xaerialtwistx Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 40 λεπτά πριν, filip123go είπε Εαν ανησυχείς τόσο πολύ, βγάλε ένα δικό σου κλειδί και ανέβασε τα encrypted. Για όλα υπάρχουν λύσεις. Ναι γιατί τα ατομα που θα μπουν σε αυτην την διαδικασια θα κοιταξουν να γλυτωσουν τα 5' του χειροκινητου backup σε δικα τους αποθηκευτικα μεσα.
atheatos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, xaerialtwistx είπε Ναι γιατί τα ατομα που θα μπουν σε αυτην την διαδικασια θα κοιταξουν να γλυτωσουν τα 5' του χειροκινητου backup σε δικα τους αποθηκευτικα μεσα. Έχεις δίκιο για το cloud και εγώ παρόλο που έχω ένα 1 tb δεν το χρησιμοποιώ για το κύριο backup, παρά μόνο για τα αρχεία που θέλω να έχω παντού χωρίς να κουβαλάω σκληρούς ή για αρχεία που θα κάνω share σε άλλους. Αλλα το θέμα μας εδώ είναι , ότι τα άτομα που προτίμησαν τους συγκεκριμένους σκληρούς τις WD για να κάνουν σε 5’ οπως γράφεις ,χειροκίνητο backup τα αρχεία τους , βρίσκονται αυτή την στιγμή στα δικαστήρια και με τα αρχεία τους εξαφανισμένα. Οπότε καλό είναι να υπάρχει και αυτή η λύση του cloud ως backup , τουλάχιστον για τα κρίσιμα αρχεία και όχι για όλα. Εδώ που τα λέμε οι τιμές που διαμορφώνονται στα cloud σιγά σιγά , ίσως συμφέρουν περισσότερο από τον αγοράσεις εξωτερικό σκληρό. Μολις χτες , μου έκανε προσφορά το Nordlocker με ένα ευρώ το μήνα να έχω 1tb στο cloud για 2 χρόνια . Σύνολο με ΦΠΑ κτλ. 26 ευρώ για 2 χρόνια. Με 26 ευρώ θα μου πεις, παίρνεις 1 tb σκληρό και κανείς backup για 2 χρόνια και βάλε. Αλλά εντάξει , δεν μπορεί να συγκριθεί το ένα με το άλλο , ειδικά για αυτούς που κάνουν το backup σωστά , σε 3 διαφορετικά σημεία. Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2023 από atheatos
CyanBlue Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Το καλύτερο αν θες να μοιραστείς τα αρχεία σου με αγνώστους και εκείνοι με τη σειρά τους να τα μοιράσουν όπου θέλουν. 😆 Γιατί να τα κρατάς μόνο για σένα?
xaerialtwistx Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 15 λεπτά πριν, atheatos είπε Έχεις δίκιο για το cloud και εγώ παρόλο που έχω ένα 1 tb δεν το χρησιμοποιώ για το κύριο backup, παρά μόνο για τα αρχεία που θέλω να έχω παντού χωρίς να κουβαλάω σκληρούς ή για αρχεία που θα κάνω share σε άλλους. Αλλα το θέμα μας εδώ είναι , ότι τα άτομα που προτίμησαν τους συγκεκριμένους σκληρούς τις WD για να κάνουν σε 5’ οπως γράφεις ,χειροκίνητο backup τα αρχεία τους , βρίσκονται αυτή την στιγμή στα δικαστήρια και με τα αρχεία τους εξαφανισμένα. Οπότε καλό είναι να υπάρχει και αυτή η λύση του cloud ως backup , τουλάχιστον για τα κρίσιμα αρχεία και όχι για όλα. Εδώ που τα λέμε οι τιμές που διαμορφώνονται στα cloud σιγά σιγά , ίσως συμφέρουν περισσότερο από τον αγοράσεις εξωτερικό σκληρό. Μολις χτες , μου έκανε προσφορά το Nordlocker με ένα ευρώ το μήνα να έχω 1tb στο cloud για 2 χρόνια . Σύνολο με ΦΠΑ κτλ. 26 ευρώ για 2 χρόνια. Με 26 ευρώ θα μου πεις, παίρνεις 1 tb σκληρό και κανείς backup για 2 χρόνια και βάλε. Αλλά εντάξει , δεν μπορεί να συγκριθεί το ένα με το άλλο , ειδικά για αυτούς που κάνουν το backup σωστά , σε 3 διαφορετικά σημεία. Εχω legacy λογαριασμο στο Proton Mail (το οποιο προσφατα διπλασιασε τον διαθεσιμο χωρο στα 6TB) και δεν εχω ανεβασει το παραμικρο αρχειο στο cloud τους. Σε εταιρικα περιβαλλοντα μπορει να προσφερει μια ευκολία αλλά δε μπορω να διανοηθω πως υπαρχουν οικιακοι χρηστες που τη βγαζουν χρονια μονο με cloud backup, αυτοι πλεον δε θα σωσουν ποτε τα αρχεια τους σε δικα τους μεσα γιατι θα τους παρει εβδομαδες να τα τακτοποιησουν, και βεβαια καποια στιγμη θα χασουν αρχεια 20 ετων. Στην τελικη αφιερωνεις ενα 20λεπτο να στησεις κατι σαν το Syncthing σε ολες σου τις συσκευες και με το που μπαινεις σπιτι ειναι ολα αποθηκευμενα εκει που θες. Εισαι στο λεωφορειο και παιζεις με το κινητο; Αφιερωσε ενα λεπτο να κανεις export τις επαφες κ τα μηνυματα σου σε εναν φακελο που εχεις καθορισει κ οταν μπεις σπιτι θα τα παρει το Syncthing. Το cloud ειναι το ιδιο με το να σου παιρνει το κινητο καποιος μεσα απο τα χερια και να κοιταζει τα προσωπικα σου δεδομενα και να εισαι ok με αυτό.
CyanBlue Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 14 ώρες πριν, Lefteris Sorogos είπε Καλά τους κάνουν γιατι γενικά το εχουν ξεφτιλησει ( καποιοι κατασκευαστες ) το θεμα με τους SSD και τα χαμενα δεδομενα . Εγω προσωπικα (λογω δουλειάς / σέρβις + πωλήσεις ) εχω δει πολλους δισκους SSD να πεθαινουν. Ακομα και με λιγες ημερες εργασιας χτυπάνε ! Και οι φτηνες εταιρειες ειναι σε τεράστιο ποσοστό με χτυπημενους δισκους ! Samsung και intel οι καλύτερες , σε αξιοπιστία. Ότι πληρώνεις παίρνεις. Σήμερα που η διαφορές τιμής είναι μικρές ανάμεσα στο επώνυμο ή την κινεζιά, ακόμα πιο σίγουρο το επώνυμο. Με την εγγύησή του, τα firmware updates του και την αξία μεταπώλησής του (αν δεν το κρατήσες μέχρι να ξεχάσει και αυτός που το έφτιαξε τι είναι)...
svartevarg Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Νομίζω ότι αυτό με τα firmware έχει συμβεί και στη samsung με τους 980 pro.
atheatos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, xaerialtwistx είπε Εχω legacy λογαριασμο στο Proton Mail (το οποιο προσφατα διπλασιασε τον διαθεσιμο χωρο στα 6TB) και δεν εχω ανεβασει το παραμικρο αρχειο στο cloud τους. Σε εταιρικα περιβαλλοντα μπορει να προσφερει μια ευκολία αλλά δε μπορω να διανοηθω πως υπαρχουν οικιακοι χρηστες που τη βγαζουν χρονια μονο με cloud backup, αυτοι πλεον δε θα σωσουν ποτε τα αρχεια τους σε δικα τους μεσα γιατι θα τους παρει εβδομαδες να τα τακτοποιησουν, και βεβαια καποια στιγμη θα χασουν αρχεια 20 ετων. Στην τελικη αφιερωνεις ενα 20λεπτο να στησεις κατι σαν το Syncthing σε ολες σου τις συσκευες και με το που μπαινεις σπιτι ειναι ολα αποθηκευμενα εκει που θες. Εισαι στο λεωφορειο και παιζεις με το κινητο; Αφιερωσε ενα λεπτο να κανεις export τις επαφες κ τα μηνυματα σου σε εναν φακελο που εχεις καθορισει κ οταν μπεις σπιτι θα τα παρει το Syncthing. Το cloud ειναι το ιδιο με το να σου παιρνει το κινητο καποιος μεσα απο τα χερια και να κοιταζει τα προσωπικα σου δεδομενα και να εισαι ok με αυτό. Εννοείται ότι δεν τα έχεις μόνο, όλα στο cloud και πολύ καλό αυτό με τον συγχρονισμό. Απο εκεί και πέρα , αναλύσαμε τα προβλήματα που έχει καποιος βάση του θέματος, να έχει τα αρχεία του μόνο τοπικά αποθηκευμένα. Η συζήτηση του cloud και των προσωπικών δεδομένων , ξεφεύγει του παρόντος θέματος . Δεν θέλω να ανοίξουμε θέμα παρόμοιο με τις ταυτότητες και εδώ. Απλά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του Διαδικτύου το cloud αποτελεί πια , μια ακόμα επιλογή ,ως μέσου αποθήκευσης αρχείων .Πλεον είναι παρά πολλοί αυτοί που έχουν όλα τους τα photo άλμπουμ και την εργασία τους αποθηκευμένα στο cloud. Δεν είναι κάτι το μεμπτό αλλά ούτε και κανόνας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τον τρόπο που θελει να έχει τα προσωπικά δεδομένα και αν θελει να έχει προσωπικά δεδομένα. Μερικοί δεν έχουν πρόβλημα να δείχνουν ακόμα και το τι κάνουν στο κρεβατι τους και δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο σε αυτό. Δεν μπορεί να κατηγορηθούν για αυτό και ούτε θα πρέπει να τους αφαιρεθεί η επιλογή να το κάνουν αυτό. Όπως έγραψα, ξεφεύγει του παρόντος θέματος η συζήτηση και ας κρατήσουμε μόνο το δικαίωμα στην επιλογή μέσου αποθήκευσης. Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2023 από atheatos
lmak Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 20 hours ago, Lewnidas1995 said: υπαρχει καλυτερο backup απο το cloud ? (οποιασδηποτε εταιριας!) Ανάλογα τα δεδομένα. Κάποια μπορεί να μη θέλεις να τα "μοιραστείς" με το cloud. Κάποια άλλα μπορεί να είναι mission-critical και όταν τα χρειαστείς να τα χρειαστείς ΤΩΡΑ και όχι όταν και αν δεήσει το cloud να στα δώσει (και με ποια ταχύτητα). Σε κάθε περίπτωση ούτε στο cloud είναι εγγυημένα - και στο cloud τα μηχανήματα χαλάνε και βασίζεσαι στις διαδικασίες που έχει ο κάθε cloud provider για disaster recovery. 100% backup κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει, τα μηχανήματα χαλάνε, το λογισμικό χαλάει αλλά και το σημαντικότερο, ο ανθρώπινος παράγοντας δεν ελέγχεται. 1
poulinos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 19 hours ago, cthulhucarbide said: Το πρόβλημα ξεκινάει με . Έχω χάσει 2-3 φορές αρχεία από On line αποθήκευση χωρίς δικιά μου υπαιτιότητα. Την μία από το google mail και την άλλη από... το ίδιο το insomnia. Παλιά είχε στο προφίλ σου ένα σημείο για προσωπικές σημειώσεις και είχα γράψει κάποια πράγματα. Μια μέρα πήγα να συνδεθώ, το φόρουμ είχε κάνει ανανέωση σε νέα πλατφόρμα, το εν λόγω πεδίο απλά είχε αφαιρεθεί από τα features και τέλος έτσι απλά και άδοξα χωρίς καμία προειδοποίηση και θα τα χασεις αλλες 10 φορες αν κανεις backup σε ενα email και σε ενα forum . backup, σημειωσεις στο insomnia.οκ seems λογικο. χωρις ειρωνεια καλυτερα να τα κρατησω σε ενα amstrad 6128 και δισκετα παρα στα 2 παραπανω
cthulhucarbide Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 2 ώρες πριν, poulinos είπε και θα τα χασεις αλλες 10 φορες αν κανεις backup σε ενα email και σε ενα forum . backup, σημειωσεις στο insomnia.οκ seems λογικο. χωρις ειρωνεια καλυτερα να τα κρατησω σε ενα amstrad 6128 και δισκετα παρα στα 2 παραπανω Στο Insomnia δεν είχα κάποιο δικό μου Back up, το αναφέρω για να δείξω ένα άμεσο παράδειγμα ότι οι πολιτικές αλλάζουν εν μια νυκτί και μπορεί να μην το μάθεις παρά αργά. Όσο για το gmail δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις. Αν δεν είναι αυτό αξιόπιστο και αδιάβλητο δεν καταλαβαίνω τι θα είναι καλύτερο. Η υπηρεσία μιας ψιλοάγνωστης εταιρείας που ιδρύθηκε πριν 8-10 χρόνια και μπορεί αύριο να φαλιρίσει? Τουλάχιστον για τους 2-3 κολοσσούς του χώρου ξέρεις ότι δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν έτσι εύκολα
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Στις 20/8/2023 στις 12:53 ΠΜ, Vasilis T 92 είπε Τι εννοείτε?? Για να μην τσακώνονται.
fsbmaniac Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Στις 19/8/2023 στις 11:17 ΜΜ, kalmik είπε Bλ και https://petapixel.com/2023/08/08/sandisk-portable-ssds-are-failing-so-frequently-we-can-no-longer-recommend-them/ όπου στο Petapixel εκφράζεται η αγανάκτηση του κλάδου επαγγελματιών photo/video που έχασαν δεδομένα Επαγγελματιες και εμπιστευτηκαν την san disk ? ...... Μόνο samsung στους ssd ειδικα στους φορητους 1
ovidius80 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 20 ώρες πριν, gadgetseek είπε Έχοντας περάσει την πανάκριβη εμπειρία του data recovery (μία όμορφη μέρα ένας εξωτερικός WD σταμάτησε να δουλεύει, χωρίς καμία "προειδοποίηση"), θεωρώ ότι πρέπει να τηρείται τουλάχιστον ο κανόνας των 3 σημείων: υπολογιστής, εξωτερικός, σύννεφο (για καθημερινό, μικρού όγκου back up). Για ο,τιδήποτε σοβαρότερο (σε όγκο ή επαγγελματικά), χρειάζεται οπωσδήποτε μία υπηρεσία τύπου Blackblaze (αντί για απλό cloud) και 2 εξωτερικοί (σε διαφορετικό χώρο ο ένας από τον άλλο). Και σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο ένα καλό data sync εργαλείο (όπως το Sync Back Pro) Υ.Γ: τελευταία έβαλα στο back up παιχνίδι - για δοκιμή - και τις sd cards μεγάλης χωριτικότητας. Αυτές του 1 TB έχουν φθηνύνει αρκετά (ειδικά από εξωτερικό) κι έχουν αρχίσει να βγαίνουν και των 2 TB. Ξέρω είναι πιο ευαίσθητες, πιο εύκολο να χαθούν, εμένα όμως μου κάνουν ακριβώς γιατί μεταφέρονται και αποθηκεύονται πολύ άνετα. Προσωπικά επειδή δεν είμαι πολύ fan των Cloud υπηρεσιών έχω στήσει 2 NAS τα οποία κάνουν replicate μεταξύ τους. Χρησιμοποιώ TrueNAS SCALE με ZFS snapshot Replication. Το πρώτο Replication έγινε τοπικά. Στην συνέχεια το δευτερο NAS μεταφέρθηκε στο σπίτι των γονιών μου και το replication πλεον γίνεται incrementally. Και τα δυο NAS φτιάχτηκαν με Ryzen 7 2700X 32 GB RAM και 8X4 TB με 2 δίσκους parity. Συνολικά υπάρχουν περίπου 47 TB χώρου. Και στα δυο ΝΑΣ έχει γίνει ρύθμιση να στέλνουν mail ειδοποίηση σε περίπτωση που έχουμε πρόβλημα είτε replication είτε πρόβλημα δίσκων μέσα από τα S.M.A.R.T τεστ. Γενικά είναι μια άρκετά αξιόπιστη λύση καθώς το διπλό parity εξασφαλίζει οτι δεν θα χαθούν δεδομένα αν χαλάσει ένας δίσκος ή και 2, ενώ το απομακρυσμένο backup δινει την ασφάλεια που χρειαζόμαστε περαιτέρω. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα 1
aypnia Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, ovidius80 είπε Προσωπικά επειδή δεν είμαι πολύ fan των Cloud υπηρεσιών έχω στήσει 2 NAS τα οποία κάνουν replicate μεταξύ τους. Χρησιμοποιώ TrueNAS SCALE με ZFS snapshot Replication. Το πρώτο Replication έγινε τοπικά. Στην συνέχεια το δευτερο NAS μεταφέρθηκε στο σπίτι των γονιών μου και το replication πλεον γίνεται incrementally. Και τα δυο NAS φτιάχτηκαν με Ryzen 7 2700X 32 GB RAM και 8X4 TB με 2 δίσκους parity. Συνολικά υπάρχουν περίπου 47 TB χώρου. Και στα δυο ΝΑΣ έχει γίνει ρύθμιση να στέλνουν mail ειδοποίηση σε περίπτωση που έχουμε πρόβλημα είτε replication είτε πρόβλημα δίσκων μέσα από τα S.M.A.R.T τεστ. Γενικά είναι μια άρκετά αξιόπιστη λύση καθώς το διπλό parity εξασφαλίζει οτι δεν θα χαθούν δεδομένα αν χαλάσει ένας δίσκος ή και 2, ενώ το απομακρυσμένο backup δινει την ασφάλεια που χρειαζόμαστε περαιτέρω. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα Συμφωνώ ότι το έχεις στήσει σωστά και έξυπνα. Πρέπει πάντα ένα από τα backups να είναι σε άλλο μέρος. Είτε το λες cloud, είτε άλλο σπίτι κλπ. Για πες όμως πόσο πήγε και το μαλλί σε όλο αυτό που έστησες.. Και αυτό που με ενοχλεί προσωπικά στα διπλά NAS φίλε είναι ότι διπλασιάζεις και το κόστος του ρεύματος που καταναλώνεις. Εκεί που έχει πάει το ρεύμα δεν είναι μικρό το ποσό. Αυτή τη συνιστώσα βλέπω να μη τη συζητάει κανείς, πόσο μάλλον σε διπλά NAS που διπλασιάζεται και το κόστος. Επεξ/σία 21 Αυγούστου 2023 από aypnia
Broli007 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2023 1 hour ago, aypnia said: Συμφωνώ ότι το έχεις στήσει σωστά και έξυπνα. Πρέπει πάντα ένα από τα backups να είναι σε άλλο μέρος. Είτε το λες cloud, είτε άλλο σπίτι κλπ. Για πες όμως πόσο πήγε και το μαλλί σε όλο αυτό που έστησες.. Και αυτό που με ενοχλεί προσωπικά στα διπλά NAS φίλε είναι ότι διπλασιάζεις και το κόστος του ρεύματος που καταναλώνεις. Εκεί που έχει πάει το ρεύμα δεν είναι μικρό το ποσό. Αυτή τη συνιστώσα βλέπω να μη τη συζητάει κανείς, πόσο μάλλον σε διπλά NAS που διπλασιάζεται και το κόστος. Δεν νομίζω ότι το ρεύμα που καίει ένα NAS είναι άξιο λόγου, μιας και οι έτοιμοι NAS στηρίζονται σε υλοποιήσεις επεξεργαστών χαμηλής καταναλώσης, του στυλ 10-20watt σε idle και 50-60w σε full. Ένας NAS που είναι φτιαγμένος με desktop κομμάτια θα έχει προφανώς περισσότερη κατανάλωση, αλλά και πάλι είναι πολλοί οι επεξεργαστές που σε idle τραβάνε πολύ λίγο ρεύμα από τη πρίζα πλέον, οπότε δεν θα αγχωνομουν τόσο πολύ σε αυτό το θέμα. Ειδικά αν σκεφτείς ότι κάποτε όλες οι λάμπες ενός σπιτιού ήταν πυρακτώσεως που ήταν 100watt η κάθε μία και τις αφήναμε αναμμένες όλο το βράδυ άμα λάχει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα