Προς το περιεχόμενο

Οι αρχιτεκτονικής Zen5 επεξεργαστές Ryzen «Strix Point» θα είναι οι πρώτοι υβριδικοί της AMD

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Odyss3us είπε

πιστευω οτι και οι desktop επεξεργαστες θα φτασουν καποια στιγμη την ενεργειακη διαχειριση που κανουν στα laptop δεν υπαρχει λογος ενα pc να καθεται idle ή να εχει ανοιχτα 1-2 παραθυρα και να καταναλωνει ~80Watt

Οι desktop επεξεργαστές είναι πάνω κάτω το ίδιο efficient με τους επεξεργαστές στα laptops. Απλά όταν η AMD επέμενε να διαφημίζει efficiency μένοντας σε ελεγχόμενα watts τα τεχνολογικά site και πολλοί χρήστες έμεναν με το στόμα ανοιχτό επειδή ο τάδε core όταν κατανάλωνε 300W κέρδιζε κατά 0,5% τον τάδε AMD επεξεργαστή. Οπότε τι να κάνει και η AMD πήγε και αυτή τους επεξεργαστές της στα 170/230W.

Αλλά αν δει κάποιος τι πετυχαίνει έναν Zen 3 ή 4 ειδικά οι 3D εκδόσεις, με το wattage ταβανιασμένο στο BIOS σε 65W ή 120W, καταλαβαίνει ότι σήμερα ΥΠΑΡΧΟΥΝ efficient επεξεργαστές, χωρίς να έχουν ανάγκη E cores και Low power E cores και δεν ξέρω τι άλλο θα δούμε. Αλλά για λόγους marketing κυρίως πάμε σε hybrid. Ελάχιστο die να πιάνουν και να μπορούν να πωληθούν ως FULL cores στα μάτια των καταναλωτών, χωρίς τον κίνδυνο να φάμε καμιά μήνυση και όλα καλά. Και η AMD θα ακολουθήσει αυτή την λογική τελικά όταν θα φτιάξει τον δικό της λειτουργικό thread director.

27 λεπτά πριν, Thresh είπε

Κι ο θεός βοηθός για το πως θα είναι ο scheduler των Windows μιας κι η AMD δεν ρίχνει τόσα λεφτά όσα η Intel...

Από την στιγμή που οι πυρήνες είναι ίδιας αρχιτεκτονικής και διαφέρουν μόνο σε cache και συχνότητες λειτουργίας, πιθανόν η AMD και τα Windows έχουν εύκολη δουλειά να κάνουν. Υποθέτω θα είναι κάτι ανάλογο του HyperThreading όπου το OS θα πρέπει να επιλέγει τον full ανενεργό πυρήνα αντί να φορτώνει δεύτερο thread σε αυτόν που ήδη τρέχει κάτι βαρύ.

Επεξ/σία από john_dr
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Super Moderators
5 minutes ago, john_dr said:

Από την στιγμή που οι πυρήνες είναι ίδιας αρχιτεκτονικής και διαφέρουν μόνο σε cache και συχνότητες λειτουργίας, πιθανόν η AMD και τα Windows έχουν εύκολη δουλειά να κάνουν. Υποθέτω θα είναι κάτι ανάλογο του HyperThreading όπου το OS θα πρέπει να επιλέγει τον full ανενεργό πυρήνα αντί να φορτώνει δεύτερο thread σε αυτόν που ήδη τρέχει κάτι βαρύ.

Μακάρι, γιατί είχαμε θέμα στα Windows 11 γενικότερα με τους Ryzen το 2021, πόσο μάλλον αν έχουν τέτοιες διαφορές. Ενώ με τους Intel, ακόμα και με τους ολοκαινουριους τότε Alder-Lake, όλα έπαιζαν νερό.

1 λεπτό πριν, Thresh είπε

Μακάρι, γιατί είχαμε θέμα στα Windows 11 γενικότερα με τους Ryzen το 2021, πόσο μάλλον αν έχουν τέτοιες διαφορές.

Αν μπορεί να δουλέψει σωστά το Android, κάποια στιγμή θα το κάνουν σωστά και τα Windows. Διότι πάμε δεδομένα σε καταστάσεις "2 P cores, 6 E cores, 12 D(ead) cores = ΖΗΤΩ Ο ΝΕΟΣ 20ΠΥΡΙΝΟΣ επεξεργαστής", οπότε αναγκαστικά κάποια στιγμή τα Windows θα πρέπει να εκπαιδευτούν. Εντάξει, όταν τα Windows βλέπουν AMD επεξεργαστή, μπερδεύονται λιγάκι, αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά θα μπουν όλα σε μια σειρά.

• Like 2

• Super Moderators
4 minutes ago, john_dr said:

οπότε αναγκαστικά κάποια στιγμή τα Windows θα πρέπει να εκπαιδευτούν.

Το θέμα όμως είναι να γίνεται "day 1" όπως βλέπουμε στην Intel, όχι μήνες όπως περιμέναμε στα Win11 επειδή η AMD δεν ρίχνει τα αντίστοιχα χρήματα σε αυτό τον τομέα.

9 λεπτά πριν, Thresh είπε

Το θέμα όμως είναι να γίνεται "day 1" όπως βλέπουμε στην Intel, όχι μήνες όπως περιμέναμε στα Win11 επειδή η AMD δεν ρίχνει τα αντίστοιχα χρήματα σε αυτό τον τομέα.

Και με τους Intel υπήρχαν θέματα στην αρχή, δεν ήταν day 1 όλα κομπλέ. Διαβάζω ότι πολλοί παρατηρούν stuttering λόγω E cores σε gaming ενώ είχα δει κάποια στιγμή και ένα βίντεο με πολύ χάλια κίνηση παραθύρων ακόμα και σε desktop περιβάλλον (παίζει να το είχα ανεβάσει παλιά και εδώ). Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι διορθωμένα όλα στους Intel hybrid.

• Thanks 2

• Super Moderators
Just now, john_dr said:

Και με τους Intel υπήρχαν θέματα στην αρχή, δεν ήταν day 1 όλα κομπλέ. Διαβάζω ότι πολλοί παρατηρούν stuttering λόγω E cores σε gaming ενώ είχα δει κάποια στιγμή και ένα βίντεο με πολύ χάλια κίνηση παραθύρων ακόμα και σε desktop περιβάλλον (παίζει να το είχα ανεβάσει παλιά και εδώ). Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι διορθωμένα όλα στους Intel hybrid.

Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, αλλά το δέχομαι. Σίγουρα πάντως φτιάχτηκε πιο νωρίς από τα performance issues της AMD στα win11, τα οποία ακόμα και τώρα δεν είναι στο 100% των win10.

55 λεπτά πριν, Thresh είπε

Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, αλλά το δέχομαι. Σίγουρα πάντως φτιάχτηκε πιο νωρίς από τα performance issues της AMD στα win11, τα οποία ακόμα και τώρα δεν είναι στο 100% των win10.

Καλά ούτε και εγώ το δένω κόμπο, μιας και δεν έχω Intel. Αλλά οι intel είχαν κάποια θεματάκια στην αρχή, φυσιολογικό. Για το stuttering δεν ξέρω.

Intel "Alder Lake" has Compatibility Issues with Older Versions of Denuvo DRM Middleware | TechPowerUp

E-cores and stuttering in games : r/intel

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που ζητάτε λιγότερα specs να το κοιτάξουμε λίγο γιατί δίνουμε πάτημα στις εταιρίες... To performance πάντα χρειάζεται και όλο και περισσότερες εφαρμογές έχουν γίνει rework για να εκμεταλλεύονται τους πολλαπλούς πυρήνες high performance. Και γενικά σας βλέπω να έχετε την άποψη "καλή διαχείριση μνήμης/επεξεργαστη/κλπ", εγώ ένα θα πω -> "πόρος που δεν καταναλώνεται είναι άχρηστος πόρος". Είτε φταίει το OS είτε το software. 

3 ώρες πριν, Odyss3us είπε

απο προσωπικη εμπειρια εχοντας αναβαθμισει απο i9 9900Κ με 8/16 σε  i5-13600K με μολις 6P και 8Ε cores εχω να πω οτι ο 13600Κ ειναι πολυ πιο γρηγορος αφου βαζει την ισχυ εκει που χρειαζεται ενω καταναλωνει πολυ λιγοτερα απο τον i9 σε οποιοδηποτε σεναριο,

πιστευω οτι και οι desktop επεξεργαστες θα φτασουν καποια στιγμη την ενεργειακη διαχειριση που κανουν στα laptop δεν υπαρχει λογος ενα pc να καθεται idle ή να εχει ανοιχτα 1-2 παραθυρα και να καταναλωνει ~80Watt

80w * 10h/day * month = 4 ευρώ. Και θέλουμε καλύτερη κατανάλωση?

5 ώρες πριν, Odyss3us είπε

θες να πεις οτι αυτος που κανει video editing δεν βρισκει επεξεργαστες με 32/64+ πυρηνες για να κανει τη δουλεια του;

απο την αλλη τα τελευταια χρονια με τα copy/paste των πυρηνων εχουμε φτασει να πωλουνται mainstream  επεξεργαστες με 16 και 24 πυρηνες που ουσιαστικα το μεγαλυτερο διαστημα καθονται.. δε θα επρεπε να γινεται εξ ορισμου εξυπνοτερη διαχειριση τους;

Δεν είναι όμως όλοι επαγγελματίες να διαθέσουν 5κ ευρώ για PC. Οι επεξεργαστές πρέπει να είναι προσιτή αγορά χωρίς εκπτώσεις στις επιδόσεις. Όποιος θέλει χαμηλή κατανάλωση ας μην κοιτάξει καν συγκεκριμένες κατηγορίες και ας πάει σε άλλες ή laptop ξέρω γω.

Επεξ/σία από atypicalcoder

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, atypicalcoder said:

1.Αυτό που ζητάτε λιγότερα specs να το κοιτάξουμε λίγο γιατί δίνουμε πάτημα στις εταιρίες... To performance πάντα χρειάζεται και όλο και περισσότερες εφαρμογές έχουν γίνει rework για να εκμεταλλεύονται τους πολλαπλούς πυρήνες high performance. Και γενικά σας βλέπω να έχετε την άποψη "καλή διαχείριση μνήμης/επεξεργαστη/κλπ", εγώ ένα θα πω -> "πόρος που δεν καταναλώνεται είναι άχρηστος πόρος". Είτε φταίει το OS είτε το software. 

2. 80w * 10h/day * month = 4 ευρώ. Και θέλουμε καλύτερη κατανάλωση?

3. Δεν είναι όμως όλοι επαγγελματίες να διαθέσουν 5κ ευρώ για PC. Οι επεξεργαστές πρέπει να είναι προσιτή αγορά χωρίς εκπτώσεις στις επιδόσεις. Όποιος θέλει χαμηλή κατανάλωση ας μην κοιτάξει καν συγκεκριμένες κατηγορίες και ας πάει σε άλλες ή laptop ξέρω γω.

1. κανεις δε ζηταει λιγοτερα specs, ιδια και καλυτερα specs θελουμε με πιο efficient καταναλωση, γιαυτο υπαρχει και το scaling στους επεξεργαστες με 10 μοντελα ανα γενια ωστε ο καθενας να επιλεξει οτι του ταιριαζει

2. δεν καταλαβαινω απο τη μια θες φθηνα δυνατα pc αλλα στην ενεργεια εισαι γαλαντομος υπαρχουν και επαγγελματιες με 10-20 50 100 και παραπανω pc στο χωρο τους οποτε η ενεργειακη καταναλωση παιζει τεραστιο ρολο ειδικα οταν δουλευουν ακατεβατα 12ωρα ή και 24ωρα

δλδ σε χαλαει οταν η RTX 4080 την ωρα του gaming φουλαρει στα 320W και οταν καθεται idle στο desktop καταναλωνει ~40W με τους ανεμιστηρες κλειστους;
αυτο που σημερα ειναι δεδομενο νομιζεις οτι ηταν παντα ετσι;

3. τα τελευταια χρονια οι multicore επεξεργαστες εχουν φθηνηνει οσο ποτε αλλοτε αφου εχουν περασει απο το server/workstation segment στο mainstream οποτε εκτος τοπου και χρονου και αυτο το σχολιο σου,
μαλλον δεν εχεις καταλαβει οτι το να γινονται οι επεξεργαστες πιο energy efficient δε σημαινει απαραιτητα οτι πετσοκοβονται και οι επιδοσεις...

Επεξ/σία από Odyss3us

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Odyss3us είπε

1. κανεις δε ζηταει λιγοτερα specs, ιδια και καλυτερα specs θελουμε με πιο efficient καταναλωση, γιαυτο υπαρχει και το scaling στους επεξεργαστες με 10 μοντελα ανα γενια ωστε ο καθενας να επιλεξει οτι του ταιριαζει

2. δεν καταλαβαινω απο τη μια θες φθηνα δυνατα pc αλλα στην ενεργεια εισαι γαλαντομος υπαρχουν και επαγγελματιες με 10-20 50 100 και παραπανω pc στο χωρο τους οποτε η ενεργειακη καταναλωση παιζει τεραστιο ρολο ειδικα οταν δουλευουν ακατεβατα 12ωρα ή και 24ωρα

δλδ σε χαλαει οταν η RTX 4080 την ωρα του gaming φουλαρει στα 320W και οταν καθεται idle στο desktop καταναλωνει ~40W με τους ανεμιστηρες κλειστους;
αυτο που σημερα ειναι δεδομενο νομιζεις οτι ηταν παντα ετσι;

3. τα τελευταια χρονια οι multicore επεξεργαστες εχουν φθηνηνει οσο ποτε αλλοτε αφου εχουν περασει απο το server/workstation segment στο mainstream οποτε εκτος τοπου και χρονου και αυτο το σχολιο σου,
μαλλον δεν εχεις καταλαβει οτι το να γινονται οι επεξεργαστες πιο energy efficient δε σημαινει απαραιτητα οτι πετσοκοβονται και οι επιδοσεις...

Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για τον απλό χρήστη/επαγγελματία και όχι ολόκληρες φάρμες.

Το να λέει κάποιος (γενικά το λέω) "είμαι casual user, browsing άντε και κάνα LOL και δεν θέλω να καίω ρεύμα άρα θέλω ο επόμενος i7/i9 να να μην είναι performant γιατί δεν την χρειάζομαι την ισχύ" είναι λάθος γιατί υπάρχουν άλλοι τόσοι που την χρειάζονται.

Εγώ δεν είμαι καθόλου εναντίων αυτού του πράγματος απλά εκφράζω τον προβληματισμό μου επειδή βλέπω να πηγαίνουμε σε ένα "meta" να το πω, όπου οι καινούργιοι επεξεργαστές δεν θα βελτιώνονται ως προς την μέγιστη απόδοση και απλά θα βελτιώσουν την κατανάλωση. Συγνώμη αλλά δεν με ενδιαφέρει αν στο τέλος του μήνα θα πληρώνω 2,5ευρώ ξέρω γω αντί για 4. 1 Υπολογιστή έχω όχι 50.

ΥΓ: Καταλαβαίνω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και συμφωνώ μαζί σας στο ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση. Αλλά βρε σεις πηγαίντε σε πιο low components (CPU/GPU) που δεν καταναλώνουν. Γιατί να θες την RTX4080 πχ αν παίζεις μόνο LOL? Πχ οι 13700Κ/13900Κ είναι για performance καθαρά. Αν θες energy efficient πήγαινε σε άλλον επεξεργαστή. Η κάθε σειρά βγάζει διάφορες εκδοχές.

Επεξ/σία από atypicalcoder

Αναφορά σε κείμενο

Η AMD θα δίνει P cores ΜΟΝΟ, με την διαφορά να είναι στην ποσότητα cache που θα διαθέτει ο κάθε πυρήνας, ενώ η Intel πετάει ένα κάρο Efficiency cores, που όμως είναι διαφορετικής αρχιτεκτονικής, με μειωμένη απόδοση, συχνότητα λειτουργίας και features, χωρίς HyperThreading που της δίνουν όμως την δυνατότητα να διαφημίζει μεγαλύτερο αριθμό πυρήνων.

Σωστά. Να διαφημίζει περισσότερα cores και να ξεσκίζει ryzen παρόμοιου κόστους σε productivity χωρίς να διαλύει τις gaming επιδόσεις. Όπως με την κόλλα UHU στα πρώτα Ryzen.

υ.γ.: Αν δεν έχει thread director και hw scheduler της προκοπής λογικό είναι να ξεκινήσει με περισσότερο ομοιογενείς πυρήνες. Διαφορετικά θα προσφέρει μόνο γέλιο.

• Super Moderators
6 minutes ago, pirmen56 said:

Όπως με την κόλλα UHU στα πρώτα Ryzen.

Τι έχει αλλάξει από τα πρώτα Ryzen μέχρι τα τωρινά? Chiplets τότε, chiplets και τώρα...

Μόλις τώρα, Thresh είπε

Τι έχει αλλάξει από τα πρώτα Ryzen μέχρι τα τωρινά? Chiplets τότε, chiplets και τώρα...

Η cache τα βοήθησε πολύ σε average frame rate. Αυτό που "χτυπάει" περισσότερο στο μάτι του καταναλωτή. Σε minimum fps(το Α και το Ω στα games) όχι και τόσο. Τα έχουμε δει/συζητήσει αλλού αυτά, όπως στο FC6 με τα συγκριτικά χάλια drops που βλέπεις σε Ryzen και την πολύ πιο ομοιογενή και σταθερή εικόνα σε intel.

• Super Moderators
Just now, pirmen56 said:

Η cache τα βοήθησε πολύ σε average frame rate. Αυτό που "χτυπάει" περισσότερο στο μάτι του καταναλωτή. Σε minimum fps(το Α και το Ω στα games) όχι και τόσο. Τα έχουμε δει/συζητήσει αλλού αυτά, όπως στο FC6 με τα συγκριτικά χάλια drops που βλέπεις σε Ryzen και την πολύ πιο ομοιογενή και σταθερή εικόνα σε intel.

Ah, δλδ με την cache δεν έχει UHU?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...