Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ όλους τους αναγνώστες και να ευχηθώ καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και σε όσους επέστρεψαν καλό φθινόπωρο.

Εάν γνωρίζει κάποιος,σε ένα μισθωτηριο με 4 ιδιοκτήτες εκ των οποίων οι δυο δέχονται την ανανέωση του συμβολαίου έχοντας ποσοστό 62,5% ο ένας και και 12,5% ο άλλος = 75% αλλά οι άλλοι δύο που έχουν από 12,5% ο ένας και 12,5% ο άλλος = 25% δεν δέχονται...τι γίνεται; Μπορώ να προχωρήσω; 

Δημοσ.

Χωρις να ειμαι νομικος λεω ναι,εφοσον εχουν συνολικα πλειοψηφικο μεριδιο αυτοι που θελουν τη μισθωση.
Λογικα και μονο το 62,5% φτανει.

Αυτο που δεν ξερω ειναι που και πως πρεπει να μπαινουν τα χρηματα για να μην υπαρξει μετα θεμα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mrkaralis είπε

Χαιρετώ όλους τους αναγνώστες και να ευχηθώ καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και σε όσους επέστρεψαν καλό φθινόπωρο.

Εάν γνωρίζει κάποιος,σε ένα μισθωτηριο με 4 ιδιοκτήτες εκ των οποίων οι δυο δέχονται την ανανέωση του συμβολαίου έχοντας ποσοστό 62,5% ο ένας και και 12,5% ο άλλος = 75% αλλά οι άλλοι δύο που έχουν από 12,5% ο ένας και 12,5% ο άλλος = 25% δεν δέχονται...τι γίνεται; Μπορώ να προχωρήσω; 

https://ziamparas.gr/συνιδιοκτήτες-ακινήτου/

Εκμίσθωση του κοινού ακινήτου με απόφαση της πλειοψηφίας από συνιδιοκτήτες ακινήτου

Στις πράξεις τακτικής διοίκησης και εκμετάλλευσης του κοινού πράγματος περιλαμβάνεται και η σύμβαση μίσθωσής του, καθώς και κάθε άλλη πράξη, η οποία τείνει στη διατήρηση ή άρση των συνεπειών της μισθώσεως. Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 481, 494, 495, 574, 788, 790 Α.Κ προκύπτει ότι, αν το μίσθιο πράγμα ανήκει κατά συγκυριότητα σε περισσότερα πρόσωπα, τότε για την εκμίσθωση του απαιτείται απόφαση όλων ή της πλειοψηφίας των συγκυρίων ή απόφαση του δικαστηρίου ή του διορισμένου διαχειριστή. Η παραχώρηση της χρήσεως του κοινού πράγματος αποτελεί πράξη διαχειρίσεως και όχι διαθέσεως. Γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατη η εκμίσθωση από συγκύριο της ιδανικής του μερίδας μόνο, εφόσον η παροχή της χρήσεως του μισθίου πράγματος είναι από τη φύση της αδιαίρετη (Καυκάς σελ 246 – 48, Βάλληνδας 6.49 ΕφΘεσ. 364/52, ΕΕΝ 20, 46). Η απόφαση της πλειοψηφίας, που λήφθηκε μέσα στα πλαίσια του άρθρου 789 ΑΚ, δεν αφορά μόνο τις εσωτερικές σχέσεις των κοινωνών, αλλά ενέχει και εξουσία αντιπροσωπεύσεως και συνακόλουθα είναι έγκυρη και δεσμεύει όλους τους κοινωνούς, δηλαδή και εκείνους που διαφώνησαν και μειοψήφησαν, έστω και αν δεν έλαβαν μέρος σ’ αυτή (ΕφΑΘ 475/03 Δνη 2004. 1086).

Παράδειγμα: Ο Κ1 και η Κ2 έχουν ποσοστά 75% και 25% εξ αδιαιρέτου αντίστοιχα της πλήρους κυριότητας ενός διαμερίσματος και διαφωνούν μεταξύ τους ως προς την εκμετάλλευσή του. Ο Κ1 επιθυμεί να εκμισθωθεί το ακίνητο και να εισπράττουν από κοινού με την Κ2 το μίσθωμα (ενοίκιο) ανάλογα με τη μερίδα τους, ενώ βούληση της Κ2 είναι να πωληθεί το ακίνητο άμεσα. Ο Κ1, ως κύριος του 75% του ακινήτου, συνιστά με τη μερίδα του την πλειοψηφία των κοινωνών στο κοινό πράγμα και δύναται να εκμισθώσει ολόκληρο το διαμέρισμα σε κάποιο τρίτο, εισπράττοντας όλο το μίσθωμα. Έχει όμως υποχρέωση να αποδίδει στην Κ2 το ποσοστό επί του μισθώματος, που της αναλογεί με βάση τη μερίδα της σε αυτό, δηλαδή ποσοστό 25% επί του εισπραττομένου μισθώματος, αφαιρουμένων των εξόδων της διαχείρισης, ως ωφέλεια από την εκμετάλλευση του ακινήτου. Την απόφασή του όμως αυτή είναι ορθό να γνωστοποιήσει έγκαιρα στην Κ2, με εξώδικο δήλωση, που θα της επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή. Ο Κ1 δεν μπορεί να εκμισθώσει μόνο την δική του μερίδα στο διαμέρισμα, εφόσον τούτου είναι νομικά και πρακτικά αδύνατον και η απόφασή του να εκμισθώσει το ακίνητο δεσμεύει και την Κ2, έναντι του μελλοντικού μισθωτή.

• Like 2
Δημοσ.

Με βάση την παράθεση από πάνω και να επιθυμεί η πλειοψηφία να στο παραχωρήσει για ενοικίαση υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει δικαστικά ανακοπή της παραχώρησης αν η μειοψηφία φέρει αντίρρηση στο εξώδικο της πλειοψηφίας που εστάλη.

Αν λοιπόν η πλειοψηφία δεν γνωστοποιήσει εγκαίρως την παραχώρηση του ακινήτου προς εκμίσθωση, η μειοψηφία μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία.

Γνώμη μου ότι πας να μπλέξεις σε τρελή ιστορία. Βρες να νοικιάσεις άλλο ακίνητο.

• Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, mrkaralis said:

Ναι μπορείς, θεωρητικά ακόμα και μόνος του αυτός με το 62,5% μπορεί να ανανεώσει χωρίς να συμφωνούν οι άλλοι.

Πάντως προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι και το ιδανικότερο να συνεχίσεις να νοικιάζεις αυτό το σπίτι, οι πιθανότητες να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα θα έλεγα πως είναι μεγαλύτερες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετική απορία που μου προέκυψε... μπορεί να γίνει και πώληση ακινήτου κατά πλειοψηφία ή μόνο ενοικίαση;

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
9 minutes ago, The_Judas said:

Σχετική απορία που μου προέκυψε... μπορεί να γίνει και πώληση ακινήτου κατά πλειοψηφία ή μόνο ενοικίαση;

Μπορεί να γίνει και πώληση, σε αυτή τη περίπτωση όμως ο καθένας μπορεί να πουλήσει μόνο το ποσοστό που του ανήκει. ΑΝ φυσικά βρεθεί κάποιος που συμφωνεί να αγοράσει μόνο ένα ποσοστό.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν υπάρχουν τέτοιοι αγοραστές, που να πάρουν ένα ποσοστό καποιου διαμερίσματος

Απλά υποχρεώνονται και οι άλλοι-αλλος και πουλάνε.

Όσο για το θεμα συμφωνώ με τον @greekfragma 100% με την τελευταία παράγραφο 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε εμένα ως ενοικιαστή σε περίπτωση που εγώ δεχθώ το μισθωτηριο που θέλει το 75% να ανανεώσω; Εγώ πως μπορώ να είμαι νομικά σωστός; Σε αυτό το ακίνητο είμαι 12 χρόνια απλά πεθάνε πριν πέντε χρόνια ο ιδιοκτήτης και οι κληρονόμοι δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, οπότε με εκβιάζουν πως εάν δεν μεταπείσω αυτούς με το 75% να τους δίνουν τα μισά χρήματα και όχι το 12,5% που είναι να παίρνουν δεν θα ανανεώσουν το νέο μισθωτηριο.

Επεξ/σία από mrkaralis
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, mrkaralis είπε

Τι πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε εμένα ως ενοικιαστή σε περίπτωση που εγώ δεχθώ το μισθωτηριο που θέλει το 75% να ανανεώσω; Εγώ πως μπορώ να είμαι νομικά σωστός; Σε αυτό το ακίνητο είμαι 12 χρόνια απλά πεθάνε πριν πέντε χρόνια ο ιδιοκτήτης και οι κληρονόμοι δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, οπότε με εκβιάζουν πως εάν δεν μεταπείσω αυτούς με το 75% να τους δίνουν τα μισά χρήματα και όχι το 12,5% που είναι να παίρνουν δεν θα ανανεώσουν το νέο μισθωτηριο.

Αν δεν συμφωνείς με το 75% φεύγεις και βρίσκεις άλλο σπίτι.

Οσο για το αν θα μεταπείσεις ή οχι κάποιους από τους ιδιοκτήτες, αυτό μονο σαν αστείο μπορώ να το εκλάβω

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...