Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, η αδελφή μου σκοπεύει να ξεκινήσει νέα εργασία σύντομα με βασικό μισθό.  Ο εργοδότης της είπε πως μπορεί να της δίνει περισσότερα λεφτά (40 ευρώ συγκεκριμένα) αλλά να δίνει λιγότερα για την ασφάλιση της στον Εφκα.

Εγώ της είπα σε καμία περιπωση να μη το δεχτεί διότι δεν μου ακούγεται καθόλου σωστό. Έμαθα πάντως πως είναι νόμιμο(!) και ήθελα να αντλήσω περισσότερες πληροφοριες για αυτό το θέμα και κυρίως που μπορούμε να δούμε αν αυτός πάει να της κάνει κάποια παγαποντια και να δηλωσει πως και καλά αυτή το δέχθηκε (φαντάζομαι θα φαίνεται κάπου στον Εφκα;).

Ευχαριστώ. 

• Moderators
Δημοσ.

Τι εννοεις ειναι νομιμο? Φυσικα και δεν ειναι νομιμο να την εχει ασφαλισμενη ως part time (συνηθως αυτο γινεται) και να δουλευει full time (ή οσο), παιρνοντας 40 ευρω εξτρα μαυρα. 

Θα φανει στα ενσημα της το τι εχει κανει ο εργοδοτης.

Δημοσ.
12 minutes ago, stormrain said:

Τι εννοεις ειναι νομιμο? Φυσικα και δεν ειναι νομιμο να την εχει ασφαλισμενη ως part time (συνηθως αυτο γινεται) και να δουλευει full time (ή οσο), παιρνοντας 40 ευρω εξτρα μαυρα. 

Δεν εννοεί αυτό. Υπάρχει όντως μια "πατέντα" η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή και ισχύει υπο προϋποθέσεις. Νομίζω έχει να κάνει και με την ηλικία και αφορά άτομα βασικού μισθού. 

Αυτό που δε ξέρω είναι τι επιπτώσεις θα έχει στη ασφάλιση. Το θέμα το έχω συζητήσει και με λογιστές. Κάποιοι από τους οποίους δεν είχαν ιδέα και κάποιοι τα ήξεραν μισά.

Το ότι γίνεται, γίνεται. Το μόνο που πρέπει να ψάξεις είναι τι χάνεις για να πάρεις αυτά τα ~40€. Εμένα δε με αφορούσε άμεσα το θέμα και δε το έψαξα και τόσο. Ξέρω άτομα που όντως παίρνουν αυτά τα χρήματα

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Bitbit είπε

Δεν εννοεί αυτό. Υπάρχει όντως μια "πατέντα" η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή και ισχύει υπο προϋποθέσεις. Νομίζω έχει να κάνει και με την ηλικία και αφορά άτομα βασικού μισθού. 

Αυτό που δε ξέρω είναι τι επιπτώσεις θα έχει στη ασφάλιση. Το θέμα το έχω συζητήσει και με λογιστές. Κάποιοι από τους οποίους δεν είχαν ιδέα και κάποιοι τα ήξεραν μισά.

Το ότι γίνεται, γίνεται. Το μόνο που πρέπει να ψάξεις είναι τι χάνεις για να πάρεις αυτά τα ~40€. Εμένα δε με αφορούσε άμεσα το θέμα και δε το έψαξα και τόσο. Ξέρω άτομα που όντως παίρνουν αυτά τα χρήματα

A ok my bad τοτε, δεν εχω ακουσει κατι τετοιο, αναρωτιεμαι περι τινος προκειται :)

Δημοσ.

Κανενας εργοδοτης δεν δινει παραπάνω ασφάλιστρα στον βασικο για να κόψει απο κάπου.

Αυτο που θα κανει είναι αυτό που σου είπαν ηδη.

4 ώρες πριν, stormrain είπε

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Bitbit είπε

Αυτό ακριβώς. 

Είναι η πρώτη φορά που το άκουγα και εγώ, οπότε για αυτό ρώτησα εδώ. Με το λίγο ψάξιμο που έκανα, αφορά μόνο όσους αμοίβονται με βασικό και ξεκίνησε να ισχύει τα μνημονιακα χρόνια. 

Το ερώτημα παραμένει που βλέπεις για αυτήν την -καταπτυστη- πατέντα. 

Δημοσ.
34 minutes ago, Gatoskylo8 said:

Το ερώτημα παραμένει που βλέπεις για αυτήν την -καταπτυστη- πατέντα. 

Δε ξέρουμε αν είναι καταπτυστη γιατί δε ξέρουμε ακριβώς τι ισχύει. Εγώ όταν ρώτησα λογιστή μου είπε ότι ισχύει αλλά δε το ξέρουν πολλοί και άλλος μου λέει, δε το έχω ακούσει θα το ψάξω.

Έστω μισθος βασικός ~700€ και εισφορές 100€. Στον εργοδότη κοστιζεις 800€. Τυχαία τα νούμερα.

Αντί να δώσει εισφορές 100€, δίνει 50€ και τα υπόλοιπα 50€ στα δίνει στο μισθό. Οπότε πάει 750€. Για τον εργοδότη δεν υπάρχει κανένα όφελος εκτός από ότι ότι φαίνεται πιο large.

Αλλά.... αυτό δε μπορεί να γίνεται για πάντα. Ισχύει ή για κάποια έτη ή για άτομα μέχρι καποιας ηλικίας. Πώς ήταν παλιά ο υποκατωτατος.

Όπως είπα όμως, το ερώτημα που δε μου είχαν απαντήσει με σιγουριά είναι άλλο. Από τη στιγμή που για έναν εργαζόμενο πληρώνονται λιγότερες εισφορές, τι συνέπειες έχει αυτό; Μπορεί κάτι να χάνει ο εργαζόμενος ή μπορεί να μη χάνει και τίποτα και απλά να είναι ένα "δώρο" αφού έτσι κι αλλιώς δεν είναι για πάντα. Ίσως είναι κάτι σαν επίδομα. Αυτό ψάξε να βρεις. 

• Thanks 1
Δημοσ.

Οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου καταβάλλονται στο κράτος από τον εργοδότη και είναι πάντοτε σταθερό ποσοστό επί του μικτού μισθού. Μέρος αυτών καταβάλλονται από τον εργοδότη ( τα περισσότερα) και μέρος από τον εργαζόμενο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...