phanispal Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 24 λεπτά πριν, polaki είπε Αναφέρθηκε το super market, σε όλους μας φαντάζομαι έχει τύχει να πάμε στο ίδιο σουπερ μάρκετ (άρα ίδια χρήματα) και η μία κοπέλα στο ταμείο να είναι με τα μούτρα στο πάτωμα και να μη λέει ούτε παρακαλώ όταν λες ευχαριστώ, και η διπλανή της να είναι ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ευγενική. Αυτό είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ. 14 λεπτά πριν, Sorath είπε Στον ιδ. τομέα δουλεύω, και μου έχουν πιει το αίμα κι εμένα αλλά τι σχέση έχει αυτό που με το να μην έχεις κατεβασμένα τα μούτρα απέναντι στον πελάτη; Τόση πρεμούρα για να εξυπηρετείστε με χαμόγελο, τι να πω. Προσωπικά τις περισσότερες φορές θέλω να κάνω τη δουλειά μου όπως είπε κι ο NickTG, τώρα αν έχει στραβοξυπνήσει ο υπάλληλος στ' @@ μου, εγώ έχω σοβαρότερα προβλήματα να με απασχολήσουν. Σκηνικό σε (μάλλον οικογενειακή) ταβέρνα στο Πήλιο που είχα πάει τώρα τον Αύγουστο, πιτσιρικάς σερβιτόρος μανουριάζει με άλλο σερβιτόρο, πιθανότατα αδερφός ή ξάδερφος, μπαίνει μαινόμενος στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού, ανοίγει το συρτάρι με το ψωμίκαι το κλείνει θέλοντας να το σπάσει. Τρέχει ένας μάγειρας (πιθανόν πατέρας ή θείος) και τον παίρνει σηκωτό. Όλα αυτά έτυχε να τα δω απ' τα 15 μέτρα, παίζει να ήμουν ο μόνος. Μετά ήταν μες στα νεύρα ο πιτσιρικάς. Προσωπικά γέλασα με όλο το σκηνικό, ούτε με ένοιαξεπου είχε νεύρα. Απ' τη στιγμή που έφερνε ό,τι του ζητούσα στα παπάρια μου αν ήταν κατακόκκινος και ήθελε να κοπανήσει τον άλλον ή ακόμα και μένα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι νομίζετε ότι σας χρωστάνε οι όποιοι υπάλληλοι και έχετε τόσες απαιτήσεις. Τώρα για το οικονομικό τα είπαμε. Πέφτει παραμύθι απ' τους εργοδότες ότι δε μπορούν κι ότι ζορίζονται, όλοι μες στη μίρλα είναι και οι τραπεζικοί λογαριασμοί φουσκωμένοι. Τους ξέρουμε από χρόνια, δεν τους μάθαμε τώρα. 5 1
Narayan Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 3 λεπτά πριν, NickTG είπε Από αυτά που έβαλα έβγαλες ως συμπέρασμα ότι έχεις δίκιο? Γιατί αυτά δείχνουν ότι οι όποιες αυξήσεις είναι μικρότερες από ότι περίμεναν, άρα κερδίζουν οι εργαζόμενοι με την αύξηση, ενώ σε μικρότερες αυξήσεις μισθών παρατηρήθηκε μέχρι και μείωση στις τιμές. Άρα υπήρχαν αυξήσεις. 1 λεπτό πριν, johnieXoX είπε το διάβασα λέει ότι ο αντίκτυπος της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αύξηση των τιμών είναι σημαντικά μικρός επίσης λέει ότι μικρές αυξήσεις του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσουν και σε μείωση των τιμών Άρα υπήρχαν αυξήσεις. 2 1
NickTG Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 3 hours ago, Narayan said: Βασικά το αντίστροφο, αν αυξηθεί ο βασικός θα αυξηθούν και οι τιμές σε όλα τα υπόλοιπα για να αντιστοιχούν στην νέα αγοραστική δύναμη του ιδιώτη. 5 minutes ago, Narayan said: Άρα υπήρχαν αυξήσεις. Οι οποίες δεν ήταν πουθενά κοντά στο να αντιστοιχούν στη νέα αγοραστική δύναμη. Ξεχνάς τι γράφεις? Επίσης υπήρξαν και μειώσεις. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2023 από NickTG 2
johnieXoX Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 2 λεπτά πριν, Narayan είπε Άρα υπήρχαν αυξήσεις. Άρα υπήρχαν αυξήσεις. νταξει, αν ο μισθός αυξάνεται 100 €, και οι τιμές αυξάνονται 1 €, χαλάλι τότε χώρια που η ίδια η μελέτη που έστειλες, αναφέρει πως σε μικρές αυξήσεις του βασικού, παρουσιάζονται και μειώσεις τιμών.. όπως και να χει, η αύξηση των τιμών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιχείρημα για τη μη αύξηση του κατώτατου μισθού. οπότε, πάμε παρακάτω, καταλήξαμε σε αυτό 2
bilya Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 hour ago, Narayan said: Ένα σούπερ μάρκετ έχει 100 υπαλλήλους με βασικό μισθό και 50 με 20% πάνω του βασικού. Αυξάνεται ο βασικός από τα €700 στα €800. Εκεί που είχε ο ιδιοκτήτης να πληρώνει €112,000 μισθοδοσία κάθε μήνα, τώρα πληρώνει €128,000. Για να συνεζίσει να λειτουργεί με το ίδιο κέρδος, τα €16,000 διαφορά θα μεταφραστούν σε αυξήσεις τιμών σε κωδικούς προϊόντων που πουλάει το σούπερ μάρκετ. Ίδια λογική σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με υπαλλήλους. Μπορείς να μας πεις γιατί οταν μειώθηκε δραματικά ο βασικός μισθός οι τιμές αυξήθηκαν?
Sorath Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 5 minutes ago, phanispal said: Τόση πρεμούρα για να εξυπηρετείστε με χαμόγελο, τι να πω. Μάλλον δεν διαβάζεις τι γράφουμε ή δεν θέλεις να καταλάβεις. Μιλάμε για στοιχειώδεις κανόνες ευγένιας. Όταν συναναστρέφεσαι με κάποιον, πόσο άλλωστε αν είναι πελάτης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα, και να μην λες ούτε μια τυπική "καλημέρα". Αν είσαι δυσαρεστημένος με την δουλειά σου και το μισθό σου, κάτσε βρες τα με τον εαυτό σου και το αφεντικό σου. Που σου είπε οτι θέλω ο άλλος να είναι σαν τον χαζοχαρούμενο και μέσα στα χαμόγελα, όπως το επιβάλλουν να είναι στο γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα;
polaki Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 2 minutes ago, efib said: Όχι ακριβώς. Θεωρείς ότι επειδή έχουν iPhone, γεμάτα πλοία, αμάξια στον δρόμο με 2€ βενζίνη αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά. Σου εξήγησα ότι δεν έχουν λεφτά, έχουν χαρτζιλίκι. Υπάρχει λίπος ακόμα να καεί, το οποίο θα καεί σε 10 χρόνια που θα έχουν φύγει από αυτόν εδώ τον κόσμο αρκετοί παππούδες που τροφοδοτούν το εγγόνι τους με "λίπος". Η μικρή ξαδέρφη μου 18 χρονών από Κρήτη επειδή λέει "πέρασε πανελλήνιες" πήγε σε 3 νησιά, και ανέβηκε για 1 διανυκτέρευση Αθήναγια να πάει στη συναυλία arctic monkeys τον Ιούλιο. Μιλάμε δηλαδή για 200€ + πόσα έκανε το εισιτήριο πες σύνολο 250€ απλά για μία συναυλία. Στα 3 νησιά από 4-5 νύχτες το κάθε ένα, να μην έδινε σύνολο 100€ ΤΗ ΜΕΡΑ μέσο όρο με διαμονή και εισιτήρια? Δηλαδή δε γίνεται πιο κάτω, άρα μιλάμε για 500€ μέσο όρο ανά νησί, x3 = 1500€ + 250€ η Αθήνα φτάσαμε στα 1750 μόνο και μόνο για τις καυλάντες. Κώλο μέσα κάθε βράδυ δεν έχει βάλει, κάθε μέρα έξω είναι για ποτά με την παρέα, από Ιούνιο που τελείωσε πανελλήνιες μέχρι Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν οι σχολές. Ρωτάω τί που πώς τα καταφέρνει, μου λέει "η γιαγιά να είναι καλά". Άντε βάλτη τώρα αυτή να δουλέψει για 700€. Ούτε 900 ούτε και 1200€ δε θα της φτάνουν, τί μου λέτε τώρα εσείς δε χαμογελάνε επειδή παίρνουν βασικό. Πολύ λίπος λέμε! Σε 10 χρόνια θα φανεί η έλλειψη. 11 1 1
Narayan Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 λεπτό πριν, johnieXoX είπε νταξει, αν ο μισθός αυξάνεται 100 €, και οι τιμές αυξάνονται 1 €, χαλάλι τότε χώρια που η ίδια η μελέτη που έστειλες, αναφέρει πως σε μικρές αυξήσεις του βασικού, παρουσιάζονται και μειώσεις τιμών.. όπως και να χει, η αύξηση των τιμών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιχείρημα για τη μη αύξηση του κατώτατου μισθού. οπότε, πάμε παρακάτω, καταλήξαμε σε αυτό Δεν έγραψα πουθενά πως δεν πρέπει να αυξηθεί ο βασικός. Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά γιατί άλλο η Αμερικάνικη αγορά και άλλο η Ελληνική, εδώ αυξάνονται οι τιμές και χωρίς αύξηση του βασικού. 😏 1 λεπτό πριν, bilya είπε Μπορείς να μας πεις γιατί οταν μειώθηκε δραματικά ο βασικός μισθός οι τιμές αυξήθηκαν? Επειδή οι τιμές δεν επιρρεάζονται μόνο από το βασικό μισθό.
Koopas Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε Θυμάμαι τον 30αρη και 40αρη του 1990 να έχει πολύ περισσότερη ενέργεια και όρεξη για ζωή σε σχέση με τους σημερινούς Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια (για πολλούς) η γενιά του ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειαζόσουν ιδιαίτερες γνώσεις, κι όμως μπορούσες να έχεις μία αξιοπρεπής θέση με καλό μισθό. 6 στόματα τάιζε ο πατέρας μου εκείνη την εποχή, με ένα μισθό, χωρίς κανένα πτυχίο. Πως να μην έχεις κέφια μετά; Στις μέρες μας, η αγορά εργασίας έχει αγριέψει και όσοι το αρνούνται είναι γιατί δεν το βλέπουν ή γιατί δεν τους συμφέρει να το δουν. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. 3
polaki Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 minute ago, bilya said: Μπορείς να μας πεις γιατί οταν μειώθηκε δραματικά ο βασικός μισθός οι τιμές αυξήθηκαν? Στην Ελλάδα το 2011-2018 που οι μισθοί πέφτανε κάθε μήνα που λέει ο λόγος, οι τιμές ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ. Δεν αυξήθηκαν. Δώσε μου 1 παράδειγμα που αυξήθηκαν αν θυμάσαι. Ενοίκια στο χώμα, οικόπεδα τα έπαιρνες για ένα κομμάτι ψωμί, freddo espresso στα 1.50€ με δώρο μπουκαλάκι νερό. Τυρόπιτα έπαιρνες και με 0.90€ (φυσικά την πιο φθηνή, υπήρχαν και πολύ πιο ακριβές). Κουρού τυρόποτα Γρηγόρης παίζει να έκανε 1€ μέχρι και πριν 2-3 χρόνια. Ποτά έξω παλιά έκαναν 10€ μίνιμουμ, τα έβρισκες με 8 ακόμα και με 7€ ανάλογα το μαγαζί. Ακόμα και οι βίζιτες ήταν φθηνότερες (ένας φίλος μου μου το είπε...). Αυτά είναι τα χοντρά που θυμάμαι. Γενικά στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης όποιος είχε λεφτά ζούσε σα βασιλιάς. 9
Basilhs23___ Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 26 λεπτά πριν, sdikr είπε Οπότε δεν είναι αυτό που συζητάμε εδώ, γιατί μια τρύπα για να μείνεις θα βρεις με 200 ευρώ μόνος , αλλά δεν θα σου αρέσει. Το κράτος θα κοιτάξει να βοηθήσει αυτόν που δεν έχει καν τα 200 Μα δεν λέω τόσο πολύ για τέτοιες περιπτώσεις αλλά για άπορους και άστεγους.
Narayan Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 9 λεπτά πριν, NickTG είπε Οι οποίες δεν ήταν πουθενά κοντά στο να αντιστοιχούν στη νέα αγοραστική δύναμη. Ξεχνάς τι γράφεις? Επίσης υπήρξαν και μειώσεις. Υπάρχει και το σχόλιο στο οποίο απάντησες αρχικά φίλτατε 😉 μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Επίσης αν δεις πιο προσεκτικά την ερεύνα, όπου υπήρχαν μειώσεις ήταν σε μικρή αύξηση του βασικού, και δεν ήταν βέβαιο πως προκλήθηκαν από αυτόν. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά το εξηγεί στην σελίδα 15 πως μπορεί να οφείλεται στο τρόπο υπολογισμού, γι'αυτό και καταλήγουν πως η μικρή αύξηση του βασικού μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών, όχι πως είναι βέβαιο (προσωπικά πιστεύω πως ναι μπορεί σε μικρό βαθμό). Αναφορά σε κείμενο Interpolation will likely generate “pseudo-measurement” errors for FAFH CPI that are positive both for the month preceding a minimum wage hike (T − 1) and for the month following such hikes (T + 1). Interpolation will also likely generate pseudo-measurement errors that are negative for the month of a minimum wage hike.
phanispal Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 3 λεπτά πριν, Sorath είπε Μάλλον δεν διαβάζεις τι γράφουμε ή δεν θέλεις να καταλάβεις. Μιλάμε για στοιχειώδεις κανόνες ευγένιας. Όταν συναναστρέφεσαι με κάποιον, πόσο άλλωστε αν είναι πελάτης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα, και να μην λες ούτε μια τυπική "καλημέρα". Αν είσαι δυσαρεστημένος με την δουλειά σου και το μισθό σου, κάτσε βρες τα με τον εαυτό σου και το αφεντικό σου. Που σου είπε οτι θέλω ο άλλος να είναι σαν τον χαζοχαρούμενο και μέσα στα χαμόγελα, όπως το επιβάλλουν να είναι στο γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα; Στην τυπικότητα θα συμφωνήσω, αλλά μέχρι εκεί. Πέρα απ' την τυπικότητα μιας ξερής καλημέρας και γενικά τυπικής αντιμετώπισης, δε θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιος υποχρεωμένος να επιδείξει κάτι περισσότερο αν για οποιοδήποτε λόγο δεν του βγαίνει. Ούτως ή άλλως, όπως λες κι εσύ, και η ολοφάνερα ψεύτικη ευγένεια δεν είναι καλύτερη. Σκηνικό στο Πάπιγκο που πετάχτηκα πάλι τον Αύγουστο. Σερβιτόρα σε καφέ, προφανώς πάλι οικογενειακή επιχείρηση, ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΩΝΙΑ, με όλους. Μπορεί να είχε πάρει και ναρκωτικά, τόσο πολύ μιλάμε. Όλοι οι πελάτες την κοιτούσαμε σα χάνοι, λέμε δε μπορεί, κάτι γίνεται. Η γυναίκα ενός φίλου ήταν δίπλα στις κούνιες όσο εγώ με τον άντρα της καθόμασταν για καφέ, έρχεται μετά από λίγο να κάτσει αλλά ήμασταν για να σηκωθούμε να πάμε αλλού, έρχεται η κοπέλα ρωτάει τη γυναίκα του άλλου τι θα ήθελε, της λέει μάλλον δε θα χρειαστώ κάτι γιατί θα φύγουμε (τα παιδιά ήταν στις κούνιες), και η άλλη της απαντάει: «την καλύτερη επιλογή κάνατε». Και γενικά πολλά τέτοια μέσα σε μισή ώρα, σε όλα τα τραπέζια έλεγε «δύσκολη σεζόν, πολύ δύσκολη». Εντάξει αυτή είχε ξεφύγει, αλλά και πάλι δεν κάθεσαι να ασχοληθείς, ρίχνεις μια αρνητική στο Google και τελειώνει το πράγμα (και έχουν μαζέψει ήδη κάμποσες). 3
Basilhs23___ Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 5 λεπτά πριν, Koopas είπε Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια (για πολλούς) η γενιά του ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειαζόσουν ιδιαίτερες γνώσεις, κι όμως μπορούσες να έχεις μία αξιοπρεπής θέση με καλό μισθό. 6 στόματα τάιζε ο πατέρας μου εκείνη την εποχή, με ένα μισθό, χωρίς κανένα πτυχίο. Πως να μην έχεις κέφια μετά; Στις μέρες μας, η αγορά εργασίας έχει αγριέψει και όσοι το αρνούνται είναι γιατί δεν το βλέπουν ή γιατί δεν τους συμφέρει να το δουν. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Σε όσους το έχω πει έχουν συμφωνήσει. Δεν ξέρω αν είναι θέμα πολιτικό. Η θεία μου όταν ήταν 19 στα τέλη του 70 έπαιρνε έναν μισθό ως πωλήτρια με τον οποίον μπορούσε να νοικιάσει και να ζήσει μόνη της χωρίς άγχος. Πολύς κόσμος ακόμα με διασυνδέσεις από την επαρχία, είχαν μεγαλώσει αγροτικά, με πολλές δυσκολίες, μετά ήρθαν Αθήνα αγόρασαν σπίτι, γενικά κάποιες γενιές πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα αλλά απόλαυσαν μετά οφέλη και έζησαν την διαφορά επιπέδου ζωής. Εμείς ουσιαστικά γεννηθήκαμε μέσα σε όλα μας τα παρείχαν όλα. Τώρα η κατάσταση έφτασε σε ένα Peak και τώρα έχω την αίσθηση ότι πάμε προς τα πίσω σιγά σιγά. Δεν συγκρίνεται η εποχή μας με αυτή του 60-70 από θεμα στερησεων και δυσκολίας, αλλά βλέπεις ότι τις δυσκολίες δεν αντέχουμε πλέον, κανένας μας. Νομίζαμε ότι θα ζήσουμε μια ζωή που δεν ήρθε. Ταυτόχρονα μια μεριδα γονέων βασίστηκε και νομιζε ότι τα δικά μας χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερα με αποτέλεσμα να μην προετοιμάσει / προϊδεάσει τα παιδιά για τις πραγματικές δύσκολες της ζωής και πως είναι όταν μεγαλώνεις. Αρκετά άτομα της ηλικίας μου έχουν μια γεροντική νοοτροπία χωρίς προοπτικές. Δουλειά σπίτι με γονείς πάλι δουλειά αντε αραιά και που έξοδος με κανέναν φίλο, κανένα τηλέφωνο και άγιος ο θεός. 5
listerstorm Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε Ο κόσμος εδώ και χρόνια δεν τα πάει καλά ψυχολογικά. Δεν θα παραβλέψω βέβαια να πω και για σημαντική μερίδα της γενιάς μας 80-90, ότι δεν τα πάμε καλά ούτε από σωματικής και παθολογικής σκοπιάς, δεν έχουμε αντοχές, δεν μεγαλώσαμε όπως κάποιος του 60, του 40 κοκ, και αυτό ως συνέπεια έχει στην υγεία μας. Θυμάμαι τον 30αρη και 40αρη του 1990 να έχει πολύ περισσότερη ενέργεια και όρεξη για ζωή σε σχέση με τους σημερινούς. Αυτό το παρατήρησα όταν επισκέυτηκα τον αδερφό μου στο εξωτερικό. Χαρούμενοι άνθρωποι έξω, καμία σχέση με την μουντρουχίλα (όποιος παρατηρεί το προσέχει).
Προτεινόμενες αναρτήσεις