Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

2 χρόνια και έχεις settled?

pre settled.

so τα δεδομενα ειναι 
1) η δουλεια με αφηνει να ειμαι τελειως remote 
2) ειμαι φορολογικος κατοικος ελλαδας

3) μπορω να ανοιξω μπλοκακι ενω παραμενω υπαλληλος στην εταιρεια  ? (ειμαι τελειως ασχετος με αυτα) για να πληρωνω φορους ελλαδα και να ειμαι οκ?

4) ειμαι 2 χρονια αγγλια

• Απαντ. 113
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, dimlevi είπε

pre settled.

so τα δεδομενα ειναι 
1) η δουλεια με αφηνει να ειμαι τελειως remote 
2) ειμαι φορολογικος κατοικος ελλαδας

3) μπορω να ανοιξω μπλοκακι ενω παραμενω υπαλληλος στην εταιρεια  ? (ειμαι τελειως ασχετος με αυτα) για να πληρωνω φορους ελλαδα και να ειμαι οκ?

4) ειμαι 2 χρονια αγγλια

Σε ρωτησα και πιο πριν και είπες settled.Φαντάζομαι ξέρεις πόσο τεράστια διαφορά έχουν μεταξύ τους.ΜΗΝ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΙΣ SETTLED.

Kαι ναι,φωνάζω.Eλλάδα λιγότερο απο 5 μηνες στο 12μηνο για να μην χάσεις την δυνατότητα για το  settled.. Hδη όσοι δεν πρόσεχαν αρχίζουν να έχουν πρόβλημα που θέλουν να γυρίσουν Αγγλία για δουλειά.

• Like 2
Δημοσ.
9 hours ago, Stavmitsos said:

Ανάλογα τα χρόνια που ήσουν εξώ μπορεί να δικαιούσαι και 50% έκπτωση φόρου εισοδήματος για μια 7ετία. 

450 ενοίκιο για να μη ζεις σε τρύπα
150 utilities (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΕΡΟ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ)
150 ΕΦΚΑ
50 βενζίνες
250 δόση αυτοκινήτου (έστω ότι έχεις να δώσεις 3-4κ μπροστά και βάζεις 48 μήνες δάνειο, συζητάμε για 13-15κ αυτοκίνητο)
200 σουπερ μάρκετ
100 αποταμίευση
200 άλλες δαπάνες (100 μέσα στην εβδομάδα χαρτζιλίκι για delivery, καφέδες και 100 σουκού σε φαγητό, πάρκινγκ - ποτό)
30-40 λογιστής 
50αρικάκι εφορία 
50 ασφάλειες (υγείας, αυτοκινήτου)

Για να δικαιούται 50% έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχει αλλάξει την φορολογική του κατοικία και από ότι μας ανέφερε τελικά δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως προκύπτει το παραπάνω κόστος ζωής εάν μιλάς συγκεκριμένα για Αθήνα. Με 450 € ενοίκιο Μάλλον σε τρύπα προβλέπεται να μένει και σίγουρα όχι σε καλή περιοχή. 50 € βενζίνες είναι ελάχιστα, ούτε στο σουπερμάρκετ δε φτάνουνε να πας για έναν ολόκληρο μήνα. 200 € σουπερμάρκετ θα έλεγα πως είναι πολύ λίγα με βάση αυτά που είδα πριν ένα μήνα που είχα έρθει Ελλάδα και τις τιμές που παίζουν το τελευταίο διάστημα. 

18 minutes ago, dimlevi said:

ευχαριστω ολους για τις αποψεις  που εχετε παραθεσει μεχρι τωρα .

2 χρονια, δεν εχω κατι στο ονομα μου βεβαια ελλαδα.

Με δύο χρόνια πάντως σίγουρα δεν έχεις settled. Όπως είπα και πιο πάνω γνώμη μου θα ήταν για παν ενδεχόμενο να πάρεις υπηκοότητα πρώτα και έπειτα να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Είναι κρίμα να έχεις βρεθεί στη χώρα που άλλοι προσπαθούν να έρθουν και δεν μπορούν λόγω του Brexit και να μην το εκμεταλλευτείς όσο περισσότερο γίνεται. Στην τελική ποτέ δεν ξέρεις αν θα χρειαστεί να επιστρέψεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, ASFE είπε

χθες settled σημερα pre settled.

ναι:)

2 λεπτά πριν, merkon είπε

Για να δικαιούται 50% έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχει αλλάξει την φορολογική του κατοικία και από ότι μας ανέφερε τελικά δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως προκύπτει το παραπάνω κόστος ζωής εάν μιλάς συγκεκριμένα για Αθήνα. Με 450 € ενοίκιο Μάλλον σε τρύπα προβλέπεται να μένει και σίγουρα όχι σε καλή περιοχή. 50 € βενζίνες είναι ελάχιστα, ούτε στο σουπερμάρκετ δε φτάνουνε να πας για έναν ολόκληρο μήνα. 200 € σουπερμάρκετ θα έλεγα πως είναι πολύ λίγα με βάση αυτά που είδα πριν ένα μήνα που είχα έρθει Ελλάδα και τις τιμές που παίζουν το τελευταίο διάστημα. 

Με δύο χρόνια πάντως σίγουρα δεν έχεις settled. Όπως είπα και πιο πάνω γνώμη μου θα ήταν για παν ενδεχόμενο να πάρεις υπηκοότητα πρώτα και έπειτα να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Είναι κρίμα να έχεις βρεθεί στη χώρα που άλλοι προσπαθούν να έρθουν και δεν μπορούν λόγω του Brexit και να μην το εκμεταλλευτείς όσο περισσότερο γίνεται. Στην τελική ποτέ δεν ξέρεις αν θα χρειαστεί να επιστρέψεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

εχεις δικιο για τη τελευταια παραγραφο και ναι εχω σκοπο να παρω settled για υπηκοοτητα δε ξερω.  Ο λογος που καθομαι και το αναλυω τοσο και ρωταω ειναι γιατι απο οτι εχω ψαξει αρκετα ειναι γιατι στην αγγλια εχουν ενα αυτοματοποιημενο συστημα που δινεις το Nin σου και βλεπουν τις εισφορες σου και ειναι ενας πιο γρηγορος τροπος να δουν αν δικαιουσαι settled χωρις να χρειαζεσαι παραπανω αποδεικτικα(τσεκαρισμενο απο πολλους).

Eπισης μπορω να στειλω τα payslip μου και αλλους λογαριασμους που εχω στο ονομα μου εαν 1% δε τους κανει το nin.

O λογος που θελω να το κανω remote σε αλλη χωρα ειναι προφανως το κοστος ζωης στην αγγλια με αυτον το μισθο ενω μπορω να ζω σε αλλη χωρα και να εχω μεγαλυτερη αγοραστικη δυναμη. 

Οποτε γιαυτο ολο αυτο το thread και η ερωτηση. Λογω πειρασμου και σκεψεων.

Καντε κριτικη φυσικα το περιμενω και αυτο αλλα κραταω και τις συμβουλες σας.

Δημοσ.

Διαβάζοντας όσο μπορούσα τις απαντήσεις και τα σχόλια…… μιλάμε για έναν 30αρη που κάνει δουλειά customer care, καλοπληρωμένη για τα Ελληνικά δεδομένα, κωλοβαροντας τον περισσότερο χρόνο όπως ο ίδιος ανέφερε παίζοντας με το κινητό….. μιλάμε για απίστευτη επαγγελματική ευσυνειδησία και προσήλωση για καριέρα, και μετά σου λένε ότι δεν υπάρχουν μελλοντικές προοπτικές!!

Δημοσ.

Man πες οτι τρολαρεις να τελειώσει το παραμύθι. 

Στην αρχή εβγαζες £2Κ καθαρα μετά 1800, δεν ξέρεις αν έχεις settle ή pre-settle.

Πάντως να ξέρεις αν φύγεις μόνιμα η εταιρεία θα σου αλλάξει το καθεστώς μίσθωσης. Οικονομικά τους συμφέρει και νομικά δεν θα χουν θέματα (είναι παράνομο να πληρώνεσαι ως μισθωτός κ να έχεις φορολογική έδρα εκτός UK).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, dstilio said:

Θα αναφέρω κάτι συν κάποια φάουλ.

Καταρχην καλή η σκέψη για μια ζωή καλύτερη από το να συζείς με 5 στην Αγγλία

αλλά:

1) το είδος δουλειάς που αναφέρεις δεν μου φαίνεται σίγουρο η σταθερό με τη χύμα αντιμετώπιση από την εταιρεία. Εννοω ότι αύριο μπορεί απλά να διακόψουν μαζί σου και να μείνεις στον αέρα εάν υπάρξει πτώση στις κρουαζιέρες.

2) δεν είσαι πραγματικά ελεύθερος επαγγελματίας που μπορείς να χτίσεις κάτι γύρω από αυτό.

Στη θέση σου θα κοιτούσα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να στηρίξω το lifestyle που αναφέρεις, αποσυνδέοντας την εξάρτηση από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αν αποφασίσεις όντως να μετακομίσεις πρέπει να έχεις την εναλλακτική σου «ψημένη» ώστε να μειώσεις το ρίσκο να βρεθείς ξαφνικά άνεργος με συμβόλαιο για ενοίκιο στην Μήλο.

Επισης αν το ενοικίο είναι στο όνομα σου φοβάμαι ότι μπορεί όντως να σε τσιμπήσουν που δεν φορολογείσαι Ελλάδα. Θα φανεί ότι μένεις εδώ.

Συμφωνω σε αυτο. Θα σε συμβουλευα εαν γυρισεις Ελλαδα, να ανοιξεις μια ατομικη επιχειρηση, το κοστος θα ειναι 100 ευρω για το ανοιγμα και απο κει και περα θα δινεις 148 το μηνα για ασφαλιση και κανα 30ρι στο λογιστη. Το πλεονεκτημα ειναι πως θα εχεις ασφαλιση στην Ελλαδα + ενσημα για συνταξη. Επισης, εαν η εταιρια σου ειναι ΟΚ με αυτο, θα μπορεσεις να αλλαξεις το συμβολαιο και απο μισθωτος εκει, να το γυρισετε σε μπλοκακι απο Ελλαδα, για αυτους θα ειναι πανω κατω το ιδιο και απο οτι καταλαβα δουλευουν με πολυ κοσμο διεθνως οποτε θα ειναι συνηθισμενοι σε αυτα. Για σενα το πλεονεκτημα ειναι πως θα μπορεις να εχεις και αλλους πελατες αφοβα πλεον (εννοω πως θα μπορεις πλεον να τους τιμολογεις μεσω της εταιριας σου χωρις να κινεισαι σε γκριζες ζωνες με μαυρα, κλπ) και ισως μαλιστα να σου βγει και μεγαλυτερο ποσο στην τσεπη. Πχ για 2200 ευρω καθαρα αυτη τη στιγμη η εταιρια σου βγαζει απο την τσεπη περιπου 3200 (2750 ειναι ο μεικτος μισθος σου και επιπλεον πληρωνει και εισφορα εργοδοτη για την ασφαλιση σου) που σημαινει περιπου 38Κ μεικτα. Αν αυτα τα τιμολογησεις με μπλοκακι απο Ελλαδα, μπορει στο τελος να σου μεινουν περισσοτερα καθαρα στην τσεπη, πχ 2400-2500

Και επιπλεον σε περιπτωση που απολυθεις, θα μπορεις να παιξεις μπαλα με την εταιρια σου αμεσως, να διαφημιστεις, να κυνηγησεις νεες δουλειες, κλπ εχει πολλα πλεονεκτηματα το να εχεις δικη σου εταιρια. 

Επεξ/σία από archer100
  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Dinos1973 είπε

Διαβάζοντας όσο μπορούσα τις απαντήσεις και τα σχόλια…… μιλάμε για έναν 30αρη που κάνει δουλειά customer care, καλοπληρωμένη για τα Ελληνικά δεδομένα, κωλοβαροντας τον περισσότερο χρόνο όπως ο ίδιος ανέφερε παίζοντας με το κινητό….. μιλάμε για απίστευτη επαγγελματική ευσυνειδησία και προσήλωση για καριέρα, και μετά σου λένε ότι δεν υπάρχουν μελλοντικές προοπτικές!!

Νταξει μη ζηλευεις κανει λιγο μπαμ.

Μαλλον δε διαβασες και τα τελευταια σχολια μου που γραφω οτι κοιταω για εξτρα skills στον ελευθερο χρονο μου. 

Προφανως δε με ξερεις και τοσο καλα για να ξερεις τις φιλοδοξιες μου και τι θα κανω αργοτερα.

Αλλα νταξει αναμενομενο σχολιο 

2 λεπτά πριν, archer100 είπε

Συμφωνω σε αυτο. Θα σε συμβουλευα εαν γυρισεις Ελλαδα, να ανοιξεις μια ατομικη επιχειρηση, το κοστος θα ειναι 100 ευρω για το ανοιγμα και απο κει και περα θα δινεις 148 το μηνα για ασφαλιση και κανα 30ρι στο λογιστη. Το πλεονεκτημα ειναι πως θα εχεις ασφαλιση στην Ελλαδα + ενσημα για συνταξη. Επισης, εαν η εταιρια σου ειναι ΟΚ με αυτο, θα μπορεσεις να αλλαξεις το συμβολαιο και απο μισθωτος εκει, να το γυρισετε σε μπλοκακι απο Ελλαδα, για αυτους θα ειναι πανω κατω το ιδιο και απο οτι καταλαβα δουλευουν με πολυ κοσμο διεθνως οποτε θα ειναι συνηθισμενοι σε αυτα. Για σενα το πλεονεκτημα ειναι πως θα μπορεις να εχεις και αλλους πελατες αφοβα πλεον (εννοω πως θα μπορεις πλεον να τους τιμολογεις μεσω της εταιριας σου χωρις να κινεισαι σε γκριζες ζωνες με μαυρα, κλπ) και ισως μαλιστα να σου βγει και μεγαλυτερο ποσο στην τσεπη. Πχ για 2200 ευρω καθαρα αυτη τη στιγμη η εταιρια σου βγαζει απο την τσεπη περιπου 3200 (275 ειναι ο μεικτος μισθος σου και επιπλεον πληρωνει και εισφορα εργοδοτη για την ασφαλιση σου) που σημαινει περιπου 38Κ μεικτα. Αν αυτα τα τιμολογησεις με μπλοκακι απο Ελλαδα, μπορει στο τελος να σου μεινουν περισσοτερα καθαρα στην τσεπη, πχ 2400-2500

Και επιπλεον σε περιπτωση που απολυθεις, θα μπορεις να παιξεις μπαλα με την εταιρια σου αμεσως, να διαφημιστεις, να κυνηγησεις νεες δουλειες, κλπ εχει πολλα πλεονεκτηματα το να εχεις δικη σου εταιρια. 

Δεν εχω θεμα να ανοιξω μπλοκακι απλα δε θελω να το ξερει η εταιρεια γιατι μπορει να αρνηθει και να χασω τη θεση.  Ετσι κιαλλιως θελω να εχω καλη φορολογικη δηλωση σε περιπτωση που που θελω να παρω leasing ενα αμαξι η να παρω ενα δανειο.

Μπορω να παραμεινω μισθωτος στην αγγλια  και να ανοιξω ατομικη εδω? 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, dimlevi said:

Δεν ξερω, πρεπει να ρωτησεις λογιστη. Μισθωτος στην Αγγλια, τυπικα σημαινει πως εισαι φορολογικος κατοικος εκει, αρα αλλαζεις εδρα. Αν αλλαξεις εδρα, δεν ξερω αν μπορεις να εισαι δικαιουχος ατομικης επιχειρησης στην Ελλαδα, μιας και η ατομικη ειναι δεμενη με τη δηλωση σου ως φυσικο προσωπο. 

Το αλλο που μπορεις να κανεις ειναι να ανοιξεις και μια αγγλικη LTD, ως non-resident (δηλαδη ως φορολογικος κατοικος Ελλαδας) η οποια ανοιγει ευκολα με 70 λιρες, χωρις υποχρεωση ασφαλισης. Δηλαδη αν δεν εχεις εισοδημα, απλα μενει αδρανης χωρις να πληρωνεις τιποτα. Προφανως μπορεις να τιμολογεις την τωρινη σου εταιρια μεσω της αγγλικης ltd. Ο εταιρικος φορος σου θα ειναι 19% στην Αγγλια και μετα απο τα κερδη πρεπει να τα δηλωσεις στην Ελλαδα και θα πληρωσεις 5% φορο μερισματων, σουμα δηλαδη περιπου 75% θα σου μεινουν καθαρα. Σε αυτην την περιπτωση δε χρειαζεται να ανοιξεις Ελληνικη εταιρια, αλλα θα εισαι ανασφαλιστος στην Ελλαδα, που δεν ειναι καλο. 

Επεξ/σία από archer100
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, dimlevi είπε

Δεν εχω θεμα να ανοιξω μπλοκακι απλα δε θελω να το ξερει η εταιρεια γιατι μπορει να αρνηθει και να χασω τη θεση.  Ετσι κιαλλιως θελω να εχω καλη φορολογικη δηλωση σε περιπτωση που που θελω να παρω leasing ενα αμαξι η να παρω ενα δανειο.

Αυτό που λες δεν γίνεται. Θα έχεις ατομική επιχείρηση και μπλοκάκι με μηδενικά έσοδα στην Ελλάδα για ποιο λόγο;

Θα κάνεις "ξέπλυμα" των χρημάτων από Αγγλία; 😁

Το βασικό είναι να ξεκαθαρίσεις με την εταιρεία τι status θα έχεις ως remote.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, archer100 είπε

Δεν ξερω, πρεπει να ρωτησεις λογιστη. Μισθωτος στην Αγγλια, τυπικα σημαινει πως εισαι φορολογικος κατοικος εκει, αρα αλλαζεις εδρα. Αν αλλαξεις εδρα, δεν ξερω αν μπορεις να εισαι δικαιουχος ατομικης επιχειρησης στην Ελλαδα, μιας και η ατομικη ειναι δεμενη με τη δηλωση σου ως φυσικο προσωπο. 

Το αλλο που μπορεις να κανεις ειναι να ανοιξεις και μια αγγλικη LTD, ως non-resident (δηλαδη ως φορολογικος κατοικος Ελλαδας) η οποια ανοιγει ευκολα με 70 λιρες, χωρις υποχρεωση ασφαλισης. Δηλαδη αν δεν εχεις εισοδημα, απλα μενει αδρανης χωρις να πληρωνει τιποτα. Προφανως μπορεις να τιμολογεις την τωρινη σου εταιρια μεσω της αγγλικης ltd. Ο φορος σου θα ειναι 19% στην Αγγλια και μετα απο τα κερδη πρεπει να τα δηλωσεις στην Ελλαδα και θα πληρωσεις 5% φορο μερισματων, σουμα δηλαδη περιπου 75% θα σου μεινουν καθαρα. Σε αυτην την περιπτωση δε χρειαζεται να ανοιξεις Ελληνικη εταιρια, αλλα θα εισαι ανασφαλιστος στην Ελλαδα, που δεν ειναι καλο. 

οκ θα ρωτησω λογιστη πριν κανω καποια τετοια κινηση. Ευχαριστω για τις πληροφοριες και εκτιμω οτι δεν μου κουνας καποιο δακτυλο εσυ και καποιοι αλλοι εδω που απλα βοηθουν με τον τροπο τους και δε  πετανε χολη για να νιωσουν καλυτεροι πισω απο μια οθονη. 

14 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Αυτό που λες δεν γίνεται. Θα έχεις ατομική επιχείρηση και μπλοκάκι με μηδενικά έσοδα για ποιο λόγο;

Θα κάνεις "ξέπλυμα" των χρημάτων από Αγγλία; 😁

Το βασικό είναι να ξεκαθαρίσεις με την εταιρεία τι status θα έχεις ως remote.

τα εσοδα δε θα δικαιολογουνται απο  τα bank transfers ? 

Στη τελικη αν βγω απλα μονο για 6 μηνες εκτος και παω  ταξιδια σε διαφορετικες  χωρες  οπως ειπαμε πιο πανω και δεν ειμαι σταθερος ελλαδα. Δεν ειμαι οκ ?

Επεξ/σία από dimlevi
  • Like 1
Δημοσ.

Αφού λες ότι θα είσαι μισθωτός στην Αγγλία πως θα έχεις έσοδα στην Ελλάδα;

Μόνο αν είσαι επαγγελματίας και πληρώνεσαι με τιμολόγιο μπορείς να δικαιολογήσεις και να δηλώσεις εισόδημα στην Ελλάδα.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Μόνο αν είσαι επαγγελματίας και πληρώνεσαι με τιμολόγιο μπορείς να δικαιολογήσεις και να δηλώσεις εισόδημα στην Ελλάδα.

4 λεπτά πριν, The_Judas είπε

θα τσεκαρω με λογιστη πως μπορει να γινει.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...