airtrelomike13 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2023 Καλησπέρα Η θεία μου αγόρασε ένα σπίτι το 1994. Τώρα θέλει να το κάνει γονική παροχή στο ξαδερφό μου. Το σπίτι είναι "καθαρό", δηλαδή δεν χρωστάει η θεία μου κάποιο δάνειο, δεν χρωστάει ΕΝΦΙΑ και γενικά δεν έχει χρέη Πήγε στη συμβολαιογράφο, της έδωσε μια λίστα με δικαιολογητικά, τα οποία η θεία μου τα πήγε. Αφού τα πήγε, η συμβολαιογράφος τα τσέκαρε όλα, της είπε ότι όλα είναι εντάξει και της ζήτησε ένα επιπλέον δικαιολογητικό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της γονικής παροχής. Το δικαιολογητικό αυτό ονομάζεται πράξη εξόφλησης υπόλοιπου τιμήματος. Η θεία μου όταν αγόρασε το σπίτι το 1994, το αγόρασε 13 εκατ δραχμές. 7 εκατ δραχμές ήταν δικά της χρήματα, και τα υπόλοιπα ( 6 εκατ.δραχμές) ήταν δάνειο. Τα 7 εκατ δραχμές τα έδωσε στον εργολάβο που της έκανε το σπίτι, και τα υπόλοιπα συμφώνησε να του τα δώσει μέσω του δανείου που πήρε σε δόσεις, όπου και τον εξόφλησε πλήρως Το δάνειο το πήρε για 10 έτη, αλλά στα 4 έτη το εξόφλησε και αυτό στη τράπεζα. Το θέμα είναι ότι η θεία μου έχασε το δικαιολογητικό που αφορά τη πράξη εξόφλησης του υπόλοιπου τιμήματος. Η συμβολαιογράφος της πρότεινε να πάει στον εργολάβο που αγόρασε το σπίτι και να δει αν έχει αντίγραφο του εν λόγω δικαιολογητικού. Δυστυχώς όμως ο εργολάβος πλέον δεν είναι εν ζωή, έχει την εταιρεία ο γιος του, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε κάτι στο αρχείο του. Πρότεινε στη θεία μου, να πάει στη συμβολαιογράφο και να της ζητήσει να κάνουν μια πράξη εξόφλησης του υπόλοιπου τιμήματος, και να περάσει ο ίδιος ο εργολάβος να το υπογράψει ( ο γιος εργολάβος, καθώς ο πατέρας δεν είναι εν ζωή). Στην ουσία να κάνουν μια αυτοσύμβαση. Γενικά ο εργολάβος έδειξε θετική διάθεση να τη βοηθήσει και της είπε και ο ίδιος ότι γνωρίζει ότι δεν χρωστάει τίποτα στην εργοληπτική εταιρεία. Για κάποιο λόγο η συμβολαιογράφος δεν το δέχτηκε ( λογικά κάποιο λόγο θα είχε) και πρότεινε στον εργολάβο να κάνουν το εξής το οποίο για μένα δεν ξέρω κατά πόσο είναι νομότυπο: "να κόψει μια απόδειξη πάγιας ( Ιούνιος 1994) εταιρεία Χ ( Δηλαδή η εταιρεία του εργολάβου στο όνομα του πατέρα του) ότι εξοφλήθηκε πλήρως το τίμημα 6.000.000 δραχμές με το αριθμό πωλητηρίου τάδε και το όνομα του" τότε συμβολαιογράφου." Ρε παιδιά αυτό δεν είναι παράλογο και αυθαίρετο αυτό που του ζήτησε να κάνει και συμφώνησε μάλιστα και ο ίδιος χωρίς κανένα πρόβλημα; Έχει αντιμετωπίσει κάποιος από εδώ παρόμοιο πρόβλημα , δηλαδή να του λείπει η πράξη εξόφλησης του υπόλοιπο τιμήματος? Εγώ ξέρω ότι αν πάει η συμβολαιογράφος στο υποθηκοφυλάκειο και στο κτηματολόγιο θα βγάλει άκρη με αυτό το θέμα. Και γενικά ξέρω ότι με τη πάροδο των 20 ετών , αν κάποιος είχε θέμα και δεν είχε εξοφλήσει το σπίτι του, η εργοληπτική εταιρεία θα τον έτρεχε στα δικαστήρια. Η εργοληπτική εταιρεία δεν πήγε ποτέ τη θεία μου στα δικαστήρια και γενικα΄ο εργολάβος τη διαβεβαίωσε διότι ήταν αρκετά νέος τότε δίπλα στο πατέρα του, ότι το θυμάται ότι η θεία μου τους είχε εξοφλήσει. Αν η θεία μου πάει στο συμβολαιογράφο που της είχε κάνει τότε το συμβόλαιο το 1994 ( πλέον έχει απεβιώσει και αυτός αλλά το έχει αναλάβει η κόρη του), και της ζητήσει το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, δεν θα το έχει στο αρχείο της? Δηλαδή οι συμβολαιογράφοι κρατάνε μόνο τα συμβόλαια δεν κρατάνε και τα υπόλοιπα?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα