Nachoboy Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Από τον Μάιο είμαι σε ένα 24ωρο καφέ μεγάλης αλυσίδας τύπου franchise. Μπήκα καθαρά και μόνο για να μαζέψω κάποια χρήματα για τον χειμώνα. Εδώ και έναν μήνα μου έκαναν πρόταση να δουλέψω σε εταιρία Πληροφορικής, πάνω σε αυτό που σπουδάζω δηλαδή. Εχω ενήμερωσει το αφεντικό μου από αρχές του μήνα, πως 25 Αυγούστου θα πρέπει να έχω φύγει απτό καφε ( Η εταιρία με ρώτησε ποτέ θα είμαι διαθέσιμος, είπα πως πρέπει να δώσω ένα 2 week notice, επειτα θα ειμαι διαθέσιμος) για να προετοιμάστω και για την νέα δουλειά και για το πανεπιστήμιο. Ενώ του το αναφέρω, συνεχώς το ξεχναει (θυμάται μόνο όταν έχει συμφέρον). Σήμερα έφτασε στο peak του, όταν τον ρώτησα αν όλα είναι έτοιμα για την παραίτηση μου και ακολουθεί η επική συζήτηση: "Ποια παραίτηση?" "Αυτή που σου έχω πει από αρχές Αυγούστου, από βδομάδα πρέπει να έχω φύγει" "Δε φεύγεις, θα κάτσεις μέχρι να βρεθεί κάποιος γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα" Εννοείται δεν συμφώνησα και του είπα θα το συζητήσουμε αργότερα. Η ερώτηση λοιπόν, εάν το συμβόλαιο μου είναι αορίστου χρόνου, με κρατάει κάτι πίσω απτό να σηκωθώ και να φύγω απλά στην ημερομηνία που του έχω πει? 1
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Με πρόσληψη το Μάιο δεν έχεις καμία χρονική υποχρέωση ειδοποίησης πριν τη παραίτηση. πολύ απλά αν θες του λες παραιτούμαι αύριο και δε ξαναπας. χρονική υποχρέωση υπάρχει για συμβάσεις συμπληρωμένες άνω των 12μηνών Quote 1. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δώδεκα μήνες έως δύο χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του μισό μήνα πριν την καταγγελία. 2. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ένα μήνα πριν την καταγγελία. 3. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ενάμιση μήνα πριν την καταγγελία. 4. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δύο μήνες πριν την καταγγελία. 5. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δυόμιση μήνες πριν την καταγγελία. 6. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πάνω από είκοσι χρόνια συμπληρωμένα, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του τρεις μήνες πριν την καταγγελία. καλή αρχή στη νέα δουλειά πάνω στο αντικείμενό σου. 17 3
makis269 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 στην θέση σου θα έλεγα του αφεντικού να κάτσει ο ίδιος να δουλέψει και θα τον αποχαιρετούσα κουνώντας ένα μαντίλι .
djkostas84 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Spoiler 2 hours ago, greekfragma said: 1. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δώδεκα μήνες έως δύο χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του μισό μήνα πριν την καταγγελία. 2. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ένα μήνα πριν την καταγγελία. 3. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ενάμιση μήνα πριν την καταγγελία. 4. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δύο μήνες πριν την καταγγελία. 5. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δυόμιση μήνες πριν την καταγγελία. 6. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πάνω από είκοσι χρόνια συμπληρωμένα, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του τρεις μήνες πριν την καταγγελία. Αυτά είναι τα χρονικά περιθώρια που πρέπει να σε ειδοποιήσει ο εργοδότης, σε περίπτωση απόλυσης, αλλιώς πρέπει να καταβάλει την διπλάσια αποζημίωση. Σε περίπτωση παραίτησης τα χρονικά όρια κυμαίνονται από 1 ως 3 εβδομάδες. Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2023 από djkostas84 Λάθος πληροφορίες 5
sphinxgr Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Οπότε καταλήξαμε, πως δεν χρειάζεται νομικά να ειδοποιήσει. Αν υποθέσουμε όμως οτι δουλεύω σε καφετερία και πρέπει να ειδοποιήσω, πως αποδεικνύεται νομικά ότι ειδοποίησα? Στέλνω mail ξέρω γω?!
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 14 minutes ago, sphinxgr said: Οπότε καταλήξαμε, πως δεν χρειάζεται νομικά να ειδοποιήσει. Αν υποθέσουμε όμως οτι δουλεύω σε καφετερία και πρέπει να ειδοποιήσω, πως αποδεικνύεται νομικά ότι ειδοποίησα? Στέλνω mail ξέρω γω?! email στο λογιστή της επιχείρησης αν το email του εργοδότη "παρουσιάζει δυσλειτουργίες" 2
Nachoboy Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 6 λεπτά πριν, greekfragma είπε email στο λογιστή της επιχείρησης αν το email του εργοδότη "παρουσιάζει δυσλειτουργίες" Είχα στείλει μήνυμα στον εργοδότη, απάντησε και ΟΚ μάλιστα... Με τον λογιστή του μαγαζιού δεν μπλέκω καθώς είναι franchise και δεν ασχολείται με τον κάθε εργαζόμενο προσωπικά
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 1 minute ago, Nachoboy said: Είχα στείλει μήνυμα στον εργοδότη, απάντησε και ΟΚ μάλιστα... Με τον λογιστή του μαγαζιού δεν μπλέκω καθώς είναι franchise και δεν ασχολείται με τον κάθε εργαζόμενο προσωπικά μάντεψε γιατί δεν "ασχολείται"
Nachoboy Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 44 λεπτά πριν, sphinxgr είπε Οπότε καταλήξαμε, πως δεν χρειάζεται νομικά να ειδοποιήσει. Αν υποθέσουμε όμως οτι δουλεύω σε καφετερία και πρέπει να ειδοποιήσω, πως αποδεικνύεται νομικά ότι ειδοποίησα? Στέλνω mail ξέρω γω?! Εγώ έστειλα ένα αναλυτικό μήνυμα στο Viber με ημερομηνίες και τον λόγο που φεύγω. Παίζει να μην έχουν καν το email σαν τρόπο επικοινωνίας
dtk-386 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Αλλιώς τι; Θα σε κρατάει με το ζόρι; Τι λένε 😆 1
Sorath Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Τα έχουμε ξαναπει. Στην πράξη, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ακόμα κι αν δεν δώσεις καμία απολύτως προειδοποίηση και απλά δεν ξαναπατήσεις. Δεν λέω οτι είναι ηθικό ή νόμιμο, αλλά τι συμβαίνει στην ουσία. Τώρα, εσύ απο την στιγμή που ήδη τον έχεις ενημερώσει, χαιρετάς και πας στην νέα σου δουλειά. Κι άσε τον "εργοδότη" να στηρίζεται στον εκφοβισμό του, αντί να ξεκινήσει διαδικασίες αναζήτησης. Καφετέρια στο κάτω κάτω είναι, σιγά μην δεν βρει προσωπικό.... Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2023 από Sorath 4
@pnea1973 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Καλή αρχή στην καινούργια σου δουλειά. 25 Αυγούστου το πρωί να είσαι εκεί και όλα καλά. 5
logokrimenos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Ρε γαμώτο το βλέπω συχνά αυτό το φαινόμενο και στον στενό μου κύκλο. Δεν γίνεται να μην ξέρετε τα βασικά σας δικαιώματα ρε παιδιά. Μπείτε στο ΚΕΠΕΑ να διαβάσετε μερικά πράγματα να έχετε γνώση και να μην σας πουλάει τρέλα ο κάθε ιδιοκτήτης. Φίλε μου έκανε απόλυτα σωστά και τίμια την διαδικασία αποχώρησης απο την θέση. Δεν χρειάζεται να τον ρωτάς συνέχεια αν έχει τα χαρτιά έτοιμα, είναι μια πολύ απλή διαδικασία που θα κάνει ο λογιστής του την ίδια μέρα. Αν όχι την ίδια, την επόμενη θα σε φωνάξουν να υπογράψεις τα χαρτιά σου. Το οτι θα μείνεις μέχρι ναβρώ άτομο είναι καθαρά ψυχολογικός πόλεμος και δεν θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει καθόλου, εσύ έκανες τα πάντα σωστά. Μόλις έρθει η μέρα που του είπες δεν ξαναπας για δουλειά ο,τι και να λέει. Τι θα σου κάνει δηλαδή? Θα σε απολύσει? Όλοι αυτοί οι μάγκες που δεν δέχονται την αποχώρηση του προσωπικού, αν ήθελαν να διώξουν θα το έκαναν με μεγάλη χαρά και την ίδια μέρα χωρίς καμία ενημέρωση. Κλείνουμε λοιπόν, οτι έπραξες σωστά με την ενημέρωση, αν και για την φύση της δουλειάς γνώμη μου οι δεν χρειαζόταν, δεν ξαναπας στην δουλεια την ημερομηνία που έδωσες ως τελευταία μέρα εργασίας και ξεκινάς στην νέα εταιρεία! Δεν μπορεί να σου κάνει απολύτως τίποτα. Καλή αρχή 1 hour ago, djkostas84 said: Αυτά είναι τα χρονικά περιθώρια που πρέπει να σε ειδοποιήσει ο εργοδότης, σε περίπτωση απόλυσης, αλλιώς πρέπει να καταβάλει την διπλάσια αποζημίωση. Σε περίπτωση παραίτησης τα χρονικά όρια κυμαίνονται από 1 ως 3 εβδομάδες. Μάλλον δεν τα διάβασες αυτά που έγραψε ο φίλος. Είναι ενημέρωση προς τον εργοδότη και ναι υπάρχει νομοθεσία, αλλά δεν την τηρεί κανένας. Ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει άμεσα και να σου δώσει την νόμιμη αποζημείωση. Αν σε προειδοποιήσει (υπάρχουν χρονικά περιθώρια ανάλογα με τα έτη εργασίας) έχει το δικαίωμα να σου δώσει μειωμένη αποζημείωση, πχ 1 μήνα ειδοποίηση μισή αποζημείωση. Βέβαια δεν το κάνει κανένας εργοδότης γιατί δεν θέλει να έχει έναν εργαζόμενο που απλά θα περιφέρεται χωρίς να παράγει έργο και θα περιμένει να απολυθεί 4
djkostas84 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Ναι ΟΚ, με πολύ κόπο κατάφερα να βρω τον νόμο: Quote Αρθρο 4 Υπάλληλος, προτιθέμενος να λύση την υπαλληλικήν σύμβασιν προς εργοδότην, οφείλει ωσαύτως να καταγγείλη ταύτην προ χρόνου ίσου προς το ήμισυ του εν άρθρω 1 δια τον εργοδότη ωρισμένου. Ο χρόνος όμως ούτος εν ουδεμιά περιπτώσει θέλει υπερβή τους τρεις μήνας, ουδ΄ η αποζημίωσις, εν περιπτώσει παραβάσεως της υποχρεώσεως της υποχρεώσεως προς καταγγελίαν, το αντιστοιχούν εις τρείς μήνας κατά το άρθρον 3 ποσόν. 1
greekfragma Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2023 3 minutes ago, djkostas84 said: Ναι ΟΚ, με πολύ κόπο κατάφερα να βρω τον νόμο: θα σου πρότεινα να ενημερώνεσαι από πιο μοντέρνους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους και όχι από πηγές που χρονολογούνται πριν από το Κυπριακό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα