Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, james01gr είπε

Θα σου μένουν εάν έχεις σωστό πλάνο. Γιατί εάν νοικιάσεις ένα διαμέρισμα μέσω airbnb, δεν θα έχεις έξοδα ρεύμα, κοινόχρηστα, νερό κτλ. Γυρίζεις την Ευρώπη με τρένο άνετα και οικονομικά μάλιστα ενώ ανά πάσα στιγμή γυρίζεις Ελλάδα. Γνώμη μου η Ελλάδα το μόνο που προσφέρει πλέον είναι ο καιρός. Από ποιότητα ζωής είναι πάτος. Στο εξωτερικό ακομη και στην χειρότερη πόλη έχει χώρο να βγεις να περπατήσεις, να πάρεις ένα ποδήλατο. Η Ελλάδα το μόνο που έχει ειναι ο ήπιος χειμώνας στα νότια, νυχτερινή ζωή (εάν σε γεμίζουν τα κλαμπ) και αυτά. Έξω ακόμη και σε μικρότερες πόλεις θα βρεις εύκολα αυτό που στην Ελλάδα βρίσκεις μόνο στην Αθήνα αλλά έχει το τεράστιο μειονέκτημα της άθλιας ποιότητας ζωής. Εκτός και εάν θεωρεί κάποιος τα μπιτσομπαρα λόγος για να μείνεις πάνω από μια βδομάδα στην Αθήνα. 

οκ δεν ειναι κακη η σκεψη σου και εχω την ευελιξία να το κανω και χωρις να χρειαζομαι αμαξι.  Κλαμπ εχει και το λονδινο και περναγα καλυτερα. Μπορω να κλεισω και μια κρουαζιερα με πολυ μεγαλη εκπτωση απλα με κραταει το ''μονος'' μου.

• Απαντ. 113
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Ελλάδα και νησί ή επαρχία, σε κανένα κέντρο που έχει FTTH αν είσαι σε φάση που θες να κάνεις οικογένεια. 
Τα λεφτά είναι καλά αν τρως ένα καλό κομμάτι τους σε δαπάνες που μπορούν να δικαιολογηθούν ως έξοδα (leasing ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κομμάτι του ενοικίου και λογαριασμών ΔΕΚΟ, κάποια έπιπλα, υπολογιστές, κινητά, εισιτήρια-διαμονές) και δεν τα τρως σε φόρους. Ανάλογα τα χρόνια που ήσουν εξώ μπορεί να δικαιούσαι και 50% έκπτωση φόρου εισοδήματος για μια 7ετία. 

Έστω ότι τα παίρνες 2200 καθαρά, έχεις 148,50 ΕΦΚΑ + μίνιμουμ 100-150 άλλα έξοδα της ατομικής σου το μήνα. 
Κάνα 21άρι καθαρά το χρόνο σε κόβω, με φόρο ατομικής πας για 3,5κ σε φόρους (/12 = 300 το μήνα σε φόρους) άρα μιλάμε για πραγματικά 1750 / μήνα (έχω βγάλει φόρο και ΕΦΚΑ που δεν θα πλήρωνες, τα άλλα έξοδα που δηλώνουμε ως δαπάνες θα τα έκανες ούτως ή άλλως). 

1750*12/14= 1500 μισθός υπαλλήλου που παίρνει τα επιδόματα αδείας, πάσχα και Χριστουγέννων. 
Αν ο τίτλος του θέματος σου ήταν "αξίζει να γυρίσω για 1.5κ Ελλάδα" φαντάζομαι ότι θα έπαιρνες παραπάνω αρνητικές απαντήσεις. 

Ωστόσο. 

Αν πάρεις την έκπτωση του φόρου, και βάζεις σε έξοδα όσα μπορείς πας best case scenario γύρω στα 2000 το μήνα. 

450 ενοίκιο για να μη ζεις σε τρύπα
150 utilities (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΕΡΟ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ)
150 ΕΦΚΑ
50 βενζίνες
250 δόση αυτοκινήτου (έστω ότι έχεις να δώσεις 3-4κ μπροστά και βάζεις 48 μήνες δάνειο, συζητάμε για 13-15κ αυτοκίνητο)
200 σουπερ μάρκετ
100 αποταμίευση
200 άλλες δαπάνες (100 μέσα στην εβδομάδα χαρτζιλίκι για delivery, καφέδες και 100 σουκού σε φαγητό, πάρκινγκ - ποτό)
30-40 λογιστής 
50αρικάκι εφορία 
50 ασφάλειες (υγείας, αυτοκινήτου)

Πιάσαμε την 1700αρα. Αν δεν πάρεις την έκπτωση του φόρου, πας στα 1900. 
Τα περί 3ημερου καθε βδομάδα, airbnb και εβδομαδιαία ταξίδια στις μπαχάμες τα ξεχνάς. Προτιμάς να έχεις ένα χ-ψ αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο από το να ζεις σαν υπάλληλος των 700 ευρώ για καις τα λεφτά σου σε βόλτες.

Υ.γ.: έκανα τον κόπο και διάβασα ότι τα 2200 είναι μετά φόρων, το οποίο μου ακούγεται περίεργο. Έχετε άνθρωπο στο HR που υπολογίζει φόρο εισοδήματος σε τρίτες χώρες; Αν ναι, με τι συντελεστές και έξοδα στα έχουν υπολογίσει; 

Δημοσ.

6 σελίδες συζήτηση τζάμπα, σκοπεύει να πληρώνεται με "μπλοκάκι" και να "φορολογείται στην Αγγλία", μετά από μια πρόχειρη κουβέντα με την εταιρεία που του είπε ότι "δεν έχουν πρόβλημα".

Οκ όλα καλά καλή βδομάδα να χουμε 

• Like 3
Δημοσ.

Νομιζω πως οι περισσοτεροι δεν εχουν ακομα καταλαβει πως ο φιλος θα πληρωνεται ως μισθωτος στην Αγγλια, δηλαδη σα να ειναι εκει, δε θα μπλεξει ουτε με μπλοκακια, ουτε με φορολογιες Ελλαδας. Καποιοι θα αναρωτηθουν αν αυτο ειναι σωστο εφοσον θα ζει 184 μερες Ελλαδα, κλπ αλλα αυτο ειναι αλλη συζητηση που δεν μας αφορα στο παρον νημα. Στην τελικη ειναι απλα μια συζητηση και δεν εχει ακομα "τελεστει" καποια φορολογικη παραβαση. 

OP αν ποτε αντιμετωπισεις προβλημα με αυτο, απλα ανοιξε μια ατομικη επιχειρηση στην Ελλαδα και δουλευε με μπλοκακι, πανω κατω τα ιδια λεφτα θα σου μενουν για αυτο το επιπεδο εισοδηματος, και θα εχεις και ευκαιρια να παρεις και αλλες δουλειες εξτρα

Στο δια ταυτα, προσπαθησε να βρεις στην Ελλαδα μια φθηνη βαση και απο κει και περα να κινεισαι εξυπνα κανοντας αλλες μετακινησεις και ταξιδια για να γνωρισεις μερη και να παρεις εμπειριες. Πχ επαρχια ειναι σαφως φθηνοτερη. Αν η καταγωγη σου ειναι απο εκει, βρες μια μικρη γκαρσονιερα 20-25 τμ με κοστος 250 ευρω το μηνα και θα εισαι αρχοντας. Απο κει και περα, μπορεις να περνας καποιον καιρο σε φθηνες κρουαζιερες αφου εχεις βαρβατη εκπτωση οπως λες, και επιπλεον μπορεις να ταξιδευεις σε φθηνες χωρες και να απολαμβανεις αλλο επιπεδο ζωης και εμπειριες. Πχ χειμωνα μπορεις να πας Νοτιοανατολικη Ασια η Λατινικη Αμερικη (οπου εκει θα ειναι καλοκαιρι) και να κανεις ζωαρα με 1000-1200 ευρω

Επισης Ανατολικη Ευρωπη εχει μισο κοστος σε σχεση με τη Δυτικη, οποτε γιατι να μπλεξεις με Αγγλιες, Ολλανδιες, κλπ οταν ανατολικα θα εχεις πανω κατω τα ιδια με μισα λεφτα; (και πιο ομορφες γυναικες παρεπιπτοντως :) )

Με 6 μηνες Ελλαδα και 6 μηνες ταξιδια θα κανεις την απολυτη ζωαρα και θα μαζεψεις μοναδικες εμπειριες, βαζοντας μαλιστα και χρηματα στην ακρη, ακομα και οταν εισαι σε ταξιδια. Απο Ελλαδα μπορεις να βαζεις στην ακρη αρκετα περισσοτερα τους 6 μηνες εκει. 

• Like 1
Δημοσ.

Για αρχή γιατί δεν έρχεσαι ένα 6μηνο που δικαιούσαι βάσει νόμου να δεις πως είναι και μετά αποφασίζεις? Εκτός αν μετά το Brexit αυτό δεν ισχύει για UK.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, archer100 είπε

Νομιζω πως οι περισσοτεροι δεν εχουν ακομα καταλαβει πως ο φιλος θα πληρωνεται ως μισθωτος στην Αγγλια, δηλαδη σα να ειναι εκει, δε θα μπλεξει ουτε με μπλοκακια, ουτε με φορολογιες Ελλαδας.

Και λέω ρε γμτ ένας δεν θα βρεθεί να το πει; Κάτι για 184 μερες διαβάζουμε λες και οι μισοί που μένουν πάνω απο 184 μέρες εξωτερικό γραφονται κατευθειαν ΔΟΥ εξωτερικου. Ο τύπος είναι χυμαδιό, βολεύτηκε ενδεχομένως με κάποιο συμβολαιάκι η τελος παντων φαινεται οτι μενει Αγγλια κι ολα καλα. Κανεις δεν θα ασχοληθει μαζι του και θα κανει τη ζωαρα του. Βεβαια δεν παιζει Ευρωπαικη κάρτα ασφαλισης αλλα αν δεν εχεις γραφτει ΔΟΥ εξωτερικου ισως να μην σε αγγίζει ούτε αυτο.

Από μένα είναι ναι, πιο πολύ για Θεσσαλονίκη όμως.

• Like 3
  • Confused 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, ideal09 είπε

Και λέω ρε γμτ ένας δεν θα βρεθεί να το πει; Κάτι για 184 μερες διαβάζουμε λες και οι μισοί που μένουν πάνω απο 184 μέρες εξωτερικό γραφονται κατευθειαν ΔΟΥ εξωτερικου. Ο τύπος είναι χυμαδιό, βολεύτηκε ενδεχομένως με κάποιο συμβολαιάκι η τελος παντων φαινεται οτι μενει Αγγλια κι ολα καλα. Κανεις δεν θα ασχοληθει μαζι του και θα κανει τη ζωαρα του. Βεβαια δεν παιζει Ευρωπαικη κάρτα ασφαλισης αλλα αν δεν εχεις γραφτει ΔΟΥ εξωτερικου ισως να μην σε αγγίζει ούτε αυτο.

You got me, αντιπαρερχομαι το χυμαδιο. 

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, dimlevi είπε

χυμαδιο

Με τη καλή έννοια το λέω. Άλλοι τρέχουν να κάνουν το 8 ώρο(που λεει ο λογος) τους με το αμαξι τρωγοντας κινηση με πίεση κ.λ.π. και συ εμεινες σε ενα δωματιο της κακιας ωρας για την εμπειρια και για να θεμελιωσεις τη βαση σου και τωρα απλα αναζητας την επομενη πολη που θα ζεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, ideal09 είπε

Με τη καλή έννοια το λέω. Άλλοι τρέχουν να κάνουν το 8 ώρο(που λεει ο λογος) τους με το αμαξι τρωγοντας κινηση με πίεση κ.λ.π. και συ εμεινες σε ενα δωματιο της κακιας ωρας για την εμπειρια και για να θεμελιωσεις τη βαση σου και τωρα απλα αναζητας την επομενη πολη που θα ζεις.

Η αληθεια ειναι οτι περασα πολλα στην αγγλια μεχρι να "τυχει" αυτη η δουλεια(που παρεμπιπτόντως ειναι στην ιδια εταιρεια που δουλευα στα κρουαζιεροπλοια και τους βρηκα τυχαια σε ενα job fair), δε μου χαρίστηκε κατι ομως.  Τωρα εχω την ευκαιρια απλα να δουλευω απο οπου θελω με αγοραστικη δυναμη αγγλιας. Δε το λεω για να φλεξαρω και το μπλοκακι το εχω οντως στο μυαλο μου αλλα ξερω και τις συνεπειες του να μην τα δηλωνω. 

Επεξ/σία από dimlevi
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ideal09 είπε

Ο ίδιος το αναφέρει το μπλοκάκι αν και δεν έχουν διευκρινιστεί 100% οι όροι συνεργασίας με την εταιρεία:

"το ξερω απλα τους ρωτησα και ειναι οκ με αυτο, θα εχω μπλοκακι."

Στην περίπτωση που δεν έχει μπλοκάκι και θεωρείται υπάλληλος στην Αγγλία αλλάζουν τα πράγματα. Καλό είναι να ρωτήσει και έναν λογιστή.

Επίσης δεν θα έχει καμία ασφάλιση στην Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση, με εξαίρεση τους δημόσιους φορείς (ΠΕΔΙ-νοσοκομεία). Αυτό όμως λύνεται με κάποια ιδιωτική ασφάλιση.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Θα αναφέρω κάτι συν κάποια φάουλ.

Καταρχην καλή η σκέψη για μια ζωή καλύτερη από το να συζείς με 5 στην Αγγλία

αλλά:

1) το είδος δουλειάς που αναφέρεις δεν μου φαίνεται σίγουρο η σταθερό με τη χύμα αντιμετώπιση από την εταιρεία. Εννοω ότι αύριο μπορεί απλά να διακόψουν μαζί σου και να μείνεις στον αέρα εάν υπάρξει πτώση στις κρουαζιέρες.

2) δεν είσαι πραγματικά ελεύθερος επαγγελματίας που μπορείς να χτίσεις κάτι γύρω από αυτό.

Στη θέση σου θα κοιτούσα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να στηρίξω το lifestyle που αναφέρεις, αποσυνδέοντας την εξάρτηση από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αν αποφασίσεις όντως να μετακομίσεις πρέπει να έχεις την εναλλακτική σου «ψημένη» ώστε να μειώσεις το ρίσκο να βρεθείς ξαφνικά άνεργος με συμβόλαιο για ενοίκιο στην Μήλο.

Επισης αν το ενοικίο είναι στο όνομα σου φοβάμαι ότι μπορεί όντως να σε τσιμπήσουν που δεν φορολογείσαι Ελλάδα. Θα φανεί ότι μένεις εδώ.

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Ο ίδιος το αναφέρει το μπλοκάκι αν και δεν έχουν διευκρινιστεί 100% οι όροι συνεργασίας με την εταιρεία:

"το ξερω απλα τους ρωτησα και ειναι οκ με αυτο, θα εχω μπλοκακι."

Στην περίπτωση που δεν έχει μπλοκάκι και θεωρείται υπάλληλος στην Αγγλία αλλάζουν τα πράγματα. Καλό είναι να ρωτήσει και έναν λογιστή.

Επίσης δεν θα έχει καμία ασφάλιση στην Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση, με εξαίρεση τους δημόσιους φορείς (ΠΕΔΙ-νοσοκομεία). Αυτό όμως λύνεται με κάποια ιδιωτική ασφάλιση.

ναι προφανως δε θα ελεγα οτι σκεφτομαι να εχω η να μην εχω μπλοκακι σε ενα φορουμ οποτε γιαυτο απαντησα ετσι . Με το μπλοκακι θα το ψαξω και θα δω, παιρνω  αρκετες πληροφοριες απο εσας και γνωμες. Προς το παρον ειμαι φορολογικος κατοικος ελλαδας(δεν εχω κανει μεταφορα ακομα)

23 λεπτά πριν, dstilio είπε

Θα αναφέρω κάτι συν κάποια φάουλ.

Καταρχην καλή η σκέψη για μια ζωή καλύτερη από το να συζείς με 5 στην Αγγλία

αλλά:

1) το είδος δουλειάς που αναφέρεις δεν μου φαίνεται σίγουρο η σταθερό με τη χύμα αντιμετώπιση από την εταιρεία. Εννοω ότι αύριο μπορεί απλά να διακόψουν μαζί σου και να μείνεις στον αέρα εάν υπάρξει πτώση στις κρουαζιέρες.

2) δεν είσαι πραγματικά ελεύθερος επαγγελματίας που μπορείς να χτίσεις κάτι γύρω από αυτό.

Στη θέση σου θα κοιτούσα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να στηρίξω το lifestyle που αναφέρεις, αποσυνδέοντας την εξάρτηση από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αν αποφασίσεις όντως να μετακομίσεις πρέπει να έχεις την εναλλακτική σου «ψημένη» ώστε να μειώσεις το ρίσκο να βρεθείς ξαφνικά άνεργος με συμβόλαιο για ενοίκιο στην Μήλο.

Επισης αν το ενοικίο είναι στο όνομα σου φοβάμαι ότι μπορεί όντως να σε τσιμπήσουν που δεν φορολογείσαι Ελλάδα. Θα φανεί ότι μένεις εδώ.

Το χω σκεφτει το συγκεκριμενο σεναριο γιατι προφανως τιποτα δεν ειναι δεδομενο. 

Οποτε γιαυτο στον ελευθερο χρονο που μου δινει μαζευω αλλα skills και εχω χρηματα στην ακρη σε περιπτωση που χασω αυτη τη δουλεια να γυρισω πισω να κανω κατι αλλο.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, dimlevi είπε

ναι προφανως δε θα ελεγα οτι σκεφτομαι να εχω η να μην εχω μπλοκακι σε ενα φορουμ οποτε γιαυτο απαντησα ετσι . Με το μπλοκακι θα το ψαξω και θα δω, παιρνω  αρκετες πληροφοριες απο εσας και γνωμες. Προς το παρον ειμαι φορολογικος κατοικος ελλαδας(δεν εχω κανει μεταφορα ακομα)

Δε ξέρω πόσο καιρό είσαι έξω, αλλά αυτό έπρεπε να το έχεις κάνει ήδη. Τώρα τα έχεις μπλέξει αρκετά.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ευχαριστω ολους για τις αποψεις  που εχετε παραθεσει μεχρι τωρα .

4 λεπτά πριν, RipCity είπε

Δε ξέρω πόσο καιρό είσαι έξω, αλλά αυτό έπρεπε να το έχεις κάνει ήδη. Τώρα τα έχεις μπλέξει αρκετά.

2 χρονια, δεν εχω κατι στο ονομα μου βεβαια ελλαδα.

Επεξ/σία από dimlevi
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...