και τις τιμές των πάνελ εκείνη την εποχή (συν την αναμονή 4-5 μήνες). Και πάλι θα έκανες απόσβεση σε 5-10 χρόνια...

• Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, filarhos είπε

τα "καλά" συμβόλαια με 20-30 λεπτά την kw δεν υπάρχουν πλέον, τώρα δίνουν 8 λετπά την kw... 

Το 2010 που λέει ότι τοποθετήθηκαν τα φωτοβολταϊκά στο συγκεκριμένο ακίνητο τα συμβόλαια ήταν με 55 λεπτά την KWh...

Βέβαια μέχρι τώρα κάτι έχουν κόψει από αυτή τη τιμή, αλλά και πάλι παίρνουν πολλά περισσότερα από 20 - 30 λεπτά.

• Like 1
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Το 2010 που λέει ότι τοποθετήθηκαν τα φωτοβολταϊκά στο συγκεκριμένο ακίνητο τα συμβόλαια ήταν με 55 λεπτά την KWh...

Βέβαια μέχρι τώρα κάτι έχουν κόψει από αυτή τη τιμή, αλλά και πάλι παίρνουν πολλά περισσότερα από 20 - 30 λεπτά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμόμουν ακριβώς... Αλλά σίγουρα αξίζει, φτάνει να δει ο ενδιαφερόμενος πότε θα πάρει τα χρήματα της επένδυσης πίσω....

Δημοσ.
5 ώρες πριν, filarhos είπε

ή πρόλαβε τις καλές τιμές

Προφανώς, αφού λέει άλλα 13 χρόνια, τα έχει βάλει το 2010.

5 ώρες πριν, filarhos είπε

δεν θα μπορείς

Θα μπορεί όμως μετά το πέρας της 25ετίας να παζαρέψει να το πάρει πολύ πιο οικονομικά και ή να το κάνει net-metering ή να το κάνει σύμβαση πώλησης με τους τότε όρους...
Επίσης αν θέλει νωρίτερα, μπορεί να μπει σε ΕΚοιν. (δεν θα γλιτώνει όμως τα τέλη δικτύου).
Net meter οικιακό 20 χιλ με την καμία...5 με 7 ναι...

Δημοσ.

Καλησπέρα, ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!

Όντως η τιμή που του δίνει η ΔΕΗ είναι πολύ καλή...αν θυμάμαι καλά του έδιναν κοντά στα 50 cents και πρόσφατα το κατέβασαν στα 40...ή κάτι τέτοιο.

Φύλαρχε, εννοείται πως θα προτιμούσα όλο το πακέτο αλλά μου ζητάει πάνω από 50 χιλιάρικα παραπάνω στην τιμή... δικαιολογημένα μεν διότι μιλάμε για ένα υπόλοιπο κοντά στα 90 χιλιάρικα για τα εναπομείναντα χρόνια αλλά εγώ δεν μπορώ να ανταποκριθώ ούτε και θέλω να δανειστώ.

Το ένα θέμα που με προβληματίζει είναι αυτό που έγραψε ο mechpanos...αν κάποια στιγμή υπάρξει θέμα βλάβης ή δυσλειτουργίας στα πάνελ χωρίς δική μου ευθύνη, θέλω να είμαι απόλυτα καλυμμένος ότι δεν πρόκειται να μου ζητήσει να επισκευάσω εγώ τη ζημιά.

Το δεύτερο είναι το εξής: μετά από ενδεχόμενη αγοραπωλησία, το ρολόι της ΔΕΗ γυρίζει στο όνομά μου ή μένει στο σημερινό όνομα;;

Εγώ πληρώνω λογαριασμό με ποιο τιμολόγιο και σε ποια εταιρεία;

Μπορώ ας πούμε να αλλάξω πάροχο αν θέλω;

Τα χρήματα που βάζει η ΔΕΗ μέσω της alpha bank στο λογαριασμό του εξακολουθούν να μπαίνουν όπως σήμερα ή αλλάζει κάτι;

Γενικότερα αυτό το κομμάτι είναι λίγο "σκοτεινό" ακόμα.

ΥΓ: Μετά το πέρας της 25ετιας τα πάνελ είναι άχρηστα και έρχεται συνεργείο για την  απεγκατάσταση ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, efkola είπε

Το ένα θέμα που με προβληματίζει είναι αυτό που έγραψε ο mechpanos...αν κάποια στιγμή υπάρξει θέμα βλάβης ή δυσλειτουργίας στα πάνελ χωρίς δική μου ευθύνη, θέλω να είμαι απόλυτα καλυμμένος ότι δεν πρόκειται να μου ζητήσει να επισκευάσω εγώ τη ζημιά.

Αυτό εννοείται, δεν φέρεις εσύ ευθύνη για την ζημιά. Εσύ θα του νοικιάζεις την σκεπή, σε ένα συμφωνημένο τίμημα, πχ 500€ το χρόνο!

15 λεπτά πριν, efkola είπε

ΥΓ: Μετά το πέρας της 25ετιας τα πάνελ είναι άχρηστα και έρχεται συνεργείο για την  απεγκατάσταση ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Όχι δεν είναι άχρηστα, απλά έχουν μειωμένη απόδοση κατά 20-30%. Κάποια μπορεί να έχουν κάψει καμία δίοδο και να υπολειτουργεί όλη η ομάδα τους, αυτά αλλάζονται από καλά. 

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, efkola είπε

Όντως η τιμή που του δίνει η ΔΕΗ είναι πολύ καλή...αν θυμάμαι καλά του έδιναν κοντά στα 50 cents και πρόσφατα το κατέβασαν στα 40...ή κάτι τέτοιο.

Φύλαρχε, εννοείται πως θα προτιμούσα όλο το πακέτο αλλά μου ζητάει πάνω από 50 χιλιάρικα παραπάνω στην τιμή... δικαιολογημένα μεν διότι μιλάμε για ένα υπόλοιπο κοντά στα 90 χιλιάρικα για τα εναπομείναντα χρόνια αλλά εγώ δεν μπορώ να ανταποκριθώ ούτε και θέλω να δανειστώ.

Το δεύτερο είναι το εξής: μετά από ενδεχόμενη αγοραπωλησία, το ρολόι της ΔΕΗ γυρίζει στο όνομά μου ή μένει στο σημερινό όνομα;;

Τα χρήματα που βάζει η ΔΕΗ μέσω της alpha bank στο λογαριασμό του εξακολουθούν να μπαίνουν όπως σήμερα ή αλλάζει κάτι;

Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλο ποσό επιπλέον αυτού που έχεις υπολογίσει. Αλλά εγώ θα προτιμούσα καθαρά πράγματα κι ότι είναι μέσα στο οικόπεδό μου να είναι δικό μου...

Τώρα η ενοικίαση είναι μια επιλογή αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει πρακτικά αφού η σύμβαση είναι συνδεδεμένη με την παροχή ρεύματος.

Δείτε και λίγο τα έξοδα για να το τακτοποιήσετε όλο αυτό, γενικά μπλέξιμο μου φαίνεται...

Ζητάει 50χιλ€ για πάνελ που ήδη δουλεύουν 10 χρόνια; Ακόμα και 5χιλ€ τον χρονο να έβγαζαν μέχρι τώρα κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να βγάζουν για άλλα 10 ή 90/5= 18 χρόνια ... Τα πιθανά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι αυτά που είπε ο mechpanos και επιπλέον θα πω ότι σύμφωνα με τον μηχανικό μου δύσκολα βρίσκεις πάνελ αντικατάστασης 3-4 χρόνια μετά την εγκατάσταση, σκέψου 15... Η λύση είναι αναδιάταξη των υπαρχόντων, ανακύκλωση των καμένων, αποθήκευση των καλών για μετέπειτα χρήση και όταν φτάσει να είναι μεγάλη η απώλεια συμπληρώνεις με καινούρια εγκατάσταση (δεν ξέρω το συμβόλαιο τι λέει). Βέβαια αυτό ακόμα κι αν δεν αγοράσεις εξαρτήματα έχει κόστος του μηχανικού που θα το αναλάβει, άρα χασούρα. Καλά αν χαλάσει ο αντιστροφέας-inverter που έχει κόστος 2-3-4 χιλ€ πάει η χρονιά...

Υ.Γ. Άποψή μου αφού είναι το μόνο "θέμα" να έρθετε σε κάποια συνεννόηση με χαμηλότερο αντίτιμο και να τραβήξετε χωριστούς δρόμους. Θα πρέπει να καταλάβει ότι όταν κάνεις μια δεσμευτική επένδυση για 20-25 χρόνια είσαι "δεμένος" με αυτήν και αν θέλεις να "φύγεις" θα χάσεις, αλλιώς ας το κρτήσεις για άλλα 15 χρόνια ή να το ενοικιάσει. 

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, filarhos είπε

Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλο ποσό επιπλέον αυτού που έχεις υπολογίσει. Αλλά εγώ θα προτιμούσα καθαρά πράγματα κι ότι είναι μέσα στο οικόπεδό μου να είναι δικό μου...

Τώρα η ενοικίαση είναι μια επιλογή αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει πρακτικά αφού η σύμβαση είναι συνδεδεμένη με την παροχή ρεύματος.

Δείτε και λίγο τα έξοδα για να το τακτοποιήσετε όλο αυτό, γενικά μπλέξιμο μου φαίνεται...

Ζητάει 50χιλ€ για πάνελ που ήδη δουλεύουν 10 χρόνια; Ακόμα και 5χιλ€ τον χρονο να έβγαζαν μέχρι τώρα κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να βγάζουν για άλλα 10 ή 90/5= 18 χρόνια ... Τα πιθανά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι αυτά που είπε ο mechpanos και επιπλέον θα πω ότι σύμφωνα με τον μηχανικό μου δύσκολα βρίσκεις πάνελ αντικατάστασης 3-4 χρόνια μετά την εγκατάσταση, σκέψου 15... Η λύση είναι αναδιάταξη των υπαρχόντων, ανακύκλωση των καμένων, αποθήκευση των καλών για μετέπειτα χρήση και όταν φτάσει να είναι μεγάλη η απώλεια συμπληρώνεις με καινούρια εγκατάσταση (δεν ξέρω το συμβόλαιο τι λέει). Βέβαια αυτό ακόμα κι αν δεν αγοράσεις εξαρτήματα έχει κόστος του μηχανικού που θα το αναλάβει, άρα χασούρα. Καλά αν χαλάσει ο αντιστροφέας-inverter που έχει κόστος 2-3-4 χιλ€ πάει η χρονιά...

Υ.Γ. Άποψή μου αφού είναι το μόνο "θέμα" να έρθετε σε κάποια συνεννόηση με χαμηλότερο αντίτιμο και να τραβήξετε χωριστούς δρόμους. Θα πρέπει να καταλάβει ότι όταν κάνεις μια δεσμευτική επένδυση για 20-25 χρόνια είσαι "δεμένος" με αυτήν και αν θέλεις να "φύγεις" θα χάσεις, αλλιώς ας το κρτήσεις για άλλα 15 χρόνια ή να το ενοικιάσει. 

Εντάξει πάνελ δεν χρειάζεται να βάλεις ακριβώς τα ίδια, αρκεί να βρεις κάποια με περίπου όμοια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (ή και λίγο καλύτερα). Αλλά γενικά έτσι όπως το λες γίνεται και είναι καλύτερο. Τέλος πάντων άλλο θέμα αυτό.

Το πιο σοβαρό, είναι αυτό που εντόπισες: ότι στο ειδικό πρόγραμμα φωτοβολταϊκών σε στέγες, δενόταν το φωτοβολταϊκό, με την ηλεκτρική παροχή του ιδιοκτήτη και μάλιστα, δεν γινόταν να βάλεις φωτοβολταϊκό σε κτίριο όπου δεν είχες ιδιοκτησία. Δεν μπορούσα εγώ πχ να πάω σε μια πολυκατοικία, να πω "μου νοικιάζετε την ταράτσα σας, θέλω να βάλω Φ/Β". Έπρεπε να έχει ιδιοκτησία στο κτίριο, και οι άλλοι ιδιοκτήτες να του παραχωρήσουν το δικαίωμα να κάνει χρήση του χώρου, για να βάλει Φ/Β.
Άρα εδώ, δημιουργείται ένα σοβαρό εμπόδιο. Δεν μπορεί να μεταβιβάσει την κατοικία και να μην μεταβιβάσει τα φωτοβολταϊκά, γιατί ακυρώνεται σημαντικός όρος της αδειοδότησης. Επίσης δεν μπορεί να κρατήσει στο όνομά του την σύνδεση των Φ/Β και να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης νέα σύνδεση, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνει χωρίς λόγο, 2 ενεργές συνδέσεις στο ίδιο κτίριο. Δηλαδή αν θέλει να κρατήσει την σύνδεση ΔΕΗ στο όνομά του, που αποτελεί και την σύνδεση των Φωτοβολταϊκών, δεν θα έχει ρεύμα το σπίτι (ακόμα και αν τεχνικά έχει μπει άλλη γραμμή, αυτή είναι συνδεδεμένη με τον αριθμό παροχής, της κύριας σύνδεσης του σπιτιού!)... Ο πωλητής τα ξέρει αυτά; Και πως ακριβώς προτείνει να αντιμετωπιστούν;;;

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, efkola είπε

Καλημέρα

Αν τελικά το κάνεις όπως το έχεις σκεφτεί - δλδ να αγοράσεις το σπίτι αλλά να κρατήσει αυτός την "επικαρπία" των φωτοβολταϊκών - δεν θα γίνει με προφορική συμφωνία, αναγκαστικά θα γίνει με συμβόλαιο και δικηγόρο και από τις δύο πλευρές, στο οποίο θα προβλέπονται όλες οι λεπτομέρειες που θα συμφωνήσετε όπως το αν θα έχεις ευθύνη σε περίπτωση δυσλειτουργίας / βλάβης στα πάνελ, η πρόσβαση που θα έχει, κτλ. ΑΝ τελικά είναι εφικτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να βάλεις δικηγόρο να δει τι ακριβώς προβλέπει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο πωλητής με τη ΔΕΗ και τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία.

Το ρολόι δεν γυρίζει σε κανένα όνομα, παραμένει στην ιδιοκτησία του ΔΕΔΔΗΕ.

Εφόσον πρόκειται για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες ο λογαριασμός για την κατανάλωση του σπιτιού είναι ανεξάρτητος από την πώληση ρεύματος στην ΔΕΗ, δεν γίνεται κανένας απολύτως συμψηφισμός, μπορείς να πας σε όποιον πάροχο και σε όποιο πρόγραμμα θέλεις.

ΥΓ: Αυτό που συμβαίνει στην 25ετία είναι ότι τελειώνει η σύμβαση με τη ΔΕΗ, τα πάνελ κάθε άλλο παρά άχρηστα είναι, απλά είναι πεσμένα δλδ έχουν μια πτώση σε σχέση με την απόδοση που είχαν όταν ήταν καινούργια. Είναι θέμα συμφωνίας αν μετά την 25ετία πάρει τον εξοπλισμό ή αν θα τον αφήσει, και αν τον αφήσει μια χαρά μπορεί να μείνει εκεί που είναι και να συνεχίσει την παραγωγή με κάποιο νέο συμβόλαιο με τη ΔΕΗ ίσως.

50 λεπτά πριν, filarhos είπε

Ζητάει 50χιλ€ για πάνελ που ήδη δουλεύουν 10 χρόνια; Ακόμα και 5χιλ€ τον χρονο να έβγαζαν μέχρι τώρα κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να βγάζουν για άλλα 10 ή 90/5= 18 χρόνια ...

Βασικά είχε γράψει πως αποφέρουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 5 χιλιάρικα, και όχι ακριβώς 5. Τα 90 χιλιάρικα είναι το ποσό που αναμένεται να αποφέρουν τα επόμενα 13 χρόνια, δλδ κάπου 7k το έτος.

Και ναι, τα 90κ δεν είναι εγγυημένα για τα επόμενα 13 χρόνια, ίσως να είναι κάτι λιγότερο λόγω πτώσης απόδοσης, ίσως και να υπάρξουν βλάβες, καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, ίσως το κράτος να φορολογήσει ακόμα περισσότερο αυτό το εισόδημα. Ρίσκο είναι, όπως άλλωστε ρίσκο έχει κάθε επένδυση.

• Like 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Το ρολόι δεν γυρίζει σε κανένα όνομα, παραμένει στην ιδιοκτησία του ΔΕΔΔΗΕ.

Το ρολόι σαν συσκευή είναι ιδιοκτησία του ΔΕΔΔΗΕ. Ο αριθμός παροχής, αντιστοιχεί σε ένα όνομα.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, mechpanos είπε

Το ρολόι σαν συσκευή είναι ιδιοκτησία του ΔΕΔΔΗΕ. Ο αριθμός παροχής, αντιστοιχεί σε ένα όνομα.

Ε ναι, ο αριθμός παροχής αντιστιχεί στο όνομα που εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ έχω μια απορία που αφορά φωτοβολταϊκά 5ΚW που είχαν βάλει οι γονείς μου στη στέγη τους εδώ και  δέκα χρόνια (2012). Τους ήρθε εκκαθαριστικός λογαριασμός -800 κάτι ευρωπουλα τον Αύγουστο και η ΔΕΗ δεν τους τα εβαλε στον λογαριασμό τους, όπως έκανε παλιότερα. Σε επικοινωνια που είχε ο πατέρας μου με την εξυπηρέτηση πελατών του είπαν πως θα γίνει συμψηφισμός με τους επόμενους λογαριασμούς; Τώρα οι δικοί μου είναι δύο άτομα και καταλαβαίνετε πως δεν καίνε ρεύμα πολύ. Έχει συμβεί αυτό σε κάποιον άλλον; Προβλέπεται; Πλέον είναι στα -1440€.

Επεξ/σία από caveneo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...