Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους,

Την Τετάρτη που μας πέρασε έχασα τον πατέρα μου. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά και είχαμε σπουδαία βοήθεια από φίλους και γνωστούς.

Όπως καταλαβαίνετε έχουν προκύψει τα διαδικαστικά της "επόμενης μέρας" τα οποία προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε.

Έχω κάποιες απορίες:

1) H σύνταξη χηρείας προβλέπεται μόνο για την κύρια σύνταξη ή και την επικουρική;

2) O πατέρας μου είχε μαζί με τη μάνα μου ένα σπίτι στο όνομά τους σε ποσοστό 50% ο καθένας. Αν κατάλαβα καλά το ποσοστό του πατέρα μου περνάει ισόποσα σε μένα, στην αδερφή μου και στη μάνα μου (δεν υπάρχει διαθήκη). Εάν η αδερφή μου και εγώ κάνουμε αποποίηση κληρονομιάς τα ποσοστά που είναι να "παραλάβουμε" θα πάνε αυτόματα στη μάνα μου ή θα ταξιδέψουν αλλού σε άλλα συγγενικά πρόσωπα;

(Ο λόγος είναι ότι η αδερφή μου ζει εξωτερικό τα τελευταία 10 χρόνια και δεν θέλει για κανένα λόγο να γυρίσει Ελλάδα και εγώ δεν θέλω να χάσω τη δυνατότητα του αφορολογήτου αν ποτέ γυρίσει ο τροχός και καταφέρω να πάρω το δικό μου σπίτι - η μητέρα μου δεν έχει θέμα ότι και να αποφασίσουμε)

3) Επίσης αρκετοί μου είπανε ότι μπορεί να συνταχθεί διαθήκη "after the fact" και να τακτοποιηθεί έτσι το ζήτημα (δεν ξέρω όμως αν αυτό κάνει πιο πολύπλοκη την κατάσταση π.χ. στη σύνταξη χηρείας ή κάπου αλλού που δεν μπορώ να προβλέψω)

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Επεξ/σία από hydra7
Δημοσ.

Συλλυπητήρια. Σχετικά με τα ερωτήματα. 

1. Θα στο λύσουν στον ΕΦΚΑ στο αψε σβήσε, ακόμα κ τηλεφωνικά για να σου πουν να προσκομισεις ληξιαρχική πράξη θανάτου κ οτι άλλο απαραίτητο. 

2. Αναγκαστικά θα πάτε σε ειδικό, οποίος επίσης γρήγορα θα σας συμβουλέψει γιατί είναι απλή περίπτωση. Αν το μόνο περιουσιακό στοιχείο ήτανε το ακίνητο (50%), προχωράτε σε αποποίηση ως τέκνα. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, hydra7 είπε

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους,

Την Τετάρτη που μας πέρασε έχασα τον πατέρα μου. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά και είχαμε σπουδαία βοήθεια από φίλους και γνωστούς.

Όπως καταλαβαίνετε έχουν προκύψει τα διαδικαστικά της "επόμενης μέρας" τα οποία προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε.

Έχω κάποιες απορίες:

1) H σύνταξη χηρείας προβλέπεται μόνο για την κύρια σύνταξη ή και την επικουρική;

2) O πατέρας μου είχε μαζί με τη μάνα μου ένα σπίτι στο όνομά τους σε ποσοστό 50% ο καθένας. Αν κατάλαβα καλά το ποσοστό του πατέρα μου περνάει ισόποσα σε μένα, στην αδερφή μου και στη μάνα μου (δεν υπάρχει διαθήκη). Εάν η αδερφή μου και εγώ κάνουμε αποποίηση κληρονομιάς τα ποσοστά που είναι να "παραλάβουμε" θα πάνε αυτόματα στη μάνα μου ή θα ταξιδέψουν αλλού σε άλλα συγγενικά πρόσωπα;

(Ο λόγος είναι ότι η αδερφή μου ζει εξωτερικό τα τελευταία 10 χρόνια και δεν θέλει για κανένα λόγο να γυρίσει Ελλάδα και εγώ δεν θέλω να χάσω τη δυνατότητα του αφορολογήτου αν ποτέ γυρίσει ο τροχός και καταφέρω να πάρω το δικό μου σπίτι - η μητέρα μου δεν έχει θέμα ότι και να αποφασίσουμε)

3) Επίσης αρκετοί μου είπανε ότι μπορεί να συνταχθεί διαθήκη "after the fact" και να τακτοποιηθεί έτσι το ζήτημα (δεν ξέρω όμως αν αυτό κάνει πιο πολύπλοκη την κατάσταση π.χ. στη σύνταξη χηρείας ή κάπου αλλού που δεν μπορώ να προβλέψω)

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Συλλυπητήρια και δύναμη να έχετε 

Το ποσοστό του πατέρα σου περνάει 75% σε εσένα και την αδερφή σου και 25% στη μητέρα σου. Αν εσείς κάνετε αποποίηση τότε η μητέρα σου θα πάρει το 100%. 

• Like 2
Δημοσ.

Αν εμπλέκονται μεταξύ σας παιδιά (δικά σου και της αδερφής σου) δεν ξέρω αν πάει η σειρά αυτόματα στη μάνα σου. Με δικηγόρο θα βρεις εύκολα απάντηση.

Πάντως αν και παράνομο, όταν όλοι οι κληρονόμοι συμφωνούν (και άρα κανείς δεν θα προσβάλει την διαθήκη που "θα βρεθεί") πολλές φορές για να απλοποιούνται τα πράγματα και να μην μένουν ποσοστά ή για να μοιραστούν τα όποια άφησε ο μακαρίτης όπως συμφωνήσουν οι κληρονόμοι, "βρίσκεται" μια "ιδιόχειρη" διαθήκη του μακαρίτη που την "έφτιαξε" λίγο πριν πεθάνει και εκεί "μοιράζει" τα όποια υπάρχοντά του όπως συμφώνησαν οι κληρονόμοι. Και για αυτό , προφανώς θα συνεννοηθείς με δικηγόρο μια και σε τέτοια θέματα, κουβέντες καφενείου ή φόρουμ είναι ελλειπείς και καμιά φορά επικίνδυνες.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...