Aurumnus Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 12 λεπτά πριν, filarhos είπε όταν έχεις ιδανικό προσανατολισμού Β-Ν παράγει 8-2 ή 11-4 Τι σημαίνει αυτό το «8-2 ή 11-4»; 13 λεπτά πριν, filarhos είπε Φέτος κλιματισμός και ξύλα (ίσως και πετρέλαιο αν είναι στο 1€/λ 😟...). 1€ ούτε με θαύμα. Αν είναι στα 2€, θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.
fredd0 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, Aurumnus είπε Τι σημαίνει αυτό το «8-2 ή 11-4»; 1€ ούτε με θαύμα. Αν είναι στα 2€, θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. υπερβολες ... το πετρελαιο, αυτη τη στιγμη που μιλαμε ειναι σε επιπεδα Ιανουαριου 2022 και παει προς τα κατω.Ενταξει 1€ δυσκολο, αλλα καπου 1.20-1.30 θα "ανοιξει" το προβλημα το εχουν οσοι κρεμονται απο τ @@ του φιλου Πουτιν με το ΦΑ. Αυτοι θα ματωσουν. @planetman απο τσιμπημενες εως πανακριβες οι τιμες. Ναι νησι κλπ, αλλα σε σφαζει. Αυτονομο θες γιατι δεν εχεις συνδεση στο δικτυο; αν ναι, καταλαβαινεις οτι χειμωνα με 3.5Kw μπαταρια δε βγαζεις,θα χρειαστεις και γεννητρια (αν δεν εχεις) Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2022 από fredd0
Joshua21 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 16 λεπτά πριν, Aurumnus είπε Τι σημαίνει αυτό το «8-2 ή 11-4»; Σημαίνει 08:00 - 14:00 ή 11:00 - 16:00. 1 1
filarhos Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 10 λεπτά πριν, Aurumnus είπε Τι σημαίνει αυτό το «8-2 ή 11-4»; 1€ ούτε με θαύμα. Αν είναι στα 2€, θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Δίκιο έχεις δεν το έγραψα σωστά εννοώ: 8:00-14:00 ή 11:00-16:00. Παράδειγμα ωρών παραγωγής με ιδανικό προσανατολισμό. Το εύρος αλλάζει ανάλογα την εποχή. Λίγο πιο κατανοητό παράδειγμα: με ιδανικό προσανατολισμό έχεις για το 60% του χρόνου ηλιοφάνειας παραγωγή 0,9, ενώ με τον λάθος προσανατολισμό έχεις για το 90% του χρόνου ηλειοφάνειας παραγωγή 0,5. Ουσιαστικά χάνεις σε συνολική παραγωγή αλλά λόγω μεγαλύτερου εύρους μπορείς να βάλεις πλυντήριο στις 16:00 και να παίρνει μεγάλο μέρος της καταναάλωσης από τα πάνελ και να μην σε χρεώνει ο ΔΕΔΔΥΕ έξοδα μεταφοράς (γιατί ενεργειακά συμψηφίζεται η κατανάλωση με την παραγωγή). Το κακό είναι ότι μόνο με πετρέλαιο θέλω 2 με 3 χιλ λίτρα πετρέλαιο για θέρμανση... Με τιμή 1,5€/λ ή ακόμα χειρότερα 2€/λ δεν μπορώ να το υποστηρίξω... Ελπίζω βέβαια στην μόνωση να μειωθεί η κατανάλωση στο μισό, αλλά και πάλι είναι πολύ μεγάλο κόστος... 1
leoy Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, planetman είπε Καλημέρα στην ομάδα. Είμαι στην Κρήτη και ψάχνω για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Προσανατολίζομαι όχι για net metering αλλά για χρήση απ'ευθείας την ενέργειας που παράγεται με μια μικρή μπαταρία ίσα ίσα για να δουλεύει σωστά ο inverter με βάση τα λεγόμενα του τεχνικού και χρήση της αποθηκευμένης π.χ. το βράδυ. Καταρχήν, είναι σωστή αυτή η σκέψη; Ή κάτι δεν έχω σκεφτεί σωστά; Μου έκαναν μια προσφορά, τα παρακάτω: 10 τεμ φωτοβολταϊκά πάνελ 545w Tiger Pro 72HC jinkosolar MONO-FACIAL 10 τεμ βασεις αλουμινιου για εγκατάσταση σε κεραμίδι 1 τεμ inverter SPF5000ES off grid (Growatt; ) 1 τεμ μπαταρία λιθίου US3000C (Pylontech; ) 1 τεμ πίνακας AC 1 τεμ πίνακας DC Και το κόστος για ολοκληρωμένη εγκατάσταση βγαίνει στα 10,800+ΦΠΑ. Μπορείτε να μου πείτε αν γενικά είμαι σε σωστό δρόμο όσον αφορά όπως σκέφτομαι να το κάνω και επίσης αν τα χρήματα που ζητάει είναι φυσιολογικά; ή με γδύνει; 10 τεμ φωτοβολταϊκά πάνελ 545w Tiger Pro 72HC jinkosolar MONO-FACIAL -> 3000 10 τεμ βασεις αλουμινιου για εγκατάσταση σε κεραμίδι -> 500-600 1 τεμ inverter SPF5000ES off grid (Growatt; ) 1000-1200 1 τεμ μπαταρία λιθίου US3000C (Pylontech; ) 1800 1 τεμ πίνακας AC 200 1 τεμ πίνακας DC 200 Περίπου 6500-7000 με τιμές λιανικής ειναι αυτά Τα 3800 + ΦΠΑ 2500 τα θέλει για εγκατάσταση? Επίσης: το US3000C δεν φτανει, θες 2x US2000C (2x2.4KW) minimum κατ την αποψη μου, που ερχονται ελάχιστα πιο ακριβά. Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2022 από leoy 1
planetman Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις, για το λίγο που το έψαξα κι εγώ βλέπω πως με σφάζει. Είμαι κανονικά συνδεμένος στο δίκτυο απλώς έχω καταλήξει σε αυτή την επιλογή παρά να κάνω συμφωνία με το κράτος που δεν ξέρω τι θα ισχύει μετά από 1, 2 5 χρόνια και να πληρώνω γαμησιατικα τις ρυθμιζόμενες κτλ. Μπαταρία δε θέλω να βάλω εγώ, ο εγκαταστατης μου λέει πως πρέπει να βάλω τουλάχιστον μία για να δουλεύει σωστά το inverter και να μην βγάζει faults σε περιπτώσεις που πχ. μπαίνει ένα σύννεφο μπροστά, μου λέει μαλακίες; Θα δουλεύει σωστά χωρίς μπαταρία;
leoy Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 4 λεπτά πριν, planetman είπε Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις, για το λίγο που το έψαξα κι εγώ βλέπω πως με σφάζει. Είμαι κανονικά συνδεμένος στο δίκτυο απλώς έχω καταλήξει σε αυτή την επιλογή παρά να κάνω συμφωνία με το κράτος που δεν ξέρω τι θα ισχύει μετά από 1, 2 5 χρόνια και να πληρώνω γαμησιατικα τις ρυθμιζόμενες κτλ. Μπαταρία δε θέλω να βάλω εγώ, ο εγκαταστατης μου λέει πως πρέπει να βάλω τουλάχιστον μία για να δουλεύει σωστά το inverter και να μην βγάζει faults σε περιπτώσεις που πχ. μπαίνει ένα σύννεφο μπροστά, μου λέει μαλακίες; Θα δουλεύει σωστά χωρίς μπαταρία; Επειδη ξεκινάω να στήσω ακριβώς το ίδιο( οχι με growatt alla voltronic) , αυτοι οι inverterς einai designed να παίξουν με εισοδο δικτύου αν δεν φτάνει το φωτοβολταικό ή η μπαταρία. Πόσο καλά θα δουλέψει θα το δείξει η πράξη. Αν χρειαστεί μπαταρία την προσθέτεις μετά. Ειναι flexible συστηματα Και εγώ θέλω να ξεκινήσω χωρίς μπαταρία, αλλα στην πορεία θά βάλω. Το κόστος ειναι το εμπόδιο οπότε θα μπεί πιο μετά.
NikosKallithea Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, planetman είπε Καλημέρα στην ομάδα. Είμαι στην Κρήτη και ψάχνω για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Προσανατολίζομαι όχι για net metering αλλά για χρήση απ'ευθείας την ενέργειας που παράγεται με μια μικρή μπαταρία ίσα ίσα για να δουλεύει σωστά ο inverter με βάση τα λεγόμενα του τεχνικού και χρήση της αποθηκευμένης π.χ. το βράδυ. Καταρχήν, είναι σωστή αυτή η σκέψη; Ή κάτι δεν έχω σκεφτεί σωστά; Μου έκαναν μια προσφορά, τα παρακάτω: 10 τεμ φωτοβολταϊκά πάνελ 545w Tiger Pro 72HC jinkosolar MONO-FACIAL 10 τεμ βασεις αλουμινιου για εγκατάσταση σε κεραμίδι 1 τεμ inverter SPF5000ES off grid (Growatt; ) 1 τεμ μπαταρία λιθίου US3000C (Pylontech; ) 1 τεμ πίνακας AC 1 τεμ πίνακας DC Και το κόστος για ολοκληρωμένη εγκατάσταση βγαίνει στα 10,800+ΦΠΑ. Μπορείτε να μου πείτε αν γενικά είμαι σε σωστό δρόμο όσον αφορά όπως σκέφτομαι να το κάνω και επίσης αν τα χρήματα που ζητάει είναι φυσιολογικά; ή με γδύνει; Πως ακριβως θα χρησιμοποιείς το σύστημα παράλληλα με την δεη εχεις καταλήξει και πως θα γίνεται η χρήση μονο το βράδυ; Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2022 από NikosKallithea
filarhos Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 19 λεπτά πριν, planetman είπε Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις, για το λίγο που το έψαξα κι εγώ βλέπω πως με σφάζει. Είμαι κανονικά συνδεμένος στο δίκτυο απλώς έχω καταλήξει σε αυτή την επιλογή παρά να κάνω συμφωνία με το κράτος που δεν ξέρω τι θα ισχύει μετά από 1, 2 5 χρόνια και να πληρώνω γαμησιατικα τις ρυθμιζόμενες κτλ. Μπαταρία δε θέλω να βάλω εγώ, ο εγκαταστατης μου λέει πως πρέπει να βάλω τουλάχιστον μία για να δουλεύει σωστά το inverter και να μην βγάζει faults σε περιπτώσεις που πχ. μπαίνει ένα σύννεφο μπροστά, μου λέει μαλακίες; Θα δουλεύει σωστά χωρίς μπαταρία; Αν πετύχετε την ισότητα παραγωγής = κατανάλωσης τότε το κόστος θα είναι πολύ μικρό. Παράδειγμα (με τυχαία νούμερα): Στον λογαριασμό πληρώνεις την kwh 0,3€, από τα όποία 0,1€ είναι το κόστος του ρεύματος πληρώνεται στον πάροχο και το 0,2€ είανι το κόστος μεταφοράς του ρεύματος και λοιπές χρεώσεις. Αν στην 3ετία έχεις παραγωγής = κατανάλωσης γλιτώνεις το 0,1 και μετά έχει σημασία η διαφορά από την μέτρηση της έκχυση στο δίκτυο σε σχέση με την μέτρηση της κατανάλωσης στο δίκτυο. για αυτές τις kwh θα πληρώσεις επί 0,2. Η μόνη περίπτωση να πληρώσεις για το σύνολο της κατανάλωσης σου έξοδα μεταφορά και τέτοια (επί 0,2) είναι να έχεις κατανάλωση μόνο κατά την διάρκεια που δεν παράγει (μετά τις 14:00 τον χειμώνα και μετά τις 18:00 το καλοκαίρι μέχρι τις 7-8 το πρωί). Τώρα αν το 0,2 γίνει 0,5 δεν το ξέρεις αλλά τα 10χιλ€ που θέλει μια μπαταρία είναι ζήτημα αν θα τα αποσβέσεις πριν χρειαστείς νέα.
planetman Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 12 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Πως ακριβως θα χρησιμοποιείς το σύστημα παράλληλα με την δεη εχεις καταλήξει και πως θα γίνεται η χρήση μονο το βράδυ; Όταν δεν φτάνει η παραγωγή του φωτοβολταϊκού, τότε παίρνει από το δίκτυο. Αλλά τη νύχτα η κατανάλωση είναι πολύ μικρή.
NikosKallithea Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 5 λεπτά πριν, planetman είπε Όταν δεν φτάνει η παραγωγή του φωτοβολταϊκού, τότε παίρνει από το δίκτυο. Αλλά τη νύχτα η κατανάλωση είναι πολύ μικρή. Αυτο δεν ειναι αυτο που θελεις να κανεις ετσι οοως το περιγραφεις τουλαχιστον, και δεν γίνεται με τον τρόπο που λες. Για να εχεις νυχτα το αυτόνομο θέλεις μεταγωγή
planetman Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 17 λεπτά πριν, filarhos είπε Αν πετύχετε την ισότητα παραγωγής = κατανάλωσης τότε το κόστος θα είναι πολύ μικρό. Παράδειγμα (με τυχαία νούμερα): Στον λογαριασμό πληρώνεις την kwh 0,3€, από τα όποία 0,1€ είναι το κόστος του ρεύματος πληρώνεται στον πάροχο και το 0,2€ είανι το κόστος μεταφοράς του ρεύματος και λοιπές χρεώσεις. Αν στην 3ετία έχεις παραγωγής = κατανάλωσης γλιτώνεις το 0,1 και μετά έχει σημασία η διαφορά από την μέτρηση της έκχυση στο δίκτυο σε σχέση με την μέτρηση της κατανάλωσης στο δίκτυο. για αυτές τις kwh θα πληρώσεις επί 0,2. Η μόνη περίπτωση να πληρώσεις για το σύνολο της κατανάλωσης σου έξοδα μεταφορά και τέτοια (επί 0,2) είναι να έχεις κατανάλωση μόνο κατά την διάρκεια που δεν παράγει (μετά τις 14:00 τον χειμώνα και μετά τις 18:00 το καλοκαίρι μέχρι τις 7-8 το πρωί). Τώρα αν το 0,2 γίνει 0,5 δεν το ξέρεις αλλά τα 10χιλ€ που θέλει μια μπαταρία είναι ζήτημα αν θα τα αποσβέσεις πριν χρειαστείς νέα. Δηλαδή και στο net metering έχει σημασία πότε καταναλώνεις; Δηλαδή αν καταναλώνεις την ώρα που παράγεις, δεν πληρώνεις τις ρυθμιζόμενες κτλ; Σίγουρα; 4 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Αυτο δεν ειναι αυτο που θελεις να κανεις ετσι οοως το περιγραφεις τουλαχιστον, και δεν γίνεται με τον τρόπο που λες. Για να εχεις νυχτα το αυτόνομο θέλεις μεταγωγή Ο inverter που έχω γράψει υποτίθεται πως αρχικά δίνει μέσω της παραγωγής μου και όταν δεν επαρκεί δίνει από ΔΕΗ. δεν κατάλαβα τι λες.
leoy Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 6 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Αυτο δεν ειναι αυτο που θελεις να κανεις ετσι οοως το περιγραφεις τουλαχιστον, και δεν γίνεται με τον τρόπο που λες. Για να εχεις νυχτα το αυτόνομο θέλεις μεταγωγή Δεν χρειαζεται μεταγωγη το συγκεκριμενο, ειναι 3πλης ενεργειας και αποφασιζει να χρησιμοποιησει οποιο απο τα 3 ειναι διαθεσιμο με priority που του λες εσυ. 1
Vault13 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Αληθεια σε πολυκατοικια με 50 διαμερίσματα σε γενικη συνελευση θα μπορουσε να περασει κατι τετοιο; Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2022 από Vault13
fredd0 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2022 3 λεπτά πριν, Vault13 είπε Αληθεια σε πολυκατοικια με 50 διαμερίσματα σε γενικη συνελευση θα μπορουσε να περασει κατι τετοιο; να περασει τι? να καταλαβει ενας την ταρατσα να βαλει φβ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα