bedazzled Δημοσ. 11 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2022 Στις 9/8/2022 στις 10:25 ΜΜ, Doubt είπε Anyway -και για να πούμε και κάτι on topic- όταν έψαξα προ μηνών τη λύση net metering, για πολυκατοικία χρειάζεται συγκατάθεση των συνιδιοκτητών για να μπουν πάνελ στην ταράτσα. Είτε γενική συνέλευση, είτε υπεύθυνες δηλώσεις, οπότε στην πράξη αδύνατο. Πιστεύω πρέπει να βρεθεί νομοθετική λύση, ακριβώς όπως έγινε για το τάχιστο FTTH deployment. Με γραφειοκρατικά εμπόδια ποτέ κανείς δεν γ@μησε. Δεν γίνεται από την μια να θέλουμε να απεξαρτηθούμε από τον Ρώσο και από την άλλη να βάζουμε εμπόδια... Περίεργοι γείτονες ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν, είτε για καλώδια οπτικών ινών, είτε για solar panels. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να βρεθεί (νομοθετική) λύση; 7 ώρες πριν, mechpanos είπε Σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο ένταξη σε ενεργειακή κοινότητα, αν δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με την πολυκατοικία. Σου ανήκει πραγματικά όμως κάτι σε ένα τέτοιο σχήμα; Είναι σαν να ρωτάει κάποιος πως θα αγοράσει εύκολα χρυσό και να του λέμε πάρε paper gold certificate και θα σου φυλάει άλλος τον χρυσό... Εγώ θέλω να μου ανήκουν τα panels, να έχω ιδιοκτησία και πλήρη έλεγχο. Μπορώ; Προς το παρόν όχι. 1
Nera1 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2022 11 ώρες πριν, Doubt είπε . 4. Αν έχεις ένα μεγάλο μπαλκόνι (ρετιρέ) πρέπει να φτιάξεις πέργκολα ή στέγαστρο και να μπουν εκεί πάνω τα πάνελ = περισσότερα έξοδα, ίσως και άδεια από πολεοδομία.. θέλει άδεια έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας
mechpanos Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 16 ώρες πριν, bedazzled είπε Σου ανήκει πραγματικά όμως κάτι σε ένα τέτοιο σχήμα; Όταν μπαίνεις σε ενεργειακή κοινότητα, σου ανήκει με το ποσοστό που θα μπεις, οτιδήποτε έχει η ενεργειακή κοινότητα! Μην σου πω ότι είναι και καλύτερα από το να τα έχεις μόνος σου, αν μπεις σε κοινότητα με καλή οργάνωση. Εξασφαλίζεις καλύτερη απόδοση (εγκατάσταση σε χωράφι με βέλτιστο προσανατολισμό και κλίση, χωρίς σκιάσεις), καλύτερο κόστος εγκατάστασης/kw (οικονομίες κλίμακας), συντηρήσεις στην ώρα τους, πλυσίματα κλπ που σιγά μην τα έκανες μόνος σου στην ταράτσα τις πολυκατοικίας! Και πλήρη έλεγχο εννοείται ότι μπορείς να έχεις, σαν μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας έχεις πλήρη δικαιώματα και ισότιμη ψήφο με όλα τα άλλα μέλη!
mechpanos Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 Να προσθέσω σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες, ότι μια πολύ καλή παρουσίαση είχε κάνει η ΜΕ Νέων Τεχνολογιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας. Όποιος ενδιαφέρεται ας την δει, έχει πολύ ενδιαφέρον! 1
Vagosman Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 Eχει κανείς εμπειρία με αυτοματους μεταγωγικούς πίνακες; Θα μπορούσαμε να εχουμε ενα μικρό buffer μπαταρίας/φορτιστή και σε περίπτωση διακοπής του δικτύου να γίνει ακαριαία μεταγωγή με ρελέ ισχύος;
bedazzled Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 4 ώρες πριν, mechpanos είπε Όταν μπαίνεις σε ενεργειακή κοινότητα, σου ανήκει με το ποσοστό που θα μπεις, οτιδήποτε έχει η ενεργειακή κοινότητα! Μην σου πω ότι είναι και καλύτερα από το να τα έχεις μόνος σου, αν μπεις σε κοινότητα με καλή οργάνωση. Εξασφαλίζεις καλύτερη απόδοση (εγκατάσταση σε χωράφι με βέλτιστο προσανατολισμό και κλίση, χωρίς σκιάσεις), καλύτερο κόστος εγκατάστασης/kw (οικονομίες κλίμακας), συντηρήσεις στην ώρα τους, πλυσίματα κλπ που σιγά μην τα έκανες μόνος σου στην ταράτσα τις πολυκατοικίας! Και πλήρη έλεγχο εννοείται ότι μπορείς να έχεις, σαν μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας έχεις πλήρη δικαιώματα και ισότιμη ψήφο με όλα τα άλλα μέλη! Κάτι από αγροτικό συνεταιρισμό μου θυμίζει όλο αυτό... εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά είμαι άλλης φιλοσοφίας.
Doubt Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2022 On 12/08/2022 at 13:23, bedazzled said: Κάτι από αγροτικό συνεταιρισμό μου θυμίζει όλο αυτό... εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά είμαι άλλης φιλοσοφίας. Αν εννοείς ατασθαλίες, τίποτα δεν αποκλείεται. Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού (όπως λένε). 1
Aurumnus Δημοσ. 13 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 11/8/2022 στις 11:23 ΠΜ, Doubt είπε 3. Να μπουν σε κάθετο τοίχο με κλίση απαγορεύεται. Δηλαδή η κατασκευή στη μεσαία φωτογραφία είναι παράνομη; Στις 9/8/2022 στις 6:19 ΜΜ, planetman είπε Ρε παιδιά, πάλι τα περισσότερα ποστ είναι οφ τοπικ. Έστω λοιπόν πως το χρόνο έχω κατανάλωση γύρω στις 5MWh, τελικά τι με συμφέρει; net metering; Αυτόνομο χωρίς μπαταρία; Ή με έστω μια μικρή; Καθαρά προσωπική άποψη, με σκεπτικό όλα κάκιστα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Αν: Το οίκημα είναι μονοκατοικία στο χωριό ή εξοχικό Υπάρχουν τα χρήματα Σε νοιάζει οπωσδήποτε να έχεις συνέχεια ηλεκτρικό ρεύμα και να μην σε απασχολούν καθόλου οι συνεχείς διακοπές και το ενεργειακό lockdown τότε βάλε αυτόνομο με μπαταρία. Επεξ/σία 13 Αυγούστου 2022 από Aurumnus
Doubt Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 1 ώρα πριν, Aurumnus είπε Δηλαδή η κατασκευή στη μεσαία φωτογραφία είναι παράνομη; Στην Ελλάδα προφανώς ναι, δεν ξέρω που είναι αυτή η εγκατάσταση. Το ρώτησα και επέμενα γιατί με ενδιαφέρει, η απάντηση ήταν "κάθετα μόνο και λόγω αυτού μειωμένη απόδοση, ειδικά το καλοκαίρι." Αυτός που απάντησε αναλαμβάνει τέτοια έργα, οπότε δεν είχα λόγο να τον αμφισβητήσω. 1
Aurumnus Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 13 λεπτά πριν, Doubt είπε Στην Ελλάδα προφανώς ναι, δεν ξέρω που είναι αυτή η εγκατάσταση. Το ρώτησα και επέμενα γιατί με ενδιαφέρει, η απάντηση ήταν "κάθετα μόνο και λόγω αυτού μειωμένη απόδοση, ειδικά το καλοκαίρι." Αυτός που απάντησε αναλαμβάνει τέτοια έργα, οπότε δεν είχα λόγο να τον αμφισβητήσω. Και εδώ; https://www.georythmiki.gr/posts/egkatastasi-fotovoltaikoy-stathmoy-689-kw-sto-2o-paidiko-stathmo-kallitheas Είναι άλλη περίπτωση νομοθετικά αυτό; Στο Google Maps η ταράτσα φαίνεται να είναι φυτεμένη και να μην έχει καθόλου πάνελ.
Joshua21 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 23 λεπτά πριν, Doubt είπε Στην Ελλάδα προφανώς ναι, δεν ξέρω που είναι αυτή η εγκατάσταση. Το ρώτησα και επέμενα γιατί με ενδιαφέρει, η απάντηση ήταν "κάθετα μόνο και λόγω αυτού μειωμένη απόδοση, ειδικά το καλοκαίρι." Αυτός που απάντησε αναλαμβάνει τέτοια έργα, οπότε δεν είχα λόγο να τον αμφισβητήσω. Άλλο πράγμα το ότι δεν προτιμάται λόγω μειωμένης απόδοσης, και άλλο το απαγορεύεται.
Doubt Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 Απαγορεύεται η στήριξη σε τοίχο με τα πάνελ υπό κλίση, μόνο παράλληλα στον τοίχο, έτσι μου είπαν. 10 ώρες πριν, Aurumnus είπε Και εδώ; https://www.georythmiki.gr/posts/egkatastasi-fotovoltaikoy-stathmoy-689-kw-sto-2o-paidiko-stathmo-kallitheas Είναι άλλη περίπτωση νομοθετικά αυτό; Στο Google Maps η ταράτσα φαίνεται να είναι φυτεμένη και να μην έχει καθόλου πάνελ. Δεν ξέρω κάτι παραπάνω, αν γινόταν σε σπίτι θα με βόλευε πάρα πολύ, ακόμα και 2 πάνελ αν μπορούσα να βάλω, προσανατολισμός Ν - ΝΔ. Βλέπω εκτελούν και χρέη σκίασης για τα παράθυρα εκεί, πολύ πρακτικό.
Vagosman Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 On 14/08/2022 at 11:07, Doubt said: Απαγορεύεται η στήριξη σε τοίχο με τα πάνελ υπό κλίση, μόνο παράλληλα στον τοίχο, έτσι μου είπαν. Δεν ξέρω κάτι παραπάνω, αν γινόταν σε σπίτι θα με βόλευε πάρα πολύ, ακόμα και 2 πάνελ αν μπορούσα να βάλω, προσανατολισμός Ν - ΝΔ. Βλέπω εκτελούν και χρέη σκίασης για τα παράθυρα εκεί, πολύ πρακτικό. Ισχύει δεν επιτρέπεται η κλίση. Εκτός αν μιλάμε για νόμιμη πέργκολα η σκιαστρο εκ κατασκευής εγκεκριμένο από πολεοδομία με χρήση όμως πάνελ φβ σε υαλοπίνακα όπως φαίνεται και στην τελευταία φωτό. Αν πας κάθετα τα πάνελ χάνεις με το καλημέρα 45%
Doubt Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 28 λεπτά πριν, Vagosman είπε Εκτός αν μιλάμε για νόμιμη πέργκολα. Αν πας κάθετα τα πάνελ χάνεις με το καλημέρα 45% Κάθετα δεν τα βάζω σε καμία περίπτωση, προτιμώ το καθόλου. (Υ.Γ. για την ακρίβεια, προτιμώ τη συμμετοχή σε Ενεργειακή Κοινότητα.) Το "νόμιμη πέργκολα" μου το είπαν κι αυτό αυτολεξεί, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως το καταλαβαίνω 100%. Κάθε τι που είναι "πέργκολα" είναι και νόμιμο δηλαδή; Κι αν υπάρχει ήδη ΟΚ, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν πρέπει να γίνει από την αρχή και για να καλύψει κάποια αξιόλογη επιφάνεια, το όλο εγχείρημα επιβαρύνεται με 1500€ τουλάχιστον, οπότε η απόσβεση της επένδυσης πάει πολύ πολύ πίσω. Τα λέω σωστά; Επεξ/σία 14 Αυγούστου 2022 από Doubt
Maurikycli Δημοσ. 15 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2022 Στις 9/8/2022 στις 5:06 ΜΜ, Nera1 είπε Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι γράφετε 12000 KWh αντί για 12 MWh. Μιλάμε για παράνοια. Κακώς 1,2*10^4 wh έπρεπε να γράφουν!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα