Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 λεπτό πριν, akis23 είπε Το μόνο που έχει μια βάση είναι η περαιτέρω μείωση θέσεων εργασίας λόγω του ΑΙ Με την ίδια λογική, ο υπολογιστής μας έδωσε αμέτρητους αυτοματισμούς, οπότε κατήργησε άπειρες θέσεις εργασίας. Τόσες πολλές θέσεις εξαφανίστηκαν που τώρα ο κόσμος δεν έχει πλέον δουλειά. Ισχύει; Ο κόσμος βλέπει τι καταργεί διότι το παρελθόν είναι γνωστό σε αυτόν και ξέρει και κατανοεί τι μπορεί να διαγράψει από εκείνο. Αλλά δεν βλέπει το μέλλον, γιατί δεν μπορεί να φανταστεί τι νέο θα υπάρχει.
manolis940 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 14 λεπτά πριν, filip123go είπε Ρε σεις, πραγματικά, άντε και το σχεδίασε το ΑΙ το ρομπότ. Πως στο καλό θα το φτιάξει;;; Θα πάει να σκάψει και να μαζέξει τα υλικά; Θα βιδώσει τα μπουλόνια μόνο του; Θα φτιάξει εργοστάσιο μόνο του, το οποίο θα ελέγχεται από το ΑΙ? Θα πάρει υπό τον έλεγχο του ένα ήδη υπάρχον εργοστάσιο (το οποίο btw κατεβάζεις έναν διακόπτη και το βγαζεις απο το internet);;; Τα επόμενα 100 χρόνια, δεν προκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Έγραψα επίσης και το παρακάτω; Δεν το διάβασες ή δεν το κατανοείς και θες να το εξηγήσω καλύτερα; Αναφορά σε κείμενο Μένει ένα κομμάτι στο παραπάνω των πρώτων υλών, που όμως με αυτή την δύναμη δεν είναι δύσκολο να αποκτηθεί. Επίσης δεν λέω ότι θα το κάνει η ΤΝ από μόνη της. Μην είστε προκατηλειμένοι όταν διαβάζεται ένα σχόλιο. Λέω ότι θα το κάνει ο άνθρωπος που έχει στην ιδιοκτησία του μια τέτοιου επιπέδου τεχνολογία. Φυσικά δεν είμαι εγώ και εσύ αυτοί. Ένα τέτοιο τεχνολογικό επίτευγμα μπορεί να το κάνει κάποιος ο οποίος έχει αρκετό κεφάλαιο και η δημιουργία μίας βιομηχανικής μονάδας είναι ένα έμβασμα γι αυτόν. Το αν θα γίνει στα επόμενα 100 χρόνια ή 1000 ή 10 δεν έχει τεράστια σημασία. Δύναται να γίνει.
nickvas19 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) αναρωτιέμαι τώρα που είμαστε όλοι απομονωμένοι και αποξενωμένοι λόγω fb,instagram,netflix κτλ...που πλέον τα παιδιά δεν παίζουν σε αλάνες αλλά είναι με ένα κινητό στο χέρι...που δεν έχουμε ανάγκη για επικοινωνία δια ζώσης και γνωριμίες, αλλά ποιο προϊόν θα αγοράσουμε την επόμενη φορά....που έκανε καλό αυτή η τεχνολογία που λένε κάποιοι; Επίσης αυτό που κανείς δεν λέει...η τεχνολογία κατέστρεψε την τέχνη μουσική, ζωγραφική κτλ ...που είναι η ποίηση; που είναι τα βιβλία; που είναι η σκέψη η φαντασία και ο στοχασμός; επίσης κατέστρεψε και την μόρφωση και την γνώση....τα παιδιά πλέον ούτε ιστορία γνωρίζουν. Κατέστρεψε πολλά ένα από τα πιο βασικά που δεν σκέφτεται κανείς είναι η δημοκρατία. Δυστυχώς σιγά σιγά θα γίνει η έμμεση ή η άμεση επιβολή της τεχνολογίας βλέπε Κίνα που είναι υποχρεωμένοι όλοι να έχουν smartphone....εμένα τον χ τον ψ τον ρώτησε κανείς εάν θέλει; τι δημοκρατικό!!! Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2023 από nickvas19 7 2
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 5 λεπτά πριν, manolis940 είπε Η ΤΝ που περιγράφω αν δεν κάνω λάθος ονομάζεται ΤΝ επιπέδου 3 και δεν χρειάζεται κανένα συναίσθημα ή ήθος για να φέρει τα αποτελέσματα που περιγράφω. To level της τεχνητής νοημοσύνης που περιγράφεις παραπέμπει σε μια νοημοσύνη που επινοεί, κατασκευάζει, διορθώνει, μαθαίνει και αναπτύσσει εκ νέου καλύτερο σύστημα χωρίς τη παρέμβαση του ανθρώπου. Για να συμβεί αυτό, σημαίνει πως η νοημοσύνη εκείνη είναι τόσο ανεπτυγμένη, που είτε δεν χρειάζεται καν η ανθρώπινη παρέμβαση (δηλαδή νοημοσύνη ισάξια με του ανθρώπου), είτε είναι τόσο ανεπτυγμένη που ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να παρέμβει, δηλαδή νοημοσύνη ανώτερη από εκείνου, σαν να θέλει ένα παιδάκι να διδάξει φυσική στον Αίνσταιν. Το να μιλάμε όμως για μια τόσο ανεπτυγμένη νοημοσύνη, συνεπάγεται αυτόματα και ανεπτυγμένη ηθική και συναισθηματική νοημοσύνη. Να στο πω πρακτικά, αν μια τέτοια νοημοσύνη μπορεί να κάνει αυτά που περιγράφεις, τότε η ίδια νοημοσύνη μπορεί να καταλαβαίνει το σκύλο ή τη γάτα σου καλύτερα απ ότι εσυ.
Tlykog Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να φοβάται μήπως η λογική των Αμερικανών αρχίσει να επεκτείνεται... ΥΓ. Από τις πρώτες αντιδράσεις βλέπω ότι μερικοί άφησαν το χιούμορ στην παραλία… Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2023 από Tlykog 1
zombeezoo Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Ας ξεκινησουμε απο το οτι η λεξη "υιοθέτηση" δεν θελει διαλυτικα, για θα προφεροταν "ιιοθέτηση". Επισης, η λεξη "υιοθεσία" πρεπει να ειναι απο τις πιό ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ παγκοσμιως. Δηλαδη μόνο τα αγορια μπορουν να δοθουν σε θετούς γονεις, τα κορίτσια για πέταμα! -ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ- Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2023 από zombeezoo 1 1
spectaculator Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 hour ago, john_ said: Κάθε νέα τεχνολογία βλέπεται με καχύποπτο μάτι στην αρχή, πόσο μάλλον μια τόσο ισχυρή τεχνολογία. Αφήστε την τεχνητή νοημοσύνη να ακμάσει, πραγματικά θα μας αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Όχι απαραίτητα! Όπως με ένα πιρούνι μπορείς να φας την μακαρονάδα σου αλλά και να βγάλεις το μάτι του δίπλα, έτσι είναι και με την ΑΙ. Φυσικό είναι να την βλέπεις με μισό μάτι από την στιγμή που πρωταρχικό ρόλο στην εκμετάλλευσή της θ' αποτελέσει η εμπορική της αξία. Οι ανθρωπιστικές αξίες πέρασαν σε δεύτερο ρόλο κι αυτό από μόνο του συνιστά κοινωνική απειλή. 4
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 λεπτό πριν, spectaculator είπε Οι ανθρωπιστικές αξίες πέρασαν σε δεύτερο ρόλο κι αυτό από μόνο του συνιστά κοινωνική απειλή. Και αν σου έλεγε κάποιος πως το ΑΙ μπορεί καταλήξει να απαλλάξει τον άνθρωπο από τη σκλαβιά της εργασίας όπως την ξέρουμε και να σε απελευθερώσει σαν πνεύμα;
spectaculator Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Just now, john_ said: Και αν σου έλεγε κάποιος πως το ΑΙ μπορεί καταλήξει να απαλλάξει τον άνθρωπο από τη σκλαβιά της εργασίας όπως την ξέρουμε και να σε απελευθερώσει σαν πνεύμα; Να σου φάει τη δουλειά θες να πεις. Η ουτοπική απελευθέρωση του πνεύματος είναι αιώνες μακρυά ή τουλάχιστον σήμερα οι ιδιοκτήτες των ΑΙ θέλουν διαφορετικά πράγματα, το πνεύμα σου δέσμιο του πορτοφολιού σου κι αυτό με τη σειρά του δέσμιο των υπηρεσιών που σου προσφέρουν αυτοί. Επίσης, όποιος ελέγχει αυτό που το "πνεύμα" σου εμπιστεύεται τυφλά, ελέγχουν κι εσένα. 2 1
manolis940 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 20 λεπτά πριν, john_ είπε Το να μιλάμε όμως για μια τόσο ανεπτυγμένη νοημοσύνη, συνεπάγεται αυτόματα και ανεπτυγμένη ηθική και συναισθηματική νοημοσύνη. Να στο πω πρακτικά, αν μια τέτοια νοημοσύνη μπορεί να κάνει αυτά που περιγράφεις, τότε η ίδια νοημοσύνη μπορεί να καταλαβαίνει το σκύλο ή τη γάτα σου καλύτερα απ ότι εσυ. Δεν μπορώ να κατανοήσω στο ελάχιστο το παραπάνω συμπέρασμα σου καθώς και το παράδειγμα σου. Το να φτάσει η ΤΝ σε αυτό το επίπεδο δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να είναι εργαλείο του ανθρώπου. Επίσης από πότε η ανάπτυξη σχετίζεται άμεσα με την ηθική και συναισθηματική νοημοσύνη του ανθρώπου. Ίσως είναι και απ' τα πιο μεγάλα drawbacks του ανθρώπου κάτι που η ΤΝ σε αυτό τον τομέα υπερτερεί. Να προσπαθήσω και γω να φέρω ένα απλό παράδειγμα : Έχω το παραπάνω σύστημα στην κατοχή μου. Έχω την δυνατότητα να το κάνω να κατανοεί όλη την ανθρωπότητα και την κοινωνία, όμως χωρίς να σημαίνει αυτό ότι το σύστημα μου δημιουργεί κάποιου είδους ηθική ή συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι απλά μια παράμετρος στην λήψη των αποφάσεων του. Μπορώ να του ζητήσω να παραβλέψει ή και να μην του δώσω ποτέ την παράμετρο αυτή και να λειτουργεί λες και ο κόσμος γυρίζει γύρω από εμένα. Οπότε αν η δική μου ευημερία έχει ως αποτέλεσμα να πεινάσεις εσύ, να μην θεωρείτε πρόβλημα στο κομμάτι της αξιολόγησης. Μόλις τώρα, john_ είπε Και αν σου έλεγε κάποιος πως το ΑΙ μπορεί καταλήξει να απαλλάξει τον άνθρωπο από τη σκλαβιά της εργασίας όπως την ξέρουμε και να σε απελευθερώσει σαν πνεύμα; Φυσικά μπορεί και να το κάνει. Το ζήτημα όμως είναι ποιος ελέγχει την παραπάνω τεχνολογία και αν έχει πρόθεση να το κάνει. 34 λεπτά πριν, nickvas19 είπε αναρωτιέμαι τώρα που είμαστε όλοι απομονωμένοι και αποξενωμένοι λόγω fb,instagram,netflix κτλ...που πλέον τα παιδιά δεν παίζουν σε αλάνες αλλά είναι με ένα κινητό στο χέρι...που δεν έχουμε ανάγκη για επικοινωνία δια ζώσης και γνωριμίες, αλλά ποιο προϊόν θα αγοράσουμε την επόμενη φορά....που έκανε καλό αυτή η τεχνολογία που λένε κάποιοι; Επίσης αυτό που κανείς δεν λέει...η τεχνολογία κατέστρεψε την τέχνη...που είναι η ποίηση; που είναι τα βιβλία; που είναι η σκέψη η φαντασία και ο στοχασμός; επίσης κατέστρεψε και την μόρφωση και την γνώση....τα παιδιά πλέον ούτε ιστορία γνωρίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος εδώ πέρα και ειδικά στο πρώτο μέρος είναι η απαξίωση των γονέων προς τα παιδιά και του συστήματος παιδείας και μόρφωσης προς αυτά. Τώρα στον τομέα της τέχνης εγώ δεν είδα ούτε η ποίηση να σταμάτησε, τα βιβλία βγαίνουν απλώς ίσως αλλάζουν μορφή σε ηλεκτρονική, αλλά αυτό δεν είναι άσχημο. Αντιθέτως το βιβλίο είναι πιο προσβάσιμο και είναι μερικά κλικ μακρυά. Το αν θα βρει τα παραπάνω το παιδί είναι θέμα γονιών και συστήματος παιδείας. 1
HateMe Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Έγραψαν τίποτα περι Skynet η να περάσω αργότερα; 1 1
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 1 λεπτό πριν, spectaculator είπε Να σου φάει τη δουλειά θες να πεις. Έχω ξανά απαντήσει προηγουμένως γι αυτό. Θα καταργήσει θέσεις και θα ανοίξει άλλες. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι παντοτινό. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας πολλές θέσεις καταργήθηκαν και πολλές άνοιξαν. Αυτό που πρέπει ο κόσμος να κάνει είναι να παρακολουθεί τα δρώμενα και να δέχεται τις αλλαγές. Να μην σκέφτεται πως έχει μια δουλίτσα και θα την έχει για τα επόμενα 30/40/50 χρόνια. Η δουλειά που κάνω αυτή τη στιγμή θα καταργηθεί από το ΑΙ, αλλά είμαι εντάξει με αυτό. Διότι και εγώ δανείστηκα αυτή τη θέση εργασίας στην ιστορία, για να την έχω καταργήθηκε μια θέση άλλου συμπολίτη μου παλιότερα, αλλιώς δεν υφίσταται η θέση αυτή για εμένα.
spectaculator Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 8 minutes ago, john_ said: Έχω ξανά απαντήσει προηγουμένως γι αυτό. Θα καταργήσει θέσεις και θα ανοίξει άλλες. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι παντοτινό. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας πολλές θέσεις καταργήθηκαν και πολλές άνοιξαν. Αυτό που πρέπει ο κόσμος να κάνει είναι να παρακολουθεί τα δρώμενα και να δέχεται τις αλλαγές. Να μην σκέφτεται πως έχει μια δουλίτσα και θα την έχει για τα επόμενα 30/40/50 χρόνια. Η δουλειά που κάνω αυτή τη στιγμή θα καταργηθεί από το ΑΙ, αλλά είμαι εντάξει με αυτό. Διότι και εγώ δανείστηκα αυτή τη θέση εργασίας στην ιστορία, για να την έχω καταργήθηκε μια θέση άλλου συμπολίτη μου παλιότερα, αλλιώς δεν υφίσταται η θέση αυτή για εμένα. Να μην λέμε ανοησίες! Όταν μια ΑΙ "φαει" την δουλειά χιλιάδων ατόμων με ένα-δυο άτομα ν' αναλαμβάνουν την συντήρηση-εκπαίδευσή της δεν το λες ακριβώς εξέλιξη κι ούτε πρέπει να κάτσεις και να παρακολουθείς το να γίνεται. Και καλά να σου τύχει στα 25-30, έχεις χρόνο μπροστά ν' αλλάξεις πολλά έτσι ώστε στα 40-45 να ισορροπήσεις ξανά. Αν σου τύχει ας πούμε στα 50, η ΑΙ όχι απλά σου έφαγε τη δουλειά, αλλά σε σκότωσε στη κυριολεξία. Αυτά περί του ουτοπικού των ΑΙ. Η ΑΙ θα γεμίσει τις τσέπες των μεγάλων. Η κατώτατη τάξη θα φαρδύνει ακόμα περισσότερο, ο κόσμος θα αφήσει στην άκρη στοιχειώδεις νοητικές διαδικασίες γα χάρη της ταχύτητας και της ευκολίας. Θα κάνουν ότι θέλουν τον κόσμο ευκολότερα και μάλιστα με την συγκατάθεσή του. (Δεν λέμε το τι έχει να γίνει με τους αδαείς και τα deep fakes. Εδώ μια αρλούμπα πετιέται στο FB και οι αφελείς την κάνουν θεό, φαντάσου με ένα πειστικότατο deep fake τι θα μπορούσε να γίνει.) Μέχρι τώρα ήθελαν το πορτοφόλι μας, τώρα θέλουν και την σκέψη μας μαζί με αυτό. 1 2
manos08 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Να πω και εγώ την γνώμη μου. Δεν πιστεύω ότι το AI θα επαναστατήσει/ μας κατακτήσει κτλ κτλ. Χωρίς να είμαι ειδικός, οι άνθρωποι έχουμε συναισθήματα, ηθική, πάθος και θέλουμε να επεκταθουμε, να αποκτήσουμε πλούτη, υστεροφημία και γενικά να υπερισχύσουν έναντι των άλλων, καθαρά λόγο ενστίκτου που έχει γαλουχηθεί χιλιάδες χρόνια από την δαρβινικη εξέλιξη. Και εμείς και τα χταπόδια έχουμε νοημοσύνη, αλλά δεν έχουν και τόσα κοινά μεταξύ τους, έτσι και εμάς υπολογιστής δεν έχει κίνητρο ούτε να κατακτήσει μια χώρα, ούτε να φάει ούτε να εντοπίσει ένα θηλυκό, είτε παλεύοντας με άλλα αρσενικά, είτε αγοράζοντας ένα ακριβό αμάξι, το ίδιο ένστικτο είναι. Το θέμα και οι ανησυχίες για μένα είναι καθαρά πολιτικές. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε εργαλεία AI, ποιος σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, πως θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα εργαλεία. Ήδη άμα δούμε τα πρώτα δείγματα από Κίνα πλευρά, δεν τα λες και ευοίωνα τα πράγματα. Όπως έγραψε και ένας φίλος παραπάνω, η τεχνολογία μας έχει αποξενώσει, οι κοινωνίες μας έχουν γίνει τεχνοκρατικές και παραμερίζουμε πολύ εύκολα τον παράγοντα "άνθρωπο". Πιστεύετε η παραπάνω τεχνολογία θα είναι λύση σε αυτό;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα