Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
On 14/08/2022 at 21:55, Doubt said:

Κάθετα δεν τα βάζω σε καμία περίπτωση, προτιμώ το καθόλου.

(Υ.Γ. για την ακρίβεια, προτιμώ τη συμμετοχή σε Ενεργειακή Κοινότητα.)

Το "νόμιμη πέργκολα" μου το είπαν κι αυτό αυτολεξεί, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως το καταλαβαίνω 100%. Κάθε τι που είναι "πέργκολα" είναι και νόμιμο δηλαδή; Κι αν υπάρχει ήδη ΟΚ, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν πρέπει να γίνει από την αρχή και για να καλύψει κάποια αξιόλογη επιφάνεια, το όλο εγχείρημα επιβαρύνεται με 1500€ τουλάχιστον, οπότε η απόσβεση της επένδυσης πάει πολύ πολύ πίσω. Τα λέω σωστά;

Η νόμιμη πέργκολα είναι η πέργκολα με άδεια δηλαδή κάτι σχεδόν απίθανο σε πολυκατοικία καθώς είναι εξαντλημένες οι καλύψεις και οι συντελεστές δόμησης

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Η νόμιμη πέργκολα είναι η πέργκολα με άδεια δηλαδή κάτι σχεδόν απίθανο σε πολυκατοικία καθώς είναι εξαντλημένες οι καλύψεις και οι συντελεστές δόμησης

Κάπου είχα διαβάσει (ίσως εδώ στο ινσόμνια) πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε πέργκολα και στέγαστρο, με τη διαφορά να είναι η απουσία μόνιμης/σταθερής στέγης στην πέργκολα.

Αυτό που λέμε δηλαδή κεραμοσκεπή σε μπαλκόνι δεν είναι πέργκολα και χρειάζεται άδεια. Για την καθαρόαιμη "πέργκολα" χωρίς σκεπή ή με κάποιο πανί τέλος πάντων, τι ισχύει; Κι αυτό μόνο με άδεια;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Maurikycli είπε

Ναι, εντός περιγράμματος και ορίου ύψους 

Οπότε σωστά εγκατέλειψα την ιδέα.

Ίσως στο μέλλον, στο σπίτι στο χωριό να έχει νόημα η επένδυση. Εκεί μπορεί να γίνει εγκατάσταση στην ταράτσα, άνετα.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/8/2022 στις 11:07 ΠΜ, Doubt είπε

Απαγορεύεται η στήριξη σε τοίχο με τα πάνελ υπό κλίση, μόνο παράλληλα στον τοίχο, έτσι μου είπαν.

Δεν ξέρω κάτι παραπάνω, αν γινόταν σε σπίτι θα με βόλευε πάρα πολύ, ακόμα και 2 πάνελ αν μπορούσα να βάλω, προσανατολισμός Ν - ΝΔ.

Βλέπω εκτελούν και χρέη σκίασης για τα παράθυρα εκεί, πολύ πρακτικό.

Αν βγάλεις άδεια και το περάσεις αρχιτεκτονική επιτροπή, δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνεται. Τα πάντα γίνονται με τις κατάλληλες άδειες/μελέτες.
Θα σου το είπαν μάλλον για να μην μπλέξεις με παραπάνω χαρτούρα, καθώς ο νόμος προβλέπει κάποιες περιπτώσεις που προχωράς χωρίς καμία διαδικασία.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Αν βγάλεις άδεια και το περάσεις αρχιτεκτονική επιτροπή, δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνεται. Τα πάντα γίνονται με τις κατάλληλες άδειες/μελέτες.
Θα σου το είπαν μάλλον για να μην μπλέξεις με παραπάνω χαρτούρα, καθώς ο νόμος προβλέπει κάποιες περιπτώσεις που προχωράς χωρίς καμία διαδικασία.

Μήπως η άδεια και η όλη διαδικασία με τις αμοιβές της ανεβάζει το κόστος δυσανάλογα; Αν ναι, τότε δεν κερδίζω κάτι. Αν ήταν εύκολο και προσιτό/συμφέρον θα το είχε κάνει πολύς κόσμος.

Έχεις ιδία αντίληψη για κάποια περίπτωση;

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Doubt είπε

Μήπως η άδεια και η όλη διαδικασία με τις αμοιβές της ανεβάζει το κόστος δυσανάλογα; Αν ναι, τότε δεν κερδίζω κάτι. Αν ήταν εύκολο και προσιτό/συμφέρον θα το είχε κάνει πολύς κόσμος.

Έχεις ιδία αντίληψη για κάποια περίπτωση;

Δεν ξέρω. Πας σε Πολιτικό Μηχανικό/Αρχιτέκτονα που ασχολείται, λες τι θες, συμφωνείς κόστος και προχωράς. Βασικά αν δεν γίνεται αλλιώς, θα το κάνεις, δεν φαντάζομαι να είναι και κανένα τραγικό κόστος, πόσο να σου πάρει για μια μελέτη που είναι στην ουσία προσθήκη σκιάστρων ούτε στατικά θέλουν ούτε τίποτα. Νομίζω προβλέπονται και στην μικρής κλίμακας.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι, επειδή συνήθως όλοι έχουν επιλογές όπου δεν χρειάζεται παραπάνω διαδικασία, το αποφεύγουν. Αν έχεις πολλές άλλες επιλογές, γιατί να μπλέξεις!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/8/2022 στις 12:42 ΠΜ, Aurumnus είπε

Και εδώ;
https://www.georythmiki.gr/posts/egkatastasi-fotovoltaikoy-stathmoy-689-kw-sto-2o-paidiko-stathmo-kallitheas

v_777x398_post_egkatastasi-fotovoltaikoy

Είναι άλλη περίπτωση νομοθετικά αυτό;

Στο Google Maps η ταράτσα φαίνεται να είναι φυτεμένη και να μην έχει καθόλου πάνελ.

Βρήκα αυτό εδώ:
https://helapco.gr/pdf/PV_Guide_Aug_2013.pdf

Σελίδα 9.
img130.jpg.deeb0927c9ae718b837231ce2c3fe571.jpg

Και αυτό:
https://www.cea.org.cy/TOPICS/Renewable Energy/PURE_TECHNICAL.PDF

Σελίδα 15.

1169615243_PURE_TECHNICAL_page-0015-.jpg.5cfbc6fa90132bc1140715cc250badb1.jpg

Μάλλον επιτρέπεται μόνο ως σκίαστρα πάνω από παράθυρα.

Και αυτό από τον ΔΕΔΔΗΕ
https://deddie.gr/Documents2/ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ/eidiko programma steges/Χρήσιμες Ερωτήσεις και Απαντήσειςγια τα ΦΒ στις Στέγες_14-01-2013.pdf

Θα ψάξω και άλλο. Αν βρω κάτι θα το ενημερώσω.

Επεξ/σία από Aurumnus
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Aurumnus είπε

Βρήκα αυτό εδώ:

Δείτε στη σελίδα 9.

Ποιος το λέει ότι επιτρέπεται μόνο ως σκίαστρα πάνω από παράθυρα... Το μόνο που ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις προσθήκες σε κτίρια, είναι ο ΓΟΚ και οι σχετικές με αυτόν διατάξεις, καθώς και κάποιες ειδικές διατάξεις στην νομοθεσία των φωτοβολταϊκών που απλοποιούν την διαδικασία εγκατάστασής τους (ορίζουν ότι εγκαθίστανται με μικρής κλίμακας πχ).

Αν θέλω να κάνω εγώ, εξωτερικό σύστημα σκίασης με πάνελ από φωτοβολταϊκά λοιπόν, θα τα δείξω στην άδειά μου, θα δείξω μια όψη, θα την εγκρίνει η πολεοδομία και θα το κατασκευάσω όπως το έχω σκεφτεί... Σε σκίαστρα, σε περσίδες, σε πέργολες, whatever, φαντασία (και μπάτζετ) να υπάρχει!

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Aurumnus είπε

Βρήκα αυτό εδώ:

Σελίδα 9.

Και αυτό:
https://www.cea.org.cy/TOPICS/Renewable Energy/PURE_TECHNICAL.PDF

Σελίδα 15.

1169615243_PURE_TECHNICAL_page-0015-.jpg.5cfbc6fa90132bc1140715cc250badb1.jpg

Και αυτό από τον ΔΕΔΔΗΕ
https://deddie.gr/Documents2/ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ/eidiko programma steges/Χρήσιμες Ερωτήσεις και Απαντήσειςγια τα ΦΒ στις Στέγες_14-01-2013.pdf

Φαίνεται να σε ενδιαφέρει κι εσένα.

Για να δούμε..

10 ώρες πριν, mechpanos είπε

Δεν ξέρω. Πας σε Πολιτικό Μηχανικό/Αρχιτέκτονα που ασχολείται, λες τι θες, συμφωνείς κόστος και προχωράς. Βασικά αν δεν γίνεται αλλιώς, θα το κάνεις, δεν φαντάζομαι να είναι και κανένα τραγικό κόστος, πόσο να σου πάρει για μια μελέτη που είναι στην ουσία προσθήκη σκιάστρων ούτε στατικά θέλουν ούτε τίποτα. Νομίζω προβλέπονται και στην μικρής κλίμακας.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι, επειδή συνήθως όλοι έχουν επιλογές όπου δεν χρειάζεται παραπάνω διαδικασία, το αποφεύγουν. Αν έχεις πολλές άλλες επιλογές, γιατί να μπλέξεις!

Λοιπόν..

Είχες προτείνει κάποια στιγμή, εδώ στο φόρουμ, μια εταιρεία στον Πύργο Ηλείας. Τους έστειλα email και ρώτησα αν αναλαμβάνουν έργα στο λεκανοπέδιο Αττικής ή έχουν κάποια συνεργαζόμενη επιχείρηση. Απάντησαν προτείνοντας να επικοινωνήσω με έναν μηχανικό εδώ, όνομα δεν χρειάζεται, νομίζω στο Χαλάνδρι.

Έστειλα εκεί mail και ρώτησα λοιπόν για το θέμα τοποθέτησης σε τοίχο. Παράλληλα επικοινώνησα και με mp energy, τηλεφωνικά και ρώτησα το ίδιο.

Και στις 2 περιπτώσεις η απάντηση ήταν αρνητική. Ταράτσα με συγκατάθεση των συνιδιοκτητών (πρακτικά αδύνατο) ή κάθετα στον τοίχο με τις όποιες απώλειες ή σε πέργκολα (δεν υπάρχει) ή σε μπαλκόνι στο πάτωμα (αυτό κι αν είναι αδύνατο).

Γι'αυτό ρώτησα αν έχεις ιδία αντίληψη για κάποια περίπτωση. Αν ήταν εφικτό, θα το είχαν κάνει αρκετοί, έστω κάποιοι μηχανικοί για το διαμέρισμα τους, που θα έκαναν οι ίδιοι τη διαδικασία. 

Εγώ δεν έχω δει πουθενά κάτι τέτοιο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Vagosman είπε

Κάθετα σε τοίχο σε απέτρεψαν λόγω απωλειών η για άλλοι λόγο;

Μάλλον λόγω απωλειών.

xphotoboltaika6.jpg.pagespeed.ic.ckyvBbb

12 ώρες πριν, Doubt είπε

Φαίνεται να σε ενδιαφέρει κι εσένα.

Για να δούμε..

Λοιπόν..

Είχες προτείνει κάποια στιγμή, εδώ στο φόρουμ, μια εταιρεία στον Πύργο Ηλείας. Τους έστειλα email και ρώτησα αν αναλαμβάνουν έργα στο λεκανοπέδιο Αττικής ή έχουν κάποια συνεργαζόμενη επιχείρηση. Απάντησαν προτείνοντας να επικοινωνήσω με έναν μηχανικό εδώ, όνομα δεν χρειάζεται, νομίζω στο Χαλάνδρι.

Έστειλα εκεί mail και ρώτησα λοιπόν για το θέμα τοποθέτησης σε τοίχο. Παράλληλα επικοινώνησα και με mp energy, τηλεφωνικά και ρώτησα το ίδιο.

Και στις 2 περιπτώσεις η απάντηση ήταν αρνητική. Ταράτσα με συγκατάθεση των συνιδιοκτητών (πρακτικά αδύνατο) ή κάθετα στον τοίχο με τις όποιες απώλειες ή σε πέργκολα (δεν υπάρχει) ή σε μπαλκόνι στο πάτωμα (αυτό κι αν είναι αδύνατο).

Γι'αυτό ρώτησα αν έχεις ιδία αντίληψη για κάποια περίπτωση. Αν ήταν εφικτό, θα το είχαν κάνει αρκετοί, έστω κάποιοι μηχανικοί για το διαμέρισμα τους, που θα έκαναν οι ίδιοι τη διαδικασία. 

Εγώ δεν έχω δει πουθενά κάτι τέτοιο.

Εγώ ενδιαφέρομαι για τοποθέτηση μπροστά από το μπαλκόνι (επαρχιακή μονοκατοικία) με κλίση 30 μοιρών (κόκκινο πλαίσιο στην κάτω εικόνα).
Στις 2 κύριες προσόψεις χωράνε 3 πανελ στην κάθε μία, σύνολο 6 πάνελ (π.χ των 540W).

Αλλά αυτό απαγορεύεται.

1541160998_023-.jpg.0ec1464d4ec71c0a691ca5d84d295721.jpg

Μία ίσως λύση είναι να μπουν κάθετα, και με κάποιον μηχανισμό για κίνηση τους (όπως π.χ στις τέντες) να μπορούσες να τα φέρεις στις 30 μοίρες όσο έχει ηλιοφάνεια και μετά πάλι να τα μαζεύεις.

Επεξ/σία από Aurumnus
Δημοσ.
12 ώρες πριν, Doubt είπε

Αν είναι πρακτικά αδύνατο για ταράτσα, κάνε το εικόνα για τοίχο: επίσης συγκατάθεση γιατί η όψη αφορά όλη την πολυκατοικία, και μονομερείς επεμβάσεις απαγορεύονται ρητά από κάθε σοβαρό καταστατικό, επιπλέον οικοδομική άδεια, πιθανώς έγκριση αρχιτεκτονικής επιτροπής, σκαλωσιές...Γι' αυτό δεν γίνεται!
Επιπλέον, σημαντική μείωση της απόδοσης!
Κάθετα σε τοίχο θα δεις σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς (πχ κάποια κτίρια Πανεπιστημίων, ΚΑΠΕ κλπ) καθώς και σε κτίρια που τα χρησιμοποιούν ως αρχιτεκτονικό μέλος στον σχεδιασμό τους, για να τονίσουν την "πράσινη" προσέγγιση, ή επειδή έχουν μεγάλες προσόψεις και δεν τους φτάνει η ταράτσα, εντάσσουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά για να επιτύχουν πιστοποιήσεις LEED κλπ. Σε αυτούς δεν τίθεται θέμα διαδικασιών αδειοδότησης, έχουν ομάδα μηχανικών που τα τρέχει, ούτε και μπάτζετ φυσικά.
Κάνε ένα google search για Building Intergraded PhotoVoltaics – BIPV.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Vagosman είπε

Κάθετα σε τοίχο σε απέτρεψαν λόγω απωλειών η για άλλοι λόγο;

Όταν σου εξηγεί (και σωστά) ο συνομιλητής πως το καλοκαίρι που θα είχες τη μέγιστη απόδοση σε ισχύ και σε χρόνο, με την κάθετη τοποθέτηση θα έχεις την ελάχιστη, λόγω της μεγάλης γωνίας πρόσπτωσης, είναι εξαιρετικά αποτρεπτικό.

Έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, από την επιλογή της κάθετης τοποθέτησης προτιμώ τη συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα και μέχρι στιγμής δεν έχει μεταβληθεί η προτίμηση μου.

55 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αν είναι πρακτικά αδύνατο για ταράτσα, κάνε το εικόνα για τοίχο: επίσης συγκατάθεση γιατί η όψη αφορά όλη την πολυκατοικία, και μονομερείς επεμβάσεις απαγορεύονται ρητά από κάθε σοβαρό καταστατικό, επιπλέον οικοδομική άδεια, πιθανώς έγκριση αρχιτεκτονικής επιτροπής, σκαλωσιές...Γι' αυτό δεν γίνεται!
Επιπλέον, σημαντική μείωση της απόδοσης!

Φωτό από ίντερνετ, ενδεικτική.

9neakipseli.jpg

Φαντάσου πως η τέντα είναι στο κέντρο, περίπου 5-6 μέτρα πλάτος και εκατέρωθεν της τέντας υπάρχει ελεύθερος κάθετος τοίχος, περίπου 2 μέτρα από κάθε πλευρά.

Σε αυτά τα 2+2 μέτρα λοιπόν, σκεφτόμουν να μπουν πάνελ στο ύψος της τέντας, με κλίση.

Απάντηση 

- Δεν γίνεται κλπ

Το μόνο εφικτό, να ξηλώσεις την τέντα, να κάνεις πέργκολα, με άδεια κλπ

.. και κάπως έτσι τα ξεχνάς όλα και περιορίζεσαι σε ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ρεύματος, ότι μπορείς από μόνωση και περιμένεις καλύτερες μέρες.

Εφόσον σε σπίτι με προνομιακή διαρρύθμιση και σχεδόν άριστο προσανατολισμό, ουσιαστικά σε αποτρέπουν από τη λύση ΑΠΕ, για τα απλά διαμερίσματα δεν πρέπει να περνάει ούτε σκέψη.

* Αν φτιάχνεται κάτι από την αρχή ή έστω πριν μπουν οι τέντες, εκεί ΝΑΙ. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...