djkostas84 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 9 minutes ago, greekfragma said: θα σου πρότεινα να ενημερώνεσαι από πιο μοντέρνους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους και όχι από πηγές που χρονολογούνται πριν από το Κυπριακό. links παρακαλώ!!
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 2 minutes ago, djkostas84 said: links παρακαλώ!! θα βάλω αν βάλεις και συ που βρήκες το προηγούμενο με τη καθαρεύουσα και τις περισπωμένες
djkostas84 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 3 minutes ago, greekfragma said: θα βάλω αν βάλεις και συ που βρήκες το προηγούμενο με τη καθαρεύουσα και τις περισπωμένες Το quote πάρθηκε αυτούσιο από εδώ: Νόμος 2112/1920 (18/3/1920) - Άρθρο 4-Περί υποχρεωτικής καταγγελίας συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων.Αρθρο 4... - Online Τράπεζα - e-forologia - Φορολογική, Λογιστική και Εργατική Ενημέρωση Η κατεύθυνση προς εκεί από εδώ: https://www.hli.gov.gr/ergasiakes-scheseis/nomothesia-ergasiakes-scheseis/atomikes-symvaseis/symvasi-aoristou-chronou/katangelia-symvasis-apo-ton-misthoto-oikeiothelis-apochorisi
Nachoboy Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 3 λεπτά πριν, djkostas84 είπε Το quote πάρθηκε αυτούσιο από εδώ: Νόμος 2112/1920 (18/3/1920) - Άρθρο 4-Περί υποχρεωτικής καταγγελίας συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων.Αρθρο 4... - Online Τράπεζα - e-forologia - Φορολογική, Λογιστική και Εργατική Ενημέρωση Η κατεύθυνση προς εκεί από εδώ: https://www.hli.gov.gr/ergasiakes-scheseis/nomothesia-ergasiakes-scheseis/atomikes-symvaseis/symvasi-aoristou-chronou/katangelia-symvasis-apo-ton-misthoto-oikeiothelis-apochorisi Το 1920 δεν ήταν ζωντανοί ούτε αυτοί που ψήφισαν το τελευταίο νομοσχέδιο περί εργασιακών σχέσεων 1
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 1920; αλήθεια τώρα ρε συ ντιτζεηκωστα; κάνουμε διάλογο για εργασιακά πάνω σε γραπτά του 1920 που στην Αθήνα και στο Κολωνάκι είχαμε τσοπάνους με πρόβατα; 1 1
logokrimenos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Όπως είπαμε και πιο πριν, υπάρχει τέτοιος νόμος αλλά δεν τον τηρούμε πλεον ποτέ. Το οτι είναι νόμος απο το 1920 δεν αλλάζει κάτι, παραμένει νόμος. Όπως λέει το άρθρο είναι συνδυασμός απο 3 ΦΕΚ. Τέσπα μικρή σημασία έχει για την εξυπηρέτηση του thread. Ο φίλος έκανε το σωστό, ο εργοδότητς έχει δικαίωμα να δηλώση την αποχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ έως και 4 ημέρες μετά την αποχώρηση, αλλιώς μετά πιάνεται για απόλυση και θα πρέπει να δώσει αποζημείωση αν δικαιούται ο υπάλληλος. Quote Συνεπώς, από το συνδυασμό των άρθρων 4 Ν. 2112/1920, 74 παρ. 2 Ν. 3863/2010 και 17 παρ. 5β Ν. 3899/2010 συνάγεται ότι, ο εργαζόμενος οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του για την καταγγελία της σύμβασής του, ως εξής: 1. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δώδεκα μήνες έως δύο χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του μισό μήνα πριν την καταγγελία. 2. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ένα μήνα πριν την καταγγελία. 3. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ενάμιση μήνα πριν την καταγγελία. 4. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δύο μήνες πριν την καταγγελία. 5. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δυόμιση μήνες πριν την καταγγελία. 6. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πάνω από είκοσι χρόνια συμπληρωμένα, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του τρεις μήνες πριν την καταγγελία.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Super Moderators Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Μην κοροϊδεύετε το νόμο του 1920, γιατί ό,τι έχει γραφτεί στο νήμα, εκεί βασίζεται. Και εξηγώ (οι πληροφορίες από εδώ), τα bold δικά μου: "Mε τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρο 17 παρ. 5β του Ν. 3899/2010) ορίστηκε ότι : «οι πρώτοι δώδεκα μήνες απασχόλησης λογίζονται ως δοκιμαστική περίοδος, κατά την οποία η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση, εκτός αν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.». Επομένως στο χρονικό διάστημα των πρώτων δώδεκα (12) μηνών εργασίας δεν υπάρχει καμμιά πρόβλεψη για προστασία." Με απλά λόγια, ο εργοδότης σε διώχνει χωρίς καμία προειδοποίηση, ο εργαζόμενος αποχωρεί χωρίς καμία προειδοποίηση, εφόσον έτσι κρίνει. Στη συνέχεια, αναφέρεται αυτό που παρατέθηκε νωρίς στο νήμα: Με το άρθρο 4 του Ν.2112/1920, (γι' αυτό λέω μην κοροϊδεύετε το νόμο του '20) ορίζεται ότι ο υπάλληλος που πρόκειται να αποχωρήσει , παραιτηθεί, δηλαδή θέλει να λύσει την υπαλληλική σύμβασή του με τον εργοδότη, οφείλει να την καταγγείλει πριν από χρόνο ίσο προ το μισό εκείνου, που το άρθρο 1 του νόμου (2112/1920) ορίζει για τον εργοδότη. Και πιο συγκεκριμένα (δεν ξέρω αν η παράθεση θα θυμίσει κάτι...): 1. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δώδεκα μήνες έως δύο χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του μισό μήνα πριν την καταγγελία. 2. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ένα μήνα πριν την καταγγελία. 3. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ενάμιση μήνα πριν την καταγγελία. 4. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δύο μήνες πριν την καταγγελία. 5. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δυόμιση μήνες πριν την καταγγελία. 6. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πάνω από είκοσι χρόνια συμπληρωμένα, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του τρεις μήνες πριν την καταγγελία.
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Να αναφέρω οτι δε κοροϊδεύω το νόμο και την ισχύ του, αλλά μιας και μιλάμε για Σύμβαση του 2023 ούτε 3μήνες κλεισμένη και οικειοθελή αποχώρηση είναι αστείο να φέρνουμε στην επιφάνεια ολόκληρο τον αρχικό νόμο και όλες τις περιπτώσεις που αναφέρεται από το αρχικό εργασιακό δίκαιο από σύστασης του ελληνικού κράτους. Απλουστεύουμε τη ζωή μας και δε βγάζουμε τα μάτια μας με καθαρεύουσα σε ξεχασμένα φεκ ελληνικού δημοσίου.
killer76 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 1 ώρα πριν, logokrimenos είπε Ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει άμεσα και να σου δώσει την νόμιμη αποζημείωση. Αν σε προειδοποιήσει (υπάρχουν χρονικά περιθώρια ανάλογα με τα έτη εργασίας) έχει το δικαίωμα να σου δώσει μειωμένη αποζημείωση, πχ 1 μήνα ειδοποίηση μισή αποζημείωση. Βέβαια δεν το κάνει κανένας εργοδότης γιατί δεν θέλει να έχει έναν εργαζόμενο που απλά θα περιφέρεται χωρίς να παράγει έργο και θα περιμένει να απολυθεί Δηλαδή αν ο εργοδότης έχει έναν υπάλληλο που δικαιούται για τα χρόνια που δούλευε μια αποζημείωση πχ 10.000€ και ο εργοδότης μπορεί να την ρίξει στα 5.000€, δεν θα το κάνει για να μην πληρώσει 1 μήνα έναν μη παραγωγικό υπάλληλο (πχ 800€ μισθό)? Μπορεί να μην το καταλαβαίνω σωστά αλλά όπως το λες μου φαίνεται οτι ο εργοδότης έχει 2 επιλογές: Δεν λέει τίποτα στον υπάλληλο και τελευταία μέρα τον απολύει και του δίνει 10.000€ Ενημερώνει τον υπάλληλο 1 μήνα πριν και δίνει 5.000€ και δίνει και έναν μισθό ακόμα που ο υπάλληλος απλά κάθεται και πίνει καφέ. Δηλαδή 5.800€ σύνολο. Και ο εργοδότης επιλέγει το πρώτο? 1
Sorath Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Όσο και να σου φαίνεται απίθανο @killer76 ναι υπάρχουν περιπτώσεις που το κάνουν. Συγκεκριμένα σε πολυεθνική που ήμουν, απολύσανε ανθρώπους που είχαν +15 & +20 χρόνια εργασίας στην εταιρία, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
logokrimenos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 4 minutes ago, killer76 said: Δηλαδή αν ο εργοδότης έχει έναν υπάλληλο που δικαιούται για τα χρόνια που δούλευε μια αποζημείωση πχ 10.000€ και ο εργοδότης μπορεί να την ρίξει στα 5.000€, δεν θα το κάνει για να μην πληρώσει 1 μήνα έναν μη παραγωγικό υπάλληλο (πχ 800€ μισθό)? Μπορεί να μην το καταλαβαίνω σωστά αλλά όπως το λες μου φαίνεται οτι ο εργοδότης έχει 2 επιλογές: Δεν λέει τίποτα στον υπάλληλο και τελευταία μέρα τον απολύει και του δίνει 10.000€ Ενημερώνει τον υπάλληλο 1 μήνα πριν και δίνει 5.000€ και δίνει και έναν μισθό ακόμα που ο υπάλληλος απλά κάθεται και πίνει καφέ. Δηλαδή 5.800€ σύνολο. Και ο εργοδότης επιλέγει το πρώτο? Δεν είναι τόσο απλό, αν εχεις μισθό 800€ και δικαιούσαι αποζημείωση 10Κ πολύ χοντρικά και μπακαλίστικα σημαίνει οτι δουλεύεις 12 χρόνια, οπότε πας στην περίπτωση που έχεις 4 μήνες προειδοποίηση και παίρνεις 6 μηνιάτικά αποζημείωση. 4*800 + 6*800 = 8Κ. Για 2Κ θα κρατούσες για 4 μήνες έναν εργαζόμενο που δεν τον θες? Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2023 από logokrimenos 1
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 2 minutes ago, Sorath said: Όσο και να σου φαίνεται απίθανο @killer76 ναι υπάρχουν περιπτώσεις που το κάνουν. Συγκεκριμένα σε πολυεθνική που ήμουν, απολύσανε ανθρώπους που είχαν +15 & +20 χρόνια εργασίας στην εταιρία, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. να προσθέσω οτι ο λόγος που γίνεται είναι γιατί η πολυεθνική αν κάποιος υπάλληλος πετάξει χαρταετό σε κάτι σοβαρό μπορεί να έχει πολλαπλάσιες ζημιές από ένα απλό μηνιάτικο. 1
djkostas84 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 3 minutes ago, greekfragma said: Να αναφέρω οτι δε κοροϊδεύω το νόμο και την ισχύ του, αλλά μιας και μιλάμε για Σύμβαση του 2023 ούτε 3μήνες κλεισμένη και οικειοθελή αποχώρηση είναι αστείο να φέρνουμε στην επιφάνεια ολόκληρο τον αρχικό νόμο και όλες τις περιπτώσεις που αναφέρεται από το αρχικό εργασιακό δίκαιο από σύστασης του ελληνικού κράτους. Απλουστεύουμε τη ζωή μας και δε βγάζουμε τα μάτια μας με καθαρεύουσα σε ξεχασμένα φεκ ελληνικού δημοσίου. Κακώς, κατά τη γνώμη μου. Σκοπός είναι να μιλάμε σωστά και εμπεριστατωμένα, με αποδείξεις και παράθεση πηγών, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουμε συζητήσεις καφενείου,δηλαδή εγώ νομίζω αυτό, α όχι εγώ αυτό και τέτοια. Σκέψου πως αν είχες παραθέσει τον συγκεκριμένο νόμο και την πηγή του στην πρώτη απάντηση, δεν θα είχαμε φτάσει στη δεύτερη σελίδα να συζητάμε ακόμα το ίδιο πράγμα. 1
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 2 minutes ago, djkostas84 said: Κακώς, κατά τη γνώμη μου. Σκοπός είναι να μιλάμε σωστά και εμπεριστατωμένα, με αποδείξεις και παράθεση πηγών, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουμε συζητήσεις καφενείου,δηλαδή εγώ νομίζω αυτό, α όχι εγώ αυτό και τέτοια. Σκέψου πως αν είχες παραθέσει τον συγκεκριμένο νόμο και την πηγή του στην πρώτη απάντηση, δεν θα είχαμε φτάσει στη δεύτερη σελίδα να συζητάμε ακόμα το ίδιο πράγμα. αν είμασταν στο φορουμ των εργατολόγων να σου έδινα δίκιο. στο ινσομνια μπλα μπλα είμαστε που μπαίνει ένα παλικάρι να ρωτήσει κάτι γρήγορο και μη τον είδατε τον παναή.
killer76 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 8 λεπτά πριν, logokrimenos είπε Δεν είναι τόσο απλό, αν εχεις μισθό 800€ και δικαιούσαι αποζημείωση 10Κ πολύ χοντρικά και μπακαλίστικα σημαίνει οτι δουλεύεις 12 χρόνια, οπότε πας στην περίπτωση που έχεις 4 μήνες προειδοποίηση και παίρνεις 6 μηνιάτικά αποζημείωση. 4*800 + 6*800 = 8Κ. Για 2Κ θα κρατούσες για 4 μήνες έναν εργαζόμενο που δεν τον θες? Ναι το ερωτημα μου δεν ήταν από εξυπνάδα. Καθαρα από απορία γιατί νόμιζα οτι αυτό που έγραφες δεν πήγαινε με τα χρόνια εργασίας αλλά σε όλους το ίδιο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα