Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 minutes ago, ΠάρηςΓ said:

Δυστυχώς θα πρέπει να ασχολούμε με πισίνα οπότε προσπαθώ να δω τι χρειάζεται. 

Ειχα διαβάσει πως απο μια θερμοκρασία και κάτω δε μπορει να δουλεψει η ηλεκτρολυση αλλά και βλέπω αλλους να λενε πως κάτω απο 10 βαθμούς δε χρειάζεται καν χλωριο. Εσενα χρειάζεται ταμπλετα; Απο οτι καταλαβαινω δουλεύει ταυτοχρονα αλλα λογικο μου φαινεται καθως δεν εχει νοημα να δουλευει χωρις την αντλία.

Αλλα χημικά χρειάζεσε; Πχ ph -/+ χρειάζεται να κανεις σοκ; Επισης αλγοκτονο κτλ χρειάζεσε;

15 βαθμοί και κάτω είναι η θερμοκρασία που δεν δουλεύει η ηλεκτρόλυση αποτελεσματικά αλλά πρακτικά μέχρι τους 10 αντέχει να το αφήσεις ανοιχτό. Δεν ρισκάρεις όμως επουδενί να αφήσεις 2-3 μήνες την πισίνα χωρίς χλώριο ακόμα και αν κάνει κρύο. Απλά παίρνεις ένα πλωτηρα αφήνεις μέσα την ταμπλέτα και κάθε βδομάδα-10 μέρες που τελειώνει βάζεις άλλη. Εάν η πισίνα σου έχει αυτόματο ρυθμιστή Ph δεν χρειάζεται να κάνεις εσυ από μόνος σου σοκ. Τώρα αν κάποιος δεν είναι τυπικός η αφήνει το νερό χωρίς χλώριο στο κρύο (ήμαρτον... οι 70 ταμπλέτες που σε βγάζουν -αν έχεις ηλεκτρόλυση και τις χρησιμοποιείς μόνο τον χειμώνα- πάνω από 3-4 χρόνια κάνουν 50-60€) Ε ναι θα πρασινίσει το νερό θα θέλει αλγοκτονα.

σε περιόδους έντονης όξινης βροχής ίσως χρειαστεί ph plus αλλά μην φανταστείς αν τύχει θα είναι πχ 1 ποτηράκι του νερού μια στο τόσο και αν.

συνοπτικα: εάν έχεις χλωριωτη και αυτόματο ρυθμιστή Ph το καλοκαίρι θες να έχεις ανταλλακτικό δοχείο με υγρό οξύ αν σου τελειώσει (ανάλογα την χρήση θες 1 το μηνα) για την αντλία συν το αλάτι στην αρχή της σεζόν 5κιλα ανα κυβικό νερού. Δεν θες ταμπλέτες χλωρίου η κάτι άλλο 

το χειμώνα θες και πάλι υγρό οξύ αλλά εκεί η χρήση δεν είναι μεγάλη ίσως 1 μπιτόνι όλο το χειμώνα και λίγο από την άνοιξη συν πολύταμπλέτες χλωρίου 1 ανα 7 μέρες που της παίρνει περίπου να λιώσει. Ίσως το χειμώνα να χρειαστείς ph plus λόγω βροχής αλλά όχι απαραίτητα 

Επεξ/σία από marmagia
  • Thanks 1
Δημοσ.
22 minutes ago, marmagia said:

15 βαθμοί και κάτω είναι η θερμοκρασία που δεν δουλεύει η ηλεκτρόλυση αποτελεσματικά αλλά πρακτικά μέχρι τους 10 αντέχει να το αφήσεις ανοιχτό. Δεν ρισκάρεις όμως επουδενί να αφήσεις 2-3 μήνες την πισίνα χωρίς χλώριο ακόμα και αν κάνει κρύο. Απλά παίρνεις ένα πλωτηρα αφήνεις μέσα την ταμπλέτα και κάθε βδομάδα-10 μέρες που τελειώνει βάζεις άλλη. Εάν η πισίνα σου έχει αυτόματο ρυθμιστή Ph δεν χρειάζεται να κάνεις εσυ από μόνος σου σοκ. Τώρα αν κάποιος δεν είναι τυπικός η αφήνει το νερό χωρίς χλώριο στο κρύο (ήμαρτον... οι 70 ταμπλέτες που σε βγάζουν -αν έχεις ηλεκτρόλυση και τις χρησιμοποιείς μόνο τον χειμώνα- πάνω από 3-4 χρόνια κάνουν 50-60€) Ε ναι θα πρασινίσει το νερό θα θέλει αλγοκτονα.

σε περιόδους έντονης όξινης βροχής ίσως χρειαστεί ph plus αλλά μην φανταστείς αν τύχει θα είναι πχ 1 ποτηράκι του νερού μια στο τόσο και αν.

συνοπτικα: εάν έχεις χλωριωτη και αυτόματο ρυθμιστή Ph το καλοκαίρι θες να έχεις ανταλλακτικό δοχείο με υγρό οξύ αν σου τελειώσει (ανάλογα την χρήση θες 1 το μηνα) για την αντλία συν το αλάτι στην αρχή της σεζόν 5κιλα ανα κυβικό νερού. Δεν θες ταμπλέτες χλωρίου η κάτι άλλο 

το χειμώνα θες και πάλι υγρό οξύ αλλά εκεί η χρήση δεν είναι μεγάλη ίσως 1 μπιτόνι όλο το χειμώνα και λίγο από την άνοιξη συν πολύταμπλέτες χλωρίου 1 ανα 7 μέρες που της παίρνει περίπου να λιώσει. Ίσως το χειμώνα να χρειαστείς ph plus λόγω βροχής αλλά όχι απαραίτητα 

Εχεις κιτ και μετρας χλωριο/ph κτλ; Εχεις καποιο αξιοπιστο;

Δημοσ.
6 minutes ago, ΠάρηςΓ said:

Εχεις κιτ και μετρας χλωριο/ph κτλ; Εχεις καποιο αξιοπιστο;

Υπάρχουν διάφορες ταινίες που περνιούνται για αξιόπιστες αλλά εμένα μου βγήκαν φωλα. Το κλασικό φτηνό κιτ κάνει αξιοπρεπώς την δουλίτσα του χωρίς πολλά πολλά κάτι σαν αυτό https://www.skroutz.gr/s/43909112/QP-Design-Test-Kit-Nerou-Pisinas-209080.html

Δημοσ.

Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει πωλούνται σκόνη + ταμπλέτες με δώρο τον διανομέα, για την συντήρηση του νερού (αγορασμένα από πράκτικερ) 30€ και τα 2 μαζί, τα είχα πάρει για την πισίνα αλλά δεν την χρησιμοποίησα

Χλώριο Διχλωρο 56 % σε Κόκκους 2Kg (Κωδ. 384333)

Χλώριο Τρίχλωρο 90 % σε Ταμπλέτες (Κωδ. 384332)

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βαλαμε πολυεστερική πισίνα περίπου 7 μετρα. Βέβαια δεν ηθελα να τη βάλω. Επειδή γίνονται εργασίες γεμισε με νερό απο υδροφόρο ενω τη μπαζωναμε με χαλικι.  Εχει κανει κοιλια στη μια πλευρα ισως την αδειάσουμε μεχρι ενα σημειο και θα ριξει το μπετο γύρω γύρω. Ασχολήθηκα λιγο να ρυθμίσω ph και χλωριο καθως δεν ειχε μπει μπρος η ηλεκτρόλυση και αλατι ουτε αυτο που ρυθμίζει πχ. Γενικα δωσαν θειικο οξυ αλλα νομίζω πως με υδροχλωρικό είναι καλύτερα. Εγώ το ρυθμισα με σκονη. 

Ομως απο αερα που εχει τοσες μερες γεμιζε χωμα. Παροτι σκουπιζα την αλλη μερα ειχε ολο χωμα μεσα. Οποτε θα το αφήσω στη τυχη του γιατί βαρέθηκα. Έκλεισα αντλία κτλ και θα το αφήσω έτσι και αν είναι θα αλλάξω νερό οταν είναι ολα έτοιμα. Αλλα γενικά δε θέλω να ασχολούμαι θα το αφήσω στο αυτόματο λεω και οτι γίνει 

Επεξ/σία από ΠάρηςΓ
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και δεν είμαι οπαδός της πισίνας. Εύχομαι να έρθει η μέρα στη ζωή μου που το μόνο σοβαρό θέμα που θα με απασχολεί να είναι πως κάνω συντήρηση την πισίνα μου. 🤣  Ένας στο χωριό μου, ακριβως διπλα στο σπίτι της γιαγιας  μου έκανε ενα ξενοδοχειο (μικρο) με πισίνα, δεν ειναι πολλά χρονια καμια 10ρια, το οποιο πωλείται τώρα, και η γιαγια μου για να το περιγράψει λεει οτι "έχει και μια χαβούζα που κατεβαίνουν τα πουλιά και πίνουν νερό" 🤣

Επεξ/σία από Manefs23
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 minutes ago, Manefs23 said:

Αν και δεν είμαι οπαδός της πισίνας. Εύχομαι να έρθει η μέρα στη ζωή μου που το μόνο σοβαρό θέμα που θα με απασχολεί να είναι οπως κάνω συντήρηση την πισίνα μου. 🤣  Ένας στο χωριό μου, ακριβως διπλα στο σπίτι της γιαγιας  μου έκανε ενα ξενοδοχειο (μικρο) με πισίνα, δεν ειναι πολλά χρονια καμια 10ρια, το οποιο πωλείται τώρα, και η γιαγια μου για να το περιγράψει λεει οτι "έχει και μια χαβούζα που κατεβαίνουν τα πουλιά και πίνουν νερό" 🤣

Αν δεν έχεις χρόνο και πρέπει να πληρώνεις φορους πολυτελειας και συντήρηση ειναι πρόβλημα καθώς και να έχεις μια πισινα που δε θες και αυθερετη

Επεξ/σία από ΠάρηςΓ
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Λογικά δε θα έχει ασχοληθεί κάποιος αλλα το βάζω να υπάρχει ως πληροφορία. Για να ριξεις το PH υπάρχουν 2 βασικα χημικά εκτος απο co2. Το ενα ειναι με θειικο οξυ(βιτριόλι) η με υδροχλωρικό οξύ. Κάποιες μελέτες λενε πως είναι καλύτερο το υδροχλωρικό καθως δεν αφήνει κατάλοιπα και πως το θειικό οξυ αφήνει κατάλοιπα καθως διασπάται σε ιόντα υδρογόνου (H⁺) και ιόντα θειικού οξέος (HSO₄⁻). Τα ιόντα ομως μένουν για παντα και θεωρητικά αφήνουν μπορούν να ενωθούν με άλλα στοιχεία και αφήνουν άλατα που δε φεύγουν με τίποτα. Μερικοι κατασκευάστες λενε να μη χρησιμοποιείται με ηλεκτρόλυση αλατος. Βέβαια στη πράξη χρησιμοποιείται σε αυτόματα συστήματα ph καθώς πολλες περισταλτικές αντλίες δουλεύουν μονο με θειικό. Πρακτικά νομίζω το να χαλάσει η ηλεκτρόλυση σε 2 αντι για 4 χρόνια μπροστά στη ευκολία που δίνει δεν ενδιαφέρει κανενα. Δηλαδή δεν ειναι τιποτα για πολλούς 600€ για νεο cell σε 2-3 χρονια μπροστά στην ευκολία. Επίσης με το backwash του φίλτρου μπαίνει νεο νερο και μειώνεται η συγκέντρωση των καταλοίπων 

Δημοσ.
5 hours ago, SeNNinhA said:

Γιατί να έχεις την πισίνα σου γεμάτη νερό το χειμώνα εκτός του αισθητικού αποτελέσματος?

Νομιζω πάει αναλογα τον τύπο της πισινας αλλά και το κόστος του νερού να τη γεμίσεις.

Σε προκάτ ή πολυεστερικές χαλάνε αν δεν έχουν νερο για διάφορους λόγους.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, SeNNinhA είπε

Γιατί να έχεις την πισίνα σου γεμάτη νερό το χειμώνα εκτός του αισθητικού αποτελέσματος?

Λένε μπορεί με τον καιρό να αρχίσουν να ξεκολλάνε τα πλακάκια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, esertas είπε

Λένε μπορεί με τον καιρό να αρχίσουν να ξεκολλάνε τα πλακάκια.

Το λενε με το ισχυει εχει διαφορα.

Τα πλακακια σε καλή κατασκευη δεν θα επρεπε να ξεκολάνε είτε έχει νερο μεσα είτε όχι. Ειδικα τα πλακακια πισινας.

10 ώρες πριν, ΠάρηςΓ είπε

Νομιζω πάει αναλογα τον τύπο της πισινας αλλά και το κόστος του νερού να τη γεμίσεις.

Σε προκάτ ή πολυεστερικές χαλάνε αν δεν έχουν νερο για διάφορους λόγους.

Το θεμα κοστους νερου το καταλαβαινω. Φυσικα υπαρχει και το κοστος λειτουργιας που θεωρω ότι ειναι μεγαλύτερο γιια μικρου ογκου πισινες (δεν εχω και δεν γνωριζω). 

Οι πολυεστερικές ΔΕΝ χαλάνε χωρίς νερο. Οπως δεν χαλανε οι οποιες αλλες πολυεστερικές κατασκευες. Οι πολυεστερικες κατασκευες φθειρονται απο την ηλιακη ακτινοβολια οπου το χειμωνα ειναι ελαχιστη.

Οι προκατ ειναι συνηθως πολυστερικες. Αλλα και οι μεταλλικες δεν εχουν θεμα.

Ο μοναδικος τεχνικος λογος να μην αδειασεις μια πισινα το χειμωνα είναι να να μην ειναι απο μπετον και να ειναι θαμένη μεσα σε εδαφος με αμεση επαφη των τοιχωματων της με το εδαφος. Σε αυτη την περιπτωση το εδαφος ασκει πιεσεις στην πισινα χωρις αντισταση και τον χειμωνα με τον υδροφορο οριζοντα να ανεβαινει μπορει να δημιουργησει παραμορφωσεις στα τοιχωματα της πισινας. 

Ολες οι αλλες κατασκευες είτε ειναι σχεδιασμενες για να αντεχουν (μπετον) είτε δεν ερχονται σε επαφη με εξωτερικες πιεσεις αλλα μονο με εσωτερικες.

Το χειμωνα μπορεις καλλιστα να αδειασεις την πλειονοτητα των πισινων και να γλυτώσεις ολα τα λειρουργικα έξοδα. Γινεται κατα κορρον στις πισινες παγκοσμιως.

Τι πρεπει να κανεις σε αυτη την περιπτωση:

• Συντηρηση των μηχανολογικων της πριν την πρωτη χρηση τους το καλοκαιρι.
  • Κάλυψη της πισινας με ειδικα καλύματα πισινας. Αυτο αφενώς προστατευει απο ατυχηματα και πτωσεις σε αυτη, αφετερου προστατευει απο καιρικες συνθηκες, ηλιο, βρωμιες κλπ.
  • Διχτυ πανω απο την πισινα για προστασια απο πτωσεις εαν δεν βαλεις καλυμα.

Σε καθε περιπτωση (με νερο ή χωρίς) συνισταται η χρηση καλύματος πισίνας.

image.png.8e5df30f60ad82aa95b84c9bd836613b.png

image.png.cd35c816a40c681bd718e2f748da71a4.png

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 hours ago, SeNNinhA said:

Το λενε με το ισχυει εχει διαφορα.

Τα πλακακια σε καλή κατασκευη δεν θα επρεπε να ξεκολάνε είτε έχει νερο μεσα είτε όχι. Ειδικα τα πλακακια πισινας.

Το θεμα κοστους νερου το καταλαβαινω. Φυσικα υπαρχει και το κοστος λειτουργιας που θεωρω ότι ειναι μεγαλύτερο γιια μικρου ογκου πισινες (δεν εχω και δεν γνωριζω). 

Οι πολυεστερικές ΔΕΝ χαλάνε χωρίς νερο. Οπως δεν χαλανε οι οποιες αλλες πολυεστερικές κατασκευες. Οι πολυεστερικες κατασκευες φθειρονται απο την ηλιακη ακτινοβολια οπου το χειμωνα ειναι ελαχιστη.

Οι προκατ ειναι συνηθως πολυστερικες. Αλλα και οι μεταλλικες δεν εχουν θεμα.

Ο μοναδικος τεχνικος λογος να μην αδειασεις μια πισινα το χειμωνα είναι να να μην ειναι απο μπετον και να ειναι θαμένη μεσα σε εδαφος με αμεση επαφη των τοιχωματων της με το εδαφος. Σε αυτη την περιπτωση το εδαφος ασκει πιεσεις στην πισινα χωρις αντισταση και τον χειμωνα με τον υδροφορο οριζοντα να ανεβαινει μπορει να δημιουργησει παραμορφωσεις στα τοιχωματα της πισινας. 

Ολες οι αλλες κατασκευες είτε ειναι σχεδιασμενες για να αντεχουν (μπετον) είτε δεν ερχονται σε επαφη με εξωτερικες πιεσεις αλλα μονο με εσωτερικες.

Το χειμωνα μπορεις καλλιστα να αδειασεις την πλειονοτητα των πισινων και να γλυτώσεις ολα τα λειρουργικα έξοδα. Γινεται κατα κορρον στις πισινες παγκοσμιως.

Τι πρεπει να κανεις σε αυτη την περιπτωση:

• Συντηρηση των μηχανολογικων της πριν την πρωτη χρηση τους το καλοκαιρι.
  • Κάλυψη της πισινας με ειδικα καλύματα πισινας. Αυτο αφενώς προστατευει απο ατυχηματα και πτωσεις σε αυτη, αφετερου προστατευει απο καιρικες συνθηκες, ηλιο, βρωμιες κλπ.
  • Διχτυ πανω απο την πισινα για προστασια απο πτωσεις εαν δεν βαλεις καλυμα.

Σε καθε περιπτωση (με νερο ή χωρίς) συνισταται η χρηση καλύματος πισίνας.

image.png.8e5df30f60ad82aa95b84c9bd836613b.png

image.png.cd35c816a40c681bd718e2f748da71a4.png

Εσυ ειπες οτι μπορει να παραμορφωθουν χωρις νερό αρα χαλάνε. Εγω δε το ρισκάρω καθώς το σκάμα δεν έχει αποστραγγιση ούτε φρεάτιο καθώς μου λεγανε ολοι πως ειναι καλο να πανε τα νερα εκει να μη πλυμηρίζει ο κήπος και πως ειναι περιττή η αποστραγγιση.

Επισης χωρις νερο και κάλλυμα απο οσο ξερω λογω UV θα χαλάει πιο ευκολα.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σκέφτομαι για το χειμωνα τι αξίζει να κάνω. Αν την αφήσω όπως ειναι χωρίς τίποτα πχ 7-8 μηνες μετά θα θέλω περιπου 200€ για καλό αλάτι και νερό + χρονο και δε ξέρω τι άλλο για καθαρισμα και ρίσκο να μετακινηθει επειδη θα ειναι άδεια και θα εχει μαζέψει νερά στο σκάμα. Αλλιώς για ρεύμα γύρω στα 216€ χονδρικά για 8μηνο αν δουλεύει 3-4 ώρες η αντλία τη μέρα + κανα μπιτόνι χλώριο ~ 200-250 . Γλιτώνεις όμως άδειασμα και ρίσκο, να εχεις έλος και  καθάρισμα.  

Θα ήμουν πολυ χαρούμενος να μπορούσα να τη βγάλω. 

Επεξ/σία από ΠάρηςΓ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...