Ntinaras Δημοσ. 19 Μαϊου Share Δημοσ. 19 Μαϊου 2 ώρες πριν, prefuse είπε Για το φθηνότερη μην είσαι σίγουρος αλλά και φθηνότερη να είναι αντικειμενικά πχ αν τώρα κοστίζει 100€ και σε 10 χρόνια κοστίζει 80€ είναι σχετικό πάλι με την αγοραστική δύναμη που θα έχει η χώρα και ο μέσος πολίτης. (Η ανάπτυξη είναι μόνο για τους ολιγαρχες για τους υπόλοιπους φτωχόποίηση γιατί υπάρχουν ελλείψεις φθηνών εργατων ειδικά στον τουρισμό και την εστίαση και θέλουν να στους σπρώξουν προς τα εκεί) Και όλα δείχνουν (αν παρακολουθείς οικονομικά κανάλια όπως η Ναυτεμπορική) ότι η αγοραστική δύναμη όλο και πέφτει, πολύ σύντομα θα είμαστε και οι τελευταίοι στην Ευρώπη κάτω και από τους Βούλγαρους. Τώρα είμαστε προτελευταίοι. Οπότε δεν γνωρίζω αν τελικά συμφέρει το net metering ειδικά όπως αναφέρεται για άτομα που δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο ούτε αντλία θερμότητας. Αν πάρω δείγμα τα 4-5 apc ups που χρησιμοποιώ εδώ και δεκαετίες, η μπαταρία τους άντε να αντέξει 1-2 χρόνια max από την ημερομηνία εγγύησης. Οι μπαταριες στα ups σου αναγραφουν ξεκαθαρα οτι αντεχουν 2 με 3 χρονια το πολυ ομως. Ειναι σχεδιασμενες για κατι τετοιο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thannasis Δημοσ. 20 Μαϊου Share Δημοσ. 20 Μαϊου Στις 19/5/2024 στις 7:41 ΠΜ, prefuse είπε Τελικά συμφέρει το πρόγραμμα net metering με επιδότηση; Από ότι διαβάζω στο παράδειγμα τουλάχιστον γίνεται απόσβεση σε ~7 χρόνια... η μπαταρίες άντε να αντέχουν 10 χρόνια και αν... Οπότε μετά από 10 χρόνια χρήσης θα αναγκαστείς να πληρώσεις ξανά έξτρα ~4.450€ για αγορά νέων μπαταριών και αν δεν έχει βγάλει κάποια βλάβη κάτι άλλο στην εγκατάσταση.. Παράδειγμα: Ακολουθεί αναλυτικός υπολογισμός net metering με επιδότηση 2024, με ενδεικτικές τιμές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Χαρακτηριστικά κατοικίας: 100 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη Κατανάλωση ρεύματος: 6.000 kWh / χρόνο Κόστος κατανάλωσης ρεύματος (0,20 €/kWh): 1.200€ / χρόνο Διαθέσιμη ασκίαστη επιφάνεια στην ταράτσα: 16 τ.μ. Ας υποθέσουμε ότι επιλέγετε το πιο μικρό φωτοβολταϊκό με ισχύ 3kWp και με μπαταρία χωρητικότητας 2.5 ή και 5kWp. Με ατομικό ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 20.000€, δικαιούστε 6.400€ επιδότηση (1.950€ για τα φωτοβολταϊκά και 4.450€ για την μπαταρία). Με ενδεικτικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης τα 14.000€, εσείς θα χρειαστεί να καταβάλετε 7.600€, που σημαίνει ότι θα γίνει απόσβεση της επένδυσής σας σε περίπου 6,5 χρόνια https://www.climasystem.gr/blog/epidotisi-fotovoltaikon-stegis-gia-spitia-net-metering Το εν λόγω πρόγραμμα εληξε 15/5. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
prefuse Δημοσ. 20 Μαϊου Share Δημοσ. 20 Μαϊου 2 minutes ago, thannasis said: Το εν λόγω πρόγραμμα εληξε 15/5. Βλέπω ότι και αυτό ήταν με μπαταρίες. Μέχρι πότε υπάρχε πρόγραμμα για net metering χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις μπαταρίες ή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thannasis Δημοσ. 20 Μαϊου Share Δημοσ. 20 Μαϊου 1 ώρα πριν, prefuse είπε Βλέπω ότι και αυτό ήταν με μπαταρίες. Μέχρι πότε υπάρχε πρόγραμμα για net metering χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις μπαταρίες ή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο; Ολα τα Net metering προγράμματα τελείωσαν και δεν δέχεται αιτήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ απο οσο γνωρίζω. Μονο Net Billing πλέον είναι διαθέσιμο σε ιδιώτες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
inel Δημοσ. 21 Μαϊου Share Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) Σχετικά με τους τριφασικούς ινβερτερς της Fronius, επιβεβαιώνεται ξανά οτι το επόμενο update v1.31.x θα προσθέτει την επιλογή για ασύμμετρη παραγωγή στις 3 φάσεις. Ανέβασαν ένα καινούριο video στο Youtube οπου περιγράφει λίγο και το συγκεκριμένο επερχόμενο feature μαζί με άλλα. Επιβεβαιώνεται ξανά οτι η μέγιστη 'ασυμμετρία' που θα επιτρέπει μεταξύ δυο φάσεων είναι μέχρι το 1/3 της συνολικής ισχύς του inverter. Δηλαδή για τον 6kW inverter θα μπορείς να έχεις μέχρι 2kW διαφορά, πχ το παρακάτω σενάριο: L1: 500W, L2: 2500W, L3: 500W Αναφέρουν οτι ηταν σχεδιασμένο να γίνει release μεσα στις 2 πρώτες εβδομάδες του Μαίου, αλλά έχει καθυστερήσει (ελπίζω να μην αντιμετώπισαν προβλήματα στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό) . Όπως και να έχει, φαίνεται οτι βρίσκεται σε τελικό στάδιο πριν γίνει επιτέλους διαθέσιμο (ίσως μεσα στον Ιούνιο;) Επίσης αναγνωρίζουν το 'πρόβλημα' οτι σε μερικούς μετρητές γίνεται καταμέτρηση ξεχωριστά import-export για κάθε φάση (βλέπε μετρητή ΔΕΔΔΗΕ - επομένως ο τρόπος μέτρησης που ακολουθείται στην Ελλάδα δεν είναι τελικά ο ίδιος διεθνώς) Επόμενος στόχος θα είναι να πειστεί ο ΔΕΔΔΗΕ να αλλάξει τον αλγόριθμο μέτρησης στους τριφασικους μετρητές! 😄 Γίνεται ακόμα πιο σημαντικό με το net-billing. Αν και αυτό μάλλον θα γίνει μόνο όταν μελλοντικά αντικατασταθούν με τους smart μετρητές.. Επεξ/σία 21 Μαϊου από inel 2 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
CptBill Δημοσ. 22 Μαϊου Share Δημοσ. 22 Μαϊου Ενδιαφέρον. Εάν τέτοιο update θα ήταν ευλογία και από τη Huawei που έχει γεμίσει ο τόπος με δαυτούς και η συμμετρική τους λειτουργία είναι κατάρα σε τριφασικές εγκαταστήσεις. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 22 Μαϊου Share Δημοσ. 22 Μαϊου (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, inel είπε Σχετικά με τους τριφασικούς ινβερτερς της Fronius, επιβεβαιώνεται ξανά οτι το επόμενο update v1.31.x θα προσθέτει την επιλογή για ασύμμετρη παραγωγή στις 3 φάσεις. Ανέβασαν ένα καινούριο video στο Youtube οπου περιγράφει λίγο και το συγκεκριμένο επερχόμενο feature μαζί με άλλα. Επιβεβαιώνεται ξανά οτι η μέγιστη 'ασυμμετρία' που θα επιτρέπει μεταξύ δυο φάσεων είναι μέχρι το 1/3 της συνολικής ισχύς του inverter. Δηλαδή για τον 6kW inverter θα μπορείς να έχεις μέχρι 2kW διαφορά, πχ το παρακάτω σενάριο: L1: 500W, L2: 2500W, L3: 500W Αναφέρουν οτι ηταν σχεδιασμένο να γίνει release μεσα στις 2 πρώτες εβδομάδες του Μαίου, αλλά έχει καθυστερήσει (ελπίζω να μην αντιμετώπισαν προβλήματα στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό) . Όπως και να έχει, φαίνεται οτι βρίσκεται σε τελικό στάδιο πριν γίνει επιτέλους διαθέσιμο (ίσως μεσα στον Ιούνιο;) Επίσης αναγνωρίζουν το 'πρόβλημα' οτι σε μερικούς μετρητές γίνεται καταμέτρηση ξεχωριστά import-export για κάθε φάση (βλέπε μετρητή ΔΕΔΔΗΕ - επομένως ο τρόπος μέτρησης που ακολουθείται στην Ελλάδα δεν είναι τελικά ο ίδιος διεθνώς) Επόμενος στόχος θα είναι να πειστεί ο ΔΕΔΔΗΕ να αλλάξει τον αλγόριθμο μέτρησης στους τριφασικους μετρητές! 😄 Πολύ καλό νέο ειδικά αφού το βίντεο είναι ακόμα online! 😄 Webinar: GEN24 - new products and features 03/24 (UK) (youtube.com) Απο παλιά ήθελα να ισορροπήσω τις φάσεις σπίτι μου οπότε έφτιαξα 3 μετρητές πρόχειρα για να παρακολουθήσω τί γίνεται. Θα χρειαστεί να καταγράψω τα μεγαλύτερα φορτία και να τα μοιράσω ίσα υπολογίζοντας ποιά μπορεί να δουλέψουν ταυτόχρονα. Στα γρήγορα για παράδειγμα (AC living room, AC bedroom, ΖΝΧ boiler, αντλία κήπου, αντλία σπιτιού, πλυντήρια κλπ) Απο παλιά που είχα γεννήτρια είχα σκοπό στη μία φάση να κρατήσω "critical" συσκευές όπως ψυγείο, καταψύκτης και φώτα ώστε σε περίπτωση πολύωρης διακοπής ρεύματος να κλείνω εύκολα τις άλλες δύο φάσεις για να μεγιστοποιώ την αυτονομία μου. Τα γράφω για όποιον έχει σκοπό να το βελτιστοποιήσει Επεξ/σία 22 Μαϊου από teodor_ch 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
inel Δημοσ. 23 Μαϊου Share Δημοσ. 23 Μαϊου 13 ώρες πριν, teodor_ch είπε Πολύ καλό νέο ειδικά αφού το βίντεο είναι ακόμα online! 😄 Webinar: GEN24 - new products and features 03/24 (UK) (youtube.com) Απο παλιά ήθελα να ισορροπήσω τις φάσεις σπίτι μου οπότε έφτιαξα 3 μετρητές πρόχειρα για να παρακολουθήσω τί γίνεται. Έχω προσθέσει και εγώ κάτι αντίστοιχο 😄 Ο ηλεκτρολόγος έχει συνδέσει δυστυχώς στην ίδια φάση βαριά φορτία όπως φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ένα a/c,.. Μάλλον με το σκεπτικό ότι αυτές οι συσκευές θα χρησιμοποιούνται πιο αραιά κ συνήθως όχι παράλληλα; Έτσι όμως, παρόλο που σε ώρες μέγιστης ηλιακής παραγωγής θα μπορούσε να μεγιστοποιηθει το όφελος από την απευθείας ιδιοκαταναλωση, αυτή πάει περίπατο αφού όλα τα βαριά φορτία βρίσκονται πάνω στην ίδια φάση. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tsino Δημοσ. 23 Μαϊου Share Δημοσ. 23 Μαϊου On 22/05/2024 at 09:19, teodor_ch said: Απο παλιά ήθελα να ισορροπήσω τις φάσεις σπίτι μου οπότε έφτιαξα 3 μετρητές πρόχειρα για να παρακολουθήσω τί γίνεται. τους μετρητες πως τους έφτιαξες? Είναι επιλογή του fronius? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 23 Μαϊου Share Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) Το integration δίνει τα watt ανα φάση απο τον μετρητή (όχι τον inverter) ο οποίος είναι ακριβώς μετά το 1ο ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ και βλέπει όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη ενέργεια ανα φάση (στο δίκτυο). Δεν βλέπει τί καταναλώνω. Για την κατανάλωση γίνεται υπολογισμός βάση της κίνησης του μετρητή και της κίνησης απο τον inverter (panel + μπαταρία) αυτόματα. Αυτά έβαλα σε helper utility meter και κάνω τη καταγραφή. Επεξ/σία 23 Μαϊου από teodor_ch Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ntinaras Δημοσ. 26 Μαϊου Share Δημοσ. 26 Μαϊου 9.12kwp, και τα 16 Panel μαζι, αλλα αυτη τη στιγμη εχουν συνδεθει μονο τα 6, αρα εχω μεγιστο 3.42kwp, αυτη τη στιγμη εχω ψιλοσυννεφια και πεφτει ενιοτε και κατω απο kw. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
slk200gr Δημοσ. 26 Μαϊου Share Δημοσ. 26 Μαϊου 2 ώρες πριν, Ntinaras είπε 9.12kwp, και τα 16 Panel μαζι, αλλα αυτη τη στιγμη εχουν συνδεθει μονο τα 6, αρα εχω μεγιστο 3.42kwp, αυτη τη στιγμη εχω ψιλοσυννεφια και πεφτει ενιοτε και κατω απο kw. Από περιέργεια ,γιατί δίνει ο πάροχος 0,019 w στο σπίτι ενώ αρκεί τα ρεύμα από το πάνελ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ntinaras Δημοσ. 26 Μαϊου Share Δημοσ. 26 Μαϊου 8 λεπτά πριν, slk200gr είπε Από περιέργεια ,γιατί δίνει ο πάροχος 0,019 w στο σπίτι ενώ αρκεί τα ρεύμα από το πάνελ? Δε ξερω, κι εγω την ιδια απορια εχω, μπορει να ειναι και σφαλμα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
parisdalas Δημοσ. 27 Μαϊου Share Δημοσ. 27 Μαϊου Καλημέρα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση καθώς πρόσφατα ξεκίνησε η παραγωγή, από 30-3, σε νέα εγκατάσταση στο σπίτι. Ο inverter είναι Fronius GEN24. Το smart meter για τον μήνα Απρίλιο μετράει ότι πήρα από το δίκτυο 30kwh (που μάλλον είναι και σωστό καθώς το παρακολουθώ συνέχεια) , το βλέπω μέσω της εφαρμογής solar web, αλλά το καινούργιο ψηφιακό ρολόι της ΔΕΗ γράφει ότι πήρα από το δίκτυο 130kwh (αν αφαιρέσω δηλαδή το που ξεκίνησε και τι είχε στο τέλος του μήνα). Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και αυτόν τον μήνα δηλαδή από 1-5 μέχρι σήμερα. 30kwh πήρα αλλά το ρολόι της ΔΕΗ έχει 100++ KWh "χρεωμένες" . Στο σύνολο δηλαδή από τη μέρα που ξεκίνησε ενώ έχω πάρει 60kwh από το δίκτυο αυτή τη στιγμή το ρολόι έχει χρεώσει περίπου 260kwh. Αυτό είναι λογικό; Υπάρχει κάποια κατανάλωση που δεν μετράει ο smart meter; Δεν θα μου φαινόταν περίεργο να είχε μια απόκλιση 5-10% πχ αλλά εδώ υπάρχει τεράστια διαφορά και μάλιστα σε "καλούς" μήνες με ηλιοφάνεια και μεγάλη μέρα. Εαν γνωρίζει κάποιος τι συμβαίνει ας μου δώσει τα φώτα του Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
CptBill Δημοσ. 27 Μαϊου Share Δημοσ. 27 Μαϊου 18 hours ago, slk200gr said: Από περιέργεια ,γιατί δίνει ο πάροχος 0,019 w στο σπίτι ενώ αρκεί τα ρεύμα από το πάνελ? νομιζω οτι ολα τα inverter τραβουν ρευμα απο το δικτυο (grid) ανεξαρτητα απο το εαν επαρκει η παραγωγη των πανελ. Αλλοι inverter περισσοτερο και αλλα λιγοτερο. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα