Προς το περιεχόμενο

The photoelectric thread. Tα λέμε όλα για τα φωτοβολταικά!

PC_MAGAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι όντως δεν είναι και πολύ φθηνό 'σπορ'...αλλά μακροπρόθεσμα συμφέρει, ακόμα περισσότερο για όσους το βάζουν σε μόνιμη κατοικία και είχαν ήδη απο πριν υψηλές καταναλώσεις. 

Η Fronius όντως προσφέρει τη λειτουργία για τροφοδοσία σε περιπτωσεις που κόβεται το ρεύμα (full backup feature). Στους τριφασικούς inverters το προσφέρει μονο απο την έκδοση 6KW και πάνω, αλλά στους μονοφασικούς το δίνει και στα μικρότερα μοντέλα. 

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος όμως δεν θα δουλέψει ακριβώς σαν το UPS. Δηλαδή δεν έχει την αίσθηση της αδιάλειπτης παροχής UPS, πρώτα κόβεται για περίπου 30+ sec το ρεύμα μέχρι να γυρίσει πλήρως σε λειτουργία full backup.  Υπάρχουν και άλλοι inverters που έχω διαβάσει οτι μπορούν και προσφέρουν αδιάλειπτη παροχή σε περίπτωση διακοπής. 

Τωρα σχετικά με το επερχόμενο update και την προσθήκη επιλογής για ασυμμετρία στις 3 φάσεις (στους τριφασικούς), εχουμε και τη πρώτη φωτο με τη σχετική ρύθμιση στο μενού του inverter 🙂:

Screenshotfrom2024-06-0519-15-44.png.9e4233d1ffcfd975a2f34c05043de754.png

Αυτό που 'ανησυχεί' λίγο, είναι η αναφορά τους οτι με την επιλογή αυτής της λειτουργίας θα υπάρχει μεγαλύτερο στρεσαρισμα στα ηλεκτρονικά της συσκευής -> ίσως μεγαλύτερη πιθανότητα για μικρότερη διάρκεια ζωής συνολικά.

Επίσης οτι ο inverter θα έχει ελαφρώς μικρότερη απόδοση (πόσο μικρότερη;)

Το πόσο καλά θα δουλεύει εξαρτάται και απο το προφίλ κατανάλωσης του καθε χρήστη και τις συνθήκες λειτουργιας.

Η Fronius γενικά θα συστήνει την ενεργοποίηση της επιλογή αυτής μόνο εφόσον συνεισφέρει σε σημαντικό όφελος. (Νομίζω σε εμάς Ελλάδα με τον τωρινό τρόπο καταγραφής των μετρητών υπάρχει σημαντικό όφελος από την ενεργοποίηση, ειδικά εάν τα φορτία απο καταναλώσεις στο σπίτι δεν είναι και πολυ ισορροπημένα στις 3 φάσεις)

Επεξ/σία από inel
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

On 04/06/2024 at 10:22, christos_uoa said:

Ναι για το modem είναι. Όταν κάνει κλήση χρειάζεται κάποια ελάχιστα watt και τα παίρνει από το δίκτυο (συνήθως οι κλήσεις γίνονται βράδυ)

Εμένα ροκανίζει  1.20kwh  από το  1.8.0 του Φ/Β  ανα 24ωρο αλλά από ότι καταλαβαίνω είναι καταναλώσεις του inverter

Όπως τα είπε ο inel

€500+ΦΠΑ ήταν το κόστος για εμένα για το full backup που στην ουσία είναι ο πίνακας με τα ρελέ.

Μένω Κρήτη και οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές οπότε δεν χρειαζόταν πολύ για να το αποφασίσω.

Έχει μία χρονοκαθυστέρηση 30" περίπου οπότε ένα ups χρειάζεται αλλά λογικά η μπαταρία του θα κρατήσει περισσότερο (όπως και του συναγερμού κλπ) αφού δεν πέφτει κάτω απο το 80% ποτέ.

Για το θέμα της ασυμμετρίας και το έξτρα στρεσάρισμα πού το διάβασες @inel ?

Το είδα από ένα καινούριο video της fronius στο Youtube σχετικά με τη λειτουργία αυτή. Έπεσε όμως και μετάφραση 😄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ο ΗΡΩΝ δίνει μηδενικό πάγιο παιζει κάτι που μου ξεφεύγει ?

image.png

Επεξ/σία από fuzz
λαθος thread

έχετε βρει τρόπο να παρακολουθείτε live την κατανάλωση ανα φάση σε τριφασική εγκατάσταση ?

Για παράδειγμα ανα πάσα χρονική στιγμή να βλέπεις 

φαση 1: 2ΚW 

φαση 2: 1ΚW 

φαση 3: 600W 

4 ώρες πριν, PK1926 είπε

@teodor_ch τον πίνακα τον έφτιαξε ο ηλεκτρολόγος σου ή τον πήρες έτοιμο;

Δε γνωρίζω γιατί τον έφεραν έτοιμο. Δε μου φαίνεται όμως "εργοστασιακός". 

Μπορεί να ήταν έτοιμος και να του άλλαξαν κουτί γιατί δεν υπήρχε χώρος στην κολόνα μου. 

2 ώρες πριν, Tsino είπε

έχετε βρει τρόπο να παρακολουθείτε live την κατανάλωση ανα φάση σε τριφασική εγκατάσταση ?

Για παράδειγμα ανα πάσα χρονική στιγμή να βλέπεις 

φαση 1: 2ΚW 

φαση 2: 1ΚW 

φαση 3: 600W 

Είχα ένα Shelly 3EM αλλά πρόσθεσα και τον μετρητή της fronius γιατί έβαλα μπαταρίες και χρειαζόταν.

Παρήγγειλα και το Fronius wattpilot για νέα κόλπα 🤪

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, PK1926 είπε

@inel βάλε το link  αν δεν βαριέσαι. Θα το δω το Σουκου.

Εδω είναι το video αλλά είναι στα Ουγγρικά 🙂

https://youtu.be/v0YYW1HQtVE

Τα συμπεράσματα που ανέφερα φαίνονται περίπου στο 15:00 του video. 

Με 'ανησυχεί' λίγο που η λειτουργία θα είναι στο μενού 'Export limitation'. Τι θα γίνεται σε περίπτωση που η παραγωγή υπερκαλύπτει την κατανάλωση; Θα δίνει την παραγωγή ασυμμετρικα στις φάσεις ανάλογα με την κατανάλωση αλλά  η πλεονάζουσα ενέργεια θα διοχετεύεται στο δικτυο η μήπως όχι;

H απορία λύθηκε, το video δίνει και παράδειγμα που η παραγωγή είναι μεγαλύτερη απο κατανάλωση. Λογικά θα διοχετευεται η πλεοναζουσα ενεργεια στο δίκτυο και χωρίς περιορισμό.

Επεξ/σία από inel

Στις 5/6/2024 στις 10:18 ΜΜ, CptBill είπε

Εμένα ροκανίζει  1.20kwh  από το  1.8.0 του Φ/Β  ανα 24ωρο αλλά από ότι καταλαβαίνω είναι καταναλώσεις του inverter

Για να καταλάβω κάθε μέρα βλέπεις την ένδειξη 1.8.0 να αυξάνει κατά 1.2kw? Μου φαίνονται πολλά. Τόσα περίπου καταναλώνει το σπίτι μου τηλεοράσεις ψυγεία καταψύκτες όταν λείπω. Σε εμένα από όσο έχω καταλάβει την συνδεσμολογία δεν μπορεί το inverter να καταναλώσει από το δίκτυο. Το inverter λειτουργεί με το παραγόμενο ρεύμα . Όταν σταματά η παραγωγή κλείνει και το inverter. Το ρολόι του παραγωγού ότι εισερχόμενη καταγράψει είναι οι δικές του ανάγκες και είναι μόνο για το μόντεμ όταν κάνει κλήση και ίσως για οθόνη lcd κα ledakia αν και νομίζω έχει εσωτερική μπαταρία για αυτά. Μπορείς να το καταλάβεις από την ένδειξη 1.6.0 που σου λέει το peak μέσα στο τρέχον  billing period ,του μετρητή. Βγάζει και την ημερομηνία και την ώρα και βλέπω ότι είναι το βράδυ που κάνει κλήση με τηλεμετρηση και χρειάζεται ρεύμα το  modem

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι σντιστροφεις δεν σβήνουν την νύχτα, έχουν κυκλώματα που καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και χωρίς παραγωγή.

Επεξ/σία από nvel
  • Like 1

Στις 5/6/2024 στις 7:11 ΜΜ, teodor_ch είπε

Εγώ το έχω κάνει με τον fronius gen 24 αλλά έπρεπε να βάλω τον 6άρη και όχι 5άρη που αρκούσε για τα 4.32 πάνελ μου. Περισσότερες πληροφορίες αργότερα γιατί ζορίζομαι.

άρα παίζει ρόλο τι inverter εχεις για να γίνει αυτό ;

πως μπορώ να δω τι inverter εχω ;

τα Φ/Β τα εβαλα μέσω my solar energy της ΔΕΗ , ξερει καποιος τι inverter βαζουν ή πως μπορώ να βρω το μοντέλο ;

8 ώρες πριν, nvel είπε

Οι σντιστροφεις δεν σβήνουν την νύχτα, έχουν κυκλώματα που καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και χωρίς παραγωγή.

OK μάλλον δεν έχουν κάποια φωτεινή ένδειξη και είναι σε standby. Αλλά πάλι 1.2kwh ανά ημέρα για stand by είναι πολλές. Ο δικός μου μετρητής παραγωγού έχει γράψει εισερχόμενη 5.6kwh σε 17 μήνες περίπου 

Ως αυτοκατανάλωση είναι υψηλή  πρέπει να δει το manual του μηχανήματος τι αναφέρει και αν διαφέρει να μετρήσει το ρεύμα μήπως είναι πρόβλημα του μετρητή.

Ειναι καθαρα θεμα inverter και ποσο καλη διαχειριση κανουν. Οποτε η λογικη λεει οτι καταναλωσεις στο 1.8.0 του ρολοι της παραγωγης θα βλεπουμε no matter what. 
Εφοσον μιλαμε για καθεστος netmetering και υπαρχει αρκετη συμψηφιζομενη  (κουμπαρας), οι χρεωσεις ειναι αστειες για τις kwh που θα προκυψουν στις ρυθμιζομενες χρεωσεις.
Στον δικο μου inverter (deye) φαινεται να υπαρχει καποια καταναλωση ανα 24ωρο που πιθανον να μειωνεται αρκετα με νεότερο firmware. Για την ωρα δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα, θελω να στησω επομενες μερες το solar assistant για να εχω μια ξεκαθαρη εικονας της συμπεριφορας του inverter.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...