Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Backblaze personal backup και τα μυαλά στα κάγκελα.

Ότι καλύτερο κυκλοφορεί για backup τοπικών δίσκων.

Πάντα 3-2-1 Backup Strategy, 2 τοπικοί δίσκοι και μια κοπιά στο cloud με Backblaze.

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, zakmackraken είπε

Μία κόπια τα δεδομένα που επεξεργάζεσαι στο storage σου, μια κόπια των δεδομένων στο  backup σου (ssd/hdd), μία κόπια των δεδομένων σου σε άλλο φυσικό media δηλαδή εαν τα έχεις σε ssd, τα βάζεις και σε μηχανικό ή σε tape drive ή σε Blueray ή σε DVD ή σε CD κτλ. Άλλη μία κόπια των δεδομένων εκτός της γεωγραφικής περιοχής που βρίσκεται το primary backup και το storage.  Εαν έχεις οικογενειακές φωτογραφίες σε δίσκο, αγοράζεις άλλον ενα δίσκο αντιγράφεις ολες τις φωτογραφίες και το πας στην μάνα σου ή στην πεθερά σου που είναι σε άλλο δήμο και τον κρατάς εκεί ως cold storage. Αλλή λύση είναι cloud υπηρεσίες όπως google drive, onedrive, aws, box, dropbox κτλ. 

Παλιά υπήρχε το κα-τα-πλη-κτι-κό Tonido αλλά όλα τα ωραία τελείωνουν σε αυτή τη ζωή όπου με το tonido μπορούσες να έχεις τα αρχεία σου στη θεία σε εναν υπολογιστή και μέσω του internet με web interface να κάνεις sync τα δεδομένα σου και να έχεις την διαχείριση τους σαν να είχες κάποια cloud υπηρεσία....α και ήταν και δωρεάν.  Τώρα έχουν ενα community edition FileCloud αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.  Εναλλάκτικά υπάρχει και το nextcloud για slef hosted καταστάσεις.

Φίλε στην κυριολεξία έγραψες. Ένα από τα καλύτερα post σε σχέση με το backup αρχείων που έχω διαβάσει.

Μετά το tonido άρχισα να ψάχνομαι αρκετα να βρω κατι ανάλογο αλλά το μονο που βρηκα είναι το resilio sync που κανει παρόμοια δουλειά χωρίς να είναι πολύ ακριβό.

Όσο για τα σχόλια περί cloud backup και γενικότερα μέσων αποθήκευσης καλό είναι να μην εξειδικευουμε το  καθένα από αυτά. Κάθε μέσο  αποθήκευσης πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι το προσωρινό και με μικρή διάρκεια ζωής,  ώστε να είμαστε σε εγρήγορση κάνοντας καλύτερο backup αρχείων.  Δεν υπάρχει ασφαλές σκληρός,  ασφαλές cloud , ασφαλές NAS κτλ. για όποιον δεν θέλει να χάνει αρχεία ολοκληρωτικά. Κάνει πολλαπλά backup σε όλα τα διαθέσιμα μέσα, χωρίς να θεωρεί κάποιο ως το καλύτερο. 

Επεξ/σία από atheatos
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, cthulhucarbide είπε

Το πρόβλημα ξεκινάει με την φράση που είπες "μια εταιρεία εγγυάται για τα αρχεία σου"

Εγγυήσεις δεν υπάρχουν όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμο storage και οι στραβές που μπορεί να συμβούν δεν εξαρτώνται απαραίτητα από εσένα. Μπορεί εσύ να κοιμάσαι ήσυχος και να θεωρείς ότι τα αρχεία σου είναι εντάξει, και μια μέρα μετά από 3 χρόνια να πας να κάνεις login και απλά να ανακαλύψεις ότι η εταιρεία έχει κλείσει, έχει αλλάξει διεύθυνση, έχει συγχωνευθεί και επειδή δεν μπήκες ενδιαμέσως στο site να δεις τις νέες πολιτικές και κανόνες δεν έχεις πλέον πρόσβαση στα αρχεία σου ή έχουν σβηστεί.

Άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι το πιο απλό. Ο κωδικός χάνεται. Είτε επειδή τον είχες γράψει σε ένα χαρτάκι και χάθηκε, είτε επειδή τον είχες σε ένα .txt στον υπολογιστή και το αγνόησες λίγο πριν το format είτε επειδή το είχες σε μια σημείωση στο κινητό και στο κλέψανε, είτε σε μια cloud σημείωση στο κινητό και άλλαξες από android σε ios ξεχνώντας κάποια αρχεία.

Ξέρω τι θα απαντήσεις. Εσύ δεν είσαι χθεσυνός χρήστης και θα έχεις σημειωμένο τον κωδικό σε πολλαπλά σημεία. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να χαθεί αλλά υπάρχει μια συνθήκη που θα είναι πάντα υπέρ του φυσικού storage. Ακόμα και αν χαθούν τα ίχνη του σκληρού δίσκου ή του άλμπουμ με τις φωτογραφίες, κάποια στιγμή θα βρεθεί. Στην σοφίτα μετά από 10 χρόνια, στο υπόγειο μετά από 20. Δεν θα εξαϋλωθεί.

Αντιθέτως το cloud storage, αν αλλάξει το καθεστώς της εταιρείας ή χαθεί ο κωδικός τελείωσε. Δεν θα το βρεις μετά ούτε εσύ ούτε κανείς άλλος. Δεν πρόκειται να βρει ποτέ κάποιος άλλος την σημείωση στο κινητό σου με το username και τον κωδικό και να σε ενημερώσει μετά από 10 χρόνια ότι βρήκε κάποια αρχεία που είναι δικά σου.

Έχω χάσει 2-3 φορές αρχεία από On line αποθήκευση χωρίς δικιά μου υπαιτιότητα. Την μία από το google mail και την άλλη από... το ίδιο το insomnia. Παλιά είχε στο προφίλ σου ένα σημείο για προσωπικές σημειώσεις και είχα γράψει κάποια πράγματα. Μια μέρα πήγα να συνδεθώ, το φόρουμ είχε κάνει ανανέωση σε νέα πλατφόρμα, το εν λόγω πεδίο απλά είχε αφαιρεθεί από τα features και τέλος έτσι απλά και άδοξα χωρίς καμία προειδοποίηση

Αν μια μέρα ξυπνήσω και δεν υπάρχει microsoft, google, amazon φαντάζομαι θα έχω σοβαρότερα προβλήματα από τα backup αρχεία μου..

• Like 4
Δημοσ.

Σχετικά τώρα με τους ssd που είναι το θέμα μας,  κάποιοι φαίνεται υπερεκτιμησαν τις δυνατότητες τους, την WD και την SanDisk. 

Καλώς διώκεται και πρέπει να βρει τρόπο ώστε να κάνει τα προϊόντα της πιο αξιόπιστα,  αλλά αυτό δεν θα φέρει πίσω τα χαμένα αρχεία. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, filip123go said:

Για εξήγησε μας γιατί..; Όταν μια εταιρεία back up, σου εγγυάται τα αρχεία σου, τα έχει αποθηκευμένα σε 10 μεριές. Εννοείται βέβαια αυτό το πληρώνεις. Αλλά οποιοδήποτε επαγγελματικό back up plan να αγοράσεις, έχει τεράστιες ρήτρες μέσα, εάν χαθούν τα δεδομένα σου.

Εκτός εάν εσύ εννοείς τα 5gb free που σου δίνει το one drive.

Ta 16+ terabyte που θέλω εγώ, πόσο λες να κοστίζουν ? Νά'ναι πάνω απο 20-30 Ε τον μήνα ? - γιατί για περισσότερα λεφτά να πληρώνουμε κάθε μήνα, δεν λέει...

Εγώ λέω οτι το καλύτερο backup είναι το τριπλό full backup σε σκληρούς δίσκους. Τό ένα στον δίσκο που δουλεύεις, το δεύτερο που κάνεις backup και το 3ο backup του backup. Aπλά δεν έχεις ποτέ και τους 2 backup δίσκους συνδεδεμένους ταυτόχρονα. Αν πάθει κάτι ο ένας, ΔΕΝ χρησιμοποιείς τον 2ο ούτε καν προσωρινά, αλλά αγοράζεις καινούργιο δίσκο και κάνεις αντιγραφή σε ασφαλές λειτουργικό μηχάνημα (αν δεν ξέρεις τι προκάλεσε την βλάβη) και μετά ξανοίγεσαι να επαναφέρεις τα data απο τον έναν απο τους δύο.

Και προσοχή στα διπλά docking stations... Είναι μανούλες να σου χαλάνε και τα 2 file tables του ntfs και στους 2 δίσκους ταυτόχρονα και σε εντελώς random στιγμές. Μπορεί σε 2 λεπτά, μπορεί σε 2 χρόνια - αλλά θα σου την κάνουν. Καλύτερα 2 μονά docking stations κι ας θέλουν περισσότερο χώρο και καλώδια.

Επεξ/σία από Eloy
Δημοσ.

Το NAS δεν μπορεί να είναι μια αξιόπιστη λύση για backup που δεν χάνεις τίποτα? Βάζεις πχ  σκληρούς επάνω μεγάλης χωρητικότητας και υπάρχει η δυνατότητα να χάσεις έναν σκληρό χωρίς να χάσεις δεδομένα. Αν κάνω λάθος διορθώστε με 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Eloy είπε

Ta 16+ terabyte που θέλω εγώ, πόσο λες να κοστίζουν ? Νά'ναι πάνω απο 20-30 Ε τον μήνα ? - γιατί για περισσότερα λεφτά να πληρώνουμε κάθε μήνα, δεν λέει...

Εγώ λέω οτι το καλύτερο backup είναι το τριπλό full backup σε σκληρούς δίσκους. Τό ένα στον δίσκο που δουλεύεις, το δεύτερο που κάνεις backup και το 3ο backup του backup. Aπλά δεν έχεις ποτέ και τους 2 backup δίσκους συνδεδεμένους ταυτόχρονα. Αν πάθει κάτι ο ένας, ΔΕΝ χρησιμοποιείς τον 2ο ούτε καν προσωρινά, αλλά αγοράζεις καινούργιο δίσκο και κάνεις αντιγραφή σε ασφαλές λειτουργικό μηχάνημα (αν δεν ξέρεις τι προκάλεσε την βλάβη) και μετά ξανοίγεσαι να επαναφέρεις τα data απο τον έναν απο τους δύο.

Και προσοχή στα διπλά docking stations... Είναι μανούλες να σου χαλάνε και τα 2 file tables του ntfs και στους 2 δίσκους ταυτόχρονα και σε εντελώς random στιγμές. Μπορεί σε 2 λεπτά, μπορεί σε 2 χρόνια - αλλά θα σου την κάνουν. Καλύτερα 2 μονά docking stations κι ας θέλουν περισσότερο χώρο και καλώδια.

Εξαρτάται σε τι θα πας να κάνεις upload αυτά τα 16 TB.

Γενικά υπάρχει μια σύγχυση πάνω σε αυτό το θέμα. Άλλο πράγμα οι γνωστές υπηρεσίες τύπου google drive, onedrive, icloud κλπ. δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά.

Αυτές είναι υπηρεσίες cloud storage. Όχι δεν θα πας σε αυτές για να κάνεις cloud backup ενός δίσκου.

Θα πας σε υπηρεσίες cloud backup, όχι σε υπηρεσίες cloud storage.

Υπάρχουν πολλές και από εταιρείες που είναι χρόνια στο χώρο. πχ η Acronis, η Backblaze.

Τα 12 ΤΒ εγώ τα έχω στο Backblaze Personal Backup με 6 ευρώ το μήνα.

Έχω και Microsoft 365 αλλά το χώρο του Onedrive τον έχω για άλλες δουλειές, όχι για κόπιες σκληρών local δίσκων.

Προσοχή, στις υπηρεσίες cloud backup πρέπει ο δίσκος να είναι συνδεδεμένος στο pc τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Αν το ψάξεις πχ στη κοινότητα των datahoarders στο reddit, εννοείται ότι κανείς δεν πάει να ανεβάσει κόπιες των σκληρών του σε υπηρεσίες τύπου google drive, onedrive, icloud γιατί θα πρέπει να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν Backblaze και αρκετοί Carbonite.

Οι υπηρεσίες cloud backup έχουν και κάτι άλλο, αν σου χαλάσει ένας δίσκος, σου στέλνουν νέο δίσκο με τα data χωρίς να μπεις στη διαδικασία να τα κατεβάσεις αν δεν θες.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Lewnidas1995 είπε

υπαρχει καλυτερο backup απο το cloud ? (οποιασδηποτε εταιριας!)

Ευκολία εις βάρος της ιδιωτικότητας, προφανώς κ ένα μικρό πλεονέκτημα δε μπορεί να υπερτερεί ενός τεράστιου μειονεκτήματος.

• Like 2
Δημοσ.
9 hours ago, Basilhs23___ said:

Τόσο μεγάλο θέμα έχουν οι SSD? Χαλάνε με λίγο καιρό λειτουργίας. 

κανείς δεν ξέρει. Ο,τι να ναι λένε οι κατασκευαστές αλλα ισχύουν κατά περίπτωση στην πράξη. Τα ίδια και με τους hdd όπου ήταν λαχείο. Κατόπιν εορτής ηξερες αφού περνούσαν χρόνια αν πήρες καλό δίσκο. 

Ολα όμως εν δυνάμει χαλάνε για αυτό όπως το έγραψα.. Πολλά μπακαπ (σε 3 τουλάχιστον μέρη τα ίδια δεδομένα) το ένα "μακρινό" (στο εξοχικό, στο πατρικό, στο χωριό όταν πας να συγχρονίζεις από το λαπτοπ) για να εχεις δεδομένα αν κανεί το σπίτι σου, στο κλέψουν κτλ.  

Δημοσ.

"Του φτωχου" :

Sync σε OneDrive/Gcloud (O365 Family ~60€/ετος), backup με versioning απο το cloud σε NAS(ή ακομα και σε Synology VM) που ειναι στο πατρικο/χωριο κλπ.

Αν θες το συνδυαζεις και με Veeam (Free) ωστε να παρεις 1ο backup σε εναν USB ή μικρο/φτηνό NAS.

Δημοσ.
6 ώρες πριν, soter79 είπε

Το NAS δεν μπορεί να είναι μια αξιόπιστη λύση για backup που δεν χάνεις τίποτα? Βάζεις πχ  σκληρούς επάνω μεγάλης χωρητικότητας και υπάρχει η δυνατότητα να χάσεις έναν σκληρό χωρίς να χάσεις δεδομένα. Αν κάνω λάθος διορθώστε με 

τα περισσότερα NAS έχουν λειτουργία backup σε εξωτερικό σκληρό.  Δεν μπορείς να πεις ότι δεν χάνεις τίποτα μονο με ένα NAS . Είναι ενα σημείο που έχεις τα αρχεία σου και έχει τις ίδιες πιθανότητες να χαλάσει με ένα υπολογιστή.  Για αυτό για να μην χάνεις τίποτα, ιδανικό είναι αυτό που αναφέρθηκε με τα 3 διαφορετικά σημεία.  Όπως έγραψα,  το nas είναι ένα σημείο άσχετος αν έχει 10 σκληρούς μέσα του με ακριβώς τα ίδια αρχεία ο καθένας. Μια βλάβη στο τροφοδοτικό του πχ.και έφυγαν και οι 10...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχοντας περάσει την πανάκριβη εμπειρία του data recovery (μία όμορφη μέρα ένας εξωτερικός WD σταμάτησε να δουλεύει, χωρίς καμία "προειδοποίηση"), θεωρώ ότι πρέπει να τηρείται τουλάχιστον ο κανόνας των 3 σημείων: υπολογιστής, εξωτερικός, σύννεφο (για καθημερινό, μικρού όγκου back up).

Για ο,τιδήποτε σοβαρότερο (σε όγκο ή επαγγελματικά), χρειάζεται οπωσδήποτε μία υπηρεσία τύπου Blackblaze (αντί για απλό cloud) και 2 εξωτερικοί (σε διαφορετικό χώρο ο ένας από τον άλλο).

Και σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο ένα καλό data sync εργαλείο (όπως το Sync Back Pro)

Υ.Γ: τελευταία έβαλα στο back up παιχνίδι - για δοκιμή - και τις sd cards μεγάλης χωριτικότητας. Αυτές του 1 TB έχουν φθηνύνει αρκετά (ειδικά από εξωτερικό) κι έχουν αρχίσει να βγαίνουν και των 2 TB. Ξέρω είναι πιο ευαίσθητες, πιο εύκολο να χαθούν, εμένα όμως μου κάνουν ακριβώς γιατί μεταφέρονται και αποθηκεύονται πολύ άνετα.

Επεξ/σία από gadgetseek
  • Super Moderators
Δημοσ.
2 minutes ago, gadgetseek said:

Για ο,τιδήποτε σοβαρότερο (σε όγκο ή επαγγελματικά), χρειάζεται οπωσδήποτε μία υπηρεσία τύπου Blackblaze (αντί για απλό cloud)

Και τεράστια υπομονή αν μιλάμε για οικιακές συνδέσεις. 😛

• Sad 1
Δημοσ.
4 hours ago, xaerialtwistx said:

Ευκολία εις βάρος της ιδιωτικότητας, προφανώς κ ένα μικρό πλεονέκτημα δε μπορεί να υπερτερεί ενός τεράστιου μειονεκτήματος.

Εαν ανησυχείς τόσο πολύ, βγάλε ένα δικό σου κλειδί και ανέβασε τα encrypted. Για όλα υπάρχουν λύσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...