fast8 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Μου αρέσει που τόσοι είναι χαλαροί εδώ μέσα. Σαν κάποιος που ασχολείται χρόνια με το θέμα και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών μου σπουδών ήταν η μηχανική μάθηση και ΑΙ, δηλώνω τρομοκρατημένος. Όσοι δεν ανησυχούν, απλά δεν έχουν καταλάβει τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Και δεν μιλάω για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούνε, αλλά για τα προβλήματα στην ασφάλεια, στην ειρήνη, στην δημοκρατία, την ελευθερία, στην καθημερινή μας ζωή. Πολλοί νομίζουν ότι απλά είναι μια νέα εφεύρεση όπως ήταν το internet ή το κινητό τηλέφωνο ή ακόμα κάποιοι νομίζουν ότι είναι ένα καλύτερο Apple Siri, αλλά δεν είναι έτσι. Αλλάζουν όλα και θα αλλάξουμε όλοι. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2023 από fast8 6 2
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 24 λεπτά πριν, manolis940 είπε Έχω το παραπάνω σύστημα στην κατοχή μου. Έχω την δυνατότητα να το κάνω να κατανοεί όλη την ανθρωπότητα και την κοινωνία, όμως χωρίς να σημαίνει αυτό ότι το σύστημα μου δημιουργεί κάποιου είδους ηθική ή συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι απλά μια παράμετρος στην λήψη των αποφάσεων του. Μπορώ να του ζητήσω να παραβλέψει ή και να μην του δώσω ποτέ την παράμετρο αυτή και να λειτουργεί λες και ο κόσμος γυρίζει γύρω από εμένα. Οπότε αν η δική μου ευημερία έχει ως αποτέλεσμα να πεινάσεις εσύ, να μην θεωρείτε πρόβλημα στο κομμάτι της αξιολόγησης. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ με το παράδειγμα σου, είναι πως κατανοείς αν θέλεις ένα αρχικό στάδιο της τεχνητής νοημοσύνης που είναι η μηχανική μάθηση ή και πιο βαθιά στο Deep Learning. Αυτές οι τεχνολογίες υπάρχουν ήδη, δίνεις παραμέτρους για να δίνουν καλύτερα αποτελέσματα/εκτιμήσεις. Αλλά είναι κάτι που υπάρχει ήδη. Τώρα, ξέχνα για λίγο τον όρο "τεχνητή" και πάμε γενικά. Τι είναι νοημοσύνη; Ένας "νοήμων οργανισμός" διαθέτει προφανώς νοημοσύνη. Τι είναι για σένα λοιπόν ένας "νοήμων οργανισμός"; Μπορείς να φανταστείς έναν "νοήμων οργανισμό" που να μην διαθέτει μια στοιχειώδη επικοινωνία, αντιδράσεις και συναισθηματική νοημοσύνη έστω και σε μικρό βαθμό; Επίσης, στο παράδειγμα σου πες θεωρητικά πως μπορείς να πείσεις και ένα χιμπατζή πως ο κόσμος γυρνάει γύρω από σένα. Ο χιμπατζής έχει μια αρκετά ανεπτυγμένη νοημοσύνη σε σχέση με άλλους οργανισμούς. Αλλά τι εφέ μπορεί να έχει αυτό αν τον πείσεις; Μπορεί ο χιμπατζής σου να κατακτήσει τον κόσμο; Ο κάθε άνθρωπος είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι του χιμπατζή σου, επειδή ο άνθρωπος σαν οργανισμός έχει ανώτερη πολύπλευρη "νοημοσύνη" που έθεσα στο πιο πάνω ερώτημα. Δεν μπορεί ούτε ο χιμπατζής εκείνος, ούτε μια μηχανή που κάνει καλά μια συγκεκριμένη δουλεία να κατακτήσει τον κόσμο. Όποτε καταλήγοντας λέω και πάλι πως το σύστημα που περιγράφεις διαθέτει κάτι παραπάνω.
hammerd Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Αφήνω τα παρακάτω βιβλία για οποίον θέλει να έχει γνώμη για το που πάμε σαν άνθρωποι και την σχέση μας με την ΤΝ. Sapiens, Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου Homo Deus, Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα του Yuval Noah Harari 4
svartevarg Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 “Since man cannot live without miracles, he will provide himself with miracles of his own making. He will believe in witchcraft and sorcery, even though he may otherwise be a heretic, an atheist, and a rebel.” ― Fyodor Dostoyevsky, The Brothers Karamazov 4
john_dr Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 2 ώρες πριν, Sorath είπε Η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα. Πάντα στην ιστορία, όταν ο άνθρωπος δεν καταλάβαινε/κατανοούσε κάτι, το φοβόταν. Δεν είναι μόνο θέμα κατανόησης. Αυτός που έβγαλε κουτσά στραβά την βασική εκπαίδευση είτε επειδή δεν μπορούσε για παραπάνω, είτε επειδή προτιμούσε να κάνει πλακίτσες στην τάξη από το να διαβάζει, ξέρει ότι η εργασία του είναι λιγότερο ασφαλής από κάποιου με πτυχία και μεταπτυχιακά ή ότι σε περίπτωση απόλυσης θα δυσκολευτεί περισσότερο να βρει άλλη εργασία και πολύ περισσότερο με ικανοποιητικό μισθό. Κάποιος που μόχθησε στα θρανία, θεωρητικά έχει περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες, η δουλειά που κάνει μπορεί να απαιτεί την δική του ξεχωριστή συνεισφορά σε έναν σημαντικό βαθμό, να μην είναι κάτι το απόλυτα γενικό που μπορεί να υποκατασταθεί από μια ΑΙ στο άμεσο μέλλον, οπότε φοβάται λιγότερο.
kgkaudi Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Το θέμα δεν είναι η ΑΙ αυτή καθαυτή. Είναι η χρήση της. Αν χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο, καλώς ήρθε. Αν φάει όμως δουλειές από ανθρώπους, να μην ξανάρθει. Ήδη παρατηρούνται προβλήματα ανεργίας και σε ανεπτυγμένες χώρες, αυτό απλά θα εντείνει τα πράγματα. Καλό θα ήταν να μην τη νομίζουν τα μεγάλα κεφάλαια ως τον παντοδύναμο σωτήρα των επιχειρήσεών τους (Hollywood κλπ)
Diavolos666 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Quote μόνο το 10% δηλώνει περισσότερο ενθουσιασμένο ..ανήκω στο 10%. ~~~ Οι "ειδικοί": Ο κΟσΜοΣ θΑ χΡηΣιΜοΠοΙηΣεΙ Το ΑΙ ΓιΑ κΑτΑσΤρΕψΕι ΤοΝ ΠλΑνΗτΗ ο κόσμος: "κάνε μου τον Κιμ Γιονγκ Ουν αυτοκράτορα των λουλουδιών" Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2023 από Diavolos666
manolis940 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 9 λεπτά πριν, john_ είπε Αυτό που καταλαβαίνω εγώ με το παράδειγμα σου, είναι πως κατανοείς αν θέλεις ένα αρχικό στάδιο της τεχνητής νοημοσύνης που είναι η μηχανική μάθηση ή και πιο βαθιά στο Deep Learning. Αυτές οι τεχνολογίες υπάρχουν ήδη, δίνεις παραμέτρους για να δίνουν καλύτερα αποτελέσματα/εκτιμήσεις. Αλλά είναι κάτι που υπάρχει ήδη. Τώρα, ξέχνα για λίγο τον όρο "τεχνητή" και πάμε γενικά. Τι είναι νοημοσύνη; Ένας "νοήμων οργανισμός" διαθέτει προφανώς νοημοσύνη. Τι είναι για σένα λοιπόν ένας "νοήμων οργανισμός"; Μπορείς να φανταστείς έναν "νοήμων οργανισμό" που να μην διαθέτει μια στοιχειώδη επικοινωνία, αντιδράσεις και συναισθηματική νοημοσύνη έστω και σε μικρό βαθμό; Επίσης, στο παράδειγμα σου πες θεωρητικά πως μπορείς να πείσεις και ένα χιμπατζή πως ο κόσμος γυρνάει γύρω από σένα. Ο χιμπατζής έχει μια αρκετά ανεπτυγμένη νοημοσύνη σε σχέση με άλλους οργανισμούς. Αλλά τι εφέ μπορεί να έχει αυτό αν τον πείσεις; Μπορεί ο χιμπατζής σου να κατακτήσει τον κόσμο; Ο κάθε άνθρωπος είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι του χιμπατζή σου, επειδή ο άνθρωπος σαν οργανισμός έχει ανώτερη πολύπλευρη "νοημοσύνη" που έθεσα στο πιο πάνω ερώτημα. Δεν μπορεί ούτε ο χιμπατζής εκείνος, ούτε μια μηχανή που κάνει καλά μια συγκεκριμένη δουλεία να κατακτήσει τον κόσμο. Όποτε καταλήγοντας λέω και πάλι πως το σύστημα που περιγράφεις διαθέτει κάτι παραπάνω. Καλά κάνεις και ξεκινάς από τον όρο αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να συμφωνήσουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το οποιοδήποτε κομμάτι της κουβέντας, καθώς όπως φαίνεται και οι δυο μας μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Θεωρώ ότι υπάρχει σύγχυση της τεχνητής νοημοσύνης με τον όρο γενικότερα της νοημοσύνης που έχεις ένας άνθρωπος ή έστω ένας χιμπατζής. Δεν θεωρώ ότι είναι κομμάτι της ΤΝ να αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά συναισθημάτων όπως χαρά, λύπη, ενθουσιασμό κάτι που εγώ, εσύ και ο χιμπατζής έχουμε. Στον όρο τεχνητή νοημοσύνη εγώ θα έλεγα ότι είναι η ικανότητα μιας μηχανής να κατανοεί το περιβάλλον της και να επιλύει προβλήματα για την επίτευξή ενός ή περισσοτέρων στόχων μέσα από έτοιμα δεδομένα που λαμβάνει απ' τον άνθρωπο ή άλλων αισθητήρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αναπαράγει ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η μάθηση και η δημιουργικότητα. Δύναται λοιπόν να της δώσεις δεδομένα συναισθημάτων και να τα αναπαράξει. Δεν θα το κάνει φυσικά ποτέ στην πραγματικότητα. Δεν θα δούμε δηλαδή αυτό που βλέπουμε στο σύμπαν του starwars. Θα είναι μια απλή εισχώρηση δεδομένων και μιας επίτευξης στόχου από αυτά. Το κομμάτι του Deep learing σωστά γίνεται και σήμερα. Είναι βασικό για την ανάπτυξη κάθε μοντέλου ΤΝ αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αυτό που δεν κάνει η ΤΝ σήμερα είναι να μπορεί να αξιολογήσει το αποτέλεσμα που παράγει και το κατά πόσο είναι σχετικό σύμφωνα με τον στόχο που της έχει δοθεί. Όταν γίνει αυτό πλέον θα μπορεί να αναπαράγει ένα νέο καλύτερο μοντέλο χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυτονομηθεί* αλλά ότι θα είναι πολύ πιο ισχυρή απ' ότι βλέπουμε σήμερα και ο ιδιοκτήτης-ες αυτής της τεχνολογίας θα έχουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο το οποίο μπορεί φυσικά να φέρει τα όσα έγραψα πριν. *Αν στην επίτευξη των στόχων χρησιμοποιηθεί αυτό ως παράμετρος φυσικά και δύναται και να αυτονομηθεί αλλά αυτό είναι ένα άλλα δυστοπικό σενάριο.
xristos97 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 2 ώρες πριν, Sorath είπε Η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα. Πάντα στην ιστορία, όταν ο άνθρωπος δεν καταλάβαινε/κατανοούσε κάτι, το φοβόταν. Το θεμα ειναι πως θα χρησιμοποιηθει. Ξερουμε ολοι πως θα χρησιμοποιηθει, εξου και ο φοβος. 2
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 11 λεπτά πριν, manolis940 είπε Δεν θεωρώ ότι είναι κομμάτι της ΤΝ να αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά συναισθημάτων όπως χαρά, λύπη, ενθουσιασμό κάτι που εγώ, εσύ και ο χιμπατζής έχουμε. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς με τον όρο αποκτήσει. Να αποκτήσει τη γνώση της αντίληψης ή να αποκτήσει τον τρόπο που εκφέρει τα συναισθήματα; Είναι θεωρητικά δυνατόν η τεχνητή νοημοσύνη να αποκτήσει γνώση του πως να αντιλαμβάνεται τα αισθήματα του ανθρώπου και των άλλων οργανισμών και να αντιδράει σε αυτά με το δικό του τρόπο. Δεν γνωρίζω όμως εάν είναι δυνατόν να την εκφράζει με τον τρόπο που έχουμε εμείς, όπως πχ δάκρυ, αλλά έχει τελικώς σημασία; Ξέρω πως είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο να το αντιληφθεί κάποιος, αλλά ήδη μιλάμε για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα. Όπως και να έχει θα σε παραπέμψω να δεις τους όρους Singularity και Quantum Computer και πως αυτά σε συνδυασμό μπορούν να μας οδηγήσουν τελικώς στα παραπάνω.
silenoz66 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 4 minutes ago, john_ said: Όπως και να έχει θα σε παραπέμψω να δεις τους όρους Singularity και Quantum Computer και πως αυτά σε συνδυασμό μπορούν να μας οδηγήσουν τελικώς στα παραπάνω. Προφανώς δεν εννοείς το βαρυτικό singularity, αλλά το τεχνολογικό singularity. Απλα το κάνω point να μην μπερδευτεί κάποιος , γιατι οταν διαβαζεις quantum και μετα singularity μπορεί να παει εκει ο νους σου.
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 2 λεπτά πριν, silenoz66 είπε Προφανώς δεν εννοείς το βαρυτικό singularity, αλλά το τεχνολογικό singularity. Απλα το κάνω point να μην μπερδευτεί κάποιος , γιατι οταν διαβαζεις quantum και μετα singularity μπορεί να παει εκει ο νους σου. Ναι, σε ευχαριστώ για τη διευκρίνιση!
fast8 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 56 λεπτά πριν, john_dr είπε Δεν είναι μόνο θέμα κατανόησης. Αυτός που έβγαλε κουτσά στραβά την βασική εκπαίδευση είτε επειδή δεν μπορούσε για παραπάνω, είτε επειδή προτιμούσε να κάνει πλακίτσες στην τάξη από το να διαβάζει, ξέρει ότι η εργασία του είναι λιγότερο ασφαλής από κάποιου με πτυχία και μεταπτυχιακά ή ότι σε περίπτωση απόλυσης θα δυσκολευτεί περισσότερο να βρει άλλη εργασία και πολύ περισσότερο με ικανοποιητικό μισθό. Κάποιος που μόχθησε στα θρανία, θεωρητικά έχει περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες, η δουλειά που κάνει μπορεί να απαιτεί την δική του ξεχωριστή συνεισφορά σε έναν σημαντικό βαθμό, να μην είναι κάτι το απόλυτα γενικό που μπορεί να υποκατασταθεί από μια ΑΙ στο άμεσο μέλλον, οπότε φοβάται λιγότερο. Εν μέρει έχεις κάποιο δίκιο αλλά δεν είναι απόλυτο. Ο κτηνοτρόφος, ο υδραυλικός, ο οικοδόμος, ο γεωργός, ο αποθηκάριος, ο μάγειρας κτλ έχει λιγότερα να φοβηθεί από την τεχνητητή νοημοσύνη από τις στρατιές ανθρώπων που σπουδάσανε κάτι γενικό χωρίς πραγματική ανάγκη στην οικονομία. Όλοι αυτοί που ψάχνουν μια δουλειά γραφείου ως «ανειδίκευτοι» γραφιάδες σε αντικείμενο ξένο από τις σπουδές τους,η ΑΙ θα τους κάνει μια χαψιά. Εδώ οι συγγραφείς του Hollywood αυτή την στιγμή είναι σε απεργία με ένα από τα βασικά τους αιτήματα τον περιορισμό του ΑΙ, τι να πουν οι απλοί υπάλληλοι γραφείου. Οπότε από άποψη χαμένων θέσεων δεν βλέπω στατιστικά μεγάλη διαφορά που να προκύπτει από το επίπεδο σπουδών. Αν και επιμένω, πως οι χαμένες θέσεις εργασίας, δεν είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που φέρνει η ΑΙ. 2
manolis940 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 41 λεπτά πριν, john_ είπε Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς με τον όρο αποκτήσει. Να αποκτήσει τη γνώση της αντίληψης ή να αποκτήσει τον τρόπο που εκφέρει τα συναισθήματα; Είναι θεωρητικά δυνατόν η τεχνητή νοημοσύνη να αποκτήσει γνώση του πως να αντιλαμβάνεται τα αισθήματα του ανθρώπου και των άλλων οργανισμών και να αντιδράει σε αυτά με το δικό του τρόπο. Δεν γνωρίζω όμως εάν είναι δυνατόν να την εκφράζει με τον τρόπο που έχουμε εμείς, όπως πχ δάκρυ, αλλά έχει τελικώς σημασία; Ξέρω πως είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο να το αντιληφθεί κάποιος, αλλά ήδη μιλάμε για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα. Όπως και να έχει θα σε παραπέμψω να δεις τους όρους Singularity και Quantum Computer και πως αυτά σε συνδυασμό μπορούν να μας οδηγήσουν τελικώς στα παραπάνω. Αποκτήσει σημαίνει ότι έχει συναισθήματα. Όμως πρακτικά νομίζω λέμε το ίδιο. Ότι δύναται να κατανοήσει τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα χρηστά ήθη και πολλά άλλα, που επηρεάζουν και τις δικές μας αποφάσεις. Μπορούν να επηρεάσουν και της αποφάσεις μιας ΤΝ αν είναι μες τις παραμέτρους της. Δύναται ωστόσο και να μην είναι μέσα. Εμένα με όσα γράφεις μου δίνεις την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι ενδεχόμενο άρα δεν ισχύουν και όσα γράφω παραπάνω. 19 λεπτά πριν, fast8 είπε Εν μέρει έχεις κάποιο δίκιο αλλά δεν είναι απόλυτο. Ο κτηνοτρόφος, ο υδραυλικός, ο οικοδόμος, ο γεωργός, ο αποθηκάριος, ο μάγειρας κτλ έχει λιγότερα να φοβηθεί από την τεχνητητή νοημοσύνη από τις στρατιές ανθρώπων που σπουδάσανε κάτι γενικό χωρίς πραγματική ανάγκη στην οικονομία. Όλοι αυτοί που ψάχνουν μια δουλειά γραφείου ως «ανειδίκευτοι» γραφιάδες σε αντικείμενο ξένο από τις σπουδές τους,η ΑΙ θα τους κάνει μια χαψιά. Εδώ οι συγγραφείς του Hollywood αυτή την στιγμή είναι σε απεργία με ένα από τα βασικά τους αιτήματα τον περιορισμό του ΑΙ, τι να πουν οι απλοί υπάλληλοι γραφείου. Οπότε από άποψη χαμένων θέσεων δεν βλέπω στατιστικά μεγάλη διαφορά που να προκύπτει από το επίπεδο σπουδών. Αν και επιμένω, πως οι χαμένες θέσεις εργασίας, δεν είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που φέρνει η ΑΙ. Μεγάλη σύγχυση διακρίνω. Γιατί αυτός που σπουδάζει δεν έχει ρόλο στην πραγματική οικονομία; Η ντομάτα του αγρότη χρειάζεται marketing. Το marketing χρειάζεται πλατφόρμες διαφήμισης πχ google , facebook, blogs κτλ που φτιάχνουν προγραμματιστές. Μην τον συνεχίσω τον κύκλο αλλά πως όλα αυτά δεν βοηθάνε στην πραγματική οικονομία. Η σύγκριση συγγραφέας του Hollywood τι σχέση έχει με έναν γραμματέα; Ο γραμματέας διαχειρίζεται πληροφορίες και μανατζάρει κάποια πράγματα, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα σενάριο ή ένα χαρακτήρα. Θεωρώ ότι το πρώτο θέλει πολύ περισσότερη δουλειά για να φαγωθεί απ' το δεύτερο. Φυσικά απειλούνται και τα 2 επαγγέλματα απ' την έλευση της ΤΝ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα