Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@fredd0 τι ετησιο κόστος σου βγαίνει συνολικά με τα πάντα μέσα σε λογαριασμούς. Αν είναι πιο λογικό κόστος 3ετιας τότε καλύτερα.

Διάβασα ότι έχεις μεγαλο σπίτι και αντλία θερμότητας και ήθελα να καταλαβω τελικά τι βγαίνει από την τσέπη αν έχεις τέτοιο σύστημα.

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο ενεργειακός επιθεωρήτης που πήγα σήμερα μου πρότεινε net metering λόγω αντλία θέρμανσης αλλά και ότι σκέφτομαι να πάρω ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Απλά μου είπε ότι μάλλον το επόμενο εξ οικονομώ θα αργήσει να βγει μάλλον αλλά και μπορεί να μην έχει για Φ/Β ενώ μου είπε να εξοπλιστώ με υπομονή για τα Φ/Β γιατί θα πάρει μήνες η διαδικασία λόγω της ΔΕΔΔΗΕ. Οπότε δεν ξέρω αν θα περιμένω το επόμενο πρόγραμμα ή να ξεκινήσω από τώρα την ανακαίνιση αλλά να χάσω το επόμενο πρόγραμμα. Οπότε ξεκινώ να ζητήσω 3φ ρεύμα με νυχτερίνο μετρητή και να φτιάξουμε πύλαρ και ότι άλλο χρειαστεί

Επεξ/σία από Qwerty_2
Δημοσ.
Στις 16/3/2022 στις 1:25 ΜΜ, karthan7 είπε

Για off grid κατάσταση ψάχνω αρκετά τις τελευταίες μέρες. Θέλω να δουλέψω το ψυγείο και κάποιες άλλες συσκευές μικρής κατανάλωσης, ρούτερ , switch, ubiquity, sonoff κλπ πού στο σύνολο τους θα έχουν ένα σεβαστό ποσοστό κατανάλωσης.

ΔΕν βρίσκω νομοθεσία πού να ξεκαθαρίζει αν επιτρέπεται. Μένω σε ιδιόκτητο διαμερίσματα πολυκατοικίας και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόβλημα να βάλω φωτοβολταϊκά στην ταράτσα.

ΤΟ σύστημα πού σκέφτομαι να φτιάξω είναι

Hybrid inverter 5kva 48v με μπαταρίες. Αυτά τα inverter τραβάνε την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Τραβάμε ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, φορτίζουν τις μπαταρίες (48v) και βγάζουν 220-230v καθαρού ημιτόνου. Όταν η ενέργεια στις μπαταρίες μας είναι σε χαμηλό επίπεδο τραβάνε ρεύμα από τον πάροχο μας, φορτίζουν τις μπαταρίες και καταναλώνουμε ενέργεια. 

inverter υπάρχουν mppt  και pwm. Οι mppt έχουν καλύτερη απόδοση, προστασία στη μπαταρία κλπ καλουδια. Mppt υπάρχουν με τοροιδη μετασχηματιστές (αν το γράφω σωστά) και κλασικοί.

Λόγο κόστους στις καλές μπαταρίες θα ξεκινήσω με 4 μπαταρίες αυτοκινήτων 12v (48) πού έχω διαθέσιμες. 

ΓΙα πάνελ κοιτάζω σε 24v και αρκετά βατ όσο μπορεί να αντέξει η τσέπη μου και σε συνδυασμό με το vdc max. PV array power. Θα πρέπει να "ταιριάζουν" τα χαρακτηριστικά εξόδου από τα πάνελ στο inverter.

Τεράστια προσοχή χρειάζεται σε όλα τα καλώδια για να μπορούν να διαχειριστούν τα φορτία. Χρειάζονταν διακόπτες απομόνωσης και ασφάλειες προστασία υπέρτασης αν τους γράφω σωστά.

Να θυμόμαστε πάντα ότι το ρεύμα δεν είναι παιχνίδι. Είναι εύκολο να διαβάσουμε, να ψάξουμε κλπ αλλά σε αυτές τις τάσεις ακόμα και αν έχουν κατασταλάξει στο σύστημα πού θέλουμε να φτιάξουμε πρέπει να πάρουμε τη γνώμη επαγγελματία για το αν μπορούν να συνδυαστούν τα υλικά και να του αναθέσουμε την εγκατάσταση. 

Οποιαδήποτε διόρθωση / λάθος σε αυτά πού γράφω θα χαρώ να με διορθώσετε.

Η φωτογραφία δείχνει ένα hybrid inverter 

IMG-326ad7090c1a93db26b194c3a289c64c-V.jpg

Τελικά τι έκανες με το σύστημα αυτί μαν; Θέλω να φτιάξω ένα ίδιο για λίγο παραπάνω κατανάλωση. Τέλειο ινφο.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 13/5/2022 στις 8:52 ΜΜ, agnostos99 είπε

Ερώτηση και από μενα μιας και δεν ειδα καποια σχετική απάντηση διαβάζοντας το νημα. Ζητείται να γινει τοποθέτηση 2 πανελ περι των 700W συνολο και συνδεσή τους με inverter που θα έχει ταυτόχρονα συνδεση και με το δικτυο της ΔΕΗ και θα δινει ρευμα σε συσκευές συνολου 1500W. Το σκεπτικό είναι ότι ενέργεια να καταφέρνει να παίρνει από τα πανελ μεσα στη μέρα και το υπολοιπο να το τραβαει ο inverter από το δικτυο.

Το κανουν αυτό όλα τα inverters? Ή κανένα και περιμένουν πχ πρωτα να ειναι από τα πανελ και αν τυχόν δε φτανει γυρνάνε σε δικτυο για ολο το απαιτουμενο ρευμα? Αν το κανουν μονο καποια ειδικά inverters κανενα ονομα για να δουμε και τιμές θα ηταν ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ

PHOCOS PSW-B-3000W / 24V ΥΒΡΙΔΙΚΟ INVERTER Any Grid Germany

Το Any-Grid PSW-H μπορεί να λειτουργήσει σε λειτουργία χωρίς μπαταρία. Σε αυτήν τη λειτουργία, για εγκαταστάσεις με σταθερά δημόσια δίκτυα, η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου μπορεί να μειωθεί χωρίς να χρειάζεται να επενδύσετε σε μια δαπανηρή τράπεζα μπαταριών. Επιπλέον, η τροφοδοσία μπορεί να τροφοδοτείται απευθείας σε φορτία από το δίκτυο και την ηλιακή ταυτόχρονα.

Υποστηρίζουν οτι δουλεύει χωρίς αυτόματο μεταγωγικό διακόπτη.

Αν βρείτε κανα αντίστοιχο πείτε να συγκρίνουμε.

• Like 1
Δημοσ.

Ονομάζονται grid tie inverters. Του συνδέεις τα φωτοβολταϊκά πάνελ και σε μία πρίζα του σπιτιού και αυτά δίνουν την ημέρα όταν παράγουν τα φωτοβολταϊκά στο δίκτυο ή στο σπίτι σου να το καταναλώσεις εσύ και το βράδυ δεν κάνουνε τίποτα μπαίνουν σε stand by μέχρι την επόμενη μέρα που θα ξαναδώσουν τα φωτοβολταϊκά

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω πως ονομάζονται.

Το βασικό είναι να έχουν SUB mode.

What is sub mode of solar inverter?

So power can flow from the AC-in to the AC-out. But in SUB mode, the other switch would also be on, so that PV power can flow to the load as well. The inverter can't handle all the load, but it doesn't have to; the AC-in is there to supply part of the load.

Δλδ αν έχεις καταναλώσεις (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές κτλ) 100kw και τα φβ παράγουν 50kw τα υπόλοιπα 50kw τα τραβάει από ΔΕΗ.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 18/6/2022 στις 6:41 ΜΜ, Tsino είπε

Ονομάζονται grid tie inverters. Του συνδέεις τα φωτοβολταϊκά πάνελ και σε μία πρίζα του σπιτιού και αυτά δίνουν την ημέρα όταν παράγουν τα φωτοβολταϊκά στο δίκτυο ή στο σπίτι σου να το καταναλώσεις εσύ και το βράδυ δεν κάνουνε τίποτα μπαίνουν σε stand by μέχρι την επόμενη μέρα που θα ξαναδώσουν τα φωτοβολταϊκά

Ta grid tie είναι άλλο πράγμα από αυτό που ρώτησα μιας και ηθελα πχ την ημέρα όσο έχει ηλιο να μπορείς να τρεξεις μικρες συσκευες και χωρις ρευμα αλλά δε βλεπω να γινεται αυτό μάλλον. Το πλησιέστερο είναι πάντως τα grid ties αλλά δεν ξερω εδω στη χώρα μας τι γινεται με το ρολόι αν δινεις πχ ρευμα και δεν εχεις καμια συσκευη εκεινη τη στιγμή. Αρχιζει το ρολοι να γυρνάει αντίστροφα και αρα να μειωνεται η μετρηση? Δεν κουναει καν αντιστροφα και απλά σπαταλάται? Κάνει καμπουμ? :)

Δημοσ.

Σκεφτομαι και εγω αυτο που σκεφτονται φανταζομαι πολλοι εδω μέσα.

Με ολα αυτα που γινονται με το ρευμα, τις διακοπες τις φυσικες καταστροφες και εγω δεν ξερω τι αλλο το να αυτονομηθεις ως ενα βαθμο με λιγα χρηματα και να προσθετεις σιγα σιγα ειναι το πλεον φυσικο που σκεφτομαι.

Ποιο ειναι το πλανο μου?
3 Μέρη:

1. Αντικατασταση μιας φάσης με  hybrid inverter 5kW με εναλλακτικη λειτουργια απο ΦΒ η απο Δίκτυ ή απο μπαταριες.
Εδω εξαρταται το  budget. Αν εχεις 3Κ πχ θα πας για inverter (1200-1500Ε) + 5 πανελ 450W+ (1200-1500Ε) + Ενα καλο μεροκαματο στον ηλεκτρολογο να στα κανει re-route.
H φαση θα πηγαινει στο inverter και το inverter αποκλειστικα θα δινει στον πινακα ( 1 φαση μονο).

2. Προσθηκη Μπαταριες + αλλα πανελ οταν υπαρχει δυνατοτητα 

3. 99% απεξαρτηση με πληρη αντικατασταση  με δευτερο inverter η και τριτο σε βαθος 3-5ετιας, αφου δεις σε πραγματικο χρονο τις αναγκες σου.

Το δικτυο ειναι optional να το καταργησεις.

Οι δικες μου καταναλωσεις ειναι χαμηλες (300-500ΚW) τον μηνα οποτε ξερω οτι αυτο θα δουλεψει.
Αν ειχα αντλιες θερμοτητας δεν νομιζω οτι θα ειχε νοημα αυτο.

Τα αρνητικα:
Το περισσιο ρευμα θα πηγαινει αχρησιμοποοιητο,  τα  inverter αυτα δεν γυρνανε πισω στο δικτυο.

Τα θετικα:
Μπορεις να ξεκινησεις να μειωνεις τους λογαριασμους και να εχεις και μια σχετικη αυτονομια αρκετα γρηγορα.
Μπορεις να το επεκτεινεις αναλογα το πορτοφολι σου και με μεγαλυτερη εμπειρια οσο το δουλευεις.
Ειδικα το καλοκαιρι με 5 πανελ 500αρια και ενα 5KW inverter μπορεις να παιξεις τα πλυντηρια σου, τα ac sou τον φουρνο σου χωρις να ζητας απο το δικτυο , αρκει να κανεις smart timing. 
Και αν χρειαστεις να τα τρεξεις μαζι μπορεις γιατι το ταβανι ειναι 5KW απλα το εξτρα θα το πληρωσεις απο το δικτυο.

Οταν θα βαλεις και αλλα πανελ, μετα εχεις φουλ δυνατοτητα.
Προσθετεις και τις μπαταριες και μετα μηδενιζεις και τα νυχτερινα σου.

Εννοειτε οτι δεν βαζεις πλυντηριο βραδυ η αναβεις τον φουρνο. Αλλιως μετα θες γουρουνι μπαταρια.

• Like 1
Δημοσ.

Όσον αφορά τα grid-ties μετά το 2021 κάποια από αυτά, έχουν τεχνολογία zero export mode, δλδ τα συνδέεις με το ρολόι της ΔΕΗ (που δεν μετράει αντίστροφα) και:

1) όταν τα φβ παράγουν παραπάνω απ΄ ότι καταναλώνεις το inverter τα "κόβει".

2) όταν τα φβ παράγουν λιγότερο, συμπληρώνει από ΔΕΗ (σαν να έχεις δυο γεννήτριες).

Δεν ξέρω αν μπορούν να υποστηρίξουν μπαταρίες. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/6/2022 στις 9:33 ΜΜ, Doubt είπε

Είναι κανένας μέλος εδώ; Εντυπώσεις;

(Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής)

Με ενδιαφέρει κ εμένα αυτό αλλά μόνο λόγια ακούω και τιποτα ακομα χειροπιαστό. ΕΠίσης διαβάζω για κόστη μικροτερα μεν από το ποσο πληρωνεις τωρα σε πάροχο αλλά και πάλι πολλά φαίνονται αφού θα εχεις καταβάλλει και γενναία ποσά αρχικά αλλά και στη συνεχεια για συντηρηση, ενοικια και φυλαξη.

Επεξ/σία από agnostos99
Δημοσ.
1 ώρα πριν, agnostos99 είπε

Με ενδιαφέρει κ εμένα αυτό αλλά μόνο λόγια ακούω και τιποτα ακομα χειροπιαστό. ΕΠίσης διαβάζω για κόστη μικροτερα μεν από το ποσο πληρωνεις τωρα σε πάροχο αλλά και πάλι πολλά φαίνονται αφού θα εχεις καταβάλλει και γενναία ποσά αρχικά αλλά και στη συνεχεια για συντηρηση, ενοικια και φυλαξη.

Με το ελάχιστο των 50€ τι άλλο μπορείς να κάνεις;

Εμένα με προβλημάτισε η αντιμετώπιση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τις πληρώνεις κανονικά στο 100%. Νομίζω θα έπρεπε να υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Τέλος πάντων, θα δείξει, εγώ έκανα την αίτηση μου και βλέπουμε. Πιστεύω αν μπουν μεγάλοι "παίκτες" πχ ΟΤΑ θα περπατήσει. Είναι και η ΔΕΗ στο κόλπο, σαν πάροχος.

Δημοσ.
Στις 28/6/2022 στις 10:05 ΜΜ, Doubt είπε

Με το ελάχιστο των 50€ τι άλλο μπορείς να κάνεις;

Εμένα με προβλημάτισε η αντιμετώπιση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τις πληρώνεις κανονικά στο 100%. Νομίζω θα έπρεπε να υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Τέλος πάντων, θα δείξει, εγώ έκανα την αίτηση μου και βλέπουμε. Πιστεύω αν μπουν μεγάλοι "παίκτες" πχ ΟΤΑ θα περπατήσει. Είναι και η ΔΕΗ στο κόλπο, σαν πάροχος.

Δεν εννοω να μεινουν στα 50. Εννοω να βρουν οικοπεδο οντως και να εγκατασταθεουν φωτοβολαταικα και να ρολαρει ολο αυτό αλλα δε βλεπω να γινεται τιποτα. Αμα μεινουμε χρονια στην αναζητηση χωρου εγκαταστασης δε γινεται δουλεια.

Αυτό με τις ρυθμιζόμενες ειναι τραγικό όντως. καποια οπως ειναι του δικτυου για μεταφορα αντε να το καταλαβω αλλα να σε χρεωνει ΥΚΩ πχ κερατιατικα για αυτα που παραγεις και καταναλωνεις μονος σου παει πολυ!!!

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, agnostos99 είπε

Δεν εννοω να μεινουν στα 50

Εννοώ εσύ, εγώ, οποιοσδήποτε ιδιώτης, που μπορεί να επενδύσει σε ΑΠΕ "από 50€"?

και χωρίς χώρο/τρέξιμο/ψάξιμο/άδειες/εργασίες/εγκρίσεις και τελειωμό δεν έχει.

Σε ερώτημα μου, απάντησαν πως αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο έργο ως το τέλος του έτους, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει.

Το πρόβλημα είναι πως η κατάσταση με τα τιμολόγια του ρεύματος είναι πιεστική και ίσως δεν έχουμε δει τα χειρότερα ακόμα.

Δημοσ.
Στις 1/7/2022 στις 9:54 ΜΜ, Doubt είπε

Εννοώ εσύ, εγώ, οποιοσδήποτε ιδιώτης, που μπορεί να επενδύσει σε ΑΠΕ "από 50€"?

και χωρίς χώρο/τρέξιμο/ψάξιμο/άδειες/εργασίες/εγκρίσεις και τελειωμό δεν έχει.

Σε ερώτημα μου, απάντησαν πως αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο έργο ως το τέλος του έτους, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει.

Το πρόβλημα είναι πως η κατάσταση με τα τιμολόγια του ρεύματος είναι πιεστική και ίσως δεν έχουμε δει τα χειρότερα ακόμα.

Για να μπορεσει να λειτουργησει ως το τελος του έτους πρεπει να εχουν βρεθει τα οικοπεδα να εχουν γινει παραγγελιες και σιγα σιγα να στηθει. Αν δεν υπαρχει καν χρονοδιαγραμμα καλο 2025 δυστυχως και οπως λες χρειαζομαστε αμεσα λυσεις στην ενεργεια! Προς το παρόν λοιπον τα 50 Ευρω ειναι απλα συνδρομη σε μια σελιδα και τιποτε αλλο :(

Ενημέρωσε μας αν θες πως προχωραει η ολη κατασταση γιατι αν παει γρηγορα θα με ενδιεφερε επισης.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...